Als je extreem misselijk bent en veel overgeeft tijdens de zwangerschap, dan wordt dit Hyperemesis Gravidarum (HG)genoemd. HG komt voor in ongeveer 0,5% tot 2% van de zwangerschappen. Vrouwen met deze zwangerschapsziekte zijn nauwelijks in staat om nog iets van vocht of voedsel binnen te krijgen of te houden en moeten soms al van een slokje water overgeven. Een dergelijke extreme vorm van overgeven en misselijkheid leidt tot uitdroging, gewichtsverlies en andere complicaties. Vaak is een opname in het ziekenhuis onvermijdelijk.
Hyperemesis Gravidarum vermindert of verdwijnt vaak voor 21 weken zwangerschap, maar in iets minder dan de helft van de gevallen duurt HG de hele zwangerschap.
Hoe en waarom HG ontstaat is niet bekend, er is een veelvoud aan theorieën maar zeker weten doet men het niet. De behandeling van HG is daarom alleen symptomatisch, je krijgt een infuus tegen het uitdrogen, antimisselijkheid medicijnen tegen de extreme misselijkheid en het overgeven en eventueel sondevoeding als je helemaal geen voedsel meer tot je kunt nemen.
Extreem misselijk: Hyperemesis Gravidarum
Symptomen
- Gewichtsverlies; soms tot wel 10% van het lichaamsgewicht
- Uitdroging; dit kun je merken doordat je weinig meer plast en de urine vaak heel donker is, doordat je een droge mond en droge lippen krijgt en doordat je ketonen in je urine krijgt. Dit laatste kan de huisarts, verloskundige of gynaecoloog vaststellen met een simpele urinetest
- Gevoeligheid voor beweging, licht en geluid
- Extreem sterke waarneming van geuren; dit leidt ook vaak tot overgeven
- Extreme moeheid en zwakte
- Duizeligheid en verwardheid
- Psychische impact extreme misselijkheid
(Ernstige) zwangerschapsmisselijkheid en HG hebben naast een grote lichamelijke impact ook een enorme psychische impact. Het kan het plezier in de zwangerschap compleet doen vergeten en je doen afvragen of je wel normaal bent.
Het lastige is als je extreem misselijk bent is dat het vaak voorkomt in de eerste periode van de zwangerschap, als veel zwangere vrouwen nog niet aan de wereld willen vertellen dat ze zwanger zijn. Op deze manier is het lastig om te delen wat er precies aan de hand is en kun je je enorm alleen voelen met je klachten.
Diagnose en behandeling
Als je bovenstaande symptomen herkent is het verstandig de huisarts of de verloskundige te bellen. Wanneer je echt niets binnen kunt houden zul je uiteindelijk toch medische hulp nodig hebben in de vorm van medicijnen, rehydratatie, sondevoeding of parenterale voeding.
Huis tuin en keuken tips bij extreme misselijkheid
Het is een open deur, al heb je geen zin in eten en blijft het nauwelijks binnen, voeding is wel noodzakelijk. Probeer zoveel mogelijk te experimenteren met voedingsstoffen en kijk wat je wel kunt verdragen. Warm eten of juist koud, verschillende texturen? Ontbijtdrankjes of sportdrankjes, vruchtensap of thee, junkfood… Alles wat binnen blijft is meegenomen indien je echt moeite hebt om voedsel en vocht binnen te krijgen. Vermijd zoveel mogelijk “vieze” luchtjes door iemand anders te laten koken en de koelkast goed schoon te houden.
Meer lezen / lotgenoten
Wil je meer lezen over HG, dan kun je terecht bij Steunpunt Hyperemesis Gravidarum. Dit steunpunt voor vrouwen die hg hebben of hebben gehad, heeft als doel informatie verstrekken over HG en steun bieden aan vrouwen die dit nodig hebben. Er zijn ervaringsverhalen te lezen, er is informatie over HG te vinden en je kunt rechtstreeks contact opnemen met buddy’s.
Meer zwangerschapsklachten vind je hier.