Wanneer een kind klaar is om te leren fietsen, is bij ieder kind verschillend. Sommige kinderen zijn pas drie jaar, terwijl anderen pas rond hun zevende jaar zonder zijwielen kunnen fietsen. De gemiddelde leeftijd is ongeveer vijf jaar. Het hangt af van het kind; de motivatie, de motoriek, het zelfvertrouwen, het evenwichtsgevoel, het geduld en vaak speelt ook de lengte van het kind een rol.
Stappenplan leren fietsen
Je merkt als ouder vaak wel wanneer je kind klaar is om zonder zijwieltjes te gaan fietsen. Enige hulp van een volwassene is natuurlijk vereist. Hoe kun je je kind leren fietsen zonder zijwieltjes? Hieronder een stappenplan.
1. Het kind moet er klaar voor zijn
Zorg dat uw kind er ècht klaar voor is. Hij of zij moet zelf willen leren fietsen, anders heeft het geen zin. Laat uw kind dit ook uitspreken, zodat jullie er samen echt voor kunnen gaan.
2. Een kleine fiets
Koop niet direct een veel grotere fiets dan dat uw kind gewend is. Het beste is een fiets waarbij ze nog met hun voeten aan de grond kunnen.
3. Loopfiets en kijkrichting
Omdat uw kind met een kleinere fiets met de voeten aan de grond kan, is het aan te raden om een loopfiets te gebruiken (of de trappers van het gewone fietsje te halen) zodat het kind zijn aandacht alleen op het stuur en de kijkrichting hoeft te houden. Uw kind moet vooruit kijken terwijl hij of zij het stuur stevig vast heeft. Veel kinderen zijn namelijk geneigd om naar de trappers of het stuur te kijken. Door eerst te lopen leert uw kind in de goede richting te kijken.
4. Oefenen met evenwicht
Evenwicht is de belangrijkste factor bij het leren fietsen. Uw kind kan zich met de loopfiets afduwen van de grond en de voeten intrekken, zodat hij of zij kan oefenen met de balans te behouden.
5. Eerst één trapper
Heeft uw kind het evenwicht goed onder controle, ga dan oefenen met één trapper. Met de andere voet loopt uw kind dan nog gewoon op de grond. Wissel beide voeten telkens af. Zo wordt uw kind langzaam vertrouwd met de trappers en zal snel geneigd zijn ook met de tweede voet te gaan trappen.
6. Vasthouden en af en toe los laten
Is uw kind er klaar voor om met twee voeten te gaan trappen? Houd uw kind dan in het begin nog achter vast bij het zadel. Wanneer u merkt dat er steeds meer evenwicht is, kunt u af en toe kleine stukjes loslaten, wat u verandert in steeds langere stukken los fietsen. En fietsen maar!
7. Veilig leren stoppen
Bij fietsen hoort ook stoppen! Ook dat moet worden geleerd. Als een kind net kan fietsen maar nog niet heeft geleerd te remmen en af te stappen eindigt het ritje nog wel eens in een valpartij. Leg dus uit dat als de fiets stopt of om dreigt te vallen dat je kind één been aan de grond zet. Oefen dat ook even.
8. Besteed aandacht aan verkeersregels
Veel ouders denken klaar te zijn als hun kind kan fietsen. Echter is het toch belangrijk om ook aandacht te besteden aan de belangrijkste verkeersregels waar uw kind mee te maken krijgt. Een klein kind op de fiets wordt vaak niet door automobilisten gezien, dus hoe klein uw kind ook is, het is belangrijk om een paar regels in acht te nemen. Een vlaggetje aan de fiets is ook een tip om meer op te vallen.
Een kind leren fietsen is niet gemakkelijk. Het ene kind pakt het veel sneller op dan het andere kind. Soms duurt het een paar uur, maar het kan ook een paar dagen of een aantal weken duren. Het is altijd belangrijk om naar uw kind te luisteren. Is het oefenen vandaag genoeg geweest? Stop dan ook met oefenen, want tegen een wil in leren fietsen werkt niet. Wel kunt u uiteraard uw kind stimuleren en motiveren. Blijft uzelf gemotiveerd, dan zal dit ook terug te zien zijn bij uw kind. Oefening baart kunst!