Borstvoeding wordt nog altijd als eerste keus aanbevolen voor baby’s van 0 tot zes maanden. Maar flesvoeding, aangemaakt van babymelkpoeder met water is tegenwoordig een prima alternatief. Bij flesvoeding probeert de fabrikant de moedermelk qua samenstelling zoveel mogelijk na te bootsen.
Lees meer over de voordelen en nadelen van flesvoeding, hoe babymelk te bereiden, de verschillende producten en voeding voor speciale behoeften zoals allergieën of hongerige baby’s.
Voordelen van flesvoeding babymelk
Geef je flesvoeding in plaats van borstvoeding, voel je niet schuldig. Het is een prima alternatief en er zitten ook voordelen aan:
- De melk smaakt altijd hetzelfde
- Door het geven van flesjes raakt papa -of een andere verzorger- ook sneller betrokken
- Geen gedoe als je kind naar de opvang gaat met kolven, melk invriezen, meegeven…
- Borstvoeding kan soms moeilijk op gang komen of de moeder kan last krijgen van kwalen als tepelkloven of stuwing
- Je weet precies hoeveel je kind drinkt
- De nachtvoedingen hoef je niet alleen te doen, flesvoeding geven kan iedereen. Dus een betere nachtrust voor de moeder.
- Je kunt gewoon weer eten en drinken zoals je voor de zwangerschap deed. Als je borstvoeding geeft moet je wat opletten met scherpe kruiden bijvoorbeeld omdat dat terugkomt in de moedermelk.
Nadelen van flesvoeding
- Flesvoeding verandert de darmflora met als mogelijk gevolg; een hoge bloeddruk, overgewicht, en verminderde immuunrespons
- Er is een kans op schadelijke bacteriën in melkpoeder en in restjes gebruikte melk
- Het geven van flesvoeding is een stuk duurder dan borstvoeding
- Flesvoeding is minder goed afgestemd op de spijsvertering van de baby daarom kan hij sneller last krijgen van verstopping.
- Je moet het klaarmaken en opwarmen en je heb het dus niet altijd snel bij de hand.
- Je moet er meer over nadenken. Ga je op pad dan moet je voldoende meenemen en ook thuis moet je ervoor zorgen altijd een pak te hebben staan.
Hoe maak je flesvoeding klaar?
Let op de hygiëne! Was eerst je handen en zorg dat de flessen en spenen altijd goed schoon zijn. Kook de fles regelmatig uit.
- De verhouding tussen water en melkpoeder staat op de verpakking
- Bepaal hoeveel melk je gaat maken. Bekijk hier hoeveel een baby drinkt bij een bepaalde leeftijd.
- Meet de benodigde hoeveelheid water af – meestal staat er op de fles zelf een aanduiding van de hoeveelheid cc/ml. Neem koud water uit de kraan.
- Warm de fles in flessenwarmer, magnetron of in een pannetje met kokend water (au bain marie)
- Gebruik het afgestreken doseerschepje om melkpoeder te pakken en gooi het in het hete water
- Schud de fles goed zodat er geen klonten in de melk zitten
- Probeer altijd een druppeltje op de binnenkant van je pols om te bepalen of de temperatuur goed is
- Laat je kind niet te lang drinken (max. een half uur). Wat niet is opgedronken altijd weggooien, niet opnieuw gebruiken.
- Spoel de fles en speen na gebruik direct om
Flesvoeding meenemen voor onderweg
Geef je flesvoeding en ga je met je kindje op stap? Neem altijd een fles mee, wat (vers, schoon) water uit een flesje en melkpoeder in de juiste afgepaste hoeveelheid. Neem geen klaargemaakte melk mee, dat blijft niet lang goed buiten de koelkast. Je kunt gekookt, heet water meenemen in een thermosfles: dit koelt vanzelf af. Neem een flesje koud water mee om het hete mee te mengen als het nog te heet is.
In bijna alle restaurants en winkels, dierentuinen en pretparken zijn wel magnetrons waar je je melk op kunt warmen. Dus vaak volstaat alleen koud water ook. Ook heel handig voor onderweg zijn de kant en klare pakjes babymelk en opvolgmelk van de bekende merken.
Babymelk van te voren klaarmaken
Voor thuisgebruik kun je voeding van te voren klaarmaken: maak de melk aan maar verwarm hem nog niet. Zet losse flessen – of een grote maatbeker – achterin de koelkast waar ze het koelst blijven. Deze melk mag maximaal 8 uur bewaard worden mits IN de koelkast op 4 graden Celsius.
Soorten en typen babymelkpoeder
Er zijn verschillende merken en nog veel meer typen babyvoeding/ melkpoeder te koop, waaronder bijvoorbeeld dieetvoeding of voeding voor de hongerige baby. Hieronder een overzicht van de merken en typen. (Het is wettelijk niet toegestaan reclame te maken of te informeren over voeding voor kinderen jonger dan zes maanden. We beperken ons dan ook tot voedingen vanaf zes maanden. Voor vragen over flesvoeding voor jongere baby’s verwijzen we door naar de leverancier of het consultatiebureau!)
Welk merk babyvoeding?
Voordat een zuigelingenvoeding op de markt komt wordt deze zorgvuldig onderzocht en getest. De voeding moet aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Alle zuigelingenvoeding of melkpoeder die op de Nederlandse markt wordt verkocht, voldoet aan deze eisen. Al deze merken zijn kwalitatief goed. Wellicht kunnen smaak en prijs per merk wel variëren.
Producten voor baby’s van 6-12 maanden
In het tweede halfjaar van zijn leven neemt de groei van je baby af. Het maag-darmkanaal is nu beter ontwikkeld waardoor de spijsvertering beter verloopt. In
deze periode van het leven gaat ook het gebit zich ontwikkelen en zal er motorisch het één en ander gaan veranderen. Allemaal ontwikkelingen die
van invloed zijn op de voedingsbehoefte van het kind. Zo zal er naast de babymelk ook meestal een begin worden gemaakt met het eten van vast voedsel (fruit-
en groentehapjes). De bekendste standaard flesvoeding voor kinderen van zes tot twaalf maanden (anno 2018):
- nutrilon standaard 2
- Nestlè NAN H.A. 2
- Kruidvat 2 standaard
- Similac 2
- Dieetvoeding / poedermelk voor baby met een speciale voedingsbehoefte
Wanneer een kind niet uit de weg kan met de gewone voeding is er ook een aantal speciale dieetvoedingen op de markt. Deze voedingen zijn speciaal gemaakt voor kinderen die problemen met de gewone babymelk hebben.
Voeding speciaal voor prematuren en dysmaturen
Nutricia heeft twee soorten voedingen voor premature of dysmature kinderen (kinderen die veel te vroeg geboren zijn) die op medisch advies gegeven kunnen worden:
Nutrilon Nenatal BMF Deze voeding ondersteunt het geven van borstvoeding en sluit aan bij de verhoogde energiebehoefte van de baby. De voeding wordt gegeven vanaf de geboorte tot het corrigerende gewicht is bereikt.
Nutrilon Nenatal Start Volledige dieetvoeding voor pre- en dysmaturen. De voeding kan ook in combinatie met borstvoeding gegeven worden. Ook deze voeding is geschikt vanaf de geboorte tot ontslag ziekenhuis. De voeding bevat voldoende voedingsstoffen om een inhaalgroei te maken.
Voeding voor premature of dysmature kinderen in de thuissituatie:
volledige dieetvoeding voor pre-(dys)maturen voor gebruik in de thuissituatie. De voeding kan in combinatie met borstvoeding gegeven worden. De voeding bevat voldoende energie en eiwitten voor een betere inhaalgroei. Deze voedingen kunnen in aanmerking komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Informeer hierover bij de arts:
- Nutrilon Nenatal 1
- Prematuur van Friso Kindervoeding
Speciale babyvoeding bij spugen
Voeding speciaal gemaakt voor baby’s die hevig spugen is er vanaf 0 tot 6 maanden en 6 tot 12 maanden. Aan de voeding is johannesbroodpitmeel toegevoegd. Johannesbroodpitmeel is een natuurlijk voedingsvezel, het dikt de voeding in de maag in waardoor de voeding niet terug omhoog komt. Johannesbroodpitmeel is ook los verkrijgbaar. Naast dit johannesbroodpitmeel is de eiwitverhouding in de voeding anders. Door deze andere eiwitverhouding blijft de voeding langer als een stremsel in de maag liggen.
- Nutrilon AR
- Friso 2 comfort
- Nutrilon nutriton.
Johannesbroodpitmeel kan toegevoegd worden aan zowel flesvoeding als borstvoeding. De dikte van voeding kan zelf bepaald worden.
Babyvoeding bij krampjes en spijsverteringsproblemen
Babyvoeding bij krampjes, moeizame ontlasting en spijsverteringsproblemen zorgt voor een optimale ontlasting. Aan deze voeding is ook Johannesbroodpitmeel toegevoegd. Dit natuurlijke voedingsvezel neemt vocht op waardoor de ontlasting zachter wordt.
- Nutrilon Omneo 2
- Friso comfort 2
- Kruidvat 2 Extra Care
Babyvoeding voor de hongerige baby
Als een baby genoeg voeding binnenkrijgt, goed groeit maar toch ontevreden is, kan het zijn dat het meer honger heeft. Aan het kindje kun je dit merken doordat het meer of veel huilt; onrustig slaapt, te snel weer wakker is voor een volgende voeding, smakkend en onrustig op z’n knuistjes ligt te sabbelen, zich niet laat troosten door een fopspeen. Voor deze hongerige baby’s is er een flesvoeding ontwikkeld. De voeding zorgt voor een langere verzadiging. De manier waarop deze voeding werkt, verschilt per fabrikant maar ze doen allemaal hetzelfde: ze zorgen er voor dat het hongergevoel langer wegblijft. In deze voedingen zitten NIET meer calorieën dus de baby zal hierdoor niet zwaarder worden dan door de standaardvoeding. De voedingen voor hongerige baby’s kunnen ook gemengd worden met de standaardvoedingen.
- Nutrilon Forte 2
- Frisio 2 extra
- Kruidvat 2 Extra Care
Hypo allergene flesvoedingen
Een hypo-allergene flesvoeding zorgt ervoor dat de kans op allergie verminderd wordt. De voeding bevat gehydrolyseerde eiwitten.
Gehydrolyseerd wil zeggen dat de eiwitten in stukjes zijn geknipt wat zorgt voor een gemakkelijkere vertering. Doordat de eiwitten in stukjes zijn geknipt (voorverteerd) wordt de kans om een allergie te ontwikkelen kleiner. Het product is licht-verteerbaar.
- Nutrilon Hypo allergeen
- Friso 2 Preventief Hypo-Allergeen
- Nestlè NAN H.A. 2
Flesvoeding bij koemelkallergie
Er bestaat volledige zuigelingenvoeding geschikt voor de diagnose en behandeling van koemelkallergie. Bij deze voeding zijn de eiwitten in nog kleinere stukjes geknipt dan bij de hypo-allergene flesvoeding die bedoeld is om de kans op allergie te verminderen. Hier zijn de eiwitten zo klein geknipt dat je baby geen klachten ervaart bij het drinken van deze voedingen. Door de bewerking krijgt de flesvoeding een andere smaak. Het kan zijn dat de baby daaraan moet wennen. Ook deze voeding is licht-verteerbaar. De ontlasting kan groen gaan kleuren en/of dunner worden. Dit is normaal. Als de voeding is voorgeschreven door een arts komt men in aanmerking voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Informeer hierover bij de arts en/ of zorgverzekeraar.
- Nutrilon Pepti
- Friso 2 Intensief H.A.
Flesvoeding bij lactose-intolerantie
Deze voeding is gemaakt op basis van soja-eiwit en is hierdoor geschikt voor baby’s met een lactose-interolantie. Lactose-allergie wordt veroorzaakt door lactose (melksuiker), in soja eiwitten is dit lactose niet aanwezig. Flesvoeding op basis van soja past ook in een vegetarische voeding.
- Nutrilon Soya 1