Over voeding is veel te vertellen, er staan ook een aantal artikelen op onze site over voeding. Bijvoorbeeld een voedingsschema voor je baby met richtlijnen hoeveel je baby mag drinken en eten in het eerste jaar. Maar ook zijn er artikelen te vinden over onderwerpen zoals: een koemelkallergie of gluten intolerantie. We krijgen ook veel vragen van lezers over voeding. Hieronder een aantal van die vragen op een rijtje, met antwoorden van diëtiste Diana Vredegoor.
Lees ook: voedingsadvies voor dreumes en peuter
Lees ook: voedingsadvies voor de moeder ná de bevalling
- Koemelkallergie: hoe test je of hij nog allergisch is?
- Bloedsuikerspiegel en (geen) voeding ‘s nachts
- Hoe van 6 naar 5 voedingen?
- Nutrilon goedenacht en pyjamapapje onder de 6 maanden?
- Kokken bij stukjes
- Bijvoeding, borstvoeding en allergie
- Voedingsschema 5 maanden
- Over op flesvoeding en nu hongerig
- Astma en reflux, hoe toch eten naar binnen krijgen?
- Nachtfles afbouwen
- Gaan nutrilon en rijstebloem samen?
- Pap van moedermelk?
- Borstvoeding en eczeem
- Koemelk ipv opvolgmelk onder het jaar
- Hoeveel melk moet mijn baby van 7,5 maand minimaal drinken
- Is 7,7 kilo bij 3 maanden te zwaar?
- Mag kind van 9 maanden vis(sticks) eten?
- Mag mijn dochter van 4 maanden aardappelpuree eten?
- Hoe leert baby mee-eten met de pot. Wat mag hij hebben?
- Waarom mag baby geen zout in het eten?
- Zoon 7 maanden kokhalst van brood
- Extra visolie / omega 3 aan baby geven?
- Met welk vast voedsel beginnen na 6 maanden?
- Koemelkallergie en borstvoeding
- Krijgt dochter 19 weken te weinig melk binnen?
Koemelkallergie: hoe test je of hij nog allergisch is?
Al enkele maanden ben ik op zoek naar een opbouwschema / introductieschema voor mijn zoontje. Met 17 weken kwam ik er achter dat hij een koemelkallergie heeft. Hij is nu bijna 11 maanden en reageert goed op de groente en fruit hapjes die ik geef. Maar ik wil hem meer bieden. Wat mag hij nu hebben? Wanneer mag hij vis, ei enz. welke groente, fruit en andere voedingsmiddelen middelen. Er is mij gezegd dat je na 1 jaar kan testen of hij nog allergisch is voor koemelk. Hoe test ik dat?
Antwoord:
Kies bij introductie voedingsmiddelen die maar uit een ingrediënt bestaan. Geeft eerst een kwart portie, gaat dat goed dan een half portie en als dat goed gaat een heel portie. Geef een nieuw voedingsmiddel in de loop van de ochtend. Introductie ‘s avonds kan ervoor zorgen dat een eventuele reactie onopgemerkt blijft of zorgt voor een onrustige nacht.
Sommige voedingsmiddelen die niet tot de sterk allergene voedingsmiddelen behoren, kunnen soortgelijke klachten geven als voedselallergie. Het gaat hierbij om aardbei, kiwi, tomaat, varkensvlees, citrusfruit, chocola en verschillende specerijen. Het is aan te raden deze voedingsmiddelen niet als eerste te introduceren maar eerst andere soorten fruit, groente, vlees en dergelijke te introduceren. Alle andere voedingsmiddelen kunnen vanaf 6 maanden geïntroduceerd worden. De volgorde waarin dit gebeurt is niet belangrijk.
Vanaf vier maanden kan je starten met:
- Alle soorten fruit (zie stukje hierboven)
- Alle soorten groenten (gekookt en rauw)
Vanaf zes maanden kan je starten met:
- Stukje brood – Rundvlees – Kip – Kalkoen – Aardappel
Vanaf 9 maanden kan je starten met:
- Soja
- Vis
- Pitten
- Zaden
Vanaf 12 maanden kan je starten met:
- Schaal& schelpdieren
- Eieren
- Noten en pinda’s
Op www.voedingscentrum.nl staat onder het kopje downloads een brochure over hoe te introduceren van bijvoeding. Tevens kan je bij het voedingscentrum voor € 14,95 (ecxl verzendkosten) de vrije merkartikelenlijst kopen. Hier staan alle artikelen in waar koemelk in zit, dit is handig met boodschappen doen en handig voor de introductie van de nieuwe voedingsmiddelen.
Het kan handig zijn om een schema bij te houden waarin je noteert welke voedingsmiddelen je introduceert en of er wel/ geen klachten optreden .
Je kan eenvoudig testen of je zoontje tegen koemelk kan: geef hem een kwart (0,25) beker melk (gewoon volle melk) . Als hij een reactie krijgt dan weet je dat hij nog steeds allergisch is. Mocht hij nog een reactie vertonen dan kan je het na een half jaar weer eens proberen. Mocht een kwart beker melk goed gaan dan kan je die langzaam opbouwen. Test het wel ’s morgens uit want dan heeft hij er evt. overdag last van en kan hij ’s avonds gewoon slapen.
Bloedsuikerspiegel en (geen) voeding ‘s nachts
Als mijn baby van 3,5 maand ( 5,5 kg) haar laatste flesje rond 21:00 uur krijgt en de eerst volgende in de morgen om 7:30 uur, hoe zit het dan met het suiker spiegel? Volgens het consultatiebureau mag er niet te veel tijd tussen zitten, hooguit 8 a 9 uur.
Antwoord:
Bloedglucose (bloedsuiker) wordt op verschillende manieren in het lichaam geregeld. Bloedsuiker wordt op peil gehouden door voedsel, m.b.v. het hormoon insuline. Maar daarnaast kan het bloedglucose op peil worden gehouden met de reserves: we slaan glucose o.a. op in de spieren. De hormonen adrenaline en glucagon zorgen ervoor dat het opgeslagen glucose vrij kan komen in het bloed waardoor er niet een te laag of te hoog bloedglucose kan ontstaan. Bij mensen met diabetes is deze hormoon huishouding verstoord en daarom kunnen zij extreem hoge en zeer lage bloedglucose hebben.
Als je dochter haar laatste flesje om 21.00 uur krijgt en de eerste rond 7.30 uur, dan zit er zo’n tien uur tussen. Als ze geen honger gevoel heeft, dus niet huilend wakker wordt bijvoorbeeld, dan zou ik daar zeker mee door gaan en geen zorgen maken om het bloedglucose, deze wordt geregeld.
Over het algemeen is de ervaring dat het consultatiebureau richtlijnen geeft, er kan gerust in bepaalde mate van worden afgeweken.
Hoe van 6 naar 5 voedingen?
Vraag: Mijn zoontje is 9 weken oud, weegt 5500 gram en krijgt momenteel nog 6 voedingen per dag (130 cc water en 4 schepjes voeding, hierbij zit 10 cc extra water voor de stoelgang) Hij krijgt op de volgende tijden zijn flessen rond 07.30, 10.30, 13.30, 16.30, 19.30 en 23.30 uur. Hoe kan ik het beste naar 5 voedingen gaan. De laatste voeding eerder gaan geven en hoeveelheid verminderen en de voeding van 19.30 uur rachten later te geven en hoeveelheid vermeerderen of juist niet? Op het CB waren ze erg vaag, ik moest eigenlijk maar kijken hoe of wat.
Antwoord:
Het beste kan je inderdaad de laatste flesvoeding langszaam afbouwen. Je begint met 50 cc minder, dit hou je drie dagen aan. op dag vier weer 50cc minder en dit weer drie dagen aanhouden tot de voeding geheel is gestopt. Je zal inderdaad wel wat moeten gaan schuiven met de tijden. De voeding van 23.30 uur vervalt dan. De hoeveelheid van alle voedingen kan je iets ophogen naar 150-180cc cc per keer, alle voedingen zullen hierdoor iets gaan verschuiven (ongeveer half uur tot uur later) Dit komt omdat hij iets langer verzadigd zal zijn. dan ziet het er ongeveer als volgt uit:
7.30 uur
11.30 uur
14.30 uur
17.30 uur
20.30 uur
Als hij om 20.30 uur te kort heeft voor de nacht, kan je hem deze laatste voeding nog iets meer geven.
Nutrilon goedenacht en pyjamapapje onder de 6 maanden?
Mijn zoontje is nu 7 weken oud, en krijgt van ons nutrilon goedenacht (eigenlijk voor baby’s vanaf 6 maanden) en pyama papje omdat wij vinden dat hij hier verzadigd mee raakt. Hij krijgt ook nog gewoon friso maar dat andere krijgt hij ‘s nachts.. omdat hij er verzadigd van raakt.. hij kan hier goed tegen en heeft er nog steeds geen krampjes van gehad en vind het zelfs lekker. Maar is dit niet slecht? Kan het erg kwaad?
Antwoord:
Het geven van producten voor kinderen vanaf zes maanden aan kinderen die jonger zijn is zeker niet aan te raden. Kinderen van zes maanden hebben een hogere voedingsbehoefte waaraan de producten van zes maanden ook voldoen. Daarnaast is het maagdarmkanaal van een zes maanden oude baby beter ontwikkeld waardoor het ook bestand is tegen de producten voor zes maanden oude kinderen.. Een voorbeeld hiervan is dat in het product Goedenacht gluten zitten verwerkt. Een baby mag dit pas na zes maanden omdat in het eerste halflevensjaar bij gebruik van gluten er een overgevoeligheid hiervoor kan ontwikkel worden. Het is dus beter om even te wachten tot je zoontje zes maanden is. Als je zoontje veel honger heeft is het beter om te kiezen voor een product als Friso 1 extra.
Kokken bij stukjes
Mijn zoontje is net 1 jaar geworden in augustus. In Januari werd ondekt dat hij een reflux had, is hiervoor behandeld met medicijnen. Hij had al behoorlijke ontstekingen omdat hij niet actief spuugde en het consultatie buro mij niet serieus nam waardoor ik uren met een fles bezig was om hem maar te laten drinken.Pas toen zijn gewicht afnam werd er actie ondernomen. Vanaf die tijd bleef het drinken een probleem ondanks het gebruik van de medicijnen. Heeft nu 4 keer in het ziekenhuis gelegen omdat er voedingsproblemen bleven en daarbij heeft hij een paar keer een flinke buikvirus te pakken gehad. (Na een tijd is er weer een scopie gedaan en gelukkig was de slokdarm genezen en konden we stoppen met de medicijnen.)
Op een gegeven moment zijn we overgegaan op pappen omdat hij de fles bleef weigeren. En nu zijn we druk bezig om hem te leren drinken uit een beker dit is hij niet gewend omdat alles gelepeld werd. Maar goed het probleem nu is dat als hij een koekje krijgt al heel snel gaat kokken en overgeven ook eten met stukjes gaat niet hiervan gaat hij ook kokken en overgeven. Op dit moment wordt dus nog alles goed gepureerd. De kinderarts maakt zich nog geen zorgen die vindt het belangrijker dat hij voldoende voeding binnen krijgt maar ik zou wel graag wat advies van jullie willen hebben. Op dit moment krijgt hij:
- ochtend bord pap
- 10:00 fruithapje met liga erdoor
- 12:00 bord pap, gaan we afbouwen naar boterham en wat drinken.
- 15:00 fruithap
- 18:00 warme maalijd (200gr)
- en een klein danoontje.
Antwoord:
Het is vrij normaal dat kinderen met zo’n achtergrond moeite hebben met sommige voedingsmiddelen. Deze kinderen hebben vaker moeite met het eten van vloeibare voeding met stukjes erin. Ze gaan dan kokhalzen. Dit komt doordat ze het zonder te kauwen weg willen slikken. Je schrijft niet of je zoontje een groeiachterstand heeft/ of heeft gehad. Maar als dit zo is dan is het mogelijk dat hij nog niet toe is aan grover voedsel.
Het beste is dat je zoontje eerst goed leert kauwen op een droog stukje bruin brood of op wat fruit (stukje banaan) De voeding moet vanaf de zijkant in het mondje worden gebracht. Het moet tussen zijn kaken terecht komen en niet voor in de mond. Dit kan je oefenen, wellicht zal het kauwen dan beter gaan. Ook voedingsmiddelen zoals liga dat snel zacht wordt gaat vaak makkelijker om te oefenen met kauwen dan hardere producten. Op moment dat hij goed kan kauwen dan kan je zoontje ook voeding met stukjes erin gaan eten.
Mocht dit allemaal niet lukken dan kan een prelogopediste je zoontje evt. onderzoeken en jullie advies geven. hier is wel een verwijzing van de arts voor nodig.
Bijvoeding, borstvoeding en allergie
Onze dochter (Femke)is nu 19 weken en volgens het consultatie bureau is zij te licht. Ze zit op de onderste curve van de reguliere groeicurve (op 3-7 woog ze 4820 gr. en was 62cm lang). Wij hebben haar toen een paar x rijstbloempap gegeven. Kort daarna ging ze opeens veel meer drinken dus zijn we gestopt met de pap. Nadeel van de pap was, dat ik niet genoeg kan kolven om elke dag een papje te maken en die rijstbloem bied nou niet echt zoveel voedingswaarde.. Zelf vinden we dat ze ontzettend goed ontwikkelt; ze kan draaien, is levendig en super nieuwsgierig! Dat koppie volgt alles en iedereen! Ik probeer haar tot 6 maanden zoveel mogelijk borstvoeding te geven maar soms heb ik niet genoeg kunnen kolven voor een werkdag dus krijgt ze hypo-allergene flesvoeding.
Zelf heb ik hooikoorts en mijn vriend had last van een stofallergie en kattenallergie. Zijn dochtertje (11 jr), Femke ‘s half zus, heeft erg last van eczeem. Vandaar dat ik graag wil blijven borst voeden. Ik kijk er erg naar uit om haar toch de eerste fruithapjes te geven. A) omdat het me leuk lijkt, B) omdat ze dan ietsjes meer reserves krijgt. Nu is de literatuur ontzettend verdeeld en is het lastig om houvast te vinden. Mijn vraag is nu: wat zijn de nadelen van het nu al geven van fruithapjes? Is er een 6 maanden grens voor de volgroeiing van de darmen of heeft dat met andere dingen te maken en wat zijn die dingen dan?
Antwoord:
Introductie van bijvoeding begint meestal tussen de vier en zes maanden. Op deze leeftijd begint de mondmotoriek zich te ontwikkelen en vaste voeding is dan een goede oefening. Voor de leeftijd van vier maanden is het psychomotirsch vaak niet haalbaar om bijvoeding te geven en het geven van bijvoeding remt de productie van moedermelk. De darmen kunnen de bijvoedijng van af vier maanden aan. Bij het geven van borstvoeding wordt er meestal voor gekozen om pas te starten met bijvoeding met een leeftijd van zes maanden. De productie van moeder-melk is namelijk een systeem van vraag en aanbod. Soms gebeurd het dat als er bijvoeding wordt gegeven de productie van bijvoeding onnodig snel terugloopt.
Vanaf zes maanden is bijvoeding noodzakelijk omdat dan de moedermelk of flesvoeding onvoldoende voedingsstoffen bevat. Als kinderen een bewezen allergie hebben is het beter om te wachten met het introduceren van bijvoeding tot een leeftijd van zes maanden. Het is wetenschappelijk bewezen dat dan de kans kleiner wordt op het krijgen van een allergie. Gezien de situatie (je hebt zelf hooikoorts, je man heeft last van allergie en zijn dochter heeft exceem) is het beter om te wachten met het geven van bijvoeding tot de leeftijd van zes maanden.
Je dochter hebt een redelijk grote kans om ook een allergie te ontwikkelen. Ik zeg niet dat ze met wachten helemaal geen allergie ontwikkeld maar de kans is wel kleiner. Met zes maanden is namelijk het immuunsysteem beter ontwikkeld. Het immuunsysteem reageert op vreemde stoffen waardoor je een allergische reactie kan krijgen. Over twee maanden is je dochter zes maanden oud. Ik adviseer je om even te wachten die 2 maanden zullen zo voorbij zijn.
Voedingsschema 5 maanden
Hallo, mijn dochter is nu 5 maanden. Ze krijgt nu nog 5 keer flesvoeding waarvan 4 keer 210 met 6 schepjes , plus 1 keer 180 ml met 2 schepjes rijstebloem. ( 22.30 fles ) Je leest veel over wat je allemaal kan geven als bijvoeding en dat je voorzichtig er mee moet beginnen, maar mijn vraag is wanneer moet ik deze hapjes geven? (nu nog meer 2 eetlepels) Eerst de fles en dan een hapje eten Of voor de fles een hapje eten en dan de fles? En op welke tijdstip? bij de voeding van 10.00? of juist bij de voeding van 14.00? Mijn dochter krijgt nu om:
7.00 fles
10.30 fles
14.30 fles
16.30 (thee)
18.30 fles daarna naar bed
22.30 fles
Ik moet straks over gaan naar 4 flessen welke fles valt dan af? Een middagfles? Of de laatste avondfles? Onze dochter slaapt van 19.00 tot 7.00. Ik heb begrepen dat ze 10 uur op 1 voeding mogen doen. Dan kan ik avondfles toch niet laten vallen?
Kunt u mij mogelijk een voeding-schema geven? Want er zijn veel adviezen maar een schema zou mij meer helpen dan heb ik meer duidelijkheid.
Antwoord:
Vanaf vier maanden kan je beginnen met bijvoeding. Meestal begin je met fruit. Fruit soorten die gegeven kunnen worden zijn bijvoorbeeld peer, perzik, banaan, appel en meloen.
In eerste instantie begin je met geprakt of gepureerd fruit, later kunnen er stukjes in zitten. De kauwmotoriek van je dochter moet hier voldoende voor zijn. Daar kom je vanzelf achter. Je begint met een paar theelepels. Als je dochter hier goed op reageert dan worden de hoeveelheden groter en kan je beginnen met het starten van groente.
Deze groente moeten zacht zijn, geschikte groente hiervoor zijn wortelen, doperwten, brocolli etc. Prei, uien en koolsoorten daar kan beter nog mee gewacht worden tot na het 1ste levensjaar.
Na de groente kan je starten met producten als aardappel en pasta. Het kindje is dan ongeveer zes maanden oud. Er zijn geen echte richtlijnen voor het tijdstip van het geven voor bijvoeding. Meestal dooet men rond 10.00 uur een fruithapje en om 18.00 uur wat groenten en later de aardappels (bij zes maanden) Het beste kun je haar de voeding laten proeven voor de fles. Er is dan nog geen andere smaak in haar mond. Als ze het lekker vind en er goed op reageert kan je er meer van geven. De flesvoeding wordt dan minder. De laatste avond fles is meestal de laatste fles die wegvalt. Dit omdat er genoeg voeding in de buik zit voor de nacht en hier slapen baby’s lekkerder op. Onderstaand heb ik schema’s voor je gemaakt. Ik hoop dat deze richtlijnen je iets helpen.
Schema (5 maanden):
07:00 fles
10.30 fruit
14.30 fles
16.30 (thee)
18.30 fles (twee eetlepels groente)
22.30 fles
Schema (6 maanden)
7.00 fles/ pap (opvolgmelk met rijstebloem)
10.30 fruit
14.30 fles
16.30 thee
18.30 warme maaltijd bestaande uit groente, geprakte aardappel of puree
22.30 fles
Schema (7-8 maanden):
7.00 fles/ pap (opvolgmelk met rijstebloem)
10.30 fruit
14.30 broodje en opvolgmelk
16.30 thee + eventueel biscuitje, soepstengel, rijstwafel
18.30 warme maaltijd bestaande uit 3 eetlepels groente, geprakte aardappel of puree zonder zout en 1 eetlepel gemalen vlees/ vis/ kip of ei
22.30 fles
Schema (9-12 maanden):
7.00 fles/ pap (opvolgmelk met rijstebloem) of brood en opvolgmelk
10.30 fruit
14.30 broodje en opvolgmelk
16.30 thee
18.30 warme maaltijd bestaande uit 3 eetlepels groente, geprakte aardappel of puree zonder zout en het vlees mag gebakken worden en evt. yoghurt toe.
22.30 fles of beker opvolgmelk
Over op flesvoeding en nu hongerig
Mijn zoontje is nu 10 weken (vorige week woog hij 5850 kg en 62 cm lang) en sinds vandaag bijna helemaal over naar flesvoeding. Alleen de 6e nachtvoeding doe ik nog gewoon aan de borst, want dan is hij met niet veel tevreden en slaapt zo weer in. Wat ik wel constateer in deze dagen met flesvoeding (160 ml water met 6 schep nutrilon hypo allergeen) is dat hij minder voldaan is dan met borstvoeding. Met de borst bleef hij wel 4 uur lekker tevreden. Nu met fles krijgt hij de fles amper leeg, valt in slaap, is na 1 uur weer super druk en na 2,5 huilend hongerig alsof hij uren geen eten heeft gehad. Terwijl men mij vertelde dat hij waarschijnlijk langer zou ‘teren’ op een flesvoeding als op borstvoeding. Wat moet ik ermee aan? Mijn vrolijke jongen is ineens huilende hongerige jongen.
Antwoord:
Huilen, na twee uur weer honger hebben en ontevreden zijn geeft aan dat de hoeveelheid voeding wat je zoontje krijgt niet voldoende is. Hypo allergene voeding is gehydrolyseerde voeding. Deze voedingen zijn lichter verteerdbaar omdat er al een deel is voor verteerd. Sommige kinderen hebben hierdoor meer honger. Over de hoeveelheid (poeder)kun je het beste overleggen met het consultatiebureau. Hier zijn de groei gegevens van je zoontje bekend. Je kan eventueel wel wat meer water (15-20 ml) in de fles doen zodat hij langer een vol gevoel heeft maar het is mogelijk dat de flesvoeding dan nog moeilijker opgedronken wordt.
je kan bij de flesvoeding ook wat Johannesbroodpitmeel toevoegen, de melk bindt dan meer ook dit zorgt voor verzadiging. Naast eventueel extra voeding moet je er ook voor zorgen dat hij 15 tot 20 minuten over zijn flesje doet. Langzaam drinken zorgt voor een goede verzadiging. Een speen met een kleiner gaatje of dental speen is een goede oplossing. De tijd tussen de voedingen kan gerekt worden door wat gekookt en afgekoeld water aan te bieden. Mocht je dit bovenstaande, met kleinere speen en extra water toevoegen geprobeerd hebben. Overleg dan met het consultatiebureau voor extra voeding. Doe dit niet zonder overleg te grote hoeveelheden voeding zijn schadelijk voor de nieren.
Astma en reflux, hoe toch eten naar binnen krijgen?
Mijn dochtertje heeft het afgelopen jaar de nodige medische problemen gehad. Oa zware reflux waarvoor zij is behandeld. Tevens is inmiddels astma geconstateerd, waardoor ze dagelijks moeite heeft met drinken. Aangezien ze nu een jaar is probeer ik haar vaster voedsel te geven. Echter ze heeft veel problemen met eten en slikken. Ze heeft braakneigingen of ze weigert van voeding. Kortom ze is heel klein en mager slaapt slecht. Verder heeft ze moeite met haar ontlasting. (kleine keuteltjes) Uiteraard is mijn dochter onder behandeling bij de kinderarts, maar extra tips en hulp zijn welkom.
Antwoord:
Bij astma patienten is voeding vaak een probleem. Eten en drinken gaan meestal slecht. Je moet gaan zoeken naar voedingsmiddelen die gemakkelijk naar binnen gaan en waar ze zo min mogelijk last van heeft. Denk eens aan vruchtenmoes, yoghurt, pap, fijn geprakt fruit, brood zonder korst eventueel gesopt of gebonden soep etc.
Verder is het zo dat bij astma patienten een extra hoeveelheid energie nodig is. Hoesten, kuchen, buiten adem zijn kost veel energie, dit moet aangevuld worden. Het verstandiger om meerdere kleinere maaltijden over de dag te gebruiken i.p.v. drie grotere maaltijden. Dat betekent dat ze 6-8x per dag een kleinere maaltijd moet gebruiken. Een kleine maaltijd is een schaaltje vla, pap, vruchtenmoes, 1 broodje, biscuitje etc.
Zorg dat wat ze eet of drinkt ook daadwerkelijk voeding is. Thee, water en bouillon zijn lekker maar vullen ook de maag als dit in ‘grote’ hoeveelheden wordt gebruikt hierdoor zal ze minder van het brood, pap etc eten.
Melkproducten kunnen (extra) slijm geven. Melkproducten kunnen wel gebruikt worden maar geef na het eten/ drinken hiervan een zuurproduct. Slokje sinasappelsap, zuurtje of gewoon een slokje water. Het extra slijm wordt dan weggespoeld.
Hou er rekening mee dat eten/ drinken vermoeiend en vervelend voor haar kan zijn wees dus blij als ze al maar een paar hapjes eet/ drinkt. Biedt even later weer iets aan. De warme maaltijd is de belangrijkste maaltijd. Hierin zitten de meeste vitaminen en mineralen. Zorg dat je deze geeft op het moment van de dag dat zij zich het beste voelt.
Nachtfles afbouwen
Onze dochter is 8 weken oud, zij krijgt 6 voedingen per dag. Ik zou graag naar 5 voedingen willen gaan, maar weet niet of dit al te vroeg is? Ik hoor graag jullie advies hoe wij het beste de nachtvoeding kunnen afbouwen of verschuiven.
Antwoord:
Bespreek dit eens met de verpleegkundige op het consultatiebureau. Die kunnen n.a.v. het gewicht, de leeftijd en de hoeveelheid voeding bepalen hoeveel flesjes/voeding je dochtertje nodig heeft. Dit is voor ieder kind anders.
Een tip is misschien om in de laatste fles iets meer voeding aanbieden, zodat de kans groter is dat je dochtertje de nacht wat langer doorslaapt. Liever iets meer voeding bij de avondfles dan een grote fles ‘s nachts, i.v.m. gewenning.
Vanaf 4 maanden mag je ook een paar schepjes nutrix pap aan de fles toevoegen, zo leert ze al omgaan met wat vastere voeding en is de kans ook groter dat haar dochtertje langer doorslaapt (een papfles vult iets meer dan een gewone melkfles)
Op welke leeftijd kinderen voor het eerst een nacht doorslapen is niet te zeggen, dat is voor elk kind anders.
Gaan nutrilon en rijstebloem samen?
Mijn dochtertje van 6 mnd. spuugt na de voeding. Ik gebruik nutrilon , maar mag ik dit ook in de papfles doen of gaat dat niet samen met rijstenbloem?
Antwoord:
Nutriton bevat johannesbroodpitmeel wat zorgt voor verdikking van de voeding. De voeding dikt vooral in de maag in. Het resultaat is dat de voeding stabieler in de maag ligt waardoor de voeding moeilijker er terug uitkomt. Nutriton kan aan alle soorten voedingen worden toegevoegd. Zelfs aan koude vruchtensappen of fruithapjes, maar ook aan groentenhapjes. De hoeveelheid Nutriton die je moet toevoegen moet je even uitproberen.
Pap van moedermelk?
Mijn baby is nu 9 maanden oud, tot nu toe heb ik naast het vaste eten borstvoeding gegeven, hij geeft nu echter zelf aan dat niet meer te willen. Wat kan ik hem het beste geven, ik wil geen zuivelproducten gebruiken. Wordt in opvolgmelk melkpoeder gebuikt? kan ik ook afgekolfde melk gebruiken om granenpap te bereiden?
Antwoord:
In opvolgmelk wordt magere melk gebruikt. Maar wat je niet moet vergeten is dat er over opvolgmelk goed is nagedacht. Het is een goed product waar vele onderzoeken naar gedaan zijn. Is er een speciale reden dat je geen zuivel wilt geven? Als er sprake is van een allergie zijn er speciale voedingen voor kinderen met een allergie, de stof die allergie veroorzaakt is uitgehaald.
Ik heb nog nooit gehoord of gelezen of je pap kunt maken van borstvoeding. Borstvoeding kan wel worden opgewarmd maar mag niet koken. Als moedermelk te heet wordt gaan er stoffen verloren. Moedermelk mag dan ook alleen au bain marie (in een heet waterbad) of in een flessenwarmer verwarmd worden. In bijvoorbeeld de magnetron kan de melk al te heet worden waardoor er stoffen verloren gaan. Maar te heet geworden moedermelk is niet schadelijk voor je zoon. Omdat je zoontje al wat ouder is neem ik aan dat hij niet meer al zijn voedingstoffen uit moedermelk haalt, waardoor het minder erg is dat sommige voedingsstoffen verloren gaan. Je zou er dus wel een keer pap van kunnen proberen te maken.
Borstvoeding en eczeem
Ik geef borstvoeding aan mijn dochtertje van 5 maanden. Dit kleine dametje staat onder de eczema. Eergisteren at ik opgewarmde spinazie met vis. De eczema werd erger. Zou het kunnen dat er nitrieten met de borstvoeding meegaan en aldus eczema veroorzaken? Ik ben een ongelooflijke (rauwe) sla-eter. Zou ik best het sla eten laten? Ook het spinazie eten en alle groente die een hoog nitraatgehalte hebben?
Antwoord:
Wat vervelend dat je dochter zo last heeft van exceem. Exceem kan inderdaad door een voedselovergevoeligheid komen. Of dit zo is moet onderzocht worden, ze kijken dan ook wel voedingsmiddel/ stof de reactie kan veroorzaken. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die eczeem/ allergie kunnen veroorzaken. Koemelk, vis, ei, soja, tarwe, noten/ pinda. Ik kan dit niet via internet beoordelen of onderzoeken. Nitriet heeft geen invloed op eczeem. Nitriet is in grote hoeveelheden schadelijk omdat deze kankerverwekkend kan zijn.
Allergologen (medisch specialisten) kunnen testen of het eczeem door de voeding komt. In dat geval kunt u het beste naar een dietist in de buurt gaan die de specialisatie voedselallergie heeft. Ga niet op eigen houtje dokteren!
Koemelk ipv opvolgmelk onder het jaar
Overal lees ik dat je kindje op een dag 500 cc opvolgmelk moet drinken. Mijn zoon is bijna 11 maanden, en eet fantastisch: 2 broodmaaltijden, fruit een groot portie warm eten met een toetje. Nu is hij de laatste maanden hard gegroeid, en vraag ik me af of ik hem ook minder opvolgmelk mag geven en alvast laten wennen aan gewone melk. Hij moet straks als hij een jaar is toch over op de gewone melk.
Antwoord:
De reden dat er gewacht moet worden met het geven van koemelk tot 1 jaar bij kinderen ligt hem in de hoeveelheid eiwit en de hoeveelheid ijzer die in de melk zit. In koemelk zit veel eiwit en weinig ijzer. Met name voor de nieren kan dit belastend zijn. Je schrijft dat je zoontje bijna een jaar is. Als je zoontje zo goed eet en drinkt kan je de opvolgmelk wel verminderen. Bouw de opvolgmelk in een rustig tempo af en zorg dat hij het de komende maand (dus tot zijn eerste verjaardag) wel nog iedere dag minimaal 1x per dag opvolgmelk krijgt.
Hoeveel melk moet mijn baby van 7,5 maand minimaal drinken
Ik heb een dochtertje van 7,5 maand oud. Zij is, als ik vergelijk met andere babies, een matige eter. Waarschijnlijk komt dat omdat zij dysmatuur is. Ik twijfel dus altijd of zij wel genoeg voeding krijgt. Zij drinkt nu over de hele dag max 600 cc opvolgmelk. Hierbij eet zij ongeveer 70 gram aan fruit en 100 gram aan groente. Ik probeer zo nu en dan pap en brood te geven, maar pap lust zij niet. Het brood moet zij nog leren te eten.
Ik heb het gevoel dat ik de hele dag aan het voeden ben. Omdat zij dus heel snel vol zit, biedt ik steeds in kleine hoeveelheden aan.
Haar eetschema is nu als volgt:
8:00 135 cc melk ( drinkt in de ochtend altijd heel slecht)
11:00 fruit
12:00 165 melk met nutrix
16:00 groente
17:00 100 cc melk
21:00 200 cc melk met nutrix
Moet ik haar schema aanpassen als ze zometeen 8 maanden is?
Antwoord:
Je schema ziet er prima uit. Tot 1 jaar is er 500 ml opvolgmelk per dag nodig. Zij drinkt hiervan dus voldoende. Afhankelijk van het gewicht en de groeicurve zal het consultatiebureau je adviseren over veranderingen in de voeding. In plaats van nutrix mag je wel bambix gaan gebruiken.
Wat me wel opvalt aan je schema is dat je fruithapje en opvolgmelk erg dicht op elkaar liggen. Binnen een uur krijgt ze al weer iets aangeboden. Dit geldt ook in de middag bij de groente. Als het mogelijk is, is het beter om het fruit hapje eerder aan te bieden. Naast groente mag je haar ook 1 eeteetlepel gemalen vlees, vis, kip of ei aanbieden en 1-2 eetlepels geprakte aardappel, rijst of pasta. Voor tussendoor kan ook prima een soepstengel, kinderbiscuitje, broodkorstje of rijstwafel. Hiervan leert zij kauwen. Automatisch zal de hoeveelheid melk dan ergens in het dagmenu minder worden. Gezien de tijd waar je de groente geeft, zal ze om 17.00 geen behoefte meer hebben aan melk.
Is 7,7 kilo bij 3 maanden te zwaar?
Mijn zoontje van bijna 3 maanden weegt nu 7,7 kilo. Hij krijgt 5x daags een fles van 180cc spa water + 3 scheppen similac (precies zoals op het blik staat). Maak me toch wat zorgen of hij nu wel of niet te zwaar is en of ik hem minder voeding moet gaan geven.
Antwoord:
Het is moeilijk om via internet te beoordelen of je zoontje overgewicht heeft. Naast zijn gewicht is de lengte heel erg belangrijk. Bij het gewicht van je zoontje past een lengte van ongeveer 66 cm. Als je zoontje rond deze lengte zit is er waarschijnlijk niks aan de hand. Als je zoontje kleiner is dan kan er sprake zijn van overgewicht. Je zoontje mag in ieder geval NIET afvallen, dat is niet goed voor een jong kind. Het gewicht moet zich dan gaan compenseren met zijn lengte. Hij moet op gewicht blijven en gaan groeien.
Je kan de voeding verminderen door een fles weg te laten. Dit betekend dat je vier flesvoedingen gaat geven of je vermindert de hoeveelheid van de vijf flesvoedingen. Je geeft dan vijf keer 150 ml voeding. Deze hoeveelheden worden geadviseerd bij kinderen boven de 7 kilo. Als je zoontje af gaat vallen dan moet je stoppen met minder voeding geven en terug naar de hoeveelheid die je nu geeft. In dit laatste geval kan je beter overleggen met het consultatiebureau, arts of diëtist in de buurt.
Mag kind van 9 maanden vis(sticks) eten?
Graag zou ik willen weten of het nodig dat mijn dochtertje van bijna 9 maanden vis moet eten? Of is alleen af en toe vlees en een ei ook voldoende? En zou ze vissticks mogen eten? Ik hoorde pas dat dit niet gezond is?
Antwoord:
Uw dochtertje kan gerust vis eten tenzij ze gevoellig is voor allergie dan is het beter om nog even te wachten. De vis kan het beste gekookt of gestoofd worden. Vissticks bevatten een paneerlaagje. Dit paneerlaagje bevat veel vet van het bakken en het laagje wordt hard. Dit laagje kan dus nog een beetje te hard en te vettig voor je dochter zijn. Als de kauwfunctie van je dochter goed is mag je een klein stukje geven.
Mag mijn dochter van 4 maanden aardappelpuree eten?
Als jouw dochtertje al toe is aan aardappelpuree en ze vindt dat lekker dan mag ze gerust een beetje aardappelpuree eten.
Hoe leert baby mee-eten met de pot. Wat mag hij hebben?
Vanaf vier maanden begin je met bijvoeden in de vorm van fruit. Daar ben je al keurig mee begonnen. Verder schrijf je dat je van de potjes voeding af wil. Je kan hem gewoon met jullie mee laten eten. Als hij potjes eet, eet hij ook gewone maaltijden. Vroeger waren er ook geen potjes dus… Je kan langzaam zijn flesvoedingen gaan vervangen door andere maaltijden. Soms kan je beter een paar theelepels van iets geven, om hem te laten wennen. Je kan de hoeveelheden langzaam opvoeren, vanzelf valt er dan een flesvoeding van het dagmenu af.
Voor de bereiding van de maaltijd is het volgende belangrijk:
De maaltijd moet fijngemaakt worden, met bijvoorbeeld een blender. Hoe fijn de maaltijd gemaakt moet worden hangt af van de kauw- en slikfunctie van je zoon;
Geen nitraatrijke groenten geven aan je zoontje. Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel. Deze nitraatrijke groenten kunnen het beste pas na de eerste verjaardag van je zoontje worden gegeven. Nitraat wordt in het lichaam omgezet in nitriet. Nitriet wordt nauwelijks uitgescheiden via de ontlasting of urine waardoor het in het lichaam blijft. Dit nitriet kan mogelijk in de bloedbaan terecht komen waardoor er problemen kunnen ontstaan met de zuurstoftransport (ademhaling). Vooral bij baby’s kan dit problemen veroorzaken;
Geen gasvormende groenten zoals ui, prei en koolsoorten worden afgeraden. Je zoontje kan dit nog moeilijk verteren en daarom kunnen deze groenten darmkrampjes veroorzaken. Enkele groenten die goed gegeven kunnen worden zijn: worteltjes, sperzieboontjes, fijn geprakte doperwten, broccoli, witlof, peultjes, bloemkool, ontvelde tomaten, komkommer, asperges, courgette en aubergine;
Aardappels. In plaats van aardappels kan er ook rijst of pasta gegeven worden;
Fijngemaakt vlees, vis, kip of ei. Wacht nog even met zacht gekookt ei. Hierin zitten namelijk de salmonellabacterie. Als je besmet raakt met deze bacterie kun je behoorlijk ziek worden met alle gevolgen van dien. Als je zoontje een verhoogd risico heeft op allergie dan moet je nog even wachten met het geven van vis en ei;
Geen zout toevoegen bij het bereiden van de maaltijd i.v.m. te hoge belasting voor de nieren; Wacht nog even met scherp gekruid eten.
Waarom mag baby geen zout in het eten?
De nieren van een kind werken nog minder goed dan de nieren van een volwassen, daarom moet de nierbelasting van jonge kinderen beperkt worden. Zout wordt uitgescheiden door de nieren. Zout in de voeding geeft dus een extra belasting aan de nieren. Deze extra belasting moet worden voorkomen, daarom wordt het afgeraden om bij kinderen onder de 1,5 jaar zout toe te voegen aan de maaltijden.
Zoon 7 maanden kokhalst van brood
Het is een beetje moeilijk om dit vanaf een afstand te bepalen maar het kan zijn dat brood nog te zwaar voor hem is. Soms helpt weken/ soppen in een beetje melk. Hierdoor wordt het brood zachter en kan het gemakkelijker weggeslikt worden. In ieder geval niet gaan dwingen, laat het anders een tijdje rusten en probeer het over een paar weken weer. Pas als zijn kauwbeweging voldoende is kan er stevigere, grovere voedingsmiddelen worden gegeven.
Extra visolie / omega 3 aan baby geven?
Onze dochter Elisa is nu 8 maanden en ze maakt het uitstekend. Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding (eerste 7 maanden) nam mijn vrouw dagelijks omega 3 capsules in. Ik vraag mij af of het voor Elisa goed is om wat visolie dagelijks te mengen in bijv. haar fruithapje. Haar flesvoeding bestaat uit Nutrilon 2, standaard opvolgmelk. Kortom wil ik er zeker van zijn dat zij voldoende omega 3 vetzuren binnenkrijgt. Wat is de beste manier om dit te verwezenlijken?
Antwoord:
Voor uw vraag heb ik contact opgenomen met mijn collega dietist werkzaam bij Nutricia. In Nutrilon 2 is in grote hoeveelheid en in de juiste verhouding linolzuur/a-linoleenzuur toegevoegd. Dit zijn twee vetzuren die in het lichaam worden omgezet in de omega vetzuren. De hoeveelheid die Elisa nodig heeft aan deze vetzuren zit dus al in de Nutrilon voeding. Het is dus niet nodig om extra omega capsules toe te voegen aan bijv. het fruithapje.
Met welk vast voedsel beginnen na 6 maanden?
Mijn zoontje is nu 6 maanden en ik geef nog steeds borstvoeding maar ik moet nu ook beginnen hem vast voedsel te geven. Wat kan ik het beste wel en niet geven?
Antwoord:
Vanaf zes maanden kan je bijvoeding gaan geven. De eerste bijvoeding bestaat vooral uit fruit. Je kan een theelepeltje van wat gezeefde fruitmoes geven. Als je zoontje hier goed op reageert dan kan je het opvoeren naar grotere hoeveelheden. Enkele voorbeelden van fruit dat gegeven kan worden zijn appel, banaan, peer, perzik en meloen. De harde fruitsoorten kunnen eventueel zacht gekookt worden. Na verloop van de tijd kan je ook sinaasappel, mandarijn, kiwi, ontvelde en pitloze druiven, bessen gaan geven of heerlijke combinaties van deze soorten.
Groente kan ook als bijvoeding worden gegeven. Kies uit zachte groenten en nitraatarme groenten.
Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel. Deze nitraatrijke groenten kunnen het beste pas na zijn eerste verjaardag worden gegeven. Gasvormende groenten zoals ui, prei en koolsoorten worden afgeraden. Je zoontje kan dit nog moeilijk verteren en daarom kunnen deze groenten darmkrampjes veroorzaken.
Enkele groenten die goed als bijvoeding gegeven kunnen worden zijn: worteltjes, sperzieboontjes, fijn geprakte doperwten, broccoli, witlof, peultjes, bloemkool, ontvelde tomaten, komkommer, asperges, courgette en aubergine. Voor de groenten geldt ook dat je ze eerst op een theelepeltje geeft en als dat goed gaat kan je uitbreiden naar grotere hoeveelheden.
Vanaf zes maanden kan er ook een stukje brood (eventueel geweekt) en papvariaties (zoals Bambix) worden gegeven.
Koemelkallergie en borstvoeding
Ik geef borstvoeding maar ik denk dat mijn dochter van 3 maanden last heeft van koemelkallergie. Wat mag ik nou zelf niet meer eten?
Antwoord:
Koemelkallergie kan zich uiten in verschillende soorten klachten zoals bijvoorbeeld eczeem, darmklachten, luchtwegklachten, diarree of juist verstopping. Klachten kunnen alleen of in combinatie optreden.
Om te kijken of er sprake is van een koemelkallergie doe je de eliminatie/ provocatie test: gedurende de eerste vier weken laat je alle producten staan waar koemelk in zit. Als de klachten zijn verdwenen spreek je van een positieve eliminatie. Na deze vier weken ga je weer producten gebruiken waar koemelk in zit. Als de klachten terug komen dan is het vrijwel zeker dat je dochter koemelkallergie heeft. Mocht je dochter last hebben van eczeem dan is het beter om zes weken geen producten met koemelk te gebruiken.
Het betekend wel dat je etiketten moet gaan lezen. Onderaan staat een lijst met de producten waar koemelk in zit. Je kan ook een merkartikelen lijst kopen bij het voedingscentrum. Deze kost ongeveer 20 euro. Hierop staan alle producten met merknaam die je mag gebruiken.
Je kan dit gaan proberen, maar mocht er een positieve uitslag zijn dan is het zinvol om een verwijzing te vragen bij je huisarts of bij de arts van het consultatiebureau voor de diëtist. Zij kan je namelijk in een persoonlijk gesprek verder begeleiden. Behandeling door de diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering.
Mocht je dochter, na het schrappen van de melkproducten, toch klachten houden dan kan je ook het beste naar de (huis)arts toegaan. Naast koemelk zijn er namelijk nog andere producten/ stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Succes.
In de volgende producten zit allemaal koemelk:
magere melk, halfvolle melk, volle melk, karnemelk , kaas, smeerkaas, smeltkaas, yoghurt, biogarde, vla, kwark, pap, pudding, yoghurtdrank, kefir , huttenkase, cottage cheese, umer, roomboter, slagroom, koffieroom, halfroom, koffiemelk, sour cream, zure room, crème fraîche , roomijs, yoghurtijs, chocolademelk, zuivelfrisdranken, frisdranken op weibasis.
Tevens zijn er producten waarin koemelk is verwerkt. Op het etiket kan de volgende vermelding staan: melk, melkpoeder, (magere of droge) melkbestanddelen , wrongel, wei, weipoeder en melkzout, melkpoeder, magere melkpoeder, volle melkpoeder, melkderivaat, caseïnaat, caseïne, melkeiwit, gehydrolyseerd melkeiwit , margarine (geen plantaardig), roomboter, boterconcentraat, boterolie, melkvet, melkzout, lactalbumine, beta-lactoglobuline, lactoperoxidase, lactoval, recaldent, transglutaminase, nisine (E234) , broodverbetermiddelen kunnen koemelk bevatten.
Krijgt dochter 19 weken te weinig melk binnen?
Wij hebben een dochter van 19 weken. Al met 7 weken kreeg ze haar laatste voeding om 18.30 uur gewoon omdat ze ‘s avonds niet meer wakker wilde worden om te eten. Overdag kreeg ze 5 flessen om de 3 uur omdat ze toen heel veel honger had. Nu heeft ze daar te veel aan en zitten de flessen te kort op elkaar dus zijn we naar 4 flessen van 200 ml. gegaan, met een kleintje van 60 ml. om 17.00 uur. Haar gewicht is nu zo’n 7 kilo. Mijn vraag is of ze nu niet te weinig aan ml. krijgt?
Antwoord:
Het gewicht van je dochter is het gemiddelde gewicht van een 5 maanden oude baby, dus dat is goed. Als je dochter energiek genoeg is hoef je dus geen zorgen te maken of ze wel voldoende binnenkrijgt. De ene baby heeft nu eenmaal meer nodig dan de ander. Je kan eventueel proberen of ze al trek heeft in iets anders. Bijvoorbeeld rijstepap, een lekker fruithapje of twee hapjes groenten (wortelen, sperziebonen gekookt zonder zout) Probeer eerst een hapje en als dit goed gaat kun je het uitbreiden. Denk er wel om dat fruit en groenten gepureerd/ half vloeibaar moeten zijn en laat haar wennen aan de andere smaken.