De dagen worden korter, de kaarsen gaan aan en de pepernoten liggen alweer in de schappen van de supermarkt. Langzaam bewegen we ons richting die heerlijke feestelijke decembermaand. Je herinnert je vast nog levendig hoe jullie vroeger Sinterklaas vierden. En nu vier je dit kinderfeest met je eigen kind. Hoe bijzonder is dat! Er zijn heel veel manieren om Sinterklaas met je kind te vieren, maar het belangrijkst is natuurlijk dat het vooral een hele gezellige stressloze periode is voor het hele gezin. Daarom hier ideeën en tips voor een onvergetelijke Sinterklaasviering.
Spannend! Sinterklaas vieren met je kind
De Sinterklaas periode kan voor kinderen naast ontzettend gezellig, ook behoorlijk stressvol zijn. Het is een spannende tijd en de mystiek rondom Sinterklaas en de Pieten spreken voor veel kinderen erg tot de verbeelding. Het is daarom belangrijk om als ouder goed te kijken naar hoe je kind deze periode beleeft. Merk je dat je kind angstig is, dan is het goed om het Sinterklaas verhaal misschien wat af te zwakken en minder spannend te maken. Je kunt je dan juist focussen op het bakken van pepernoten en het maken van versieringen. Voor andere kinderen kan het echter niet gek genoeg en dan kun je als ouder natuurlijk ook helemaal losgaan en de meest geweldige verhalen verzinnen.
Cadeautjes op Pakjesavond
5 december is de grote avond voor heel veel kinderen. De meeste gezinnen kiezen ervoor om pakjesavond in het weekend te vieren zodat de kinderen even iets langer op kunnen blijven en de volgende dag alle tijd hebben om met hun speelgoed te spelen. Om van pakjesavond een succes te maken is het belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken met degenen waarmee je pakjesavond viert. Als er veel kleine kinderen zijn moet je er vooral voor zorgen dat het allemaal niet te lang duurt en dat er een goede balans is tussen het uitpakken van cadeautjes en bijvoorbeeld lekkere hapjes. Als je niet oppast kan Sinterklaas ontaarden in een graaifestijn en ondankbare kinderen omdat er niet genoeg aandacht is voor de cadeaus. Dit kun je heel makkelijk voorkomen door minder cadeaus te geven en iedereen aandacht voor ieder cadeau te laten hebben.
Schoen zetten
Een belangrijk onderdeel in de Sinterklaas periode is natuurlijk het schoentje zetten. Er is niks leukers dan samen met je kind zingen voor de open haard, de kachel of een andere plek in huis. Bij het zetten van de schoen gaat het echt meer om de rituelen dan om de cadeaus. Kies dus voor leuke kleine cadeautjes of iets lekkers voor in de schoen. Bij HEMA hebben ze bijvoorbeeld betaalbare en erg leuke schoencadeautjes.
Het spannende idee dat Piet ‘s nachts komt om iets in de schoen te doen is al voldoende om van het schoen zetten een geweldige gebeurtenis te maken. Schoen zetten hoeft echt niet iedere avond. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om het drie of vijf keer te doen in de hele periode dat Sinterklaas in het land is. Vergeet ook niet de wortel voor het paard!
Sinterklaas vieren: de rituelen
Waarschijnlijk herinner je je niet meer alle cadeaus die je vroeger voor Sinterklaas gekregen hebt, maar weet je nog wel precies waar jullie Sinterklaas vierden en wat jullie aten. Rituelen zijn voor kinderen ontzettend belangrijk en voegen ook echt wat toe aan deze traditie. Vaak vraagt een kind uit zichzelf of jullie bijvoorbeeld het huis weer gaan versieren, ‘want dat deden we vorig jaar ook’. Rituelen dragen bij aan het Sinterklaas verhaal en haalt de focus een beetje af van de overvloed. Bij de Sinterklaasviering kun je denken aan de volgende rituelen:
- Pepernoten bakken – Bak overdag zelf pepernoten. Het hele huis ruikt dan naar ‘Sinterklaas’ waardoor je nog meer in de sfeer komt.
- Muziek – Maak een leuke afspeellijst met Sinterklaasliedjes die je al de hele dag op hebt staan.
- Sinterklaasverhaal – Bouw rust in op deze spannende dag en lees bijvoorbeeld samen het oude Sinterklaasverhaal.
- Cadeautjes brengen – Je kunt samen zelfgemaakte cadeautjes, pepernoten of een chocoladeletter brengen naar de oude buurvrouw, iemand die eenzaam is of naar een vriendje of vriendinnetje. Sinterklaas vieren is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid.
Leeftijden kinderen
Afhankelijk van de leeftijd van kinderen kun je Sinterklaas op verschillende manieren vieren. Hele jonge kinderen hebben minder oog voor cadeaus en met oudere kinderen kun je juist gaan werken met gedichten en surprises. Hieronder wat tips voor iedere leeftijd.
Kinderen 0-2 jaar
Tot twee jaar heeft je kind nog weinig besef van het Sinterklaasfeest. Natuurlijk vindt een kind vanaf één jaar het leuk om papier van een cadeautje af te scheuren, maar het echte besef van het cadeau is er dan nog niet. Door middel van Sinterklaasliedjes of Sinterklaas snoepgoed (je kunt zelf ook suikervrije pepernoten maken), krijgt je kindje wel iets mee van de Sinterklaasviering.
Onze tip: Zorg er vooral voor dat de Sinterklaasviering niet te lang duurt met je kleintje. Eén of twee pakjes zijn genoeg. Omdat het nog niet echt om de cadeautjes gaat, kun je het best cadeautjes geven die je kind echt nodig heeft.
Kinderen 2-4 jaar
Je kind begint langzaam het fenomeen Sinterklaas een beetje te begrijpen, maar de cadeautjes zullen nu nog belangrijker zijn dan het verhaal. Dit is de leeftijd waarin je de keuze maakt of je het echte verhaal van Sinterklaas aan je kind gaat vertellen. Natuurlijk is het leuk om de mythe rond Sinterklaas levendig te houden, maar ook wanneer je aan je kind vertelt dat Sinterklaas niet meer bestaat, kan het feest nog steeds heel mooi en bijzonder zijn.
Onze tip: Rollenspellen zijn in deze leeftijd fantastisch. Koop een Pieten of Sinterklaas pakje voor je kind en maak samen een stoomboot van dozen of stoelen. Gegarandeerd een succes!
Kinderen 4-6 jaar
Inmiddels heeft je kind heel goed in de gaten wat het Sinterklaasfeest is. De spanning naar pakjesavond loopt op en het is heerlijk om samen met je kind naar deze dag toe te leven. Je kind zal zich bewust zijn van het maken van een verlanglijstje en de verwachtingen zijn hoog. Probeer, afhankelijk van je eigen plan met de cadeaus, de verwachtingen van je kind te managen.
Onze tip: Maak samen met je kind het verlanglijstje en bespreek wat realistisch is om te vragen. Zo voorkom je teleurstellingen.
Kinderen 6 jaar en ouder
Vanaf deze leeftijd doen kinderen echt mee met het vieren van Sinterklaas. Ze kunnen inmiddels lezen dus ook het maken van gedichten is vanaf deze leeftijd een stuk leuker. Als je kind nog in Sinterklaas gelooft zal in de komende jaren het besef van het ‘echte’ verhaal doordringen. Ook dit is weer een leuke periode. Je kind voelt zich opeens groot omdat hij het geheim van Sinterklaas weet.
Onze tip: Laat je kind zelf ook een cadeau voor iemand kopen. Zo leer je je kind dat een cadeautje vaak net zo leuk is als een cadeau geven.
Bronnen: Centrum voor jeugd en gezin
*Dit artikel bevat gesponsorde content