Voor veel vrouwen is het tweede trimester, week 13 tot en met 26, de fijnste periode van de zwangerschap. De meeste zwangerschapskwaaltjes uit de eerste periode verdwijnen en je buik zit nog niet zo in de weg. Dit gebeurt er met je baby en met jou tijdens het tweede trimester.
Hoe groeit je baby in het tweede trimester?
Je baby groeit in het tweede trimester van ongeveer zeven centimeter uit naar zo’n 37 centimeter. Het gewicht neemt ook enorm toe in deze periode, van ongeveer 30 gram (zes suikerklontjes) naar meer dan negenhonderd gram (bijna zo zwaar als een literpak melk).
Naast die groei traint je baby ook zijn spieren. De reflexen voor ademen, zuigen en slikken worden geoefend. Allemaal vaardigheden die je baby straks na de geboorte nodig heeft. Ook kan hij de hik hebben, gapen en duimen. Vanaf de buitenkant lijkt hij aan het eind van het tweede trimester echt op een baby, maar aan de binnenkant moet je baby’tje nog flink groeien voordat hij gezond ter wereld kan komen.
Je baby gaat vanuit de baarmoeder steeds meer horen. Bij de geboorte zal hij dan ook jouw stem en misschien wel die van je partner herkennen. Ook kan je baby in het tweede trimester met zijn oogjes al licht zien vanuit de buik.
Wat merk je als moeder tijdens je tweede trimester?
In het tweede trimester is de kans op een miskraam veel kleiner geworden. De moederkoek (placenta) doet zijn werk goed. Veel vrouwen zijn daarom in het tweede trimester veel relaxter. De ochtendmisselijkheid wordt ook minder. En tussen de zestiende en twintigste week kun je je baby voor de eerste keer voelen bewegen. Ook wordt je zwangerschapsbuik langzaam zichtbaar.
Omdat veel kwaaltjes verdwijnen en je beter in je vel zit, krijg je ook meer energie. Het tweede trimester is dan ook de ideale periode om uitstapjes te maken of op reis te gaan samen met je partner. Ondanks dat veel kwaaltjes uit het eerste trimester verdwijnen, kun je er toch andere voor terug krijgen:
- Je baby groeit en wordt zwaarder. Hierdoor kun je last krijgen van kortademigheid, omdat je baby de plek inneemt waar normaal de lucht in je longen naartoe gaat als je inademt. Je kunt dus minder diep inademen. Dat levert soms een tekort aan zuurstof op bij inspanning. Ook geeft je baby meer druk op de banden in je bekken, waardoor dit soms pijn kan geven in de onderrug of rondom je schaamstreek.
- De stemmingswisselingen uit het eerste trimester blijven ook in het tweede trimester aanwezig. Door de hormonen in je lichaam, maar ook door de verandering in je leven die je zwangerschap met zich meebrengt, slaat je stemming soms snel om.
- Je kunt een zwangerschapsstreep krijgen (linea nigra, Latijn voor zwarte lijn). Door de veranderde hormoonhuishouding maakt je lichaam meer pigment aan. De witte lijn die normaal tussen je buikspieren loopt (de linea alba, Latijn voor witte lijn) wordt daardoor donkerder. Sommige vrouwen krijgen donkere vlekken in hun gezicht. Dit heet een zwangerschapsmasker.
- Je kunt last krijgen van slapeloosheid of vreemde dromen.
- Door de veranderde bloeddoorstroming kun je last krijgen van kramp in je benen. Soms wijst dit ook op een tekort aan calcium in je lijf.
- Ook kan je bloeddruk stijgen tijdens je zwangerschap. Dit kun je merken aan duizeligheidsklachten, hoofdpijn en je houdt meer vocht vast.
Welke onderzoeken krijg je in je tweede trimester?
Tijdens deze periode heb je een aantal keer contact met je verloskundige. De voortgang van je zwangerschap wordt bijgehouden en je kunt al je vragen stellen.
Twintig-wekenecho
In het tweede trimester krijg je in ieder geval de twintig-wekenecho. Dit heet het structureel echoscopisch onderzoek waarbij de ontwikkeling van de organen, de groei van je baby en de hoeveelheid vruchtwater wordt bekeken. Tijdens deze echo kijkt de echoscopist ook naar het geslacht van je kindje. Als er tijdens deze echo iets afwijkends wordt gezien, wordt je doorgestuurd voor vervolgonderzoek.
Tips voor je tweede trimester
- Denk na over de plek waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis?
- Is de kinderkamer al af? Of moet je nog beginnen? Het is goed om vast na te denken over de inrichting en de spullen die je straks nodig hebt als je baby er is. Bekijk ook de checklist voor je babyuitzet.
- Als je je hebt aangemeld voor kraamzorg, zal het kraamzorgbureau in het tweede trimester contact met je opnemen voor een intakegesprek. Je kunt je hier vast op voorbereiden door je vragen op te schrijven. Nog niet aangemeld? Zoek dan een kraambureau bij jou in de buurt.
- Een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar het kan wel leuk en nuttig zijn om er eens naar te kijken.
- Als je niet getrouwd bent of geregistreerd partner, wordt je partner pas als vader geregistreerd als hij het kind erkent. Dit kun je regelen op het stadskantoor. Dit kan al voor de geboorte, maar ook tijdens de aangifte van de geboorte of op een later moment.
Lees ook: zwangerschap per week