Wat zou je graag nu al een kijkje in je buik nemen om te zien hoe jullie baby er uit gaat zien. Krijgt jullie baby die prachtige krullen van papa of misschien wel de rode haren van mama? Vaak is het speculeren hoe het uiterlijk van jullie baby eruit gaat zien, maar erover fantaseren is natuurlijk leuk. Op basis van genetica kun je wel een beetje voorspellen wat de haarkleur van jullie baby gaat zijn. Hoewel onze genen enorm complex zijn en nog vaak genoeg voor verrassingen zorgen, proberen we in dit artikel toch een beetje uit te leggen of het mogelijk is de haarkleur van jullie baby te voorspellen.
Genetica en de haarkleur van de baby
De genen die jij en je partner doorgeven aan jullie baby spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke haarkleur van de baby. Vaak worden baby’s namelijk met een andere haarkleur geboren dan de uiteindelijke haarkleur. Zelfs op latere leeftijd kan de haarkleur nog veranderen en dan bedoelen we natuurlijk niet het onvermijdelijke grijs. Bijna iedereen wordt naarmate hij ouder wordt, wat donkerder. De genen die verantwoordelijk zijn voor de haarkleur noemen we pigment. Een ander woord voor pigment is melanine. Hiervan zijn twee varianten. Eumelanine is het bruin/zwarte gen en feomelanine is verantwoordelijk voor het geel/rode gen. Beide pigmenten zijn in het haar van iedereen aanwezig. De mix van deze pigmenten bepaalt de uiteindelijke haarkleur. De meeste mensen maken meer eumelanine aan wat zorgt voor een donkerdere haarkleur.
Blond, bruin of zwart haar
De pigmenten eumelanine en feomelanine zorgen dus voor blond, bruin of zwart haar. Hoe meer eumelanine, hoe donkerder het haar. Hebben jij en je partner allebei blond haar, dan is de kans groot dat jullie maar een beetje eumelanine doorgeven en jullie kind dus ook blond haar krijgt. Op basis van jullie haarkleur kun je een redelijke voorspelling doen wat de haarkleur van jullie kind wordt. Een baby krijgt van beide ouders evenveel eumelanine. Nu kan de vader bijvoorbeeld wel meer feomelanine doorgeven waardoor de kans op blond haar bij jullie baby groter is. In de praktijk zie je vaak dat de haarkleur van jullie kind een beetje tussen jullie beide haarkleuren inligt.
Rood haar
Rood haar wordt, zoals eerder beschreven, bepaald door een ander pigment. Hierin is het niet-rode-gen dominant over het rode-gen. Als één van de ouders dus het niet-rode-gen doorgeeft, krijgt de baby geen rood haar. Dit verklaard ook waarom er zo weinig mensen zijn met rood haar. In Nederland heeft minder dan twee procent van de bevolking rood haar. Als beide ouders rood haar hebben, dan krijgen de kinderen bijna automatisch ook rood haar. Het kan ook zo zijn dat jullie kind rood haar krijgt wanneer beide ouders geen rood haar hebben. Dit gebeurd wanneer beide of één van de ouders het rode-gen wel bij zich dragen en het dus doorgeven aan het kind.
Donkerrood of oranje haar
Ieder kind krijgt naast het rode- of niet-rode-gen ook het blond/zwarte gen. Op basis van de hoeveelheid blond/zwart gen wordt de intensiteit van de rode haarkleur bepaald. Een kind met minder eumaline krijgt eerder oranje haar terwijl een kind met meer eumelanine roodbruin haar krijgt.
Haarkleur voorspellen
Het blijft gissen wat de uiteindelijke haarkleur van jullie kind wordt, maar op basis van onderstaande kleurencombinaties van de ouders kun je wel een inschatting maken.
- Beide ouders hebben zwart haar – Beide ouders hebben veel eumelanine waardoor de kans dat dit doorgegeven wordt groot is en jullie kind dus ook zwart haar krijgt.
- Beide ouders hebben donkerblond haar – Vaak zijn kinderen met donkerblond haar een stuk blonder als ze jong zijn. Als beide ouders donkerblond zijn, is dit waarschijnlijk ook de haarkleur van het kind. Kijk echter altijd of de ouders vroeger niet hoogblond waren. De kans dat het kind een stuk blonder is als het jonger is, is dan ook groot.
- Beide ouders hebben lichtblond haar – Dit betekent dat beide ouders waarschijnlijk weinig eumelanine in hun genen hebben. Hierdoor is de kans dat jullie kind lichtblond haar krijgt ook een stuk groter.
- De éne ouder heeft zwart haar en de andere ouder donkerblond – Waarschijnlijk krijgt jullie kind een haarkleur die tussen zwart en donkerblond in ligt.
- De éne ouder heeft zwart haar en de andere ouder lichtblond – De kans dat jullie kind helemaal zwart of helemaal lichtblond haar krijgt, is klein. Waarschijnlijker is dat de haarkleur donkerblond wordt.
- De éne ouder heeft donkerblond haar en de andere ouder lichtblond – Jullie kind wordt waarschijnlijk blond. Hoe blond hangt weer af van de hoeveelheid eumelanine die meegegeven is.
- Eén van de ouders heeft rood haar – De kans dat jullie een kind krijgen met rood haar is heel klein omdat het niet-rode-gen overheerst.
- Beide partners hebben rood haar – Gefeliciteerd! De kans dat jullie kind ook rood haar krijgt, is bijna 100%.
Hoe verandert de kleur van je haar?
Baby’s kunnen met pikzwart haar geboren worden en al na een paar weken donkerblond haar hebben. Je ziet ook vaak dat kinderen eerst blond zijn en naarmate ze ouder worden donkerblond of zelfs bruin haar krijgen. Dit komt omdat de genen zelf niet veranderen, maar ze kunnen wel aan en uit gaan. Dit noem je geinexpressie. Het kan zijn dat jouw gen-schakelaar die melanine aanmaakt niet aanstaat als je jong bent waardoor je blond haar hebt. Als de melanine aanmaak op latere leeftijd wel aanwezig is, krijg je donkerder haar.
Hiernaast kunnen hormonen een rol spelen bij een veranderende haarkleur. Je ziet vaak dat de haarkleur voor de puberteit verandert, maar ook tijdens een zwangerschap kan de haarkleur veranderen. Tenslotte kunnen omgevingsfactoren een rol spelen. De zon zorgt ervoor dat het haar verbleekt en dus lichter wordt. Ook kan een chemokuur zorgen voor een andere haarkleur. Bij mensen die roken is de kans dat ze eerder grijs worden groter.
Veel of weinig haar
Het is nauwelijks te voorspellen of jullie baby geboren wordt met een volle bos haar of een kaal koppie heeft. Er is nog geen onderzoek gedaan of ouders die zelf met veel haar geboren zijn, ook kinderen krijgen met veel haar. Sommige mensen zeggen dat veel maagzuur tijdens de zwangerschap wijst op een baby met veel haar. Echter meer dan een bakerpraatje is dit niet want hier is geen enkel bewijs voor.
Een volle haarbos bij de geboorte hoeft niet te betekenen dat jullie kind later ook veel haar zal hebben. Ook kan een kind geboren worden met krullen, maar na verloop van tijd steil haar krijgen. Dit komt omdat de zogenaamde nesthaartjes na ongeveer een half jaar uitvallen. Hierna komen pas de permanente haren door. Het lijkt erop dat kaalheid wel in de genen zit. De kans dat je later kaal wordt als je vader dit ook is, is groter dan wanneer je vader op latere leeftijd nog een volle bos heeft. Het is wel zo dat het aantal haarzakjes op de hoofdhuid genetische bepaald is. Mensen met een lichte haarkleur hebben meer haarzakjes en hierdoor ook meer haren dan mensen met een donkere haarkleur. Wel zijn donkere haren dikker van structuur waardoor het lijkt dat mensen met donker haar een vollere haarbos hebben.
Grijs haar
De meeste mensen krijgen op middelbare leeftijd grijs haar. Dit komt omdat de aanmaak van melanine in het lichaam afneemt. De melanine wordt vervangen door luchtbellen in de haarschacht waardoor de haren grijs of wit worden.
Grappige test: Kun je echt niet wachten totdat jullie kindje geboren wordt, doe dan hier een test om te voorspellen wat de haarkleur van jullie baby wordt. Stel ons echter niet aansprakelijk als de kleur compleet anders blijkt te zijn!
Bronnen: Wetenschap.infonu, Kapsels, Genetics,