Nog even en je kind heeft het hele Zwem-ABC compleet. Nu zwemdiploma A en B in de pocket zijn, rest alleen zwemdiploma C nog. Met dit diploma leert je kind nog beter hoe hij zich kan redden wanneer hij onverwacht in het water valt. Er zijn verschillende vaardigheden toegevoegd. Hierdoor vinden kinderen de zwemlessen voor diploma C erg leuk. Dit komt omdat de kinderen de basisvaardigheden inmiddels kennen en alleen extra oefeningen doen. De kledingeisen zijn voor zwemdiploma C nog iets moeilijker. In artikel vertellen we je alles wat je moet weten over dit diploma.
Vaardigheden zwemdiploma C
Tijdens de zwemlessen leert je kind verschillende vaardigheden zoals over en onder een mat doorzwemmen, de HELP-houding en watertrappen. Hiernaast leren ze om met een koprol het water in te gaan. Bij zwemdiploma C ligt de nadruk meer op het survivalzwemmen. Kinderen moeten in staat zijn om zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. Hiernaast zijn zwembaden een steeds uitdagender geworden voor kinderen om te recreëren. Er is een golfslagbad, wildwaterbaan, stroomversnelling en snelle glijbanen. Het is dan des te belangrijker dat je kind goed kan zwemmen. Onderstaande vaardigheden worden tijdens het examen getoetst:
- De Help-houding – Deze houding staat voor Heat Escape Lessening Posture, met andere woorden; een houding om het warmteverlies tegen te gaan. Kinderen leren zich in deze houding zo klein mogelijk te maken en houden zich hierbij vast aan een drijvend voorwerp. Door je klein te maken worden de grote bloedvaten afgekneld en blijf je langer warm in het water. Onderkoeling is vaak het eerste probleem wanneer je onverwacht in het water terecht komt.
- Wrikken – Bij deze houding ligt het kind op de rug en verplaatst hij met de handen in de richting van het hoofd. Belangrijk is dat de billen niet zakken en de benen stil blijven liggen.
- Kleding – Een kind moet met kleding aan, na een onverwachte val in het water boven water komen, zich oriënteren en een lange afstand kunnen zwemmen. De oriëntatie wordt getoetst door het kind onder water ergens doorheen te laten zwemmen en het watertrappelen boven water. Hierna moet het kind zelfstandig uit het water kunnen klimmen.
- Duiken – Het kind kan van de kant duiken en zich onder water oriënteren door ergens onderdoor te zwemmen. Een kind kan op de veilige plek boven water komen.
- Conditie – De conditie is na het behalen van diploma A en B inmiddels top. Met zwemdiploma C kan je kind een lange afstand overbruggen.
- Zwemslagen – Je kind beheerst de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl) inmiddels volledig en kan deze technisch goed uitvoeren.
- Uitrusten – Je kind kan naar een drijvend voorwerp zwemmen en hierop drijven zodat hij even uit kan rusten.
- Watertrappen – Naast het gewone watertrappen, kan je kind nu ook omschakelen naar drijven op zijn rug om uit te rusten.
Kledingeisen zwemdiploma C
Omdat kinderen in Nederland vaak een jas aan hebben, is dit kledingstuk toegevoegd bij zwemdiploma C. Het doel van met kleren aan zwemmen is om de realiteit zo goed mogelijk na te bootsen als een kind onverwacht in het water raakt. Voor zwemdiploma C gelden de volgende kledingeisen:
- Badkleding
- Een t-shirt of blouse met lange mouwen
- Een lange broek, jurk of rok tot op de enkels (geen legging)
- Een jas met lange mouwen
- Dichte schoenen van plastic, leer of sportschoenen.
Nog meer zwemmen
Is je kind een echte waterrat en wil hij het liefst dagelijks in het water liggen dan hoeft het zwemavontuur na het behalen van het volledige Zwem-ABC natuurlijk niet afgelopen te zijn. Er zijn talloze watersporten zoals wedstrijdzwemmen of waterpolo. Maar wat dacht je van scuba duiken of free diven. Misschien dat de Nederlandse wateren hier iets minder geschikt voor zijn, maar feit is dat er een wereld voor kinderen opengaan als ze eenmaal kunnen zwemmen. Als ouder ben je gegarandeerd dat je kind zich in bijna iedere situatie zelf kan redden als alle drie de diploma’s gehaald zijn. De Nationale Raad Zwemvaardigheid geeft naast het Zwem-ABC de volgende zwemvaardigheidsdiploma’s uit:
- Het nationale snorkeldiploma – Tijdens deze lessen leren de kinderen de vaardigheden van snorkelen en werken ze aan hun conditie. Je kunt snorkeldiploma 1, 2 en 3 halen.
- Zwemvaardigheid 1, 2 en 3 – Je zwemvaardigheid kun je na het behalen van het volledige Zwem-ABC verder vergroten.
- Survival 1, 2 en 3 – Deze vaardigheidsdiploma’s leren je nog beter hoe je jezelf moet redden als je onverwacht in het water komt. Bovendien leer je hoe je anderen die in nood zijn moet redden en vooral ook wat je niet moet doen.
- Aquasportief 1, 2 en 3 – Kinderen leren op muziek te bewegen in het water en zetten zo samen een dans in elkaar.
- Springen van de plank 1, 2 en 3 – Je leert hierbij allerlei verschillende sprongen zowel van de kant als de duikplank
- Wereldzwemslagen 1, 2 en 3 – De vier basis zwemslagen zijn natuurlijk lang niet alle zwemslagen die bestaan. Tijdens deze lessen maken kinderen een reis om de wereld en in de geschiedenis om zo andere zwemslagen eigen te maken.
- Synchroonzwemmen 1, 2 en 3 – Door het doen van balletoefeningen in het water, leren kinderen de basis ban synchroonzwemmen
- Waterpolo 1, 2 en 3 – Je kunt natuurlijk direct op waterpolo gaan, maar tijdens deze lessen krijg je de eerste beginselen mee en kom je straks beter beslagen ten ijs.
Kies bewust
Zwemles is vaak een flinke hap uit je tijd en uit je budget. Het is daarom belangrijk om een goede keuze te maken. Niet alleen deze zaken zijn belangrijk, maar de zwemveiligheid staat natuurlijk voorop. Het is daarom goed om uit te zoeken of het zwembad van jullie keuze zwemles geeft volgens de norm van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Zwemlesaanbieders worden getoetst door deze raad en krijgen vervolgens een licentie om zwemles te mogen geven die voldoet aan de norm van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Een zwembad die voldoet aan deze norm geeft je de volgende zekerheden:
- De zwemonderwijzers zijn gediplomeerd en gekwalificeerd zodat je kind in veilige handen is. Hierna hebben alle zwemonderwijzers een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) en worden ze regelmatig bijgeschoold
- Het volledige Zwem-ABC wordt erkend door brandweer, politie en sportopleidingen.
- De zwemlesmethode is goed en duidelijk omschreven zodat jij kan bepalen of deze methode bij jullie en je kind past.
- De kwaliteit blijft gewaarborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle.
Check hier welke zwemlesaanbieder bij jou in de buurt de licentie van de Nationale Raad Zwemveiligheid heeft.
Bronnen: Allesoverzwemles, Met Succes op Zwemles, Nationale Raad Zwemveiligheid