Je baby heeft een eigen paspoort of ID-kaart nodig als jullie samen naar het buitenland gaan. Je moet je baby kunnen legitimeren, bijvoorbeeld bij de douane op het vliegveld. Ook als je kind zorg nodig heeft, is een identiteitsbewijs verplicht. Hoe werkt zo’n aanvraag? En waar moet je dan op letten?
Waarom heeft je kind een eigen paspoort nodig?
Als je baby naar het buitenland reist, is een eigen identiteitsbewijs verplicht. Vroeger werd je kind bijgeschreven in jouw paspoort. Tegenwoordig heeft ieder kind een eigen legitimatiebewijs nodig. Dit komt door nieuwe Europese wetgeving, die is ingevoerd om fraude met paspoorten te voorkomen. Ook als je kind zorg nodig heeft, moet je je baby kunnen legitimeren. Daarom is het verstandig om op tijd een paspoort of ID-kaart aan te vragen.
Paspoort of ID-kaart?
Een paspoort is geldig in alle landen. Een ID-kaart is in de meeste Europese landen geldig als legitimatiebewijs. Op de website van de Rijksoverheid vind je een lijst met alle landen waar een ID-kaart geldig is.
Beide legitimatiebewijzen zijn vijf jaar geldig bij kinderen onder de 18 jaar. Ben je dus van plan om met je baby binnen vijf jaar buiten Europa te reizen, dan is het verstandig om een paspoort aan te vragen. Een ID-kaart is ietsje goedkoper dan een paspoort.
De aanvraag en het ophalen van het paspoort
Een identiteitsbewijs kun je voor je kind aanvragen bij de gemeente. Je kunt hiervoor een afspraak maken via de website van je eigen gemeente. Je baby moet aanwezig zijn bij het aanvragen én het ophalen van het identiteitsbewijs.
Toestemming van beide ouders
Bij de aanvraag van het identiteitsbewijs van je baby heb je toestemming nodig van de gezaghebbende ouders. In sommige gevallen is iemand anders gezaghebbende over het kind. Als je als beide ouders gezaghebbende bent, kun je samen naar de aanvraag gaan. Je kunt de andere ouder ook vooraf een toestemmingsformulier laten invullen en een kopie van zijn of haar legitimatiebewijs meenemen. Voor het ophalen is het voldoende als een van beide ouders met de baby naar de gemeente gaat.
Pasfoto
Voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart moet je van je baby een pasfoto laten maken die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s. Dit kan een lastige klus zijn, zeker als je baby nog niet zelf zijn hoofdje omhoog kan houden. Het is verstandig om een foto te laten maken bij een fotograaf die gespecialiseerd is in pasfoto’s voor identiteitsbewijzen. Voor kinderen onder de 6 jaar gelden andere regels dan voor volwassenen. Zo hoeft je baby bijvoorbeeld niet recht in de camera te kijken en niet per se met een neutrale blik te kijken. Het is wel zo dat, als je je baby vast moet houden, jouw handen of lichaam niet zichtbaar mogen zijn op de pasfoto.
Identificatieplicht in de zorg
Als je baby zorg nodig heeft, moet je je kind kunnen legitimeren. Anders mag een zorgverlener de zorg voor je baby niet declareren bij de zorgverzekering. Als er sprake is van een noodsituatie, krijgt je baby wel eerst zorg. Je moet dan alsnog binnen 14 dagen bij het betreffende ziekenhuis het identificatiebewijs van je baby laten zien.
Mijn kind lijkt niet meer op de foto in het paspoort
In vijf jaar tijd kan je kind veel veranderen. Zeker als je een paspoort hebt aangevraagd voor je baby, lijkt de pasfoto misschien al niet meer als je kindje twee is. In Nederland is dat meestal geen probleem. Als je naar het buitenland gaat, moet je soms wel extra opletten. Het kan helpen om extra foto’s mee te nemen waarin je laat zien hoe je kind in de loop van de jaren is veranderd. Als je echt twijfelt of de foto nog wel genoeg op je kind lijkt, kun je contact opnemen met de gemeente. Of je vraagt het na bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.
Bronnen: Rijksoverheid.nl