Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Niet zo gek, omdat er een baby in je buik groeit die veel van je lijf vraagt. Een van de ergernissen tijdens de zwangerschap zijn puistjes. Zwangerschapsacne kan vervelend zijn. Het vraagt een iets andere aanpak dan de ‘gewone’ puistjes. In dit artikel lees je hoe zwangerschapsacne ontstaat en wat je er zelf het beste tegen kunt doen.
Waar komt zwangerschapsacne vandaan?
Door het hormoon progesteron gaat je huid meer talg aanmaken. Bij de een levert dit een mooi glanzende huid op, maar bij de ander zorgt dit juist voor puistjes (acne). Je huid wordt vetter, poriën raken verstopt en daardoor krijgen bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen. Je huidbarrière is tijdens je zwangerschap zwakker. Daardoor ben je gevoeliger voor huidirritaties.
Vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap zijn de hormoonveranderingen het heftigst. Zwangerschapsacne is daardoor meestal de eerste drie maanden van je zwangerschap het ergst.
Behandelen van puistjes
Je huid reinigen is een belangrijk onderdeel van de behandeling bij acne. Je zorgt er daarmee voor dat je overtollig talg verwijderd en je de irritatie van je huid vermindert. Na het reinigen breng je een zachte crème aan zonder parfum of andere agressieve stoffen, die helpt om je huid te verzorgen en te hydrateren. Je kunt je huid het beste twee keer per dag reinigen. Je kunt ook een verzorgende dag- en nachtcrème gebruiken met vitamine C en niacinamide. Deze stoffen helpen om je huidbarrière te versterken en verhelpen ontstekingen van de huid.
Verder is het verstandig om de puistjes zo min mogelijk aan te raken. Als je de acne met make-up wilt verbergen, kies dan voor vetvrije make-up.
Behandeling door professional
Als de zwangerschapsacne hardnekkig is, kun je eventueel ook contact opnemen met een huidtherapeut of huidarts om te kijken wat voor jou de beste behandeling is voor je zwangerschapsacne. Meestal haalt een huidtherapeut de talgverstoppingen en ontstekingen weg van je huid en geeft je een persoonlijk huidverzorgingsadvies.
Vooral niet doen bij zwangerschapsacne
De standaard behandeling die veel mensen bij puistjes toepassen, is scrubben of schuren om het overschot aan talg en vuil van hun huid af te krijgen. Hierdoor maak je juist je huidbarrière stuk. Dit is niet goed voor de conditie van je huid. Zeker als je last hebt van zwangerschapsacne, is het beter om een zeepvrije reiniger te kiezen. Je kunt het beste een zeepvrije waterreiniging gebruiken of eentje op basis van melkzuur.
Gebruik ook geen maskers, peelings, reinigingslotions of tonics. Deze zijn vaak te agressief voor de zwangere huid. Gebruik altijd milde huidverzorginsproducten zonder parfum of andere irriterende stoffen.
Gaat de zwangerschapsacne weer weg na de zwangerschap?
Na de bevalling wordt je hormoonhuishouding langzaam weer normaal. Je talgklieren maken minder talg aan en je huidbarrière wordt weer sterker. Zwangerschapsacne verdwijnt dan ook meestal een paar maanden na de bevalling. Hoe lang dat precies duurt, verschilt per persoon. De eerste maanden kunnen stressvol zijn, zeker met een onregelmatig dag- en nachtritme, door de drukte voor het zorgen voor je baby en weinig tijd voor jezelf. Dit heeft natuurlijk effect op je huid. Het helpt om jezelf de tijd te geven om te herstellen. Probeer je huidverzorging regelmatig toe te passen. Je huid zal dan langzaam weer rustig worden en de zwangerschapsacne verdwijnt.
Tips bij zwangerschapsacne
- Drink voldoende water, dit voorkomt dat je huid uitdroogt. Het helpt ook om afvalstoffen af te voeren. Zo heb je minder kans op zwangerschapsacne en andere huidproblemen.
- Smeer voldoende zonnebrand als je de zon in gaat. Een uitgedroogde of verbrande huid zorgt alleen maar voor meer irritatie.
- Er zijn geruchten dat ongezond voedsel, zoals chocola, puistjes erger maakt. Hier is geen hard wetenschappelijk bewijs voor. Natuurlijk is het wel verstandig om zo gezond mogelijk te eten tijdens je zwangerschap.
Bronnen: Huidfonds.nl, Jouwhuidtherapeut.nl, Skinwiser.nl