Naarmate je kind ouder wordt, wordt hij ook steeds zelfbewuster. Ook over zijn lichaam. Dit kan gepaard gaan met strijd bij het aankleden. En daar zit je ‘s ochtend echt niet op te wachten. Je bent nog niet helemaal wakker, hebt nog niet ontbeten of jullie hebben haast omdat de schoolbel bijna gaat. Het geduld opbrengen om een discussie te voeren over een kleur broek of sokken zit er waarschijnlijk niet in. En hoe minder geduld jij hebt des te meer zet je kind zijn hakken in het zand. Deze fase zal vanzelf overgaan als je kind ouder wordt. Tot die tijd kun je proberen om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Hoe je dat doet, lees je hier!
- Tip 1: Ga samen (online) shoppen
- Tip 2: Laat je kind zichzelf aankleden
- Tip 3: Maak een spelletje van het aankleden
- Tip 4: laat je kind zijn eigen outfit uitzoeken
- Tip 5: Zorg voor een opgeruimde kledingkast
- Tip 6: Voorkom irritatie bij het aankleden
- Tip 7: Koop meerdere exemplaren van hetzelfde item
- Tip 8: Sluit een compromis
Tip 1: Ga samen (online) shoppen
Vanaf de geboorte, koop jij of jouw partner de kleding van je kind. Je koopt dingen die jij leuk vind en merken die jou aanspreken. Maar misschien is jouw smaak niet hetzelfde als die van jouw kind. Smaken verschillen immers. Om erachter te komen wat de smaak van je kind is kun je eens een dagje de stad in om te shoppen. Of je gaat samen online shoppen bij een winkel die meerdere merken en verschillende stijlen verkoopt, zoals bijvoorbeeld bij dailymonkeys.nl.
Misschien is het niet helemaal jouw smaak maar het is aan de andere kant ook wel weer leuk om te zien hoe jouw kind zich ontwikkelt en een eigen stijl krijgt. Wil je geen geld uitgeven aan dingen die je zelf echt heel erg lelijk vind, dan kun je ook een voorselectie maken. Gooi wat items alvast in de winkelmand en laat hem daaruit kiezen. Of selecteer alleen de merken die jou ook aanspreken. Dit gaat online natuurlijk makkelijker dan in de winkel. Je zult zien dat het aankleden gemakkelijker gaat wanneer je kind de items zelf heeft uitgezocht.
Tip 2: Laat je kind zichzelf aankleden
Het kan zijn dat jouw kind geen mening heeft over wat hij wel of niet aan wil maar gewoon een gegronde hekel heeft aan het aankleden op zich. Stimuleer je kind dan om te helpen met aankleden. Doe het samen. Hij een sok, jij een sok. Jij het shirt, hij de broek. Zorg er ook voor dat je kleding in de kast hebt die gemakkelijk aan te trekken is. Wil je kind juist alles zelf doen, laat hem dan zijn gang gaan. Misschien duurt dit wat langer maar werk zijn behoefte aan autonomie vooral niet tegen. Misschien kun je wat tips geven of hem helpen als hij erom vraagt.
Tip 3: Maak een spelletje van het aankleden
Het is belangrijk dat je je kind positief benadert tijdens het aankleden. Blijf rustig en leidt hem af met gesprekken over iets anders. Of maak een spelletje van het aankleden. Speel bijvoorbeeld wie het eerste zijn schoenen aan heeft. Laat je kind wel winnen! Of zet een timer aan en laat je kind zijn eigen record verbreken.
Tip 4: laat je kind zijn eigen outfit uitzoeken
Maak het uitzoeken van de outfit een onderdeel van de avondroutine. Zo kunnen jullie je samen voorbereiden op de volgende dag. Je weet dan ook wat voor weer het wordt en wat je kind gaat doen. Daar kunnen jullie samen de outfit op aanpassen. Je kind zal het geweldig vinden om eigen combinaties te maken. Het beste kun je het op z’n beloop laten. Er zullen combinaties verschijnen die je zelf verschrikkelijk vind, maar dat is dan maar zo. Kan je het niet helemaal loslaten dan kun je ook drie setjes klaar leggen en hem laten kiezen. Het is fijn om dit ‘s avonds al te doen omdat je dan meer tijd hebt en minder gestrest bent. Wanneer je kind zijn eigen kleding mag uitzoeken vergroot dit zijn zelfvertrouwen en zelfbeeld.
Tip 5: Zorg voor een opgeruimde kledingkast
Sommige kinderen willen in de winter ineens een korte broek aan of een veel te kleine trui die nog in de kast hangt. Dat zijn discussies waar jullie niet uit gaan komen. En gemakkelijk te voorkomen door de kast van je kind altijd netjes en overzichtelijk te houden. Berg zomerkleding in de winter op zodat het niet in het zicht ligt. En zorg dat je items die te klein zijn geworden uit de kast haalt. Je vindt het zelf ook niet prettig om een te strakke broek aan te hebben dus let hier op.
Tip 6: Voorkom irritatie bij het aankleden
Kinderen die gevoeliger zijn dan anderen, met name kinderen die hoogsensitief zijn, kunnen erg veel last hebben van naden, stoffen die kriebelen of etiketten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Is jouw kind erg gevoelig hiervoor dan kan dat een reden zijn dat hij zich niet wil aankleden. Het prikkelende etiket of de naden in de sokken kunnen allesoverheersend zijn voor een hooggevoelig kind.
Tip 7: Koop meerdere exemplaren van hetzelfde item
Er zijn kinderen die iedere dag dezelfde broek of trui aan willen. Voelt jouw kind zich fijn en veilig in een bepaald type broek? Koop die broek dan in meerdere kleuren. Zo voorkom je dat je kind iedere dag hetzelfde aan heeft maar biedt je hem wel de zekerheid die hij blijkbaar nodig heeft.
Tip 8: Sluit een compromis
Soms heb je echt geen tijd voor een spelletje of discussie en moeten jullie weg. Ga dan geen gouden bergen beloven maar sluit een compromis. Stel bijvoorbeeld voor dat je kind 5 minuten langer mag lezen in bed of dat jij een extra verhaaltje voorleest, als hij nu even opschiet. Misschien niet helemaal de beste manier maar soms kan het gewoonweg even niet anders.
*Dit artikel bevat gesponsorde content