Of je nou borstvoeding geeft of kunstvoeding, je baby vindt warme melk het lekkerst. Afgekolfde melk en kunstvoeding moet je zelf warm maken, maar hoe doe je dat? Moet je daarvoor een flessenwarmer aanschaffen? In dit artikel beschrijven we wat het is of je hem echt nodig hebt en welke de beste zijn!
Wat is een flessenwarmer?
Dit is een apparaatje waarmee je een flesje borst- of kunstvoeding kunt opwarmen. Omdat je deze voeding nooit moet oververhitten, is een flessenwarmer ideaal. Het flesje met de melk zet je in het apparaat en deze zorgt er aan de hand van warm water of stoom voor dat de melk de perfecte drinktemperatuur heeft voor jouw kleintje.
Hoe werkt het?
In de basis zijn er twee soorten, de kokers en de stomers. Bij de eerste versie doe je een klein laagje water in de verwarmer. Dan zet je het flesje met voeding in het apparaat. De eerste keren is het even testen op welke temperatuur je hem het beste kunt instellen, zodat de melk de perfecte warmte heeft voor jouw kleintje. Kies daarom eerst een temperatuur tussen de 30 en 35 graden, dat is vaak een goede drinktemperatuur voor je baby. Boven de 37 graden verliest de melk veel voedingsstoffen. Bij sommige flessenwarmers geef je aan hoeveel milliliter je wilt opwarmen, het apparaat past daar de temperatuur op aan. Daarna druk je op het knopje en wacht je tot de melk is opgewarmd.
Andere types werken op stoom. In deze verwarmer zit een klein waterreservoir. De stoom die hier uit komt verwarmt de melk in het flesje. Soms kan je kleintje dan al na 3 minuten een flesje warme melk drinken. Het verwarmen gaat dus sneller dan bij een koker. Nadeel van stoom is dat de melk soms te heet wordt en voedingsstoffen verliest. Daarnaast kan de fles zelf ook heel warm worden. Dat betekent dat je even moet wachten, voordat je hem zelf vast kunt houden. Druppel in alle gevallen eerst even wat melk op de binnenkant van je pols, dan voel je of de temperatuur geschikt is om te drinken. Net zoals je het water van het badje controleert. NB. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing van jouw flessenwarmer. Daarin staat precies omschreven hoe jouw specifieke apparaat werkt.
De beste flessenwarmers
Wil je er één aanschaffen en heb je geen idee welke je moet kiezen? Wij hebben voor jou een selectie gemaakt van de 10 beste flessenverwarmers. Zo helpen we jou op weg in de wondere wereld van deze hulpmiddelen.
Heb je een flessenwarmer echt nodig?
Dat antwoord is simpel, nee. Een flessenwarmer is zeker geen must have. Je kan het flesje babymelk natuurlijk ook op andere manieren opwarmen. Wat dacht je van het ouderwetse pannetje met heet water, het flesje draaiend onder de warme kraan houden of opwarmen in de magnetron? Over deze laatste optie zijn de meningen trouwens verdeelt. De melk kan namelijk ongelijk verwarmd worden in de magnetron, waardoor je baby zich alsnog kan verbranden. Dit kan je voorkomen door het aantal Watt op 600 in te stellen en het flesje tijdens het opwarmen af en toe om te schudden. Hiermee voorkom je dat de melk op sommige plekken heel warm wordt. Een ander nadeel is dat de melk in de magnetron zijn voedingsstoffen kan verliezen als de melk te warm wordt. Bij een flessenwarmer voorkom je dit, omdat de voeding gelijkmatig wordt opgewarmd.
Bedenk ook dat je bij deze andere opties altijd bij het opwarmproces moet blijven, het kost tijd en je weet niet precies hoe warm de melk is. Geef je je kleintje kunstvoeding, dan kan je natuurlijk ook gewoon lauwwarm water uit de kraan pakken en daar schepjes poedermelk aan toevoegen. Qua snelheid kan daar geen flessenwarmer tegen op. Als je onderweg bent en er is geen magnetron in de buurt om je afgekolfde melk in op te warmen, dan kan een flessenwarmer wel weer ideaal zijn. Een speciale verwarmer is dus niet nodig, maar kan soms wel handig zijn. Daarnaast heb je je handen tussentijds vrij om iets anders te doen, want je hoeft het opwarmproces niet in de gaten te houden.
Welke soorten zijn er?
Er zijn verschillende soorten flessenwarmers. Welke jij nodig hebt ligt helemaal aan jouw vereisten en behoeften. Wat wil je er allemaal mee doen? In sommige apparaten kun je namelijk ook babymelk ontdooien en speentjes en flessen steriliseren. En bij andere kun je er zelfs potjes babyvoeding in opwarmen. Ook bestaan er flessenwarmers waar een autostekker bij zit, zodat je de melk niet alleen thuis kan opwarmen, maar ook in de auto. Bedenk voor de aanschaf dus eerst waarvoor je hem wilt gebruiken en pas daar je keuze op aan.