Warm en veilig slapen. Voor een goede nachtrust zijn dat twee belangrijke pijlers. Als je baby net geboren is blijft hij meestal netjes onder de deken liggen. Zodra hij ouder wordt kan de deken na 10 minuten al naast hem liggen. Niet handig, want de kans dat hij wakker wordt van de kou is groot. Een babyslaapzak is dan ideaal. Het houdt je kindje lekker warm tijdens de nacht en hij kan er veilig in slapen. Zomer- of winterversie, ritsen of drukknopen, met of zonder mouw? Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Lees hieronder waar je allemaal rekening mee kan houden voordat je er eentje gaat aanschaffen.
Wat is een babyslaapzak?
Een babyslaapzak lijkt op een normale slaapzak voor volwassenen. Ze hebben in ieder geval allebei dezelfde functie, namelijk lekker warm slapen. Toch zijn er wat verschillen. De babyversie moet goed aansluiten om het bovenlijf van jouw kindje. Zo kan je kindje er niet in draaien. Daarnaast loopt de zak bij de beentjes iets wijder uit, zodat je kleintje genoeg ruimte heeft om lekker te trappelen. Het wordt daarom ook wel trappelzak genoemd. Verder zit bij deze variant in het midden een rits- of knoopsluiting en zitten aan de zijkant armsgaten of mouwtjes.
Welke babyslaapzakken zijn de beste?
Wij hebben onderzoek gedaan naar de 10 beste slaapzakken van 2022. Als je op zoek bent naar een goed exemplaar voor jou kindje, dan kan je hier inspiratie opdoen.
Waarom een babyslaapzak?
Meestal is een lakentje met een deken voldoende in de eerste weken na de geboorte. Je baby ligt nog vrij stil in bed en slaapt veel. Zodra hij ouder wordt begint hij meer te bewegen. Je stopt hem lekker strak in onder de deken, maar je kan hem na zijn slaapje zomaar aan het voeteneinde vinden. Het woelen onder de dekens kan er ook voor zorgen dat je kleintje onder de dekens komt met zijn hoofd, waardoor hij in ademnood kan komen. Een slaapzak is in deze gevallen ideaal. Je kleintje heeft het lekker warm en slaapt veilig. Als je kindje wat ouder is en erg van klauteren houdt is een trappelzak ook perfect. Hierdoor kan hij minder makkelijk uit zijn bedje klimmen.
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind in een slaapzak?
Vanaf de geboorte kan je baby al in een slaapzakje slapen. De meeste kinderen gebruiken hem tot tot hun tweede jaar. Uiteraard is dit afhankelijk van wat je kindje zelf fijn vindt.
Welke maat?
Belangrijk is dat je kiest voor de juiste maat. De mouwtjes of armsgaten mogen niet te wijd zijn, zodat je kindje alsnog te veel ruimte heeft en in de zak ‘verdwijnt’. Vaak worden twee kledingmaten aangehouden, zoals maat 56/62, 68/74, etc. Je kindje groeit in het eerste jaar heel hard en hierdoor heb je wat speling. Controleer zelf altijd of hij qua maat (nog) goed past.
Soorten babyslaapzakken
Slaapzakken zijn er in allerlei soorten, afgestemd op het seizoen. Zo zijn er varianten voor de zomer, de winter of zelfs voor alle seizoenen in één. Het is belangrijk dat je kleintje het niet te warm heeft, maar ook niet te koud. Pas daarom de trappelzak aan, aan de temperatuur in de kamer op dat moment.
Zomerslaapzak
De zomervariant is niet gewatteerd en heeft vaak geen mouwtjes of afritsbare mouwen. Ook is deze vaak van katoen. Dat is luchtdoorlatend, waardoor je kleintje zijn warmte goed kwijt kan. Met deze trappelzak heeft je kindje toch iets om zich heen én kan hij lekker koel slapen.
Winterslaapzak
In de winter kan het behoorlijk koud worden, ook binnen. De winterversie is helemaal gevoerd of gewatteerd. Ondanks dat het koud is, blijft je kindje zo lekker warm. Vaak kun je de mouwen eraf ritsen voor de minder koude dagen.
Vierseizoenenslaapzak
Deze slaapzak kan je gebruiken voor alle seizoenen, omdat hij uit 2 lagen bestaat. Een buitenzak en een binnenvoering. Zo kan je de trappelzak aanpassen aan de temperatuur op dat moment. In de lente gebruik je alleen de buitenzak en in de zomer haal je de mouwen eraf. In de herfst gebruik je alleen de binnenvoering en in de winter doe je de buitenzak erover heen. Bij sommige varianten kun je er zelfs nog wantjes aan vast maken voor als het heel erg koud is in de winter.
Autoslaapzak
Deze versie is vooral handig als je ’s ochtends heel vroeg op pad gaat of ’s avonds weg bent. Deze kun je ook gewoon in bed gebruiken, maar heeft aan de voor- en achterkant een gaatje waar de autogordel precies doorheen kan. Je kan daarnaast ook kiezen voor een trappelzak met ‘beentjes’ als je met de auto weg gaat. Bij de meeste varianten kan je de beentjes ook dichtritsen tot een gewone trappelzak. Zo kan je je kleintje bij de visite uit bed halen, in de auto zetten en thuis weer in bed leggen. Ondertussen blijft hij lekker warm.
Inbakerslaapzak of -doek
Sommige baby’s huilen veel, zijn onrustig en maken met hun armpjes veel bewegingen. Hierdoor kunnen ze zichzelf wakker slaan. Zij zullen veel baat hebben bij een speciale inbakerslaapzak of -doek. Bij de zak zitten de armpjes erin. Bij de doek pak je je kindje zelfs helemaal stevig in, zodat hij niet meer met zijn armpjes kan bewegen. Wat het beste is voor jou kind is afhankelijk van zijn slaapgewoonten. Zo’n speciale zak of doek geeft je baby een veilig en geborgen gevoel, net als in de baarmoeder. Hierdoor kunnen ze ontspannen in slaap vallen. Deze varianten kun je gebruiken tot je kindje ongeveer 3 maanden is en begint te rollen. Je wilt niet dat je baby zich omrolt en hij zijn armpjes niet kan gebruiken om terug te rollen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.
Wanneer is een babyslaapzak veilig?
Er zijn heel veel verschillende soorten slaapzakken te koop. Maar welke is nou veilig en fijn? Het is belangrijk om bij de aankoop rekening te houden met deze punten:
- Een trappelzak is veilig als het aan de voorzijde een ritssluiting heeft. Deze kun je van boven naar beneden dichtritsen, zodat je kindje er zelf niet bij kan om hem open te maken. Knoopjes zijn niet handig omdat deze makkelijker loslaten. Hierdoor ontstaat er kans op verstikking.
- De juiste maat is heel belangrijk, zodat je kindje genoeg ruimte heeft om lekker te trappelen, maar daarnaast niet in de zak ‘verdwijnt’ omdat hij te ruim zit.
- De inbakerslaapzak of -doek kan je gebruiken totdat je baby 3 maanden is. Daarna kan je kindje gaan rollen en heeft hij zijn armpjes nodig.
- Gebruik de juiste soort en de juiste slaapkleding in het betreffende seizoen. Zorg ervoor dat je kindje altijd zijn warmte kwijt kan.
- Tot slot, gebruik geen deken in combinatie met een slaapzak. Dat geeft een verhoogde kans op verstikking en oververhitting. Wil je toch iets over je baby heen doen, gebruik dan een katoenen laken. Maak deze dan strak op aan het voeteneind van je kindje.
Bron: Consumentenbond