Zodra je baby geboren is ga je een autostoeltje gebruiken als je auto hebt. Dit item is dus een echte must-have. Zodra je start met het aanschaffen van je baby-uitzet zal je merken dat het aanbod van producten enorm is. Welke autostoel heb je nodig? Welke soorten zijn er? En welke is veilig? Je leest het allemaal in dit artikel.
Wat is een autostoeltje?
Een autostoel is een speciaal stoeltje dat je in je auto plaatst om jouw kleintje veilig te vervoeren. Tot aan de lengte van 1.35 m. moeten kinderen vervoerd worden in een autostoeltje met hoofdsteun en zijsteunen. Tegenwoordig voldoet alleen een autogordel of een zittingverhoger niet meer.
I-size norm
Een autostoeltje is veilig als het voldoet aan de Europese norm ‘ECE R129’. Dit wordt ook wel de I-Size norm genoemd. Je herkent de autostoeltjes aan het I-size logo op de zijkant. Deze regelgeving bepaald sinds 2013 aan welke eisen autostoelen moeten voldoen. De ECE/R44 regelgeving is hiermee vervangen. Dat maakt dat sinds 2019 ook geen R44 autostoelen meer worden gemaakt. Je kunt ze nog wel kopen in de winkel en je mag deze types dus nog wel steeds gebruiken, maar het advies is om over te stappen naar een nieuwer model.
De regels zijn met name aangescherpt om letsel aan de rug van jouw kindje te voorkomen. De belangrijkste veranderingen in deze regelgeving zijn dat er nu wordt gekeken naar de lengte van jouw kind in plaats van naar zijn gewicht. Hierdoor weet je precies wanneer je moet overstappen naar een ander stoeltje, omdat zijn lengte overeenkomt met de kledingmaten.
Daarnaast wordt er bij de I-size stoeltjes gebruik gemaakt van een Isofix-bevestiging. Dit is heel makkelijk in gebruik, omdat je de stoeltjes zo vastklikt in de auto. Ook schijnt dit het meest veilig te zijn. De autogordel gebruik je hierdoor niet meer, maar je haakt de stoel vast aan de speciale Isofix-punten in je auto. In de nieuwere auto’s zijn er zelfs twee speciale I-size punten gemaakt, waar je het autostoeltje op vast kunt maken. Tot slot moet je je kindje nu 15 maanden achterwaarts vervoeren, dat is veiliger. Je kind is dan beter beschermd bij een eventuele frontale botsing. Voorheen was dit 9 maanden.
Welke soorten autostoeltjes zijn er?
Er zijn verschillende soorten stoelen die je gaat gebruiken in je auto vanaf de geboorte. De stoeltjes zijn onderverdeeld in de volgende groepen.
Babystoeltjes
Deze stoeltjes zijn geschikt voor baby’s tot ongeveer één jaar. In de volksmond worden dit type stoeltje ook wel een maxicosi genoemd. De I-Size modellen zijn geschikt voor baby’s tot 75/85 cm. De R44-keurmerk stoeltjes zijn geschikt tot ongeveer 13 kg (Groep 0 of 0+). Je baby wordt hierin vastgezet met een harnasgordel of een Y-gordel en in de auto wordt je kind achterwaarts vervoerd. Je kindje zit dan dus tegen de rijrichting in. Ook sommige reiswiegen van kinderwagens voldoen aan dit I-size keurmerk, waardoor je die in de eerste maanden ook kunt gebruiken voor het vervoer van jouw baby in de auto.
I-size babystoelen hebben een speciaal onderstel dat wordt vastgeklikt in de auto middels Isofix. Je babystoel klik je vervolgens op het onderstel. Dit onderstel blijft dus altijd achter in de auto. Er zijn ook enkele I-size stoeltjes op de markt die je nog vast kunt zetten met een autogordel. Wel zo fijn als je auto geen Isofix-punten heeft. Babystoeltjes kun je het beste op de achterbank plaatsen. Wil je het stoeltje toch liever naast jou op de bijrijdersstoel plaatsen, dan moet je de airbag altijd uitzetten. Ook dan moet je baby tegen de rijrichting in zitten. Als je baby met zijn hoofdje boven de rand uitkomt kan je overstappen naar een peuterstoel.
Peuterstoeltjes
Vanaf de leeftijd van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar kun je een peuterstoel gebruiken. Als je kindje zelfstandig kan zitten, dan kan hij de overstap maken naar deze stoel. Je peuter kan in een I-size autostoel wanneer hij tussen de 60 en 105 cm lang is. Deze stoelen worden vastgezet met het Isofix-systeem in jouw auto. Of je kan een R44-keurmerk stoel uit Groep 1 kopen als je kindje tussen de 9 en 18 kg weegt. Deze stoel maak je in de auto vast met de autogordel. Je kindje wordt in beide versies vastgezet met een vijfpuntsgordel of een harnasgordel. Sommige stoeltjes hebben een zogenaamde vangtafel. Probeer dit wel eerst uit als dat kan, want niet alle kinderen vinden het even fijn om zo vastgezet te worden.
Bij de I-Size stoelen kijkt je kind achteruit, hij zit dus tegen de rijrichting in, totdat hij minimaal 15 maanden oud is en hij 70 cm of langer is. De leeftijd is hierin bepalend. Daarna mogen deze stoeltjes in de rijrichting worden geplaatst. Ga je over tot de aankoop van een Groep 1 stoel dan zit je kindje meestal al in de rijrichting van de auto. Zodra de riempjes van het harnassysteem in de hoogste stand staan is het wellicht tijd om over te stappen naar een grotere stoel.
Kinderautostoelen of zittingverhogers
Deze stoelen zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 4 tot 11 jaar. Voor de i-Size stoelen moet je kind tussen de 100 en 135 cm lang zijn. Voor de R44-keurmerk stoelen (Groep 2) moet je kindje tussen de 15 en 25 kg wegen en voor de Groep 3 stoelen 22 kg of meer. In deze stoelen wordt je kind vastgemaakt met de veiligheidsgordel uit de auto. De I-size kinderautostoelen hebben een rugleuning en een hoofdsteun.
Stoelverhogers, ook wel zittingverhogers genoemd, zonder rugleuning zijn vanaf februari 2017 alleen toegestaan als je kind groter is dan 125 cm of 22 kg of zwaarder weegt. Deze stoelen bieden weinig bescherming. Als je de keuze hebt, kies dan voor een I-size stoel.
Om het nog ingewikkelder te maken zijn er naast deze soorten ook autostoelen te koop die bovengenoemde groepen combineren. Er bestaan baby/peuterstoelen (Groep 0, 0+ en 1) en peuter/kinderstoelen (Groep 1, 2 en 3). Hierdoor kun je langer met één soort stoel doen. De Consumentenbond adviseert dit echter niet, omdat niet aan alle eisen van iedere Groep voldaan kan worden.
De beste autostoeltjes
Een autostoeltje moet goed passen bij jouw kind en bij je auto. Een goede stoel vinden is nog niet zo makkelijk. Daarom hebben wij voor jou de best beoordeelde autostoeltjes voor baby’s en de best beoordeelde autostoeltjes voor peuters en oudere kinderen op een rijtje gezet.
Bron: Consumentenbond