Rugby wordt steeds populairder. Ben jij al bekend met deze sport? Heeft je kind lef, energie voor tien en is hij toe aan een uitdaging? Dan zou rugby een fijne sport voor hem kunnen zijn. Je kind moet echter wel tegen een stootje kunnen. Het is handig als hij snel is en stevig in zijn schoenen staat. Ben je benieuwd of rugby een geschikte sport voor jouw kind is? In dit artikel beschrijven we wat rugby is, wat je kind nodig heeft om deze sport te kunnen doen en wat de voor- en nadelen van rugby zijn.
Wat is rugby?
Rugby is een teamsport waarbij gespeeld wordt met een ovale bal. Deze bal heeft de vorm van een ei, waardoor je hem makkelijk mee kunt nemen onder je arm als je gaat rennen. Rugby kan door iedereen worden gespeeld, kinderen, volwassenen, meisjes en jongens. Vanaf 5 jaar mogen kinderen al starten met rugby. In onderstaande vier leeftijdscategorieën worden nog geen wedstrijden gespeeld. Kinderen worden vooral spelenderwijs bekend gemaakt met (de spelregels van) de sport. Het gaat vooral om plezier maken. Kinderen trainen in de volgende leeftijdscategorieën:
- De ‘guppen’ is voor kinderen onder de 6 jaar. Ze spelen hier met 5 kinderen in een team.
- Bij de turven spelen kinderen onder de 8 jaar. Hier spelen ze met 6 kinderen in een team.
- De benjamins is voor kinderen onder de 10 jaar. Zo’n team bestaat uit 8 spelers.
- Bij de mini’s spelen kinderen onder de 12 jaar. Hier spelen ze met 12 kinderen in een team.
Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze het echte rugbyspel gaan spelen. Plezier en vooral veiligheid staan hierbij voorop. Na de mini’s gaan de kinderen naast de trainingen ook wedstrijden spelen. Kinderen onder de 14 jaar horen dan bij de ‘cubs’. Ze spelen met 15 kinderen in een team. Net als bij volwassenen.
Spelregels
Rugby spelen gaat als volgt. Twee teams van ieder 15 spelers spelen tegen elkaar. De wedstrijd duurt twee keer 40 minuten met tussendoor 10 minuten pauze. Eén team loopt met de bal en het andere team moet voorkomen dat zij de bal achter de trylijn (doellijn) van de tegenstanders tegen de grond drukt. Zodra de bal achter die lijn komt verdient het team 5 punten. Belangrijk bij rugby is dat de bal alleen naar achteren gegooid mag worden tijdens het rennen. Als je goed samenwerkt kan je een try drukken en de wedstrijd winnen.
Het gaat er soms ruw aan toe bij rugby. Spelers mogen elkaar tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld omver stoten. Tackelen noemen ze dat. Degene die de bal in handen heeft mag getackeld worden. Dit doe je door de tegenstander naar de grond te brengen met je armen (en je handen). Valt de getackelde speler, dan moet hij de bal loslaten en is de bal voor de tegenpartij. Je kind moet dus letterlijk tegen een stootje kunnen.
Wat heb je nodig?
Benodigdheden
- In of onder het shirt. Dit zijn stoffen platen die je beschermen om klappen op te vangen. Bestel dit product
- Ook wel kruisbeschermer genoemd Bestel dit product
- Speciale handschoenen met grip (voor meer grip op de bal). Bestel dit product
- Om de impact van mogelijke klappen te beperken koop je een hoofdbeschermer. Bestel dit product
- Zodra je kind wedstrijden gaat spelen kun je eventueel scheenbeschermers aanschaffen voor de veiligheid. Bestel dit product
- Hiervoor kun je voetbalschoenen aanschaffen. Deze zorgen voor meer grip op het veld. Zorg er wel voor dat je een paar kiest die geen stalen noppen hebben! Bestel dit product
- Dit bitje beschermd de tanden van je kind tijdens de rugby. Bestel dit product
- Kleding waarin je kind zich goed kan bewegen en die ademend is. Bestel dit product
Wat zijn de voordelen?
Het spelen van rugby brengt heel veel voordelen met zich mee:
- Je kind ontwikkelt zijn sociale vaardigheden en creëert een teamgeest.
- Hij loopt en rent veel, dus zijn conditie gaat steeds meer voor uit.
- Je kind leert voor zichzelf opkomen.
- Rugby is een teamsport waardoor je kind goed leert samen spelen en samenwerken.
- Je kind leert zijn grenzen verleggen.
- Hij krijgt steeds meer zelfvertrouwen en hij raakt makkelijk zijn opgebouwde stress kwijt.
- Je kind kan zich helemaal uitleven en hij kan lekker zijn energie kwijt in deze sport.
- Hij wordt steeds sterker en krachtiger, zeker als hij aanvalt.
- Respect staat bij deze sport hoog in het vaandel. Beide teams moeten respect hebben voor elkaar en voor de scheidsrechter. Fair play is heel belangrijk en dat leert je kind vanaf het begin.
- Hij ontwikkelt zijn evenwicht, zijn lichaam en zijn behendigheid, zowel bij de aanval als bij de verdediging.
- Je kind leert omgaan met verliezen en met winnen.
- Van deze sport word hij fit en zijn hart en longen gaan efficiënter functioneren.
Wat zijn de nadelen van rugby spelen?
Naast alle voordelen heeft het spelen van rugby ook een aantal nadelen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar we hebben ze wel voor jou op een rijtje gezet zodat je zelf kan bepalen of dit voor jouw kind van toepassing is.
- Het is een zeer veeleisende sport, zowel fysiek als mentaal, dus je kind moet heel fit zijn om deze sport te kunnen doen.
- Binnen het team kan er groepsdruk ontstaan, niet ieder kind is daar bij gebaat.
- Je speelt met twee teams tegen elkaar, waardoor er druk ontstaat om te winnen. Dat is niet voor elk kind goed.
- Bij deze sport kan het er wild aan toe gaan. Je kind kan op de grond worden geduwd, hij kan zich pijn doen en hij kan blauwe plekken oplopen. Dat hoort bij rugby, maar je kind moet er wel tegen kunnen.
Wat zijn de kosten voor rugby?
De contributie varieert per club. Meestal betaal je voor een (school)jaar lidmaatschap. Start je halverwege het jaar dan betaal je meestal de helft van de jaarkosten. De kosten voor de clubcontributie variëren tussen de €50,- tot ruim €200,- per jaar. Naast deze contributie vragen sommige clubs een aparte bijdrage voor de rugbybond. Het kan ook zijn dat dit bij de contributie in zit. Op de website van de vereniging bij jou in de buurt kun je de actuele kosten vinden. Twijfel je of rugby geschikt is voor jouw kind, vraag dan bij de plaatselijke rugbyclub of je kind daar één of meerdere gratis proeflessen kan volgen. Zo maak je nog niet direct kosten en weet je kind snel of rugby hem bevalt.
Als je kind graag op rugby wil en je hebt te weinig geld voor een sportclub, dan kan het Jeugdfonds sport & cultuur jullie wellicht helpen. Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar betalen zij in bepaalde gevallen de contributie van de sportclub en soms ook de benodigde spullen. Op hun website lees je welke regels er gelden binnen jouw gemeente.
Veelgestelde vragen & antwoorden
Waarom is rugby een goede sport voor kinderen?
Rugby is een goede sport voor kinderen omdat het een sport is die communicatie en samenwerking bevordert. Het is een sport die zowel fysiek als mentaal uitdagend is en kinderen aanmoedigt om hun grenzen te verleggen.
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op rugby?
Vanaf 5 jaar mogen kinderen al starten met rugby. Kinderen worden vooral spelenderwijs bekend gemaakt met (de spelregels van) de sport. Het gaat vooral om plezier maken.
Wat zijn de regels voor het spelen van rugby voor kinderen?
Er zijn een aantal regels die moeten worden bewaakt door coaches, ouders en andere betrokkenen. Deze regels zijn onder meer: geen contact, niet schoppen, niet tackelen, geen kopstoten en niet spelen met harde ballen.