Ik zal nooit vergeten dat mijn oudste dochter heel stoer gaatjes ging laten prikken in haar oren. Na één gaatje rende ze hard huilend de juwelier uit. En dat was dat. Maanden heeft ze met één oorbel gelopen totdat ze daar ook klaar mee was en die eruit ging. Het heeft vervolgens jaren geduurd voordat ze de stap naar de juwelier weer nam. Is er een goede leeftijd om gaatjes te laten schieten bij je kind en wat zijn eigenlijk de nadelen?
- Hoe gaat gaatjes schieten bij je kind in zijn werk?
- Hoe moet je gaatjes behandelen?
- Gaatjes schieten of piercen?
- Op welke leeftijd kun je gaatjes bij je kind laten schieten?
- Wat zijn de nadelen van gaatjes schieten bij je kind?
- Hoe snel groeien gaatjes weer dicht?
- Wat zijn de kosten van gaatjes schieten bij een kind?
Hoe gaat gaatjes schieten bij je kind in zijn werk?
De meeste juweliers kunnen gaatjes schieten bij je kind. Veruit de meeste ouders gaan dan ook naar een juwelier om gaatjes te laten prikken. Hoe de juwelier de gaatjes prikt, is per juwelier afhankelijk. Tegenwoordig wordt wel de voorkeur gegeven om beide oren tegelijk te schieten zodat je niet de situatie zoals bij mijn dochter krijgt en je kind met één gaatje de winkel uit rent. Over het algemeen kun je dit verwachten:
- Je kind mag een setje zogenaamde zweerknopjes uitkiezen. Dit zijn speciale oorbellen gemaakt van chirurgisch staal. Inmiddels is er een behoorlijke keuze uit zweerknopjes en heeft je kind dus vanaf het begin al echt leuke oorbellen in.
- Hierna wordt het oor ontsmet met alcohol.
- Vervolgens wordt de plaats van het gaatje in de oorlel bepaalt. Meestal zet de juwelier met zwarte jodiumstift een klein puntje op de oorlel. Je kunt dan zelf in de spiegel kijken of je dat een mooie plek vindt. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de gaatjes aan beide kanten op exact dezelfde plek zitten.
- Vervolgens wordt met een schietapparaat het gaatje gezet. Het oorbelletje zit meteen in het oor. Er zijn verschillende schietapparaten. Je ziet nu ook ook veel dat er weggooi schietapparaatjes gebruikt worden die geleverd worden bij de zweerknopjes.
Hoe moet je gaatjes behandelen?
Met gaatjes schieten is er een wondje gemaakt in de oorlel van je kind dat moet genezen. De nazorg is daarom ontzettend belangrijk om een ontsteking te voorkomen. Van de juwelier krijg je waarschijnlijk een flesje met desinfectievloeistof mee. Deze vloeistof druppel je minimaal twee keer per dag op de oorlel bij het gaatje. Vervolgens draai je het zweerknopje een beetje rond. Hierdoor wordt de desinfectievloeistof goed verdeeld en voorkom je dat de huid aan de oorbel groeit. Zeker de eerste dagen is dit pijnlijk en zal je kind het niet leuk vinden. Des te belangrijker is het om dit wel te doen want met een ontstoken oorlel ben je nog verder van huis. Bij de meeste kinderen zijn de gaatjes met zes weken voldoende geheeld om andere oorbellen in te kunnen doen.
Gaatjes schieten of piercen?
Bij piercen wordt eerst met een naald een gaatje in het oor gemaakt waarna vervolgens de oorbel gezet wordt. Voorstanders van piercen zeggen dat het hygiënischer en preciezer is om te piercen. Je kunt dus overwegen om de gaatjes in de oren van je kind niet te laten schieten bij een juwelier maar te laten piercen. Belangrijk om te weten is dat een piercing wettelijk gezien in Nederland pas vanaf twaalf jaar mag.
Op welke leeftijd kun je gaatjes bij je kind laten schieten?
Er is geen wettelijke minimumleeftijd vanaf wanneer je gaatjes mag laten schieten bij je kind. Mijn voorkeur zou hebben dat je kind een leeftijd heeft waarop hij of zij dit zelf kan bepalen. Deze leeftijd is natuurlijk discutabel want een kind van vier kan heel duidelijk aangeven dat ze gaatjes wil maar de gevolgen hiervan nog niet overzien.
Veel juweliers schieten pas gaatjes vanaf zes jaar en alleen als één van de ouders toestemming geeft. Hiernaast is het vooral cultureel bepaald wat een goede leeftijd is. In veel culturen is het heel normaal dat heel jonge baby’s al gaatjes in hun oren krijgen. Critici zeggen echter dat ieder gat in je lichaam een kans op ontsteking is, en dus ook een gat in je oorlel. Heel jonge kinderen wil je liever niet aan dit risico blootstellen omdat hun immuunsysteem nog volop in ontwikkeling is.
Wat zijn de nadelen van gaatjes schieten bij je kind?
Als je kind graag gaatjes wil laten schieten is het goed om ook stil te staan bij de mogelijke nadelen en deze ook met je kind te bespreken. Op deze manier kunnen jullie een afweging maken of het verstandig is om gaatjes te laten schieten. Soms is een oplossing ook om gewoon nog even te wachten. De meest genoemde nadelen van gaatjes zijn:
- De gaatjes kunnen gaan ontsteken. Bij een onjuiste behandeling kan de ontsteking zo erg worden dat deze naar binnen gaat met alle gevolgen van dien.
- De gaatjes beïnvloeden de energiestromen. Volgens acupuncturisten is het schieten van gaatjes niet zonder gevolgen voor de energiestromen in je lijf. Ze adviseren daarom om sowieso niet te slapen met oorbellen.
- Een allergie is mogelijk. Eigenlijk zijn zweerknopjes altijd van chirurgisch staal. Hier reageert het lichaam niet op. De kans dat je voor een ander metaal echter wel allergisch bent is aanwezig. Hierdoor kunnen veel mensen bijvoorbeeld alleen maar echt zilver of gouden oorbellen dragen.
Hoe snel groeien gaatjes weer dicht?
De gaatjes kunnen redelijk snel weer dichtgroeien als je de oorbellen eruit haalt. Helemaal wanneer het gaatje nog niet helemaal genezen is, duurt dit maar enkele dagen. Na zes weken kun je overstappen op andere oorbellen en is de kans dat de gaatjes binnen enkele dagen dichtgroeien wat kleiner. Wel wordt er aangeraden om zeker de eerste jaren een aantal dagen per week oorbellen te dragen om te voorkomen dat de gaatjes dichtgroeien. Je kunt het best de oorbellen uitdoen als je kind gaat slapen.
Wat zijn de kosten van gaatjes schieten bij een kind?
Bij de juwelier kost het schieten van gaatjes gemiddeld tussen de vijftien en dertig euro. De prijs is sterk afhankelijk van welke zweerknopjes je kiest. Het schieten van de gaatjes is meestal gratis en je betaald dus alleen voor de oorbellen. Bij sommige juweliers krijg je een flesje desinfectievloeistof er gratis bij en bij anderen betaal je hiervoor een paar euro.
Bronnen: Medicinfo encyclopedie, oorbellenschieten.nl