Je menstruatie blijft uit. Je bent dan ‘overtijd’ zoals ze dat noemen. Zou je zwanger zijn? Met een test weet je snel het antwoord. Maar welke kies je? Er zijn zoveel soorten zwangerschapstesten. Hoe werkt zo’n test precies en vanaf wanneer heeft het zin om te testen? In dit artikel lees je dit en meer.
Wat is een zwangerschapstest?
Met een zwangerschapstest meet je het hCG-gehalte in je urine. Dit hormoon wordt door je placenta aangemaakt tijdens een zwangerschap. Treft de test het hormoon aan, dan geeft hij weer dat je zwanger bent. Zo’n test kan je heel makkelijk zelf doen. Ze zijn te koop bij de drogist of online. Met een test weet je binnen een paar minuten of je zwanger bent of niet.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen?
In veel gevallen doe je een zwangerschapstest als je menstruatie uit blijft, als je zwangerschapssymptomen ervaart of als je geslachtsgemeenschap hebt gehad zonder voorbehoedsmiddel. Zodra je één dag overtijd bent kun je al een test doen. Er zijn ook varianten te koop waarbij je eerder een test kan doen. Deze zogenaamde vroege testen zijn gevoeliger en meten eerder of je zwanger bent dan normale testen. Het kan zijn dat het hCG-hormoon zo vroeg nog niet voldoende aanwezig is in je bloed, waardoor de test aangeeft dat je niet zwanger bent. Dit hoeft dus niet zo te zijn. Test in dat geval na een paar dagen nog een keer.
Hoe werkt een zwangerschapstest?
Zwangerschapstesten werken eigenlijk allemaal hetzelfde. De test zelf is vaak een plastic cassette met een papieren teststrip erin. Ben je bezig met duurzaamheid? Gelukkig zijn er ook varianten te koop zonder plastic. De hoeveelheid hCG in jouw urine is na de nacht het hoogst, daarom kan je het beste testen met ochtendurine. Maar in principe kan je met elke urine een test doen. Afhankelijk van het soort test werkt het als volgt:
- je plast over de strip heen of,
- je vangt wat urine op en je houdt daar de teststrip in of,
- je vangt wat urine op en je druppelt met een pipetje urine op de teststrip.
Je meet zo of er hCG aanwezig is in jouw urine. Het verschilt per test hoelang je de test in de urine moet houden. Lees daarom altijd eerst de bijsluiter. Een digitale test geeft het woordje ‘zwanger’ weer. Een normale test geeft een plusje of een streepje weer als je zwanger bent. Een vaag of dun streepje betekent ook dat de test positief is. Een normale test laat altijd nóg een streepje zien als je de test goed hebt uitgevoerd. Dit heet de controlestreep. Is je test positief? Dan ben je zeer waarschijnlijk zwanger.
Welke soorten zwangerschapstesten zijn er?
Er zijn verschillende soorten zwangerschapstesten. Welke jij gaat aanschaffen ligt helemaal aan jouw vereisten en behoeften. Er zijn normale testen, digitale testen en vroege testen.
Normale en digitale testen
Deze testen bestaan uit een plastic cassette met een papieren teststrip erin. Ook bestaan er varianten zonder plastic huls. Er zijn ook verschillende soorten digitale tests beschikbaar. Ze werken hetzelfde als de normale testen, maar geven in plaats van een streepje of een plusje een digitale indicatie weer met woorden. Je bent ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’. Sommige digitale testen geven bij een positieve test ook een schatting weer van het aantal weken dat je zwanger bent. Deze testen zijn wel duurder dan de varianten zonder deze inschatting.
Vroege testen
Ook als je nog maar net zwanger bent kan een vroege test het hCG-hormoon al meten. Met deze test kan je een paar dagen voor je verwachte menstruatie een test doen. Soms is dit 4 dagen, soms 6. Lees de verpakking voordat je zo’n test aanschaft. Vroege testen zijn gevoeliger en meten sneller het hormoon in je urine dan een normale test. Hierdoor weet je eerder of je zwanger bent of niet. Wil je een vroege test doen, gebruik dan ochtendurine. De concentratie hCG-hormoon is daarin het hoogst. Hoe meer je urine verdunt is, hoe minder de concentratie hCG. Belangrijk is dus om niet teveel te drinken voorafgaand aan zo’n zwangerschapstest. Nadelen zijn dat deze vroege testen duurder zijn dan de normale variant en ze geven nooit 100% betrouwbaarheid. Daarnaast ontstaat een miskraam vaak in het prille begin van een zwangerschap. Daar merk je vaak niks van. Voor je gevoel ben je misschien net iets later of heviger ongesteld dan normaal. Door een vroege test weet je dus al dat je zwanger bent, waardoor je ook weet dat je een miskraam hebt gekregen. Het daarmee gepaard gaande verdriet kan je jezelf besparen door niet voor zo’n vroege test te kiezen. Maar die keuze is natuurlijk helemaal aan jou.
Geeft een zwangerschapstest altijd een goede uitslag?
Zwangerschapstesten geven nooit 100% betrouwbaarheid. Alleen een bloedtest bij de huisarts of een echo bij de verloskundige geven dat. Helaas komt het soms voor dat een test geen goede uitslag geeft. Dit kan komen doordat:
- Je te vroeg hebt getest en er nog niet voldoende hCG-hormoon in de urine aanwezig is. Je kan dan na een paar dagen nog een keer testen.
- De test niet goed is uitgevoerd. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing die bij de test hoort en test na een paar dagen nogmaals.
- Je bepaalde medicatie gebruikt. Zoals medicijnen voor epilepsie, kalmeringstabletten of medicatie die ervoor zorgt dat jouw vruchtbaarheid verhoogt wordt. Het hCG-gehalte in je urine kan dan hoger zijn dan normaal.
- Je teveel hebt gedronken voorafgaand aan de test. Hierdoor is je urine verdunt en is de concentratie hCG lager. Het beste is om met ochtendurine te testen.
- Je een miskraam of abortus hebt gehad. Het hCG-hormoon blijft namelijk wel 9 weken lang in je urine zichtbaar.
- Je de test te laat afleest. In de bijsluiter staat precies binnen welke tijd je de test moet aflezen. Lees je hem later af, dan kan hij aangeven dat je zwanger bent terwijl dat niet zo is.
Bron: dokteronline