Je kind gaat voor het eerst alleen buiten spelen. Voor hem heerlijk, maar voor jou wellicht een grote stap. Hoe zou het gaan? Let hij wel op? En waar is hij? Tegenwoordig hoef je je daar geen zorgen meer om te maken. Een GPS horloge biedt voor deze situaties een uitkomst. We kunnen ze zelfs al bijna niet meer wegdenken uit onze maatschappij. Naast volwassenen dragen tegenwoordig ook veel kinderen zo’n horloge. Zo weet jij altijd waar jouw kind is. Maar heeft je kind zo’n horloge wel echt nodig? En wat heb jij er als ouder aan? In dit artikel nemen we je mee in de wondere wereld van de GPS-horloges. Hoe werkt het? Welke soorten zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n horloge.
Wat is een GPS horloge?
Een GPS horloge draagt je kind net als een gewoon horloge om zijn pols. Als hij al kan klok kijken kan hij zien hoe laat het is en daarnaast kan jij als ouder zien waar je kind is. Zo’n horloge wordt ook wel een smartwatch genoemd. Met behulp van satellieten wordt de locatie bepaald. Via de SIM-kaart in het horloge worden deze gegevens doorgestuurd naar een speciale app. Je kunt dus op je eigen telefoon of computer zien waar je kind op dat moment is. De meeste varianten geven vrij nauwkeurig de locatie weer. Je hoeft je kind dus niet meer te zoeken als hij lekker aan het buiten spelen is, maar je ziet direct waar hij is. Ook als je in een drukke omgeving woont kan zo’n smartwatch handig zijn voor je kind. Je hoeft niet meer continu in zijn buurt te zijn, maar je kan toch een oogje in het zeil houden.
Vanaf wanneer kan je kind een GPS horloge gebruiken?
Je kan je kind al een smartwatch geven als hij 3 of 4 jaar is. Dit is vaak het moment dat ze even alleen buiten op straat mogen spelen of alleen naar het speeltuintje om de hoek mogen. Een GPS horloge is dan ideaal zodat je hem toch in de gaten kan houden als je dat wilt.
Soorten
Er zijn heel veel soorten GPS horloges te koop. In de basis kan je kiezen uit twee types: een standaard en een actieve variant. De standaard versie is vaak groter van formaat en heeft een grotere batterij. Deze hebben meer tijd nodig om het signaal te ontvangen vanuit de satelliet en ze meten niet zo nauwkeurig de locatie als een actieve smartwatch. De actieve variant is dus kleiner van formaat en heeft een kleinere batterij. Deze meten snel het signaal en stellen nauwkeurig vast waar je kind op dat moment is.
Functies
GPS horloges hebben vaak één of meerdere van de volgende functies:
- Een locatiebepaling: dat is één van de grootste redenen waarom veel ouders zo’n horloge aanschaffen voor hun kind. Zo weet je precies waar je kind is.
- Stappenteller: sommige varianten beschikken over deze functie. Speciale sensoren registreren de bewegingen die je kind maakt en tellen elke beweging. Hierdoor kan je makkelijk bijhouden hoeveel stappen je kind per dag zet.
- SOS-knop: sommige versies hebben een knop waarmee je kind met één druk een SOS-bericht kan verzenden. Handig als hij in nood is.
- Camera: deze functie is niet bij alle GPS horloges aanwezig. Hiermee kan je op de app aan de hand van bewegende camerabeelden zien wat je kind aan het doen is.
- Bellen: als je een pre-paid kaartje in het horloge stopt kan je kind altijd contact met jou opnemen en jij met hem. Daarmee wordt het eigenlijk een telefoon. Handig als hij thuis moet komen om te eten of als hij naar zwemles of training moet. Als het tegoed op is, dan kun je hem gewoon weer opwaarderen. Net zoals je bij een telefoon zou doen.
Is een GPS horloge veilig?
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar GPS horloges voor kinderen. Hieruit bleek dat een aantal varianten heel makkelijk te hacken waren. Dit betekent dat vreemden kunnen ‘inbreken’ bij bepaalde horloges en zo contact kunnen leggen met het kind. Als de smartwatch een camera heeft, kan diegene ook de live beelden zien van jouw kind. Via de locatiebepaling kan hij dan makkelijk achterhalen waar jouw kind is. De Consumentenbond adviseert daarom deze versies niet te gebruiken.
Welke GPS horloges zijn de beste?
Zodra je op zoek gaat naar een GPS horloge zal je zien dat het aanbod enorm is. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en kleuren. Voordat jij een keuze gaat maken is het belangrijk dat je voor jezelf bepaald welke functies jij belangrijk vindt.
Lees ook: Top 10 beste gps horloges voor kinderen.
Voor- en nadelen GPS horloge
Een GPS horloge kan natuurlijk heel erg handig zijn, maar er zijn niet alleen maar voordelen. Hieronder zetten we zowel de voor- als nadelen voor jou onder elkaar.
Voordelen
- Je weet precies waar je kind is, want je kan hem nauwkeurig volgen in de app.
- Bij sommige GPS-horloges kan je in de app zo instellen dat je kind alleen binnen een bepaald gebied mag buiten spelen. Gaat hij buiten die grens, dan krijg jij een signaaltje op je telefoon.
- Via de ouder-app kun je een aantal telefoonnummers instellen op de smartwatch, zo kan je kind jou altijd bereiken. Hij kan ook een (spraak)berichtje naar jou sturen.
- Als je kind kan klokkijken, kan hij op een afgesproken tijd zelf naar huis komen. Hier heb je natuurlijk geen speciale GPS-variant voor nodig.
- Een stappenteller op het horloge kan je kind activeren om (steeds) meer te bewegen. Heeft hij zijn vooraf ingestelde doel behaald, dan wordt hij beloond. Hij wint dan muntjes of medailles. Ook kan jij zo precies bijhouden hoeveel je kind beweegt op een dag.
Nadelen
- Niet alle GPS horloges traceren even nauwkeurig. Voordat je er één aanschaft kijk dan eerst op internet of er reviews zijn geschreven over de betreffende smartwatch.
- Je kind kan hem af doen terwijl hij aan het spelen is. Zo denk je te weten waar hij is, maar in de praktijk is dat dan niet zo.
- Je kan je kind het gevoel geven dat je hem niet vertrouwt, omdat je hem toch volgt als hij alleen buiten is.
- Als je kind jou om het minste of geringste gaat bellen met zijn telefoon, dan kan dat behoorlijk in de kosten gaan lopen met een pre-paid SIM kaartje. Je kan samen afspraken maken over wanneer hij kan bellen. Ook kan je afspreken dat jij hem terugbelt zodra hij jou heeft gebeld.
Bron: Consumentenbond