Het is waarschijnlijk niet het eerste onderwerp waar je aan denkt als je net bevallen bent. Toch is het belangrijk om goed na te denken en actie te ondernemen op anticonceptie na je bevalling. Niet voor niets is het één van de onderwerpen die je verloskundige met jullie zal bespreken wanneer ze op dag tien de laatste controle bij jullie thuis doet. Het is per vrouw verschillend hoe snel je weer vruchtbaar bent na je bevalling. Er zijn een aantal belangrijke factoren die dit kunnen beïnvloeden. Je bent vruchtbaar vanaf het moment dat je weer een eisprong gehad hebt en deze vindt plaats voor je eerste ongesteldheid. Wanneer je dus precies weer vruchtbaar bent, weet je niet.
- Wanneer start je met anticonceptie na de bevalling?
- Kun je zwanger worden als je borstvoeding geeft?
- Welke vorm van anticonceptie is geschikt als je borstvoeding geeft?
- Welke anticonceptie is kun je gebruiken na een bevalling?
- Anticonceptie na de bevalling zonder hormonen
- Anticonceptie na de bevalling op basis van hormonen
- Natuurlijk anticonceptie na de bevalling
Wanneer start je met anticonceptie na de bevalling?
Hier is maar één goed antwoord mogelijk en dat is zodra je weer geslachtsgemeenschap hebt. Over het algemeen wordt er aangeraden om te wachten met geslachtsgemeenschap tot zes weken na de bevalling. Dit is een richtlijn en heel erg persoonsgebonden. Het belangrijkste is dat de wond waar de placenta aan de baarmoeder vast zat weer genezen is. Dit om infecties te voorkomen. Bij de ene vrouw geneest deze wond een stuk sneller dan bij de andere. Met name de hoeveelheid bloedverlies zal je laten zien of de wond al genezen is. Waarschijnlijk staat je hoofd toch nog niet naar geslachtsgemeenschap op het moment dat je nog hevig vloeit.
Kun je zwanger worden als je borstvoeding geeft?
De natuur helpt ons gelukkig een handje bij het niet direct zwanger worden na de bevalling wanneer je borstvoeding geeft. Als je volledige borstvoeding geeft, en dus geen flesvoeding erbij, duurt het vaak langer voordat je weer ongesteld wordt. In sommige gevallen kan dit wel een jaar tot anderhalf jaar duren, afhankelijk van de intensiteit van de borstvoeding. De kans om zwanger te worden wanneer je borstvoeding geeft is dus kleiner maar er bestaat zeker nog wel een kans. Dit komt simpelweg omdat iedere vrouw anders is. Gebruik dus wel anticonceptie als je borstvoeding geeft en niet zwanger wilt worden. In de volgende alinea lees je welke vorm van anticonceptie geschikt is als je borstvoeding geeft.
Welke vorm van anticonceptie is geschikt als je borstvoeding geeft?
Sowieso zijn alle vormen van anticonceptie die geen hormonen bevatten geschikt als anticonceptie tijdens de borstvoeding. Anticonceptie op basis van hormonen kan meestal gebruikt worden mits het hormoon oestrogeen niet aanwezig is. Het is belangrijk om altijd met je arts te overleggen of de vorm van anticonceptie die jouw voorkeur heeft, geschikt is in combinatie met borstvoeding. In de rest van dit artikel lees je meer over de soorten anticonceptie en de keuzes die je kunt maken wanneer je borstvoeding geeft.
Welke anticonceptie is kun je gebruiken na een bevalling?
In principe zijn alle vormen van anticonceptie geschikt nadat je bevallen bent afhankelijk van of je wel of geen borstvoeding geeft. Anticonceptie is een persoonlijke keuze en niet iedere vorm werkt voor iedereen. Sommige vrouwen zijn pilmoe en willen eigenlijk helemaal geen extra hormonen meer in hun lijf. Daarom hebben we hieronder de verschillende vormen van anticonceptie uiteengezet. misschien zitten er opties tussen die je zelf nog niet overwogen had. Want ook de wereld van anticonceptie staat niet stil. Met nieuwe inzichten en ontwikkelingen komen er ook nieuwe mogelijkheden of worden meer traditionele vormen van anticonceptie tegen het licht gehouden.
Anticonceptie na de bevalling zonder hormonen
Er zijn verschillende vormen van anticonceptie waarbij geen hormonen gebruikt worden. Veel vrouwen hebben na een zwangerschap de voorkeur voor deze vorm van anticonceptie omdat ze bijvoorbeeld weer zwanger willen worden en je dan niet hoeft te wachten totdat alle hormonen uit je lijf zijn.
- Het mannencondoom – De meest bekende vorm van anticonceptie is het mannencondoom. Het condoom is, mits op de juiste manier gebruikt, een betrouwbare vorm van anticonceptie en beschermd naast een zwangerschap ook tegen geslachtsziekten.
- Het vrouwencondoom – Het vrouwencondoom breng je bij jezelf in en heeft twee ringen met daartussen latex. Dit is hetzelfde materiaal dat bij een mannencondoom gebruikt wordt. De betrouwbaarheid is iets minder dan bij een mannencondoom omdat het in- en uitbrengen iets gecompliceerder is.
- Pessarium – Een pessarium is een flexibel kapje gemaakt van siliconen. Dit kapje kun je tot twee uur voor de seks inbrengen. Het dekt de baarmoedermond af waardoor er geen sperma doorheen kan komen. Voordeel is dat je de seks niet hoeft te onderbreken door een condoom om te doen. Nadeel is dat de betrouwbaarheid valt en staat met het juiste gebruik van het pessarium.
- Koperspiraal – Dit spiraal bevat geen hormonen en wordt net als een hormoonhoudend spiraal door een arts in de baarmoeder geplaatst. De voordelen zijn dat een koperspiraal vijf jaar kan blijven zitten, je natuurlijke cyclus niet wordt verstoord en je er verder niet over na hoeft te denken.
Anticonceptie na de bevalling op basis van hormonen
Veel vormen van anticonceptie zijn op basis van hormonen maar verschillen in de manier waarop ze je lichaam binnen komen.
- De anticonceptiepil – Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen; de eenfasepil, de meerfasepil en de minipil. Welke hormonen de pil bevat, bepaalt onder welk soort anticonceptiepil hij valt. De anticonceptiepil neem je dagelijks oraal in en is, mits je hem iedere dag slikt, heel betrouwbaar. De minipil, die je slikt zonder een stopweek, bevat geen oestrogeen waardoor je hem ook kunt gebruiken als je borstvoeding geeft.
- Hormoonspiraal – Doordat een hormoonspiraal ook hormonen afscheidt, is deze vorm van anticonceptie heel betrouwbaar. Er zit geen oestrogeen in dit spiraal en dus kun je hem ook tijdens borstvoeding gebruiken.
- Prikpil – De prikpil is een injectie met hormonen die iedere drie maanden door een arts gegeven moet worden. Het voordeel is dat je er zelf niet dagelijks, zoals bij de pil aan hoeft te denken. De prikpil bevat geen oestrogeen.
- Anticonceptiestaafje – Dit staafje van een paar centimeter lang wordt onder de huid van de binnenkant van je bovenarm ingebracht. Het staafje scheidt hormonen uit die voorkomen dat je zwanger wordt. Het staafje bevat geen oestrogeen en is dus veilig te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Het staafje kan drie jaar blijven zitten.
- Anticonceptiepleister – Net als de pil gebruik je deze pleister drie weken waarna je een stopweek hebt. Wel moet je iedere week een nieuwe pleister opplakken. In de pleister zitten twee soorten hormonen waaronder oestrogeen. Deze vorm is dus niet geschikt om tijdens de borstvoeding te gebruiken.
- Anticonceptiering – Lange tijd is de nuvaring een populaire vorm van anticonceptie geweest omdat het verhoudingsgewijs een kleine constante hoeveelheid hormonen afstoot op de plek waar het nodig is. De nuvaring houdt je drie weken in waarna je hem een week eruit haalt. Vervolgens start je weer met een nieuwe ring. De ring bevat twee soorten hormonen waaronder oestrogeen. De ring kan dus niet gebruikt worden als je borstvoeding geeft.
Natuurlijk anticonceptie na de bevalling
- Temperatuur meten – Met computertjes zoals Daisy en de Ladycomp kun je heel nauwkeurig meten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Door de enorme database ingebouwd in deze computers is de betrouwbaarheid hoog. Deze betrouwbaarheid geldt wel alleen als je iedere dag rond hetzelfde tijdstip je temperatuur opmeet met zo’n computer.
- Menstruatiekalender – Via verschillende apps kun je je menstruatie bijhouden. Deze apps geven vaak automatisch je vruchtbare dagen aan. Let op dat dit altijd een indicatie is en niet exact de werkelijkheid. Deze vorm van anticonceptie is hierdoor niet zo betrouwbaar.
- Terugtrekken – Ofwel voor het zingen de kerk uit. Hoewel deze methode niet betrouwbaar is, gebeurd het nog wel veel. Dit betekent dat de man voordat hij een zaadlozing heeft zijn penis uit de vagina haalt. Het grote risico is dat een man wel al voorvocht heeft verloren en hier kunnen ook spermacellen inzitten.
Bronnen: Anticonceptie.nl, Thuisarts.nl, deverloskundige.nl, seksualiteit.nl