Skateboarden als sport? Ja, dat kan zeker! Niet alleen de conditie van je kind krijgt hierdoor een boost, maar ook zijn zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen worden geprikkeld. Deze sport kan je werkelijk overal doen. Bij jullie thuis voor de deur, in het park of op straat. Zelfs als het regent kan je kind lekker blijven sporten, want er zijn ook indoorhallen waar hij zich uit kan leven. In het begin ziet het er misschien wat klungelig uit, maar voor deze sport moet er echt heel veel geoefend worden. In dit artikel leggen we jou uit wat skateboarden is. Verder beschrijven we wanneer je kind met deze sport kan starten, wat je nodig hebt om deze sport te kunnen doen, en wat het kost.
Wat is skateboarden?
Bij skateboarden moet je jezelf op een houten plank met wieltjes eronder in evenwicht zien te houden terwijl je met snelheid vooruit gaat. Dat is niet gemakkelijk. De meeste kinderen vinden de eerste skateboardlessen spannend. Zodra ze de eerste kunstjes kunnen en ze ervaren hebben hoe het moet, willen ze vaak alleen maar meer. Met deze sport is het vooral oefenen, heel veel oefenen. Vaak vallen en weer opstaan. Gelukkig gebeurd dat bij alle kinderen en volwassenen die net starten. Je kind plezier zien maken is natuurlijk veel fijner, maar om beter te worden horen vallen en schrammetjes erbij. Voor kinderen is het dus een grote les in doorzetten en discipline en voor de ouders een les in loslaten. Laat je kind lekker zelf ontdekken in wat hij leuk vind om te doen op het board. Soms heeft je kind een lange adem nodig om verder te komen, maar zolang hij zelf gemotiveerd is kan hij een heel eind komen.
Wanneer kan je kind beginnen met skateboarden?
Zowel meisjes als jongens beoefenen deze sport. Vanaf 6 jaar kan je kind starten met lessen. Deze sport kan je kind altijd en overal doen, hoe oud hij ook is. Hij hoeft niet perse op les of naar een skatepark om op een board te staan. Hij kan ook zelf starten met oefenen of filmpjes bekijken op Youtube en met deze tips aan de slag gaan. Als er bij jullie in de buurt geen les gegeven wordt, dan is dit een laagdrempelige manier om te starten. Bij sommige skateparks kan je ook een skateboard huren. Als je kind er dan echt plezier in heeft kan je er zelf eentje aanschaffen.
Gaat je kind wel op les, dan kan hij meestal een skateboard lenen van de club. Niet alle boards zijn hetzelfde. Op deze manier kan hij kennismaken met verschillende soorten. Handig, zodat je daarna makkelijker een keuze kan maken in de winkel als hij er zelf één wil aanschaffen. Tijdens de lessen leert je kind de basistechnieken, hij leert goed te kunnen landen, sturen en stoppen. Daarnaast leert hij hoe hij moet bewegen op hellingen en andere obstakels.
Waar kan je skateboarden?
Deze sport kan zowel binnen als buiten worden beoefend. In veel grotere dorpen en steden zijn er buiten door de gemeente skateparks aangelegd waar iedereen gebruik van mag maken. Zowel met een skateboard, inlineskates als stuntsteps kunnen ze daar lekker spelen en leren. Daarnaast zijn er ook indoorhallen waar je kind naar hartelust kan skateboarden. Bij de meeste skateparken worden ook lessen gegeven.
Wat heb je nodig om te skateboarden?
Als je kind enthousiast is en graag wil gaan skateboarden, dan heeft hij de volgende spullen nodig:
Benodigdheden
- Het is vallen en opstaan bij skateboarden, met name in het begin. Je kind kan dus niet zonder een beschermset. Hierin zitten; elleboogbeschermers, pols- en handbeschermers en kniebeschermers. Bestel dit product
- Als je kind zelf gaat skateboarden is het dragen van een helm niet verplicht, maar wel zo veilig. Bij alle officiële door de KNSB (Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond) georganiseerde evenementen is een helm overigens wel verplicht. Bestel dit product
- Een skateboard is een kleine plank op wieltjes. Een skateboard is gemaakt van verschillende lagen hout. Het ene board heeft meer lagen dan het andere en is daardoor steviger maar ook zwaarder. De bovenste laag is bedekt met griptape, dit zorgt ervoor dat je kind niet van het board af glijdt. Bestel dit product
Wat zijn de voordelen van deze sport voor jouw kind?
In het begin zal je kind vaak vallen en nog eens vallen. Dat hoort er bij als je deze sport gaat leren. Gelukkig biedt deze sport ook heel veel voordelen voor je kind:
- Je kind leert door te zetten, want vooral in het begin zal hij regelmatig vallen. Daarna staat hij weer op en kan hij het weer opnieuw proberen.
- Het zelfvertrouwen van je kind wordt versterkt.
- Je kind leert op een creatieve manier denken.
- Hij kan nieuwe vriendschappen sluiten op de skatebaan. In ieder park ontmoet je kind weer andere kinderen met dezelfde passie en ambitie. Ze begrijpen elkaar. Contact maken gaat heel snel bij deze sport, met zowel jonge kinderen als oudere. Leeftijd speelt geen rol.
- De conditie van je kind gaat er op vooruit.
- Deze sport geeft je kind veel vrijheid. Hij zelf kan bepalen welke trucjes hij wil leren en hij kan bij ieder nieuw skatepark weer andere trucs leren.
- Bij een stedentripje hoeft je kind zich niet te vervelen. Ook daar zal weer een ander skatepark zijn, met oneindige mogelijkheden om te skateboarden.
- Je kind traint al zijn spieren met deze sport, want tijdens het skateboarden traint hij zijn hele lichaam.
- Het skateboarden brengt rust in zijn koppie, omdat hij zich moet focussen op het board, zijn houding en de truc die hij wil gaan uitvoeren. Het vermindert daardoor ook stress- en angstgevoelens.
- Je kind ontwikkeld een goed gevoel voor evenwicht door deze sport. Hoe vaker hij oefent, hoe sterker zijn spieren worden en zijn evenwicht dus verbeterd.
- De coördinatie tussen zijn armen, benen, ogen en voeten wordt keer op keer verbeterd.
Wat zijn de nadelen van skateboarden?
- De skateboards in de speelgoedwinkel zijn goedkoop, maar hebben als nadeel dat ze snel kapot gaan als je kind echte trucs aan het leren is. Laat je dus altijd adviseren door een kenner. Goedkoop is hierbij dus vaak duurkoop.
- De kans op schaafwonden is bij deze sport vrij groot, maar dit nadeel weegt natuurlijk niet op tegen alle voordelen die de sport met zich meebrengt.
Wat zijn de kosten voor skateboarden?
Skateboarden wordt steeds populairder in Nederland. Hierdoor komen er steeds meer skateparken bij, zowel buiten als binnen. Zoals je bij andere sporten vaak een jaarcontributie betaald, betaal je in een skateschool vaak per les. De kosten variëren natuurlijk per school maar gemiddeld betaal je rond de €12,50 per les. Je kind kan ook eerst een proefles nemen, maar let op, deze moet je meestal gewoon betalen. Dit in tegenstelling tot andere sporten.
Het Jeugdfonds sport & cultuur is in het leven geroepen om alle kinderen de mogelijkheid te geven om te kunnen sporten. Als jullie te weinig geld hebben om deze sport te kunnen bekostigen, en je kind wil op skateboardles, dan kan je een beroep doen op dit fonds. Een leraar of buurtsportcoach kan een aanvraag indienen voor jullie. Vaak betaald dit fonds de kosten voor de lessen en soms ook andere benodigdheden voor de sport. In iedere gemeente gelden andere regels. Op de website van het Jeugdfonds sport & cultuur lees je hier meer over.
Veelgestelde vragen & antwoorden
Welke leeftijd is geschikt om te beginnen met skateboarden?
Er is geen minimale leeftijd om te beginnen met skateboarden, maar kinderen vanaf 6 jaar oud kunnen beginnen met het leren van basisvaardigheden.
Is skateboarden veilig voor kinderen?
Ja, zolang ze de juiste veiligheidsuitrusting gebruiken, zoals handschoenen, kniebeschermers, elleboogbeschermers en een helm. Een helm helpt om het hoofd te beschermen bij een val en vermindert het risico op een ernstige hersenschudding.
Welk type skateboard is geschikt voor kinderen?
Er zijn verschillende soorten skateboards die geschikt zijn voor kinderen. Mini-skateboards zijn ideaal voor kinderen omdat ze kleiner en lichter zijn. Low-boards zijn ook een goede optie omdat ze meer stabiliteit bieden en gemakkelijker te controleren zijn.
Bronnen: skateboardbond en jeugdfonds