Voor veel vrouwen die zwanger willen worden is ieder begin van de cyclus weer spannend. Een nieuwe ronde waarin jullie mogelijk zwanger worden. Week 1 van je cyclus tellen we weliswaar als eerste week maar in deze week ben je nog niet zwanger. Je leest alles over deze eerste week in dit artikel.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Als je medicijnen slikt, is het belangrijk om te checken of deze medicijnen ook gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap. Bij vragen of twijfel kun je het beste even je huisarts raadplegen.
De Moeder – Zwanger week 1
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 1 van je zwangerschap
Omdat je in deze week menstrueert zullen de symptomen hetzelfde zijn als bij een normale menstruatie. De meeste vrouwen hebben tijdens de menstruatie last van de volgende symptomen:
Vaginaal bloedverlies
Vaginaal bloedverlies is een teken dat je menstrueert. Dit is natuurlijk volledig normaal in week 1 van je cyclus. Dit is nog niet de innestelingsbloeding. Als je die krijgt, kun je deze verwachten rond de drie tot vier weken zwangerschap. En niet iedereen heeft dit.
Lees hier meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap.
Een opgeblazen gevoel in je buik.
Het is een normaal gevoel voor iemand die 1 week zwanger is. Als je menstrueert heb je meestal, vooral de eerste dagen, last van een wat opgeblazen gevoel. Als de ongesteldheid eenmaal goed begonnen is, wordt dit vaak minder.
Lees hier meer over een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap.
Vermoeidheid
Vermoeidheid is vaak het gevolg van de veranderingen die in het lichaam plaatsvinden als gevolg van de verhoogde hoeveelheid hormonen. Het is logisch dat dit gebeurd tijdens deze eerste week van de zwangerschap. Je lichaam is zich immers aan het voorbereiden op een bevruchting.
Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Depressieve gevoelens
Als je menstrueert, kun je door hormoonschommelingen wat last hebben van depressieve gevoelens. Deze gevoelens gaan meestal weer over. Wel is het zo dat je rond de tijd dat je normaal weer zou menstrueren misschien opnieuw wat last hebt van neerslachtige gevoelens. Die hormonen zetten je nog wel even op zijn kop!
Lees hier meer over een prenatale depressie.
Vasthouden van vocht
Een symptoom dat veel vrouwen zullen herkennen is het vasthouden van vocht. Meestal ben je rond je menstruatie ook iets zwaarder. Vocht vasthouden is een symptoom dat ook later in je zwangerschap voor kan komen. Vooral tegen het einde van de zwangerschap hebben meer vrouwen hier last van.
Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Verandering in libido
Weer die fijne hormonen. Sommige vrouwen hebben in week 1 van de zwangerschap juist meer zin in seks terwijl anderen er niet aan moeten denken. Waarschijnlijk gaat je libido in deze en de volgende week wel omhoog. Volgende week zal de bevruchting immers plaatsvinden.
Hoofdpijn
Hoofdpijn is echt super vervelend maar is wel een kenmerkend symptoom in week 1 van de zwangerschap. Hoofdpijn is bijna altijd een onschuldige zwangerschapskwaal en heeft te maken met het vasthouden van vocht. Als je echter later in je zwangerschap veel last hebt van hoofdpijn, is het goed dit met je verloskundige te bespreken.
Lees hier meer over hoofdpijn tijdens de zwangerschap.
Onrustige huid
Vaak is je huid tijdens je menstruatie wat vetter. Door hormonale schommelingen kun je meer last hebben van acne als je 1 week zwanger bent. Goed om te weten is dat de meeste vrouwen gedurende de zwangerschap juist een prachtige gezonde huid hebben.
Lees hier meer over je haar, huid en nagels tijdens de zwangerschap.
Stemmingswisselingen
De hormonen oestrogeen en progesteron zijn met name verantwoordelijk voor stemmingswisselingen. Door te zorgen voor weinig stress, voorkom je enorme stemmingsbuien.
Lees hier meer over stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap.
Pijn en krampen in de buik en onderrug
Sommige vrouwen hebben ontzettend veel last van krampen in de buik en onderrug tijdens de menstruatie. Als je 1 week zwanger bent, kan dit dan ook één van de symptomen zijn. Je baarmoeder is tijdens je zwangerschap continu in beweging en het is dus logisch dat je hem regelmatig voelt. Soms in dat in de vorm van steken, krampen of pijn in je buik en soms in je rug.
Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Menstruatiecyclus
Als een eitje niet bevrucht wordt, stoot de baarmoeder het eitje af door het slijmvlies in de baarmoeder af te stoten. Je wordt dan ongesteld. Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. De eisprong vindt bij de meeste vrouwen in de tweede week plaats. Dit is dus tussen dag 8 en dag 14 van de cyclus. Er komt dan een rijpe eicel vrij die door een spermacel bevrucht kan worden.
De menstruatiecyclus wordt in gang gezet door allerlei hormonen die met elkaar samenwerken. De eerste die in werking treedt is FSH (follikelstimulerend hormoon) dat, je raadt het al, de follikels stimuleert om te rijpen. Elke follikel bevat een eitje, en elke maand wordt slechts één follikel, de dominante, bestemd voor ovulatie. Naarmate de follikels rijpen, produceren ze een ander hormoon, oestrogeen, dat twee dingen doet. Ten eerste stimuleert dit hormoon het verdikken van het slijmvlies van de baarmoeder. Ten tweede, zodra er een voldoende hoog oestrogeenniveau is bereikt, zal dit een piek in de productie van het LH (luteïniserend hormoon) veroorzaken. Die stijging van LH zorgt ervoor dat het ei van de meest rijpe follikel door de ovariumwand barst, beter bekend als de ovulatie.
Je lichaam bij 1 week zwanger
In deze eerste week zul je je nog niet anders voelen dan tijdens iedere cyclus. Wat wel belangrijk is voor je lichaam is om er altijd goed voor te zorgen. Zeker nu jullie een kindje verwachten of een zwangerschapswens hebben, is het goed om te kijken wat je eet en drinkt en of je voldoende beweegt. Al deze factoren dragen bij aan een gezonde zwangerschap.
Geen alcohol en niet roken
Natuurlijk zijn roken en alcohol drinken uit den boze. Het is goed om hier al mee te stoppen wanneer jullie overwegen om zwanger te worden. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat roken en alcohol drinken tijdens de zwangerschap ernstige complicaties voor de baby als gevolg kan hebben. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat roken en alcohol drinken ook de vruchtbaarheid beïnvloedt. Als jullie dus zwanger willen worden kun je hier beter van afblijven.
Foliumzuur slikken
Foliumzuur is een belangrijke vitamine en ook wel bekend als vitamine B11. Het wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt maar het zit in groene bladgroenten en volkoren producten. Foliumzuur helpt bij de aanmaak van witte- en rode bloedcellen. Als je te weinig hebt, krijg je bloedarmoede. In het begin van de zwangerschap kan dit zorgen voor een open ruggetje bij de baby. Het wordt daarom aangeraden om foliumzuur te slikken als je van plan bent om zwanger te worden. Je weet immers nooit wanneer je precies zwanger wordt.
Zwangerschapstest in de eerste week
Omdat er deze week nog geen bevruchting plaatsvindt, heeft het ook geen zin om deze week al een test te doen. De meeste zwangerschapstesten kun je vanaf de eerste dag doen dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Je bent dan officieel één dag overtijd. De wat duurdere testen kun je soms al een aantal dagen eerder doen.
De Baby – Bij 1 week zwanger
De ontwikkeling van de baby
Officieel is er dus nog geen baby. Waarom wordt deze week dan wel als de eerste week geteld? De zwangerschapstelling begint namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatie. Als je deze cyclus bevrucht worden, dan word je niet meer ongesteld. Als je graag zwanger wilt worden, is het belangrijk om je menstruatiecyclus te kennen.
Handig – 1 week zwanger
To do als je 1 week zwanger bent
Natuurlijk weet je deze week nog niet echt of je zwanger bent maar wel of je zwanger wilt worden! En daarvoor kun je wel stappen ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:
- Zorg dat er voldoende tijd is voor geslachtsgemeenschap volgende week. Als jullie zwanger willen worden moet het volgende week wel gebeuren.
- Start met het slikken van foliumzuur.
- Stop met het drinken van alcohol en rook geen sigaretten meer.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Deze week voel je je waarschijnlijk niet anders dan anders wanneer je ongesteld bent. Als jullie gaan proberen om zwanger te worden ben je misschien wel een beetje opgewonden. Misschien wordt je deze cyclus wel zwanger!
Van je zwangerschap merk je deze week nog niks. Je bent ongesteld dus het eitje van de vorige cyclus wordt door je lichaam afgestoten. Wel rijpt er vanaf volgende week een nieuwe eicel en is er kans op een zwangerschap.
In deze week ben je ongesteld. Je lichaam heeft net een eitje afgebroken en maakt zich nu klaar voor de volgende fase; het rijpen van een nieuw eitje dat bevrucht kan worden.