Hoera! Week 13 is de eerste week van het tweede trimester. Je zit al op één derde van je zwangerschap. Inmiddels weet je omgeving dat je zwanger bent en kun je misschien echt gaan genieten van je zwangerschap. De grootste zorgen om een miskraam te krijgen zijn voorbij. De ontwikkeling van je baby gaat ook deze week weer hard door en jouw buik begint nu echt te groeien. Lees verder welke symptomen je kunt hebben en wat handig is om te regelen.
- Tip van de week
- De Moeder – Zwanger week 13
- De Baby – Bij 13 weken zwanger
- Handig – 13 weken zwanger
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Je zult merken dat je meer trek krijgt. Je baby groeit hard en er gaan steeds meer voedingsstoffen naar je baby. Toch hoef je echt niet voor twee te eten. 300 calorien extra per dag is al voldoende. Eet gezond en start de dag bijvoorbeeld met een flinke kom havermout met vruchten en zaden. Op deze manier voorkom je dat je teveel aankomt tijdens je zwangerschap en je na de bevalling met veel extra kilo’s zit.
De Moeder – Zwanger week 13
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 13 van je zwangerschap
De symptomen die het begin van een zwangerschap kenmerken zullen vanaf deze week duidelijk minder worden. Dit komt omdat het HCG hormoon nu niet meer zo sterk aanwezig is. Natuurlijk blijf je wel duidelijk voelen dat je zwanger bent en verandert er van alles in je lijf.
Meer energie
Ten opzichte van het eerste trimester heb je duidelijk meer energie. Sommige vrouwen lijken zelfs meer energie te hebben dan voor de zwangerschap.
Rugpijn
Doordat je baby nu echt hard groeit, moet er op allerlei plekken in je lijf ruimte gemaakt worden. Je kunt al rugpijn hebben vanaf het begin van je zwangerschap. Deze pijn wordt in eerste instantie veroorzaakt door de hormonen die zorgen dat de verbindingen tussen gewrichten wat losser worden. Als je buik echt begint te groeien, wordt de pijn veroorzaakt doordat je rug wat holler getrokken wordt door de banden waar de baarmoeder in hangt. Deze banden zijn namelijk ook weer met je rug verbonden.
Lees meer over rugpijn tijdens de zwangerschap.
Bandenpijn
Bandenpijn kenmerkt zich vaak door een pijn in de onderbuik en het bekkengebied. Doordat je baarmoeder steeds groter wordt, komt er meer druk op de banden te staan. Dit kan een wat stekende en zeurderige pijn geven.
Lees meer over bandenpijn tijdens en na de zwangerschap.
Maagzuur
Wist je dat maagzuur veroorzaakt wordt doordat je eigenlijk te weinig maagzuur in je maag hebt? Maagzuurremmers helpen daarom misschien kort maar zullen het probleem niet oplossen. Kamillethee heeft een kalmerende werking en tast de natuurlijke aanmaak van maagzuur niet aan. Heb je echt veel last van maagzuur, dan kun je overwegen om naar een darmfloraspecialist te gaan. Slecht eten en stress zijn ook niet bevordelijk voor maagzuur.
Lees hier meer over maagzuur tijdens de zwangerschap.
Je wordt wat voller
Niet alleen je buik groeit, maar waarschijnlijk merk je ook dat je rond je heupen en in je gezicht wat voller wordt. Je borsten zijn ook een stuk groter. Vaak kun je al aan iemand zien dat diegene zwanger is zonder dat er al een buik zichtbaar is.
Lees hier meer over je gewicht tijdens de zwangerschap.
Vermoeidheid
Had je de afgelopen week nog nauwelijks energie ergens voor, dan zul je nu merken dat je langzaam je energie weer terugkrijgt. Het tweede trimester staat erom bekend dat vrouwen zich over het algemeen heel fit voelen.
Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Misselijkheid
Hormoongerelateerde kwaaltjes zoals misselijkheid zullen vanaf nu echt minder worden of helemaal verdwijnen. Ben je nog een beetje misselijk, dan is de kans groot dat dit na deze week voorbij is.
Lees hier meer over misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Meer zin in seks
Was je de afgelopen weken te vermoeid of te misselijk en moest je echt niet aan seks denken? De kans is groot dat de zin in seks terugkomt. Doordat het hele gebied rond je vagina meer doorbloed is, is het extra gevoelig. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap de beste orgasmes.
Lees meer over seks tijdens de zwangerschap.
Meer bloed
Ook het aantal liters bloed in jouw lichaam neemt gedurende de hele zwangerschap toe tot soms wel 50% meer. De aderen zullen wat meer opzetten, en zichtbaarder zijn onder de huid. Vooral in benen en borsten is dit zichtbaar. Misschien vindt je dat niet zo mooi, maar het extra bloed is nodig voor een gezonde groei van je kindje, dus zie het als een noodzakelijk kwaad.
Lees meer over bloedarmoede tijdens de zwangerschap.
Hoeveel kom je aan tijdens je zwangerschap?
Het exact aantal kilo’s dat je tijdens je zwangerschap aankomt is niet te voorspellen. Gemiddeld komen vrouwen tussen de 12 en 15 kilo aan. Slanke vrouwen komen vaak iets meer aan omdat het lichaam ook een laagje moedervet kweekt. Toch zie je ook veel dunne vrouwen die aan het eind van de zwangerschap nauwelijks een buik hebben. Aan de hand van onderstaand overzicht zie je op volgorde van gewicht hoe de extra hoeveelheid kilo’s zijn verdeeld:
- Baby – 3,5 kg
- Extra vet – 3,5 kg
- Extra vocht – 1,5 kg
- Baarmoeder – 1 kg
- Bloed – 1 kg
- Borsten – 800 gram
- Vruchtwater – 750 gram
- Placenta en vliezen – 650 gram
Lees hier meer over je gewicht tijdens de zwangerschap.
Termijnecho
Rond deze periode krijgt iedere zwangere vrouw standaard een echo aangeboden. Deze echo vindt meestal plaats tussen de 12 en 14 weken zwangerschap omdat alle baby’s nu nog hetzelfde groeien. Met een termijnecho kan de exacte zwangerschapsduur worden gemeten en wordt er gekeken of alles duidt op een normale zwangerschap. De echoscopist kijkt naar de ligging van de baarmoeder, de eileiders en hoe het hartje klopt.
Lees meer over de echo’s tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapsdromen in het tweede trimester
Werden je dromen in het eerste trimester vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van onbekenden? Dit trimester kun je vooral dromen over je partner die je mogelijk kan verlaten. Droomexperts zeggen dat dit duidt op de kwetsbare positie waar een zwangere vrouw zich in bevindt. Dromen zorgen ervoor dat je je emoties kunt verwerken en geven vaak een idee waar je bewust of onbewust mee bezig bent. Het bespreken van deze dromen met je partner is een goed idee.
Lees hier meer over dromen en nachtmerries tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapskleding
Het kan nog wat vroeg voelen om je complete garderobe nu al om te gooien maar waarom zou je jezelf kwellen met kleding die te strak zit? De keuze in zwangerschapskleding is echt enorm en inmiddels al lang niet meer zo degelijk als een aantal jaar geleden.
Tip: Tweedehands is er een enorm aanbod aan zwangerschapskleding omdat de kleding relatief kort gedragen wordt. Niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee.
Lees ook: zwangerschapskleding, wat heb je nodig?
Je lichaam bij 13 weken zwanger
De eerste maanden merk je weinig van de snelle groei van de baby. Nu de organen zijn gevormd en de baby zo goed als af is, stopt hij alle energie in het groter worden. Tussen week 13 en 14 van de zwangerschap neemt het gewicht van de foetus met bijna 60% toe en begint er bij jou langzaam een klein buikje te groeien.
Je baarmoeder voelen
Ga maar eens plat op je rug liggen en leg je vingers een paar centimeter onder je navel. Als je nu voorzichtig drukt, kun je waarschijnlijk je baarmoeder voelen. Je kunt ook de verloskundige vragen of ze je wil aanwijzen hoe je je baarmoeder voelt. Naarmate je baby groter wordt, zal je baarmoeder steeds hoger komen te zitten.
Groei van je buik
Je baby maakt een groeispurt door en dus groeit jouw buik ook. Hoewel je baby nog maar enkele centimeters lang is, zorgt de combinatie van baarmoeder, vruchtwater en placenta er wel voor dat alles al een behoorlijke plek in je lijf inneemt. Rond deze tijd zul je op zoek gaan naar zwangerschapskleding omdat vooral broeken te strak worden.
De Baby – Bij 13 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Het hoofdje van de baby is nu meer in balans met de rest van het lichaam. Op dit moment is het hoofdje ongeveer de helft van de baby. Je baby ziet er nog wel een beetje uit als een alien maar de verhoudingen zullen snel veranderen.
Hoe groot is je baby bij 13 weken zwanger?
Er is maar liefst 10 gram bijgekomen deze week en dus weegt je baby nu 30 gram. Hij is 7,5 cm lang. Wist je dat alle baby’s tot 16 weken hetzelfde groeien? Hierna ontstaan de verschillen en zal de ene baby sneller groeien dan de andere.
Gezichtje
Met 13 weken zwanger zijn de neus en lippen van je baby gevormd, het kindje heeft al een gezichtje met eigen gelaatstrekken en kan door bewegingen van de spiertjes in het gezichtje ook gezichtsuitdrukkingen maken.
Vruchtwater
Er komt steeds meer vruchtwater bij. De baby doet steeds vaker het mondje open en slikt (in een reflex) vruchtwater in. Het ingeslikte vruchtwater wordt nu door de darmen opgenomen en weer uit geplast. Door deze slokjes oefent je baby met zijn longen, maag-darmkanaal en nieren. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je baby verdrinkt, zuurstof krijgt hij via de placenta binnen!
Geslacht
Het geslacht stond natuurlijk al vast bij de bevruchting, maar nu zijn de uitwendige geslachtsdelen zover dat je (in theorie) zou kunnen zien of de foetus een meisje of een jongen is. Standaard wordt bij de 20 weken echo gekeken welk geslacht de baby heeft (als je dat niet wilt weten moet je dat ook zeggen!) Wil je het voor die tijd weten, na 14 weken zwangerschap zijn er bureaus waar je een pretecho kunt laten uitvoeren om te kijken of het geslacht gezien kan worden.
Afweersysteem
Als je 13 weken zwanger bent start het beenmerg met het aanmaken van witte bloedcellen. Deze cellen zijn nodig omdat ze je baby beschermen tegen ziekteverwekkers. Zolang de baby in je baarmoeder zit, is hij door de baarmoeder en placenta beschermd. Als de baby geboren wordt zijn deze afweercellen echter hard nodig.
Donshaartjes
Vanaf week 13 week groeien er donshaartjes over het hele lijfje van je baby. Deze donshaartjes blijven tot 37 weken zitten. Hierna laten ze los en komen in het vruchtwater. De typische eerste zwarte ontlasting (meconium) van de baby is een mengsel van deze haartjes die de baby heeft gedronken uit het vruchtwater. De haartjes dienen ervoor om het huidsmeer op zijn plek te houden. Dit huidsmeer is belangrijk om de huid van je baby te beschermen tegen het vruchtwater.
Handig – 13 weken zwanger
To do als je 13 weken zwanger bent
- Als zwangere heb je bepaalde rechten op de werkvloer. Je kunt bijvoorbeeld vrijstelling krijgen voor overuren en als je last hebt van zwangerschapssymptomen, kun je bijvoorbeeld extra pauze krijgen. Bespreek met je werkgever op welke rechten jij aanspraak kunt maken.
- Licht je verzekeraar in dat je zwanger bent. Je zult van je verzekeraar dan later in je zwangerschap een kraampakket krijgen met spullen die nodig zijn voor de bevalling.
- Als jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, is het belangrijk om de erkenning van jullie baby bij de gemeente te regelen. De baby heeft dan juridisch gezien twee ouders waardoor de baby ook de achternaam van één van de ouders aan kan nemen.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Als je 13 weken zwanger bent kun je de baby nog niet voelen. Wel kun je de baarmoeder al voelen als je plat op je rug ligt. Je voelt dan een harde rand enkele centimeters onder je navel.
In het tweede trimester kom je het meeste aan. De meeste vrouwen komen dit trimester ongeveer zes kilo aan.
Op de termijnecho is het geslacht nog niet te zien. Ook al heeft de echoscopist een vermoeden, zij zal hier nog geen uitspraak over doen. Pas vanaf 16 weken is het geslacht zichtbaar op een echo. De meeste zwangeren horen met de 20 weken echo het geslacht. Wil je het eerder weten, dan kun je een pretecho aanvragen.