Je bent nu 17 weken zwanger en zit in het tweede trimester van je zwangerschap. Je baby is zich in jouw buik nog hard aan het ontwikkelen en iedere week kan hij weer wat meer. Zelf ben je waarschijnlijk ook steeds meer bezig met je zwangerschap en misschien al wat vooruit aan het kijken voor als de baby er straks is. Niks leukers dan nadenken over namen en het inrichten van de babykamer.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Lees over en luister naar positieve bevallingsverhalen. Bevallen is voor veel vrouwen een magische en absoluut levensverandendere gebeurtenis. Op Youtube staan prachtige geboortefilms en ook online kun je veel mooie verhalen lezen. Er zijn ook een aantal boeken die mooi zijn om te lezen ter voorbereiding op je bevalling.
De Moeder – Zwanger week 17
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 17 van je zwangerschap
Je hele zwangerschap zul je last hebben van kwaaltjes die bij de zwangerschap horen. Nu je buik steeds meer gaat groeien, zijn veel kwaaltjes gerelateerd aan je groeiende buik en de plaats die je baby steeds meer inneemt. Bedenk dat al deze kwaaltjes er niet voor niets zijn. Alle zwangerschapssymptomen zijn er om jouw lijf te ondersteunen in de transitie naar moeder en de ontwikkeling van je baby.
Aambeien
Dit is echt een vervelende kwaal maar bijna de helft van de vrouwen krijgt last van aambeien tijdens de zwangerschap. Dit komt door meer bloed en meer bloedcirculatie in het bekkengebied. Je aderen worden groter waardoor ze buiten je anus kunnen komen. Aambeien kunnen heel pijnlijk en vervelend zijn. Gelukkig zijn er wel middeltjes te koop die tegen aambeien werken. Let er wel op dat je zalf koopt die geschikt is voor zwangere vrouwen, zoals de zalf van Curanol.
Lees hier meer over aambeien tijdens en na de zwangerschap.
Meer afscheiding
Niet alleen worden aambeien veroorzaakt door de extra hoeveelheid bloed dat door je bekkengebied stroomt, ook je slijmvliezen zijn hierdoor actiever. Je zult merken dat je tijdens je zwangerschap meer last hebt van vaginale afscheiding.
Lees hier meer over afscheiding tijdens de zwangerschap.
Veranderende tepels
Je tepels worden donkerder en groter tijdens je zwangerschap. Dit heeft natuurlijk maar één doel en dat is dat je straks je baby goed kunt voeden. Misschien merk je dat er soms al wat dikke gelige druppeltjes uitkomen. Dit is colostrum, de allereerste moedermelk die straks zo belangrijk is voor je baby.
Lees hier meer over zere en pijnlijke tepels.
Obstipatie
Het hormoon progesteron is sinds vorige week (16 weken zwanger) in je lichaam aanwezig en zorgt ervoor dat je darmen slapper worden. Hierdoor blijft ontlasting langer in je darmen zitten en kun je last krijgen van obstipatie. Veel drinken en voldoende lichaamsbeweging helpen om je stoelgang soepel te houden.
Lees hier meer over obstipatie tijdens de zwangerschap.
Bloedend tandvlees
Fijn dat hormoon progesteron in je lijf. Want ook dit hormoon is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van meer tandplak. Hier reageert je tandvlees op dat hierdoor roder en meer gezwollen is. Het gaat dan ook sneller bloeden tijdens het poetsen. Een onschuldig symptoom maar een keertje extra naar de tandarts als je zwanger bent, kan geen kwaad.
Lees hier meer over je gebit tijdens de zwangerschap.
Steken in je onderbuik
Steken in je onderbuik worden veroorzaakt door bandenpijn. Je baarmoeder wordt ondersteund door banden die verbonden zijn met je hele bekkengebied. Door de groeiende baarmoeder komt er steeds meer druk op deze banden te staan. Ze rekken uit en worden steviger. Dit kun je voelen door steken in je onderbuik. Veranderen van positie helpt vaak om het stekende gevoel te verminderen.
Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Honger
Je baby groeit als kool en dus zul je merken dat je meer honger hebt. Dit komt vooral omdat je baby nu ook vet gaat opslaan. Waar je in het begin van de zwangerschap misschien last had van misselijkheid, heb je nu het gevoel te kunnen eten voor twee. Gezond eten tijdens je zwangerschap is belangrijk voor jezelf en de ontwikkeling van je baby. Helemaal voor twee eten is ook niet nodig en zorgt ervoor dat je onnodig veel aankomt. Heb je honger, probeer dan vooral gezonde dingen te eten. Tijdens je zwangerschap kom je gemiddeld zo’n 12 kilo aan. Deze kilo’s zijn opgebouwd uit het gewicht van de baby, de placenta, het vruchtwater, grotere borsten, meer bloed, vocht en vet.
Lees hier meer over aankomen tijdens de zwangerschap.
Bekkeninstabiliteit
Als je last hebt van bekkeninstabiliteit, dan bewegen de gewrichten in het bekken teveel. Dit komt omdat zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat er meer ruimte in je bekken onstaat. Deze extra beweging kan voor pijn zorgen. Heb jij pijn in je bekken dan is het goed om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan.
Lees hier meer over bekkeninstabiliteit.
Grotere schoenmaat
Bij sommige vrouwen groeien de voeten tijdens de zwangerschap. Waarschijnlijk komt dat door het ‘verweken’ van de gewrichtsbanden van je voeten, die daardoor iets verder uitzakken. Die grotere schoenmaat is vaak blijvend. Een goede reden om jezelf te verwennen met nieuwe schoenen!
Lees hier meer over je voeten tijdens de zwangerschap.
Soepele gewrichten
Door de zwangerschapshormonen worden je gewrichten soepeler. Je lichaam doet dit om je bekken losser te maken voor de bevalling die straks gaat plaatsvinden. De banden rondom je gewrichten ‘verweken’, maar het heeft invloed op al je gewrichten. Daardoor heb je een grotere kans om je enkels te verzwikken. Het is daarom verstandig om platte schoenen met een stevige, kleine hak te dragen.
Lees hier meer over gewrichtspijn tijdens en na de zwangerschap.
Buikfoto’s
Zet je buik al uit? Als je een overzicht wilt maken van je zwangerschap, kun je nu beginnen met het maken van foto’s van je buik. Het liefst tegen dezelfde achtergrond en genomen vanuit dezelfde hoek. Wanneer je naderhand de foto’s naast elkaar legt, kun je zien hoe je zwangerschap zich vanaf de buitenkant ontwikkelde.
Kinderwagen of draagdoek
Het is tijd om wat spullen voor de baby te gaan kopen. Weet je al of je je baby wilt gaan dragen of ga je liever voor een kinderwagen? De zoektocht naar de juiste kinderwagen kan enige tijd in beslag nemen. Bedenk van tevoren waarvoor je de wagen allemaal wilt gebruiken. Er zijn talloze verschillende opties en prijsklassen. Ga je voor een nieuwe of neem je toch liever die van je vriendin of schoonzus over? Als je wilt gaan dragen is het geen gek idee om een draagconsult bij te wonen zodat je weet welke mogelijkheden er allemaal zijn. Een combinatie van dragen en een kinderwagen kan natuurlijk ook!
Je partner
In de zwangerschap draait het vooral om de vrouw. Dat is natuurlijk logisch maar wel belangrijk om je partner ook zoveel mogelijk bij de zwangerschap te betrekken. Belangrijke gebeurtenissen voor de partner zijn de eerste echo en de eerste keer naar het hartje luisteren. Praat veel samen over de baby en over hoe jij je voelt. Zo zorg je dat je partner ook tijdens de zwangerschap betrokken blijft. Niks leukers dan samen fantaseren over hoe jullie baby eruit gaat zien, welke naam jullie hem gaan geven en hoe hij zich zal ontwikkelen. Ga er samen nog even tussenuit voordat de baby zich aandient, de zogenaamde babymoon. Dit tweede trimester is hiervoor de beste periode omdat je je waarschijnlijk nog heel fit voelt. Ook kun je samen een zwangerschapscursus doen om je zo voor te bereiden op de bevalling en het naderende ouderschap.
Lees ook: Hoe ga je om met de stemmingswisselingen van je partner?
Harde buiken
Je baarmoeder is een grote spier die zich kan aanspannen en ontspannen. Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoeder logischerwijs geactiveerd en zal alvast gaan ‘oefenen’ met samentrekken ter voorbereiding op de bevalling. Je noemt dit ook wel Braxton-Hicks contracties of oefenweeën. Je kunt zomaar uit het niets een harde buik krijgen maar veel vrouwen merken dat ze vaker last hebben van harde buiken bij grote inspanning. Harde buiken komen meestal pas vanaf 24 weken voor maar je kunt er al eerder in de zwangerschap last van hebben. Naarmate je zwangerschap vordert, zul je steeds vaker harde buiken hebben.
Lees meer over harde buiken tijdens de zwangerschap.
Je lichaam bij 17 weken zwanger
Hoewel bij sommige vrouwen tot 20 weken nog weinig van een buikje te zien is, zullen de meeste vrouwen nu toch wel een verandering in hun lichaam zien. Je zult merken dat je taille langzaam verdwijnt, je tepels donkerder worden en je buik iedere week een beetje groeit.
Groei van je buik
Je baarmoeder zit nu ongeveer 3,5 tot 5 centimeter onder de navel. Je buik zal hierdoor steeds meer naar voren gaan staan. Langzaam zullen je grote buikspieren wijken en plaatsmaken voor je groeiende buik. Tot vorige week groeiden alle baby’s hetzelfde. Vanaf nu ontstaan er verschillen en zul je ook zien dat de ene vrouw een veel grotere buik krijgt als de ander. Hoewel de grootte van je baby lang niet alles zegt over de grootte van de buik!
De Baby – Bij 17 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Als je 17 weken zwanger bent is de foetus 15 weken oud. In het beenmerg verschijnen bloedvormende stamcellen die vanaf nu daar de bloedcellen aan zullen maken.
Hoe groot is je baby bij 17 weken zwanger?
Je baby zal nu hard gaan groeien zowel in lengte als in gewicht. Gemiddeld zo’n twee centimeter per week. Hij is nu ongeveer 18 centimeter lang en weegt ongeveer 150 gram. Je baby heeft nu de afmeting van een kleine appel.
Lichaamsvet
Je baby begint nu overal lichaamsvet te ontwikkelen om energie in op te slaan. Vetopslag is een van de belangrijkste vormen van energieopslag in het menselijk lichaam.
Eierstokken
Bij meisjes zitten in de eierstokken al eiblaasjes met eicellen. Na vier maanden zijn alle vijf miljoen eicellen gevormd die een vrouw in haar leven verbruikt. Ze bezit nu dus al het genetische materiaal voor haar toekomstige kinderen.
Laatste details
De oogjes zitten nog dicht, maar door de oogleden kan je kind wel licht en donker onderscheiden. De oogjes hebben nu ook piepkleine wimpertjes en wenkbrauwtjes. Ook de vingertjes en teentjes zijn gegroeid. Je kunt nu twintig kleine nageltjes tellen. En je baby heeft zijn of haar eigen unieke vingerafdruk. Je baby oefent hard met de spieren in zijn gezicht en kan zelfs al fronsen.
Jongen of meisje
Vanaf 17 weken zwangerschap is op een echo het geslacht van je baby goed te zien. Met de nubtheorie had je misschien vanaf 12 weken al een vermoeden maar deze theorie is niet helemaal betrouwbaar. Kun je niet wachten, dan kun je een pretecho laten maken. Tijdens de 20 weken echo, kan de echoscopiste jullie ook vertellen wat het geslacht van jullie baby is. Wil je het geslacht niet weten, vertel dit dan ook zodat de echoscopiste hier rekening mee kan houden. Je kunt nadenken over een gender reveal waarin jullie het geslacht van de baby bekend maken.
Tastzin
Vanaf deze week voelt je baby het als jij over je buik wrijft. Op deze manier kun je al contact maken met je baby. Ook voelt je baby nu zijn eigen bewegingen.
Handig – 17 weken zwanger
To do als je 17 weken zwanger bent
- Check je zorgverzekering goed. Voor extra kraamzorg, fysiotherapie en zwangerschapscursussen is vaak een aanvullende verzekering nodig. Check daarom goed wat wel en niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
- Je kunt bij je verzekering een kraampakket aanvragen of als je zelfstandige bent, doe je dit bij het UWV. Meestal krijg je van je verzekering een standaard kraampakket. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijk kraampakket van Dalalou. Check bij je verzekering of deze vergoed wordt.
- Op kinderwagens zit vaak een lange levertijd. Het is daarom handig om je nu al te orienteren en de wagen eventueel al te bestellen.
Veel gestelde vragen & antwoorden
De grootte van de buik is per vrouw verschillend. Wel zit je baarmoeder nu al een heel stuk boven je schaambeen op ongeveer 3,5 tot 5 centimeter onder je navel. Als je op je rug ligt zul je je baarmoeder zeker voelen. Doordat je baby groeit, neemt ook de hoeveelheid vruchtwater toe en groeit de placenta.
Tussen de 16 en 20 weken voelen de meeste vrouwen de baby voor het eerst. Je zult de kleine bewegingen steeds beter gaan herkennen. Later in je zwangerchap wordt het belangrijk dat je de baby minimaal één keer per dag goed voelt bewegen.
Je baby is nu ongeveer zo groot als een appel en begint vanaf deze week vet op te slaan. Je baby is al helemaal af maar zijn zintuigen worden nog wel ontwikkeld. Je baby kan nu horen en licht en donker onderscheiden. Ook kan je baby het voelen als jij over je buik wrijft.