Je bent 21 weken zwanger en daarmee over de helft van je zwangerschap. Je zult merken dat het tweede deel van je zwangerschap waarschijnlijk een stuk sneller gaat dan de eerste helft. De onzekerheid is voorbij en je kunt je misschien al niet meer voorstellen hoe je lijf was voor de zwangerschap. In dit artikel lees je alles over de ontwikkeling van de baby, jouw lichaam, de groei van je buik en geven we tips en to do’s voor je 21ste zwangerschapsweek.
- Tip van de week
- De Moeder – Zwanger week 21
- De Baby – Bij 21 weken zwanger
- Handig – 21 weken zwanger
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Smeren smeren smeren! Vanaf nu groeit je buik echt een stuk sneller en heb je kans om striae te krijgen. Alhoewel je het niet helemaal kunt voorkomen, kun je je huid wel elastisch houden door hem dagelijks in te smeren. Een huis-tuin-en keukenmiddeltje is olijfolie maar we snappen dat je die geur misschien een beetje heftig vindt. Een goed alternatief is Bio-oil. Weet je dat je ook perineumolie kunt kopen? Deze olie kun je vanaf nu dagelijks op je perineum smeren om uitscheuren tijdens de bevalling te voorkomen. Baat het niet, dan schaadt het niet, toch!?
De Moeder – Zwanger week 21
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 21 van je zwangerschap
Je zult weten dat je zwanger bent. Is het niet je zwangere buik die nu echt snel groeit, dan zijn het wel andere kwaaltjes die je ieder moment herinneren aan dat wonder dat zich in jouw lichaam aan het voltrekken is.
Stress
Het hormoon cortysol bereikt deze week een hoogtepunt. Dit hormoon veroorzaakt stress. De kans is daarom groot dat jij rond deze tijd meer piekert of last hebt van stemmingswisselingen. Goed om je partner ook te vertellen dat dit vooral komt door de hormonen. Gelukkig wordt de cortysol na deze week weer minder en zul je je meer ontspannen voelen.
Rugpijn
Het zwaartepunt van je buik begint langzaam te veranderen. Hierdoor wordt je onderrug meer naar voren getrokken. Dit zorgt voor pijn in je onderrug. Ook worden je gewrichten soepeler als gevolg van zwangerschapshormonen. Een kussen in je rug als je zit kan ondersteuning bieden. Ook is het lekker om te gaan zwemmen omdat je dan het gevoel hebt gewichtloos te zijn en er minder druk op je gewrichten komt.
Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap.
Opvliegers
Weer een nieuw fenomeen. Opeens zweet je enorm. Door hormonen versnelt je stofwisseling en is je bloedsomloop sneller. Hierdoor heb je het sneller warm. Vooral ‘s nachts zul je merken dat je soms badend in het zweet wakker wordt. Drink voldoende water en probeer jezelf koel te houden met loszittende kleding.
Lees hier meer over opvliegers tijdens de zwangerschap.
Maagzuur
Je groeiende buik drukt je maag omhoog en je maagspieren zijn minder sterk. Door deze oorzaken wordt maagzuur makkelijker omhoog geduwd je slokdarm in. Je kunt maagzuur zoveel mogelijk voorkomen door kamillethee te drinken en kleine porties te eten. Laat ook de zwaartekracht zijn werk doen door een extra kussen onder je hoofd te leggen als je slaapt.
Lees hier meer over maagzuur tijdens de zwangerschap.
Braxton-hicks
De medische naam voor harde buiken is Braxton-hicks. Je baarmoeder rekt nu snel op en reageert hierop door ook weer samen te gaan trekken. Dit noem je een harde buik. Het lijkt of er een harde bal in je buik zit. Het is geen fijn gevoel maar goed om te weten is dat je lichaam zich hiermee aan het voorbereiden is op de bevalling. Ook al duurt dit nog maanden, het samentrekken van de baarmoeder is één van de belangrijkste dingen tijdens een bevalling. Als je een harde buik hebt, is even gaan liggen vaak de manier om je baarmoeder weer te laten ontspannen. Voor je baby is een harde buik overigens helemaal onschuldig.
Lees hier meer over harde buiken.
Kramp in je benen
In het tweede trimester hebben veel vrouwen last van kramp in hun benen. Vooral ‘s nachts kan deze kramp je overvallen. Het is een gevolg van te weinig vocht. Let er daarom echt op dat je voldoende drinkt. Je kuiten even spannen en strekken voordat je gaat slapen, kan ook helpen.
Lees hier meer over kramp in je benen tijdens de zwangerschap.
Jeuk
Jeuk is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal en kan allerlei oorzaken hebben. Je huid is tijdens je zwangerschap droger en rekt sneller uit. Drinken en smeren is dus echt dagelijkse kost. Door de warmte kun je ook last krijgen van jeuk als je kleren bijvoorbeeld een beetje trekken.
Lees ook: Gewoon jeuk of last van zwangerschapscholestase?
Incontinentie
Meestal komt dit symptoom iets later in de zwangerschap voor maar als jij nu al een flinke buik hebt, dan kan de druk op je blaas en de verslapping van de spieren in je bekkenbodem ervoor zorgen dat je ongewild wat druppeltjes urine verliest. Je bekkenbodem zou zich zes weken na de bevalling weer moeten herstellen. Heb je veel last van urineverlies, dan kun je een bekkenbodemspecialist raadplegen.
Lees hier meer over zwangerschapsincontinentie.
Stemmingswisselingen
De hormonen blijven tijdens de gehele zwangerschap door je lijf razen. Het zijn niet altijd dezelfde hormonen en sommige wisselen elkaar af maar ze zullen zeker beïnvloeden hoe je je voelt. Je kunt zomaar gaan huilen of bent juist extreem blij. Wees niet te streng voor jezelf en de mensen om je heen maar bekijk het met een milde blik. Emoties gaan altijd weer over.
Lees hier meer over stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap.
Hartkloppingen
Doordat er meer bloed door je lijf stroomt (maar liefst twee liter) en je bloed dunner is en makkelijker door je bloedvaten stroomt, moet je hart harder werken. Je kunt hierdoor last krijgen van hartkloppingen bij inspanning maar ook als je even ontspant. Het helpt om even te gaan liggen met je benen omhoog. Het liefst plaats je een kussen onder je benen zodat je knieën een hoek van 90 graden hebben.
Lees hier meer over hartkloppingen tijdens de zwangerschap.
Sterretjes zien en tintelende vingers
Let, zeker tijdens de zwangerschap goed op jezelf. Er verandert er een hoop in je lijf. Je bloedsomloop, vochthuishouding en bloeddruk veranderen, dat is normaal. Maar als deze aanpassingen niet helemaal goed verlopen kan er bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging ontstaan. Symptomen zijn onder meer:
- Hoge bloeddruk
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Misselijkheid en/of braken
- Vochtophopingen in je handen, enkels of gezicht
- Tintelingen in je vingers
- Wazig zien, sterretjes zien of dubbelzien
Heb je hier last van, meld het vooral aan je arts of verloskundige. Meer weten, lees verder op onze pagina over zwangerschapsvergiftiging.
Kinderkamer
Heb je al nagedacht over wat je allemaal moet aanschaffen voor je baby? Bedjes, boxen, kinderwagens? Er is veel keus en het is ook wel leuk om te kijken wat er allemaal te koop is natuurlijk en je te oriënteren. Maar pas op, soms zijn de levertijden lang, dus wacht niet al te lang.
Zwangerschapsverlof of zwangerschapsuitkering
In Nederland heb je recht op 16 weken betaald zwangerschapsverlof. Je krijgt dit altijd in welke situatie je ook zit. Als jij een baan in dienstverband hebt, zal je werkgever dit verlof voor je aanvragen. Als je zelfstandige bent dan krijg je een ZEZ-uitkering. Deze kun je aanvragen bij het UWV. Na je bevalling heb je recht op minimaal tien weken verlof. Dit betekent dat je vier of zes weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof kunt gaan. Sinds enkele jaren krijgen ook de partners verlof. Je partner kan bij zijn werkgever checken hoeveel verlof er opgenomen mag worden. Zo kunnen jullie samen het verlof alvast plannen.
Lees hier meer over zwangerschapsverlof.
Seks tijdens de zwangerschap
Je libido is rond 21 weken zwanger weer wat hoger net als in het begin van je zwangerschap. Misschien stond je hoofd er toen door vermoeidheid en misselijkheid niet naar. Omdat je je nu waarschijnlijk wat fitter voelt, is het tweede trimester heerlijk om samen te vrijen. Doordat je vagina ook meer doorbloedt is, zijn orgasmes waarschijnlijk een stuk intenser. Seks tijdens de zwangerschap heeft een aantal grote voordelen. Het helpt je ontspannen, je slaapt beter en de spieren rond je bekkenbodem worden door een orgasme sterker. Dit kan helpen tijdens de bevalling en ook urineverlies kan hierdoor verminderen.
Lees hier meer over seks tijdens de zwangerschap.
Je lichaam bij 21 weken zwanger
Groei van je buik
Omdat je kind nu vooral heel veel in gewicht gaat toenemen, hij wordt nog ongeveer tien keer zo zwaar, zul jij ook zwaarder worden en je buik zal harder groeien. Dit tweede trimester groeit je buik echt explosief en zie je hem misschien wel dagelijks groeien. Vergeet die mooie zwangere buik foto’s niet! Je zult nu namelijk echt iedere week verschil zien.
Niet lijnen
Hoewel je zelf misschien vindt dat je dik wordt, dient dat extra laagje vet wel een heel belangrijk doel. Je baby zal steeds meer voedingsstoffen van je nemen en na de bevalling heb je deze reserve echt nodig tijdens de borstvoeding. Lijnen is in ieder geval niet handig. De afvalstoffen komen dan in je bloedbaan en kunnen zo ook bij de baby komen.
De Baby – Bij 21 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Hoewel alles ‘erop en eraan’ zit, ontwikkelt je baby zich nog dagelijks om straks als hij geboren wordt, te kunnen overleven. Lees hieronder wat je baby deze week weer allemaal kan.
Hoe groot is je baby bij 21 weken zwanger?
Je baby weegt nu zo’n 380 gram en is maar liefst 27 centimeter. Onthoud dat baby’s vanaf 16 weken niet meer helemaal gelijk groeien dus misschien is jouw baby iets groter of iets kleiner. Een inschatting van het gewicht kan wel gemaakt worden maar een exacte meeting niet.
Dagelijks ritme
Als je 21 weken zwanger bent beginnen de bewegingen, ademhaling en hartfrequentie van de baby in je buik een vast dagelijks ritme te vertonen (het zogenaamde circadiaans ritme). De baby heeft waarschijnlijk ook al een eigen persoonlijke voorkeurshouding. Sommige baby’s slapen het liefst met de handjes naast het hoofdje, andere liever met de handjes onder de kin. Onthoud hoe je kindje er op de echo bij ligt, wellicht zie je die houding later na de geboorte nog terug als hij in het wiegje ligt te slapen.
Tweelingen hebben ook een waak- slaapritme, maar niet per definitie hetzelfde als de tweelingbroer of -zus. Soms wisselen ze elkaar juist af.
De baby droomt
Ergens tussen week 20 en 23 van je zwangerschap beginnen de zogenaamde “rapid eye movements” bij de foetus. De typische oog bewegingen achter gesloten oogleden die ook kinderen en volwassenen vertonen als ze dromen in hun slaap. Je kindje droomt!? Ook gaan de oogjes deze week voor het eerst open. Je baby zal in de baarmoeder nog niet veel zien. Ook de kleur van de ogen is nog niet definitief. Deze kan zelfs tot een jaar na de geboorte nog veranderen.
Slapen
Je baby kan met 21 weken zwanger wel tot 20 uur per dag slapen. Je zult de baby hierdoor nog niet zo vaak voelen. Wel merk je dat je baby meestal ontwaakt als jij juist ontspant. Het lekkere heen en weer gewieg als jij bezig bent, maakt dat de baby makkelijk slaapt. Ook na de bevalling slaapt een baby zo’n 16 tot 17 uur per dag.
Navelstreng
Je baby heeft steeds meer kracht en zal af en toe in de navelstreng knijpen om de pak reflex te oefenen. Je hoeft niet bang te zijn dat hij de navelstreng dichtknijpt, deze is voldoende beschermd. De navelstreng is lang genoeg om de baby nog volop te kunnen laten bewegen in de baarmoeder.
Handig – 21 weken zwanger
To do als je 21 weken zwanger bent
- Waarschijnlijk heb je het allang geregeld maar hier even een reminder voor de kinderopvang. Misschien heb je veel last van zwangerschapsdementie en ben je het straal vergeten. Met name in de grote steden is het belangrijk om jullie kindje op tijd aan te melden voor de kinderopvang omdat er vaak grote wachtlijsten zijn.
- 21 weken zwanger is een mooie tijd om te starten met het verzamelen van informatie over de geboorte. Er zijn hele mooie boeken te koop of filmpjes te zien die je voorbereiden op een positieve bevalling. Probeer negatieve bevallingsverhalen van familie en vrienden niet teveel tot je te nemen. Jouw mindset ten opzichte van je eigen bevalling is heel belangrijk. Een bevalling zou een krachtige ervaring moeten zijn.
- Je kunt langzaam een beetje beginnen met het verzamelen van spullen voor de babyuitzet. De meeste babyuitzetlijsten die je op internet vindt, zullen spullen bevatten die je niet persé nodig hebt. Wees hier kritisch op want eerlijk is eerlijk, een baby op de wereld zetten is niet persé het meest duurzame wat je kunt doen. Door te letten op de spullen die je aanschaft, kun je echter wel bewust kiezen voor een duurzame kraamtijd.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Je baby heeft met 21 weken zwanger ongeveer de lengte van een komkommer en meet 27 centimeter. Het gewicht van je baby is zo’n 380 gram. Je baby opent deze week voor het eerst zijn ogen en heeft al een voorkeurshouding.
Je baby beweegt zo’n 200 keer per dag maar dit voel je lang niet altijd. Dit komt omdat de bewegingen nog niet zo krachtig zijn en de baby ook veel beweegt als jij slaapt. Je zult de baby daarom misschien nog niet dagelijks voelen. Vanaf 28 weken zul je de baby wel dagelijks gaan voelen.
Ook al heb je het idee dat je buik dagelijks groeit, vanaf het derde trimester gaat dit echt hard. Het derde trimester start bij 28 weken. In deze laatste maanden groeit je buik dus het hardst.