Er bestaan heel veel verschillende soorten schildpadden. Deze koudbloedige dieren leven op het land, in een moeras of in het water. Je verwacht het misschien niet, maar sommige schildpadden mag je als huisdier houden. Weet wel waar je aan begint, want het zijn beschermde dieren en ze hebben een intensieve verzorging nodig. In dit artikel vertellen we je alles over de Griekse landschildpad. Wat zijn de voor- en nadelen van een schildpad als huisdier? Welke kosten brengen deze dieren met zich mee? Welke spullen heb je nodig en wat eten ze zoal? Dit en meer lees je hier!
- Is een schildpad als huisdier geschikt voor kinderen?
- Waar moet je op letten bij de aanschaf?
- Een Griekse landschildpad kopen
- Op welke manieren kan je kind het beste met een Griekse landschildpad omgaan?
- Wat zijn de voordelen van dit huisdier?
- Wat zijn de nadelen van dit huisdier?
- Welke spullen heb je allemaal nodig voor een Griekse landschildpad?
- Wat eet een Griekse landschildpad?
- Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging?
- Vaccineren
- Kan je allergisch zijn voor een Griekse landschildpad?
- Wat zijn de kosten?
- Veelgestelde vragen
Is een schildpad als huisdier geschikt voor kinderen?
Er zijn heel veel soorten schildpadden. Helaas zijn er maar een paar soorten die je mag houden als huisdier. Ze hebben hele specifieke en intensieve verzorging nodig en het is een beschermde diersoort. De Griekse landschildpad wordt het meest als huisdier gehouden. Ook met kinderen kan dit dier goed samenleven, mits jullie hen als ouders goed begeleiden in de verzorging.
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Deze schildpad heeft een intensieve verzorging nodig en kan wel 80 tot 100 jaar oud worden. Hij blijft dus de rest van zijn leven bij jullie wonen. Vanwege zijn specifieke behoeften is het belangrijk dat je weet waar je aan begint als jullie een schildpad willen nemen als huisdier. Hieronder zetten we voor jou de belangrijkste punten onder elkaar:
- Hij is een planteneter.
- Hij kan alleen leven.
- Hij kan binnen wonen en in de zomer zelfs ook buiten.
- Hij wordt tussen de 20 en 30 cm groot.
- Hij is overdag actief .
- Hij houdt van klimmen en graven.
- Hij wil zich graag helemaal onder kunnen graven in de bodembedekking.
- Het onderhouden en verzorgen van dit dier kost tijd en geld.
Het verblijf
Als je de Griekse landschildpad binnen houdt moet de lengte van het terrarium vijf keer groter zijn dan zijn schild. Bij een ruim terrarium kan je denken aan minimaal 3 vierkante meter. Liever nog groter, want ze hebben veel ruimte nodig. In zijn verblijf kan je een aantal planten, wat mos of gras neerleggen. Van de planten kan hij eten en hij kan zich eronder verstoppen. Schuilplekken zijn belangrijk voor deze huisdieren. Je kan ook speciale schuilhuisjes voor ze kopen. In het mos en het gras kan hij lekker graven. Klimmen vinden ze ook leuk. Kleine hoogtes kan je creëren door wat rotsjes toe te voegen aan zijn verblijf. Zorg voor een terrarium met een ruwe bodem. Je kan hier wat grind of steentjes in doen, zodat zijn nageltjes vanzelf kunnen afslijten.
Omgeving
Het terrarium moet op een tochtvrije plek worden neer gezet. Het liefst op een plek waar het ’s nachts nog zo’n 18 graden is. Zijn verblijf mag overdag rond de 25 graden zijn. Belangrijk is ook dat hij een opwarmplekje heeft. Dat kan je creëren met een warmtelamp. Zo kan hij lekker opwarmen. Op deze plek willen ze het liefst een temperatuur hebben van 35 tot 40 graden. Daarnaast hebben deze schildpadden een UV lamp nodig. Hierdoor kunnen ze vitamine D aanmaken.
Water
De schildpad houdt van een licht vochtige omgeving. De bodembedekking kan je zelf vochtig maken. Hij kan niet zwemmen, maar hij baddert wel graag. Zorg daarom voor een laag bakje water, zodat hij niet kan verdrinken. Hij kan hier dan een bad nemen, maar er ook uit drinken. Het is daarom belangrijk om dagelijks dit bakje schoon te maken en te verversen. Hij is niet zindelijk, dus hij kan er ook in poepen.
Winterslaap
In de vrije natuur houden deze dieren een winterslaap van november tot en met maart. De meningen tussen de kenners zijn erover verdeeld of een winterslaap moet of niet. Binnen in huis, op een warme, lichte plek slaat hij zijn winterslaap over. Je kan er wel voor kiezen om zijn natuurlijke situatie na te bootsen, zodat hij alsnog in winterslaap gaat. Dit kan je doen door in het terrarium de temperatuur in een paar weken tijd steeds lager te maken en op een gegeven moment te stoppen met voeren. Zo gaat de schildpad in winterslaap. De temperatuur mag niet beneden het vriespunt komen, dan gaat hij dood. Vijf graden is prima. Houdt hem tijdens die periode wel goed in de gaten. Als hij teveel afvalt, dan moet je hem rustig wakker maken.
Een Griekse landschildpad kopen
Dit dier kan je kopen bij een dierenwinkel, een speciale kweker of bij een reptielenwinkel. Het zijn beschermde dieren, dus je moet goed opletten waar je ze koopt. Vanwege deze bescherming is het voor de verkoper verplicht om jou bij aankoop van een Griekse landschildpad een EU certificaat mee te geven. Vraag aan de verkoper of de schildpad al gechipt is. Ook dat is namelijk verplicht zodra hij meer dan 500 gram weegt. Vanwege het certificaat moet je als eigenaar ook een zogenaamde CITES-administratie bijhouden. Hiervoor stelt de RVO een excel-format beschikbaar dat je kan invullen.
Op welke manieren kan je kind het beste met een Griekse landschildpad omgaan?
Een nieuw huisdier is voor iedereen spannend. Omdat schildpadden een specifieke verzorging nodig hebben, is het belangrijk om hem samen te verzorgen met je kind. Leg je kind uit wat goed is voor jullie schildpad en wat niet. Als de schildpad net bij jullie woont laat je hem eerst een aantal weken met rust. Dat is natuurlijk lastig, want jullie zijn natuurlijk ontzettend nieuwsgierig naar jullie nieuwe huisgenoot. Maar een verhuizing is stressvol en hij moet rustig kunnen wennen aan zijn nieuwe verblijf.
Hij houdt niet van knuffelen en aanraking. Raak hem daarom zo min mogelijk aan. Als je hem toch moet oppakken, dan kan je kind dat bij een jong schildpadje heel voorzichtig doen door hem vast te pakken aan zijn schildje. Deze is nog heel kwetsbaar, dus wees voorzichtig en help je kind hiermee. Je kind kan een volwassen schildpad oppakken door hem met twee handen in het midden van zijn schild vast te pakken. Zo wordt hij niet gebeten of gekrabt.
Wat zijn de voordelen van dit huisdier?
Misschien heb je zelf vroeger ook een schildpad gehad als huisdier. In dat geval weet je dat deze dieren niet alleen voor jou, maar ook voor je kinderen voordelen opleveren:
- Met een huisdier in huis voelt je kind zich minder eenzaam.
- Je kind leert zorgen voor een ander. Hij kan helpen met de verzorging en het schoonmaken van het terrarium. Hierdoor wordt zijn verantwoordelijkheidsgevoel vergroot.
- Je hoeft deze dieren niet iedere dag uit te laten.
- Je kan ze gerust een dagje alleen thuis laten.
Wat zijn de nadelen van dit huisdier?
- Hij houdt niet van knuffelen en aaien.
- Ze kunnen bijten als je ze verkeerd oppakt of aait.
- Hij kan een aantal maanden een winterslaap houden.
- De verzorging kost behoorlijk wat tijd. In het begin vindt je kind dat vaak ontzettend leuk, maar na een tijd is de nieuwigheid eraf en willen ze wellicht niet meer (zo vaak) helpen.
- Je moet opvang regelen voor jullie schildpad als jullie langer dan een dag weggaan.
- In de eerste weken na de verhuizing moeten jullie de schildpad met rust laten, dat kan best lastig zijn voor je kind.
Welke spullen heb je allemaal nodig voor een Griekse landschildpad?
Om deze dieren gezond oud te laten worden hebben ze een terrarium nodig die precies de juiste grootte heeft voor de schildpad. Daarnaast zijn temperatuur en licht ook heel belangrijk voor een fijne leefomgeving.
Wat eet een Griekse landschildpad?
Landschildpadden zijn planteneters. Ze houden van een gevarieerde maaltijd. Probeer daarom elke dag te wisselen in het aanbod aan groenten en kruiden. Belangrijk daarbij is dat het vooral vezelrijk eten moet zijn. Je kan het voer aanbieden op een speciaal voederplateau. Zo weet de schildpad altijd waar hij zijn eten kan vinden. Hieronder zetten we op een rijtje wat hij lekker vindt om te eten. Je kan denken aan de volgende soorten:
- Wel paprika, brandnetels, spinazie, weegbree, Chinese kool, witlof, boontjes, paardenbloembladeren, andijvie, distels en gras.
- Geen fruit, avocado, brood, melk, peulvruchten.
Er bestaat ook speciaal schildpaddenvoer, maar zijn voorkeur gaat uit naar verse groenten. Om ervoor te zorgen dat hij genoeg calcium binnenkrijgt, kan je hem eierschalen geven of zijn groenten bestrooien met mineralenpoeder.
Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging?
Voor de verzorging ben je iedere dag gemiddeld een half uurtje tijd kwijt. Dat hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel schildpadden jullie hebben en hoe groot het verblijf is. Afhankelijk van hun leeftijd, kunnen jullie kinderen helpen bij het voeren of schoonmaken van het terrarium. Je kan denken aan de volgende taken:
- Voeren – Iedere dag voer je hem, geef je hem vers water en verwijder je oude etensresten.
- Observeren – Dagelijks controleer je of hij energiek is, lekker graaft, goed eet en drinkt.
- Schoonmaken – Dagelijks ververs je het water, omdat ze daar niet alleen uit drinken, maar ook in badderen en soms poepen. Verwijder dan ook de ontlasting op de bodem van zijn verblijf. De bodembedekking in het terrarium ververs je iedere week.
Vaccineren
De Griekse landschildpad hoef je niet te vaccineren. Wel moet je deze dieren natuurlijk zelf goed in de gaten houden. Je kunt zien of ze ziek zijn door de volgende punten regelmatig te checken:
- Is zijn bekje of neus vies?
- Is de ontlasting zacht?
- Is zijn schild of huid beschadigd?
- Is zijn schild dof van kleur?
- Eet hij weinig?
- Is hij sloom?
Als je één of meerdere vragen positief kan beantwoorden, neem dan contact op met jullie dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen.
Voor jezelf is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen als je de schildpad hebt vastgepakt of hun verblijf hebt schoongemaakt. Deze dieren dragen namelijk de Salmonella bacterie bij zich. Dat is voor henzelf niet erg, maar wij mensen kunnen daar wel ziek van worden. Goed je handen wassen is dus heel belangrijk.
Kan je allergisch zijn voor een Griekse landschildpad?
Nee, schildpadden zijn één van de weinige huisdieren waar je niet allergisch voor kan zijn. Sommige mensen zijn allergisch voor de haren of huidschilfers van dieren. Ze krijgen dan een loopneus, moeten niezen of krijgen rode ogen. Niet fijn dus. Ook voor mensen met astmatische klachten zijn dierenharen een no go. Als zij in contact komen met dierenharen dan worden ze bijvoorbeeld kortademig. Voor hen is het ideaal om dan bijvoorbeeld een schildpad, slang of een vis als huisdier te nemen.
Wat zijn de kosten?
Een schildpad is een bijzonder en beschermd dier. Hij heeft specifieke voorkeuren qua verblijfplaats en heeft behoefte aan een gevarieerd dieet. Je hebt te maken met eenmalige kosten en terugkerende kosten. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste kosten.
Aanschaf
Griekse landschildpadden kosten tussen de €90,- en €200,- per stuk. Dat is afhankelijk van de soort en zijn leeftijd.
Materialen
Een terrarium is in principe een terugkerende kostenpost. Waarom? Als je een kleine schildpad koopt, is een kleiner verblijf voldoende. Hoe groter hij wordt, hoe groter zijn terrarium moet zijn. Hiervoor betaal je tussen de €200,- en €500,-. De prijs is afhankelijk van het formaat. Daarnaast ben je geld kwijt voor de aanschaf van de volgende spullen:
- Een warmtelamp, €10,- per stuk
- Een UV-lamp, €30,- per stuk
- Een voerplateau €5,- per stuk
- Een waterbakje en schuilhokje, tussen de €10,- en €20,- per stuk
Je betaald natuurlijk ook voor de elektriciteit van de warmte- en UV-lamp. Dat is ongeveer €5,- per maand. De UV-lamp moet je één keer in de zes maanden vervangen, omdat deze daarna bijna geen UV-straling meer afgeeft. Ook koop je voor een tientje per maand nieuwe bodembedekking voor zijn verblijf.
Voeding
Voor het eten van de Griekse landschildpad betaal je een paar tientjes per maand. Daarnaast kan je natuurlijk ook genoeg voeding vinden in de natuur.
Overige
Naast de eenmalige en vaste kosten, kan je soms ook onverwachte kosten maken voor jullie huisdier. Hou daar altijd geld voor apart. Je kan denken aan de volgende kosten:
- De dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen
- Opvang tijdens jullie vakanties
Veelgestelde vragen
Het tam maken van een schildpad kost tijd, maar als je je landschildpad regelmatig voedt en veel tijd met hem doorbrengt, dan kan het wel. Zorg ervoor dat je geen harde hand gebruikt en behandel het dier met respect. Elke landschildpad is uniek en heeft zijn eigen persoonlijkheid.
Om een landschildpad goed te verzorgen heb je een aquarium of terrarium, voer, een waterbak, bodembedekking, een warmtebron en schoonmaakmateriaal nodig.
Afhankelijk van het soort landschildpad maar de Griekse variant kan 80 tot 100 jaar oud worden.
Ja, landschildpadden kunnen perfecte huisdieren voor kinderen zijn, als ze goed verzorgd worden.
Het voeren van een landschildpad hangt af van zijn leeftijd. Jonge landschildpadden moeten zo’n twee tot drie keer per dag voer krijgen. Volwassen landschildpadden kunnen eenmaal per dag voer krijgen.
Bronnen: LICG en dierenarts