Je bent ruim zeven maanden zwanger en zit in week 32. Nog even en dan ga je met zwangerschapsverlof. Op je werk ben je misschien langzaam met de overdracht begonnen en dat is fijn. De focus zal steeds meer op je zwangerschap en de naderende bevalling komen te liggen. Dan is het prettig dat je je hier goed op kunt voorbereiden zonder dat je je nog druk hoeft te maken om werk. Deze week nemen we je mee in de ontwikkeling van de baby, de veranderingen in jouw lichaam en geven we tips en to do’s voor deze laatste weken.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Hoe meer je al voor de geboorte kunt doen, des te fijner. Een goed voorbeeld is het schrijven van de enveloppen voor de geboortekaartjes. Natuurlijk hoeven de geboortekaartjes niet direct na de bevalling op de bus (onze grootste tip is om hier vooral even mee te wachten), maar het is fijn als je dit klusje niet meer hoeft te doen als de baby er al is. Je hebt dan wel genoeg aan je hoofd.
De Moeder – Zwanger week 32
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 32 van je zwangerschap
Het is best balen maar een aantal van de symptomen waar je na het eerste trimester afscheid van had genomen, kunnen nu weer terugkomen. Zo zijn veel vrouwen in het derde trimester weer een beetje misselijk en hebben ook veel vrouwen last van brandend maagzuur.
Kortademigheid
Je zult merken dat je steeds kortademiger wordt. Dit komt doordat je baarmoeder, die nog steeds behoorlijk groeit, tegen je longen aandrukt. Hierdoor is je longcapaciteit een stuk kleiner en ben je veel sneller buiten adem. Met 35 weken bereikt je baarmoeder het hoogste punt bij je middenrif. Je baarmoeder drukt dan zo erg tegen je longen dat je maar liefst 25% minder longinhoud hebt. Iets rustiger aan doen is echt het enige dat helpt. Lees hier meer over kortademigheid tijdens de zwangerschap.
Slechter slapen
Je nachtrust zal waarschijnlijk niet echt beter worden zo tegen het einde van je zwangerschap. Je moet nog vaker plassen, je buik wordt nog dikker en heb je van deze symptomen geen last dan is het wel brandend maagzuur of kramp in je onderbenen. Probeer je niet te druk te maken over een slechte nacht. Het hoort er echt een beetje bij. De kunst is om overdag dan wat minder te doen. Lees hier alles over slecht slapen tijdens zwangerschap.
Brandend maagzuur
Een goede tip tegen brandend maagzuur is het drinken van kamillethee. Kamillethee werkt niet alleen verzachtend maar ook nog eens ontspannend. Zo heb je twee vliegen in één klap. Alles over brandend maagzuur tijdens de zwangerschap.
Extreme vermoeidheid
In het begin van je zwangerschap wilde je misschien het liefst de hele dag slapen. Dat gevoel kun je nu weer een beetje hebben. Niet alleen is je nachtrust minder maar je lichaam is ook flink aan het werk om de steeds zwaarder wordende baby te voeden en te dragen. Dit kost hartstikke veel energie. Ben jij erg moe dan is dit echt een teken om rustiger aan te gaan doen. Lees hier alles over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Vocht vasthouden
Hoe langer je zwanger bent, des te meer kans heb je om vocht vast te houden. Veel vrouwen houden met name in het derde trimester vocht vast. Je kunt dit zien doordat je dikke enkels hebt en dikkere polsen. Veel bewegen en veel drinken helpt om vocht af te drijven. Zwemmen is heerlijk in de laatste maanden van je zwangerschap en helpt om het vocht af te drijven. Lees hier alles over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Donkere tepels
Het zal je steeds meer opvallen dat de kleur van je tepels en tepelhof donkerder wordt. Dit heeft alles te maken met het extra pigment dat je lichaam aanmaakt. Doordat je tepel donkerder is, kan je baby hem straks makkelijker vinden. Lees hier alles over je tepels tijdens de zwangerschap.
Meer afscheiding
Hoe langer je zwanger bent, hoe meer afscheiding je zult hebben. Tegen het einde van je zwangerschap kun je je slijmprop verliezen. Dit ziet eruit als een grote hoeveelheid afscheiding en is een teken dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten. Als je veel last hebt van afscheiding, kun je het best katoenen ondergoed dragen en gebruik zeker geen tampons. Lees hier meer over vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap.
Oefenweeën
Je zult nu steeds regelmatiger last krijgen van harde buiken. Het voelt dan alsof er een harde bal in je buik zit. Dit betekent dat je baarmoeder aan het samentrekken is, en al aan het oefenen voor het echte werk straks. Oefenweeën worden ook wel voorweeën genoemd en zijn echt anders dan echte weeën. Echte weeën worden steeds heftiger terwijl oefenweeën of voorweeën meer constant zijn. Het voelt niet lekker maar bedenk dat oefenweeën heel belangrijk zijn om je lichaam voor te bereiden op de bevalling straks. Heb je last van oefenweeën, ga dan even ontspannen en leg bijvoorbeeld een kruik tegen je buik of rug. Lees hier alles over het herkennen van voorweeën.
Bandenpijn
Het grootste deel van de baby’s ligt nu met het hoofdje naar beneden. Het hoofdje kan tegen je bekkenbodemspieren aandrukken waardoor je last krijgt van bandenpijn. Je baarmoeder wordt ondersteund door banden die door je hele bekkengebied naar je rug lopen. Deze banden worden tijdens je zwangerschap flink opgerekt en hiervan kan je een stekende pijn in je onderbuik hebben. Even van houding veranderen helpt meestal om de pijn te verlichten. Lees hier meer over bandenpijn tijdens de zwangerschap.
Waar ga je bevallen?
Het is goed om nu al na te denken over waar je graag wilt bevallen. In Nederland heb je de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Ook zijn er speciale bevalhotels waar wel medische zorg aanwezig is maar het niet voelt als een klinische omgeving. In Nederland bevalt ongeveer een kwart van de vrouwen thuis. Het kan natuurlijk zijn dat je graag thuis wilt bevallen maar je tijdens de bevalling toch naar het ziekenhuis moet. Het is daarom goed om van tevoren een kijkje te nemen in het ziekenhuis op de kraamafdeling zodat je weet wat je kunt verwachten. Lees ook; de voor- en nadelen van een thuisbevalling.
Stress
De kans is groot dat het nu je je werk aan het afronden bent, best druk is op je werk. Hiernaast is de naderende bevalling ook een spannend gegeven. Je kunt hierdoor wat stress ervaren. Probeer de hoeveelheid stress echt laag te houden. Stress is niet goed voor je baby. Natuurlijk is het niet erg als je het af en toe een beetje druk hebt maar als je echt lange tijd stress ervaart, dan is de kans groot dat je baby hier last van heeft. Dit komt omdat je bloedvaten vernauwen wanneer jij stress hebt. Er stroomt dan minder bloed naar de baby.
Slapen op je linkerzijde
Het slapen gaat misschien lastiger dan je gewend was. Je buik zit in de weg, je voelt de baby druk bewegen als je zelf net rustig ligt. Het beste kun je op je linkerzijde slapen, dat is beter voor de doorbloeding van de placenta. Met een zwangerschapskussen of ander smal kussen tussen je knieën en onder je buik ligt het soms wat comfortabeler, zeker ook voor je bekken. Zo’n lang en smal kussen is overigens ook ideaal als je straks borstvoeding gaat geven. Lees ook: top 10 beste voedingskussens van 2023.
Indalingsweeën
Tussen de 8 en 4 weken voor de bevalling kun je indalingsweeën krijgen. Deze weeën zorgen er voor dat de baby dieper met het hoofdje in het bekken komt te liggen, op de juiste plek voor de geboorte. Als het kindje verkeerd om ligt daalt het stuitje dus dieper het bekken in. Sommige vrouwen voelen weinig van deze indalingsweeën. Anderen voelen een scherpe, stekende pijn in de liezen of de vagina, of pijn en menstruatieachtige kramp in de onderbuik. Het tijdstip van indalen zegt niets over wanneer het kindje geboren gaat worden: het is dus niet zo dat kindjes die vroeg indalen ook eerder geboren worden.
Je gewicht bij 32 weken zwanger
Hoeveel ben jij inmiddels aangekomen? Bereken hier wat een gezond gewicht is om aan te komen in de zwangerschap. Wist je dat je behalve nieuwe kleding ook vaak nieuwe schoenen nodig hebt in de zwangerschap? Door de druk van je gewicht en de hormonen die de banden wat slapper maken worden je voeten groter. Het kan soms wel een halve maat tot een maat schelen. En die gaat er niet meer af…
Je lichaam bij 32 weken zwanger
Nog een paar weken en dan heeft je baarmoeder het hoogste punt bereikt. Dit is rond de 35 weken. Vanaf dan dalen de meeste baby’s verder in het bekken en zal je buik weer wat lager zitten. Voor veel vrouwen voelt dit een stuk prettiger.
Groei van je buik
Je buik groeit nog een paar weken gestaag verder. Pas vanaf 37 weken groeit je buik niet zoveel meer. Je baby wordt nu nog zeker dubbel zo zwaar dus logisch dat jij ook nog even doorgroeit. Misschien worden zelfs zwangerschapskleren nu wat krap. Wees creatief die laatste weken, nog even en dan kun je je gewone kleren weer aan.
De Baby – Bij 32 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
De meeste baby’s liggen nu met hun hoofd naar beneden en maken zich zo klaar voor de bevalling. De ruimte in je buik wordt ook steeds krapper om te draaien. Al kan het nog wel! Sommige baby’s draaien nog met 36 weken.
Hoe groot is je baby bij 32 weken zwanger?
Wow je baby is al zo groot als een bloemkool. Dat is ongeveer 40 centimeter en 1800 gram. Ga er maar vanuit dat je baby nog zeker dubbel zo zwaar wordt voordat hij geboren wordt.
Adembeweging
Hoewel er geen lucht te ademen valt in de baarmoeder is je baby toch zo’n 30 tot 40% van de tijd adembewegingen aan het maken. De ruimte in de baarmoeder wordt krapper. De baby groeit wel, maar niet meer in het razendsnelle tempo van eerst. De meeste lichaamsfuncties werken nu prima, de focus ligt dan ook vooral op het nog verder ontwikkelen van de longetjes en het verder aankomen in gewicht.
Ligging
De meeste baby’s liggen aan het einde van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden maar dit hoeft niet per se. Sommige baby’s liggen in stuit of zelfs in een dwarsligging. Wanneer je baby in stuit ligt, kun je prima natuurlijk bevallen. Als je baby dwarsligt dan kan dat niet. Voelt de verloskundige dat je baby nu dwarsligt dan is er nog een mogelijkheid om je baby proberen te draaien. Zorg er vooral voor dat je niet angstig wordt wanneer je baby niet met het hoofdje naar beneden ligt. Misschien is je baby er nog niet helemaal klaar voor. Bovendien heeft hij nog een paar weken de tijd om te draaien.
Handig – 32 weken zwanger
To do als je 32 weken zwanger bent
- Hoe laat jij straks iedereen weten dat er een baby is geboren? Misschien vind je het leuk om de vlag uit te hangen, een slinger op te hangen of een geboortebord in de tuin te zetten. Handig om die spulletjes nu alvast in huis te halen!
- Je kunt alvast wat voedingsbh’s kopen wanneer je van plan bent om borstvoeding te gaan geven. Je hebt ze vrij snel na de bevalling nodig dus goed om ze alvast in huis te hebben voordat je je partner straks op pad moet sturen om ze te kopen.
- Begin alvast met het doen van ademhalingsoefeningen. Misschien volg je wel een cursus hypnobirthing en ben je hier al heel erg mee bezig. Anders is het goed je hier wat meer in te verdiepen. Je ademhaling kan je enorm helpen tijdens de bevalling om de weeën op te vangen. Hiernaast kan je ademhaling je ook nu al van dienst zijn als je last hebt van voorweeën.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Als je met 32 weken zwangerschap bevalt, heeft je baby een hele grote kans om zonder complicaties geboren te worden. De longen van je baby zijn voldoende gerijpt waardoor het niet meer nodig is dat je baby op de speciale NICU afdeling opgenomen wordt. Jullie kunnen waarschijnlijk gewoon samen in één kamer verblijven. Wel moet je baby met 32 weken nog in het ziekenhuis geboren worden en hier ook nog wel een paar weken blijven.
Je bent natuurlijk al de hele zwangerschap bezig met de komst van jullie kleintje maar dit bereikt in het derde trimester een hoogtepunt. Dan wil je echt alles gereed hebben. Alsof de koning himself op visite komt, zo netjes is je huis. Het is natuurlijk totaal onnodig maar toch hebben echt bijna alle vrouwen hier last van.
De bewegingen van je baby zullen meer gaan voelen als vegen dan als echte schopjes. Dit komt omdat je baby steeds minder ruimte heeft. Wel moet je je baby nog regelmatig voelen. Je zult merken dat je baby vaak rustig is wanneer jij beweegt en wakker wordt als jij rustig bent. Twijfel je of je baby wel genoeg beweegt, ga dan twee uurtjes op je linkerzijde liggen. In deze twee uur moet je je baby ongeveer tien keer voelen. Is dit veel minder, neem dan contact op met je verloskundige.