Tijdens de zwangerschap heeft iedere vrouw wel eens last van buikpijn. Het is een bekend en veel voorkomend symptoom als je zwanger bent. In de meeste gevallen is deze pijn volkomen onschuldig. Er zijn verschillende soorten buikpijn in de stadia die je doorloopt tijdens je zwangerschap. In dit artikel beschrijven we welke soorten buikpijn er zijn. Welke pijn normaal is en welke niet. Wat de oorzaken zijn en in welke gevallen je aan de bel moet trekken bij de huisarts. Tot slot geven we je tips om jouw buikpijn te verzachten.
Oorzaken van een onschuldige buikpijn tijdens je zwangerschap
Buikpijn is sowieso niet fijn, maar als je zwanger bent maak je je wellicht ook nog zorgen. Gaat het nog wel goed met je kindje? Gedurende je gehele zwangerschap kan je last hebben van lichte buikpijn. Dat is een onschuldige pijn, duurt vaak kort en gaat vanzelf weer over. De volgende soorten buikpijn kunnen ontstaan:
- Innestelingspijn – Vlak na de bevruchting kan je lichte pijn ervaren helemaal onderin je buik. Dat is de innesteling. De bevruchte eicel zoekt dan een plekje in de baarmoederwand en nestelt zich daar in. De pijn die je hierbij kan voelen is heel normaal.
- Groeipijn – Je baarmoeder rekt steeds verder op en neemt meer plek in beslag in je buikholte. Je organen komen steeds meer in de verdrukking, wat pijn kan veroorzaken in je buik. Ook dit is een onschuldige pijn en kan geen kwaad.
- Opgeblazen gevoel, winderigheid of obstipatie – Doordat je darmen steeds meer in de verdrukking komen kan je last krijgen van buikpijn. Je krijgt een opgeblazen gevoel, je krijgt last van winderigheid of obstipatie. Dat zijn normale klachten, maar helaas niet zo fijn voor jou.
- Bandenpijn – In het tweede trimester kan je een korte, stekende pijn in je buik voelen. Je baarmoeder zit met banden aan je bekken vast. Doordat je baarmoeder groeit, komt er extra druk op deze banden te staan. Ze worden steeds meer opgerekt en dat kan pijn veroorzaken. Je kan dit voelen aan één of beide kanten van je buik en/ of in je liezen. Dit gebeurd vooral als je verandert van houding. Als je bijvoorbeeld op de fiets stapt of opstaat van een stoel.
- Harde buiken – In het tweede trimester kan je ook last krijgen van harde buiken. Dit worden ook wel oefenweeën genoemd. Je baarmoeder trekt dan onwillekeurig samen en je buik voelt gespannen aan. Dit houdt altijd kort aan en kan je een onprettig gevoel geven. Lees hier alles over harde buiken tijdens de zwangerschap.
- Voorweeën – je lichaam oefent vast met lichte weeën om je lichaam klaar te maken voor de daadwerkelijke bevalling. Het voelt aan als menstruatieachtige pijn en verdwijnt ook weer. Deze weeën maken je baarmoedermond steeds korter en zachter. Naast de pijn in je buik kan je dit ook onder in je rug voelen of in je bovenbenen. Lees hier hoe je voorweeën herkent.
Bel de huisarts bij ernstige buikpijn
In sommige gevallen is je buikpijn zo erg, dat je lichaam het als het ware uitschreeuwt. Zodra je bevalling begint wordt de buikpijn heftiger. Dat is het enige moment dat heftige buikpijn normaal is en jou helpt om je kindje op de wereld te zetten. In alle andere gevallen is het een belangrijk waarschuwingssignaal van je lichaam, dat je daarom altijd serieus moet nemen. Als je je zorgen maakt, bel dan direct je huisarts of verloskundige. Ook als je daarnaast één of meerdere van de volgende klachten ervaart:
- heftige buikpijn (erger dan tijdens je menstruatie)
- vaginaal bloedverlies
- hoofdpijn
- erge jeuk
- zweten
- pijn tijdens het plassen
- duizeligheid
- een hoge bloeddruk
- gevoel dat je gaat flauwvallen
- misselijk
- overgeven
- koorts
Hieronder sommen we de meeste voorkomende vormen van ernstige buikpijn tijdens de zwangerschap op. Ook in deze gevallen bel je direct met je huisarts.
Miskraam
Vooral in het eerste trimester komt buikpijn voor ten gevolge van een miskraam. Dit herken je vaak doordat je vaginaal bloed verliest. Daarna krijg je buikpijn. Ervaar je dit? Bel dan je verloskundige of huisarts. Bloedverlies hoeft overigens niet altijd direct een miskraam te betekenen.
Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie)
Het kan ook zijn dat je buikpijn wordt veroorzaakt door zwangerschapsvergiftiging. Vanaf 20 weken zwangerschap kan dit spontaan ontstaan. Je ervaart dan naast heftige buikpijn ook de volgende klachten:
- hoofdpijn – lees ook: hoofdpijn tijdens de zwangerschap, oorzaken en tips
- misselijkheid
- overgeven
- sterretjes zien
- vocht vasthouden bij je enkels en je gezicht
- tintelingen in je handen
- een hoge bloeddruk
- teveel eiwit in je urine
Met deze klachten wordt je hoogstwaarschijnlijk opgenomen in het ziekenhuis, omdat je kindje door deze vergiftiging niet meer goed kan groeien. De meeste klachten verdwijnen weer zodra je baby is geboren. Lees hier alles over zwangerschapsvergiftiging.
HELPP-syndroom
Als een zwangerschapsvergiftiging niet wordt opgemerkt kan dat overgaan in het HELPP-syndroom. Je kan dan naast pijn bovenin je buik ook één of meer van de volgende klachten ervaren:
- hoofdpijn
- een misselijk gevoel
- pijn bovenin je rug
- een grieperig gevoel
- een wazig zicht
- het gevoel dat er een strakke band om je buik heen zit
Blaasontsteking
Een ontsteking in de blaas is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen. Als je zwanger bent, ben je hier helaas vatbaarder voor. Je voelt dan een lichte buikpijn net boven je schaambeen. Daarnaast kan je het volgende ervaren:
- je hebt een branderig gevoel bij het plassen,
- je moet vaak kleine beetjes plassen,
- je moet vaker plassen dan normaal,
- je hebt soms koorts,
- je urine kan een andere kleur krijgen.
Bel met deze klachten je huisarts, zodat de ontsteking verholpen kan worden. Gelukkig is een blaasontsteking goed te behandelen. Als je hiermee blijft rondlopen en het zet door in een nierbekkenontsteking, dan kan dit onder andere een vroeggeboorte tot gevolg hebben.
Loslatende placenta
Zodra je placenta begint los te laten krijg jij hele erge pijn onder in je buik. Na de bevalling is het natuurlijk ook de bedoeling dat je placenta loslaat, maar zolang dat niet aan de orde is ontstaat er een gevaarlijke situatie voor jou en je baby. Met een professional overleg je wat je moet doen in deze situatie. Lees hier meer over problemen met de placenta en/ of navelstreng tijdens de zwangerschap.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
In het eerste trimester kan je buikpijn ervaren doordat er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De pijn wordt in de loop der weken steeds erger. Naast buikpijn heb je daarnaast de volgende klachten:
- pijn in je onderrug, bovenbenen en/ of bij je schouders,
- je valt flauw,
- je verliest vaginaal bloed,
- de pijn neemt toe als je beweegt of moet hoesten,
- je bent misselijk.
Er ontstaat voor jou en de baby een gevaarlijke situatie. Een embryo kan buiten een baarmoeder helaas niet groeien, waardoor je de zwangerschap niet kan volbrengen. Samen met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog overleg je wat je moet doen.
Tips om buikpijn te verzachten
Is je buikpijn aanwezig, maar niet heel ernstig? Dan kunnen de volgende tips jou helpen om de pijn wat te verlichten:
- Kruik – Ga lekker op de bank of in bed liggen met een warme kruik. Vaak helpt een foetushouding ook om de pijn te laten zakken.
- Bad – Neem een lekker warm bad, zodat je lichaam kan ontspannen.
- Bewegen – Een rustige wandeling buiten of lekker zwemmen kan ook verlichting geven aan je buikpijn.
- Massage – Je onderrug masseren kan helpen om de pijn in je buik te verzachten.
Bronnen: thuisarts.nl