Wiebelen achter het stuur tijdens een lange autorit. Niet stil kunnen zitten op je stoel tijdens een vergadering op je werk. ’S nachts steeds je bed uit. Zwanger zijn en vaak moeten plassen. Dit is een veelvoorkomende, maar vervelende klacht tijdens de zwangerschap. In dit artikel leggen we jou uit hoe dit komt, waarom je daarnaast ook urine kan verliezen tijdens de zwangerschap en we vertellen jou hoe je hier mee om kunt gaan.
Waarom moet ik vaker plassen in mijn zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap zul je merken dat je vaker moet plassen dan normaal. Dit start al in het eerste trimester. Door het veelvuldige plassen kan je zelfs merken dat je zwanger bent. Deze klacht is dan wel weer super handig als je een zwangerschapstest wilt doen. ’s Nachts vaker moeten plassen hoort er in het eerste trimester ook al bij. Slapeloze nachten, begint dat nu al? Helaas wel. Bereidt je er maar op voor want in de volgende twee trimesters moet je hoogstwaarschijnlijk nog vaker naar het toilet. Het vaker moeten plassen is heel normaal en komt onder andere door:
- De toename van hormonen – Ze zijn super nuttig voor de groei van je baby, maar ze hebben ook wat vervelende bijkomstigheden. Door de stijging van het zwangerschapshormoon hCG gaat er meer bloed naar je nieren toe. Hierdoor zul je merken dat je vaker naar het toilet moet. Daarnaast zorgt dit hormoon er ook voor dat je misselijk en moe bent. De misselijkheid neemt in het tweede trimester vaak af, maar het vele plassen helaas niet.
- Bloedtoename in je lichaam – Je kan wel 7,5 liter bloed in je lichaam hebben als je zwanger bent, waar dat normaal gesproken 4,5 liter is. Je nieren krijgen daardoor meer vocht te verwerken. Dat wordt afgevoerd naar je blaas. Logisch dus dat je vaker moet plassen.
- Je steeds groter wordende baarmoeder – In het eerste trimester groeit je baarmoeder flink in de richting van je bekken. Hierdoor neemt hij ook deels de plek in van de blaas. Je blaas heeft letterlijk minder ruimte voor de opslag van urine. De druk op je blaas neemt toe en je hebt constant het gevoel dat je moet plassen. Vaak plas je dan maar kleine beetjes. Dat is heel normaal. Vanaf het tweede trimester wordt de baarmoeder nog groter, maar deze groeit dan naar boven toe. Hierdoor neemt de druk op je blaas weer af.
- De baby gaat in positie liggen – Dit zal gebeuren in de weken voorafgaand aan jouw bevalling. Hierdoor zal hij met zijn hoofdje op jouw blaas drukken. Ook kan hij dan al gaan indalen. En je raadt het al, je mag dan nog vaker een bezoekje brengen aan het toilet.
Blaasontsteking tijdens de zwangerschap
Doordat je tijdens de zwangerschap al zo vaak moet plassen kan je een blaasontsteking makkelijker over het hoofd zien. Eén van de symptomen is namelijk ook veelvuldig moeten plassen. Daarnaast kan je de volgende klachten ervaren:
- telkens kleine beetjes moeten plassen
- een branderig gevoel bij het plassen
- pijn hebben bij het plassen
- een zeurderige pijn in je onderbuik
- je urine heeft een andere geur of kleur
- pijn in je zij of in je onderrug
- je bent misselijk en/ of moet overgeven.
Houdt dit goed in de gaten en laat het desnoods vaker checken bij de huisarts. In het laatste trimester kan een blaasontsteking zelfs vervroegd weeën opwekken. Als je een blaasontsteking niet behandeld, dan kan dat overgaan in een nierbekkenontsteking. Dat is dan weer gevaarlijk voor jou en je baby. So better safe, than sorry! Lees hier meer over een blaasontsteking tijdens de zwangerschap.
Urineverlies tijdens de zwangerschap
Doordat je blaas steeds meer in de verdrukking komt vanwege de steeds groter wordende baarmoeder, kan het zijn dat je af en toe een beetje urine verliest. Dit wordt zwangerschapsincontinentie genoemd en komt vooral voor in het laatste trimester van de zwangerschap. Ook worden je bekkenbodemspieren slapper gedurende je zwangerschap, wat ook bijdraagt aan urineverlies. Je kan bijvoorbeeld een klein beetje urine verliezen als je bukt, moet niezen, hoesten of lachen. Dat voelt voor jou wellicht raar en vies, maar het komt helaas vaker voor dan wij als vrouwen zouden willen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je bekkenbodemspieren te trainen. Ook in de zwangerschap. Hoe sterker deze spieren zijn, hoe kleiner de kans wordt op urineverlies.
Tips bij vaak moeten plassen tijdens de zwangerschap
Lekker een dagje shoppen, een meeting op je werk. Allemaal normale dingen, maar als je vaak moet plassen worden sommige dingen ineens onhandig. Laat staan een lange autorit. Ook in de nachten ben je aan de beurt. Denk je nog even goed te slapen nu de baby er nog niet is, blijkt dat helemaal niet het geval. Je wordt er soms gek van. Helaas kun je niet voorkomen dat je moet plassen. Zeker niet door minder te gaan drinken, want voor je baby, voor jou en het vruchtwater is vocht juist heel belangrijk in deze periode. Je kunt vaker plassen dus niet voorkomen of verminderen, maar je kan er wel mee leren omgaan. Hierbij een paar tips die jou kunnen helpen:
- Plas goed uit – Het is belangrijk om goed uit te plassen. Zo voorkom je een blaasontsteking. Probeer niet met kracht te plassen, maar laat het gewoon stromen.
- Drink voldoende – Blijf goed drinken en drink minimaal 2 liter per dag. Je drinkt voldoende als je urine een heldere kleur heeft. Zodra de urine geel is, drink je te weinig. Zorg dat je het meeste overdag drinkt, zodat je ’s avonds en ’s nachts minder vaak hoeft te plassen. Wel zo fijn, zodat je ook aan je slaap toekomt. Vermijdt cafeïnehoudende drankjes, zoals koffie, zwarte thee en cola. Zij zorgen er ook voor dat je vaker moet plassen.
- Plashouding – Let op je houding op het toilet. Zit goed rechtop en maak een holle rug. Als je klaar bent met plassen kan je je bekken nog even naar voren en achteren kantelen. Hierdoor leeg je je blaas beter. Ook kan je ervoor kiezen om tijdens het plassen wat naar voren te buigen, zodat je je blaas makkelijker ledigt.
Bronnen: thuisarts.nl, deverloskundige.nl