Je partner lijkt ineens wel heel royaal met parfum te hebben gespoten. Wat een lucht. En dan die koffie bij je ontbijt! Alles ruikt ineens heel sterk en je ervaart vreemde geuren in je neus. Een van de symptomen dat je zwanger bent is dat je geuren ineens sterker gaat ruiken. Daarnaast kunnen sommige geuren je ook ineens gaan tegenstaan. Het pas gemaaide gras, vleeswaren, het avondeten, die viskraam op de markt. Heel overweldigend allemaal. Je weet wel dat je dingen ineens sterker ruikt, maar vaak wordt de link naar een mogelijke zwangerschap niet direct gelegd. In dit artikel leggen we je uit hoe geuren veranderen tijdens de zwangerschap en wat je er zelf aan kan doen om het draaglijker te maken.
Waarom ruik je alles zo sterk tijdens de zwangerschap?
Als je zwanger bent krijg je ineens een veel sterker reukvermogen. Je zintuigen staan op scherp in je zwangerschap. Daardoor kan het voorkomen dat je bepaalde geuren slechter kan verdragen of er zelfs misselijk van wordt. Denk bijvoorbeeld aan de geur van koffie of van vlees. Ineens ben je daar ‘allergisch’ voor. Een week na de bevruchting kun je hier last van krijgen. Ook kun je een sterke afkeur van bepaald voedsel krijgen. Sterker ruiken als je zwanger bent is in ieder geval heel normaal. Maar hoe komt dat nou?
- Om je baby te beschermen tegen schadelijke stoffen – Je vermijdt bepaalde producten niet voor niks, daar hebben jij en je kleintje even geen baat bij op dit moment. Daarnaast kan je juist trek hebben in bepaalde producten, omdat je lichaam daar op dat moment extra behoefte aan heeft. Je lichaam regelt het wel. Allemaal in het belang van jou en je baby.
- De hormonen – Vooral het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je ineens veel beter kan ruiken. Naast alle nuttige dingen, veroorzaken hormonen helaas ook best wat klachten. Logisch natuurlijk ook, want ze zorgen voor heel wat veranderingen in je lichaam als je zwanger bent. Van sommige klachten hebt je last en van andere gelukkig niet. Je kan helaas ook misselijk worden van die sterke geuren. Niet zo’n fijne bijkomstigheid natuurlijk, maar ook dit is maar een fase.
- Wijdere bloedvaten – Dit zou ook een verklaring kunnen zijn voor je verbeterde reukvermogen. Tijdens je zwangerschap worden jouw bloedvaten wijder en hierdoor zou je beter gaan ruiken.
Eerste trimester
Omdat oestrogeen vooral in het eerste trimester van je zwangerschap toeneemt, zul je van deze zwangerschapsklacht in die periode het meeste last hebben. Het is niet standaard, maar wel is bekend dat veel zwangere vrouwen hier last van hebben. Van welke geuren je het meest last zult hebben is niet te zeggen. Het reukvermogen is namelijk bij iedere vrouw anders.
Na de zwangerschap verdwijnen deze nieuwe voorkeuren gewoon weer en krijg je je oude geur en smaak weer terug. Sommige vrouwen ruiken als ze zwanger zijn heel erg sterk, terwijl bij anderen alleen bepaalde geuren tegen staan. Waarom deze verschillen bestaan is niet bekend. Er zijn ook zwangere vrouwen die naast een metaalsmaak in hun mond, ook een ijzergeur ruiken. Gelukkig is ook dit een fase en gaat dit vaak in het tweede trimester over. Zo niet, dan weet je zeker dat het weer verdwijnt zodra je bevallen bent van je baby.
Tips om minder last te hebben van geuren
De hele dag je neus dichtknijpen is natuurlijk geen optie. Ook al zou je dat soms wel willen met die overheersende luchtjes om je heen. Die vieze luchtjes kunnen ook de ochtendmisselijkheid triggeren. Waardoor jij sneller moet overgeven. Maar gelukkig hebben we een aantal tips voor jou om minder last te hebben van alle geuren in je omgeving.
- Begrip – Vraag aan je omgeving of ze rekening met jou kunnen houden. Je kan je huisgenoten vragen om tijdelijk parfum en overheersende deo’s achterwege te laten als je die geurtjes niet kan verdragen.
- Schoon huis – Zorg ervoor dat je je huis schoon houdt, zodat de kans op vieze luchtjes minimaal wordt. Zet de ramen lekker open, ventileer en maak schoon. Om die typische lucht in je koelkast niet meer te ruiken kan je daarin een halve citroen op een schoteltje leggen. Zodat het lekker fris ruikt.
- Luchtverfrisser – Gebruik een luchtverfrisser in je woonkamer of toilet die je qua geur kan verdragen of zelfs lekker vindt ruiken. Soms helpen frisse geuren jou juist, zoals munt, citrusvruchten en gember.
- Persoonlijke hygiëne – Zorg ervoor dat je regelmatig doucht of jezelf opfrist, zodat geurtjes geen kans krijgen. Was regelmatig met een neutraal wasmiddel. Gebruik neutrale deodorant en vermijdt of wees mild met parfum. Ook in de douche kan je (tijdelijk) overgaan op een neutrale shampoo en doucheschuim. Als je klaar bent in de badkamer zet dan een raam open zodat alles goed door kan luchten.
- Eten – Kook met producten waarvan je de lucht kan verdragen, maar wellicht doe je dat automatisch al. Zet daarnaast even een raam open als je gaat koken, voor wat extra frisse lucht. Je kan natuurlijk ook kiezen voor rauwe producten als dat op dit moment prettiger is. Vermijdt de frituur, kruiden en pepers.
Bronnen: isiskraamzorg, witsenkade