Tachtig procent van de zwangere vrouwen bevalt binnen tien dagen rond de uitgerekende datum. De kans dat jij binnen nu en twee weken gaat bevallen is dus erg groot. Voel je zelf al dat de bevalling bijna begint? Deze weken zijn hartstikke spannend en het is logisch dat je nu echt dagelijks met de bevalling bezig bent. Zolang je je goed voelt is het fijn om dingen te blijven ondernemen zodat je niet de hele dag aan de bevalling denkt. Maar denk eraan dat je voldoende rust pakt en ontspant. Een bevalling is een behoorlijke inspanning!
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Ga niet zitten wachten op de bevalling. Een bevalling is een natuurlijk proces dat in gang gezet wordt als de baby er klaar voor is. Blijf daarom bewegen en doe dingen waar je jezelf normaal de tijd niet voor gunt. Lees eindelijk dat ene boek of maak het fotoalbum af waar je al zo lang tegen aan loopt te hikken. Ook in huis zijn er vast nog dingen die je kunt doen.
De Moeder – Zwanger week 39
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 39 van je zwangerschap
Deze week is de uitgerekende datum. Naar deze datum kijk je al sinds de termijnecho uit. Slechts één op de 20 baby’s wordt op de uitgerekende dag geboren dus pin je niet te erg vast op deze datum. Je zult in deze laatste dagen tot weken voor de bevalling echt wel last hebben van je grote buik. Hier lees je welke symptomen je nog meer kunt hebben als je 39 weken zwanger bent.
Heel erg moe
Je hebt niet voor niets al een paar weken verlof. Deze laatste loodjes wegen echt het zwaarst en je kunt je ogen soms gewoon niet openhouden. Dit komt mede doordat je nachtrust waarschijnlijk een stuk minder is en je natuurlijk veel meer energie verbruikt door het meesleuren van die grote buik. Overdag een dutje doen is in deze fase heel belangrijk. Je ontspant, geeft je lichaam en geest wat rust en bent zo beter voorbereid op de bevalling. Lees hier meer tips om om te gaan met de vermoeidheid.
Misselijk
Als je plotseling moet overgeven, kan dit een teken zijn dat de bevalling gaat beginnen. Je lichaam maakt zo je spijsverteringsstelsel leeg zodat het meer energie heeft voor de bevalling. Misselijkheid kan echter ook komen door brandend maagzuur of wanneer je te zwaar hebt gegeten. Ben je heel erg misselijk en blijft de bevalling uit, neem dan even contact op met je verloskundige.
Voorweeën
Misschien heb je al weken last van buikkrampen of heb je er deze week voor het eerst last van. Voorweeën zijn eigenlijk een soort oefenweeën maar hebben wel degelijk een functie. Ze zorgen ervoor dat je baarmoedermond al wat soepeler wordt. Je lichaam bereidt zich op deze manier voor op de bevalling. Je weet dat het voorweeën zijn wanneer de weeën niet sterker of regelmatiger komen en naar verloop van tijd weer wegzakken. Lees hier hoe je voorweeën kunt herkennen.
Ontsluitingweeën
Gefeliciteerd, het echte werk is begonnen. Je hebt nu weeën die ongeveer om de vijf minuten komen en zeker een minuut aanhouden. Een wee voelt als een golf die steeds sterker wordt en dan weer afneemt. De functie van ontsluitingsweeën is om je baarmoedermond open te laten gaan. Wanneer de weeën regelmatig zijn, om de vijf minuten komen en een minuut aanhouden, kun je de verloskundige bellen. Je spreekt van volledige ontsluiting wanneer de baarmoedermond tien centimeter openstaat. Je lichaam zal bij volledige ontsluiting automatisch overgaan op persweeën. Je kunt ervoor kiezen om je verloskundige de ontsluiting te laten meten met haar vingers. Dit hoeft echter niet. Er zijn ook veel uitwendige manieren waarop je kunt zien hoe de bevalling vordert. Lees hier alles over het verloop van de ontsluitingsfase.
Harde buiken
Harde buiken kun je nu eigenlijk voorweeën noemen. Je zult merken dat je ze nu veel vaker hebt. Hierdoor vraag je je waarschijnlijk steeds af of dit nu het begin van de bevalling is. Zolang je lijf het toelaat, kun je het best lekker afleiding blijven zoeken. Een harde buik hoeft echt niet te betekenen dat je in bed op de bevalling moet gaan wachten. Als de harde buiken overgaan in weeën zul je vanzelf wel merken dat je op een gegeven moment niets anders kunt dan de weeën opvangen. Veel vrouwen zijn in de eerste uren van een bevalling nog prima in staat om nog een rondje te wandelen, een kleine boodschapje te doen of een film te kijken. Lees hier meer over harde buiken tijdens de zwangerschap.
Diarree
Als je opeens het gevoel hebt dat je veel meer moet poepen of zelfs diarree krijgt, is de kans groot dat de bevalling gaat beginnen. Je lichaam maakt zich klaar voor de bevalling door in het geboortekanaal zoveel mogelijk ruimte te creëren. Het leegmaken van je darmen hoort hier ook bij. Hiernaast hoeft er zo minder energie naar je spijsverteringskanaal te gaan en is er meer energie over voor de bevalling. Lees hier meer over alle voortekenen van de start van de bevalling.
Vergeetachtig
De aankomende bevalling zal een groot deel van je gedachten in beslag nemen waardoor er minder plek is voor andere gedachten en je dus vergeetachtiger wordt. Dit is natuurlijk logisch; er staat iets heel spannends te gebeuren. Vraag dan ook niet teveel meer van jezelf deze week. Keer naar binnen en onderneem dingen waar je niet teveel bij na hoeft te denken. Lees hier meer over zwangerschapsdementie.
Snel geïrriteerd
Je kunt minder hebben in de laatste dagen voor je bevalling. Je bent helemaal klaar met die dikke buik, hebt voor je gevoel overal last van en kan aan weinig anders denken dan de baby. Als je partner dan wat van je vraagt of je andere kinderen eisen veel aandacht, kan dit al snel als teveel voelen. Het is goed om bij je naasten aan te geven dat je niet zoveel meer kunt hebben en het fijn is als je wat ontzien wordt. Hier met je partner over praten is natuurlijk extra belangrijk. Als jij alles maar blijft doen, is het voor je partner lastig in te schatten hoe je je echt voelt. Lees hier meer over stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap.
Zorgen
Het is logisch dat je je zorgen maakt. Kan ik de bevalling wel aan? Is de baby gezond? Wanneer ga ik bevallen? Allemaal vragen die je bezig kunnen houden. Je kunt proberen om te mediteren, om naar positieve podcasts te luisteren en bekrachtigende affirmaties uit te spreken waardoor je je zekerder gaat voelen.
Regelen direct na de bevalling
Als je straks bent bevallen, zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden. Denk aan aangifte doen van je baby bijvoorbeeld en de verschillende instanties op de hoogte brengen. Je doet binnen drie werkdagen na de geboorte aangifte bij de gemeente waar jullie baby geboren is. Als jullie baby in een weekend of op een feestdag geboren is, dan schuiven de dagen automatisch mee en heb je dus iets langer de tijd. Let erop dat degene die aangifte doet (meestal je partner) zijn identiteitsbewijs, geboorteakte, naamsakte (bij het aannemen van de achternaam van de moeder) en de namen van jullie baby meeneemt. Bekijk hier de checklist wat te regelen na de geboorte.
Vruchtwater
Het vruchtwater wat je baby de afgelopen weken heeft ingeslikt en weer uitgeplast bevatte ook wat donshaartjes en huidcellen. Dit komt er allemaal weer uit in de meconium, ofwel de eerste poep van de baby.
Worden de vliezen gebroken of breken ze spontaan? Het vruchtwater moet helder zijn. Als het groen of bruin is wil dat zeggen dat het meconium-houdend is: de baby heeft er in gepoept. Normaal gesproken laat de foetus dat pas na de geboorte gaan. Dit is dus een teken dat de baby het niet heel prettig meer heeft daarbinnen. Bel direct de verloskundige voor controle. Lees hier alles wat je moet weten over het vruchtwater.
Orgasme
Ben je het zwanger zijn nu wel zat en wil je graag snel bevallen? Probeer te ontspannen! Wist je dat het hormoon oxytocine – dat helpt de bevalling op gang te brengen – beter wordt geproduceerd als je ontspannen bent? Pak er dus lekker een boek bij, kijk je favoriete serie op tv of ga in bad liggen. Maar ook een orgasme prikkelt de baarmoeder en zet aan tot de productie van oxytocine. Zolang de vliezen niet gebroken zijn is vrijen geen enkel probleem voor de baby. Lees hier meer over seks tijdens de zwangerschap.
Je lichaam bij 39 weken zwanger
Je buik is nu echt op zijn allergrootst en zal nauwelijks nog groeien. Je hele lijf staat op knappen. Ook je borsten zijn groot en waarschijnlijk is er wel meer gegroeid zoals je benen en billen. Deze extra reserves zijn hartstikke belangrijk voor als je straks borstvoeding gaat geven. Vertrouw erop dat die extra kilo’s straks ook zo weer kwijt bent.
Groei van je buik
Misschien maak jij deze week wel de allerlaatste foto van je buik. Bekijk jezelf nog maar eens goed. Nog heel even en dan is je buik weer weg, de bewegingen in je buik over en verlang je misschien terug naar de tijd dat je baby zo gezellig in je buik zat.
De Baby – Bij 39 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
De baby drinkt van het vruchtwater, ongeveer 450 ml per dag. De navelstreng is nu meestal zo’n 50 tot 60 cm lang. Aan het einde van deze week ben je officieel uitgerekend! Maar of de baby zich daar wat van aantrekt…
Hoe groot is je baby bij 39 weken zwanger?
De meeste baby’s zijn nu op hun geboortegewicht en wegen zo’n 3300 gram. Van kop tot teen is je baby nu ongeveer 49 cm lang.
Geboortegewicht
Je baby heeft hoogstwaarschijnlijk aan het einde van de week zijn geboortegewicht bereikt. Hiervan is één derde het gewicht van zijn hoofd. In de eerste jaren blijven de hersenen in een hoog tempo door groeien. Hierdoor bereikt je baby in het eerste jaar enorm veel mijlpalen.
Tranen
Heb je gehoord dat baby’s veel huilen? Dat klopt en dat zal je snel genoeg ontdekken! Maar wat je misschien niet weet, is dat pasgeboren baby’s geen tranen produceren als ze huilen, omdat hun traankanalen nog niet volledig open zijn. Pas ergens na de eerste maand zal je echte tranen van die lieve wangen gaan vegen.
Fontanellen
De baby ligt voor de baarmoedermond. Dankzij de fontanellen, de openingen tussen de schedelbeenderen, kan het hoofdje tijdens de bevalling iets smaller worden, omdat ze over elkaar heen schuiven, en er dus makkelijker uit komen.
Huidskleur
In het begin van de zwangerschap was de huid van je baby doorzichtig, later werd deze roze en nu verandert de kleur doordat er steeds meer vet bijkomt. Na de geboorte verandert het pigment van de huid en ogen. Baby’s met blauwe ogen kunnen later bruine ogen krijgen en baby’s met meer pigment hebben bij de geboorte vaak een lichtere huid.
Grote placenta
Als jij een grote placenta hebt, is de kans groot dat je later gaat bevallen. Een grote placenta geeft namelijk meer van het hormoon progesteron af, wat de weeën activiteit vermindert. Uiteindelijk zal de hormoonbalans veranderen waardoor de bevalling in gang gezet wordt.
Handig – 39 weken zwanger
To do als je 39 weken zwanger bent
- Leg alvast de documenten klaar die je nodig hebt voor de aangifte van de geboorte zoals jullie identiteitsbewijzen, trouwboekje en naamsakte. Zorg er ook voor dat je de naam goed gespeld op een briefje heb staan. Een spelfout is na de aangifte nog lastig te veranderen.
- Zorg ervoor dat het kraampakket binnen handbereik staat. In het kraampakket zitten de benodigdheden voor de verloskundige die nodig zijn bij de bevalling.
- Bekijk nog eens de bevallingstips die zorgen voor een ontspannen bevalling zoals fijn zittende kleding, genoeg drinken en de wetenschap dat aan iedere wee weer een einde zit.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Procentueel gezien bevalt 80% van de vrouwen binnen tien dagen rond de uitgerekend datum. De kans dat jij deze week bevalt is dus best groot. Toch moet je er ook rekening mee houden dat de bevalling nog wel even op zich kan laten wachten en je misschien wel 42 weken zwanger bent.
Als je al even last van voorweeën hebt, heb je misschien al vaker het gevoel gehad dat de bevalling ging beginnen. Er zijn echter drie belangrijke pijlers wanneer je zeker weet dat de bevalling snel gaat beginnen of begonnen is. Dit zijn; het verliezen van de slijmprop, het breken van de vliezen en het begin van de ontsluitingsweeën. Lees hier alle voortekenen.
Je buik is nu echt op zijn allergrootst en de meeste baby’s zitten nu al op hun geboortegewicht. Je zult niet veel meer aankomen tot de bevalling. De kans is groot dat je op dit moment behoorlijk klaar bent met die grote buik. Door je buik kun je last hebben van allerlei symptomen zoals rugpijn, nek- en schouderpijn, het vasthouden van vocht en brandend maagzuur. Andere symptomen kunnen aangeven dat de bevalling niet lang meer duurt zoals misselijk zijn, diarree hebben en voorweeën.