Heb je last van hartkloppingen nu je zwanger bent? Dat kan heel beangstigend zijn, want gaat het wel goed met je hart? Gelukkig is dat normaal gesproken niet direct een reden voor paniek. Zelfs niet als je een hoge hartslag hebt als je rustig op de bank zit. Waar die hartkloppingen vandaan komen leggen we je uit in dit artikel. Ook lees je hier wat hartkloppingen zijn, wanneer je de huisarts moet bellen en wat je zelf kan doen als je hartkloppingen hebt.
Wanneer heb je last van hartkloppingen?
Hartkloppingen kent bijna iedereen wel. Je hart fladdert even en dan klopt hij weer normaal verder. Je voelt je hart kloppen of bonzen in je borstkas, maar sommige mensen voelen het ook in hun hals of hoofd. Het kan zijn dat je hart een slag overslaat of hij kan heel hevig gaan kloppen of juist onregelmatig. Waar je je normaal niet eens bewust bent van je hartslag, voel je dat met een hartklopping eventjes heel duidelijk.
Normale hartslag
Je hart klopt in een rustig, constant tempo. Voor een volwassen persoon is een normale hartslag in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Als je geen sporthorloge hebt of een hartslagmeter, dan kan je dit zelf gemakkelijk opmeten:
- Je gaat eerst rustig zitten en wacht tot je hartslag een normaal tempo klopt.
- Dan leg je twee vingers op de binnenkant van je pols.
- Je wacht totdat je je hartslag voelt.
- Tel dan 30 seconden lang je hartslag en verdubbel dit getal. Zo weet je je hartslag per minuut.
Als je boven de 100 slagen per minuut uitkomt, dan heb je een verhoogde hartslag. Dat is normaal als je hebt gewandeld, gefietst of de trap op bent gelopen. In rust is je hartslag 100 of lager. Maak je je zorgen over je hartslag, vraag dan aan je huisarts of verloskundige wat jouw maximale hartslag mag zijn.
Oorzaken hartkloppingen in de zwangerschap
In de zwangerschap komen hartkloppingen vaak voor. Vooral in het derde trimester, van week 30 tot en met week 34. Dat komt doordat de hoeveelheid bloed in je lichaam toeneemt tijdens de zwangerschap. Waar je normaal gesproken 4,5 liter bloed in je lijf hebt, kan dat tijdens de zwangerschap wel 7,5 liter worden. Dit is onder andere nodig om de placenta van voldoende bloed te voorzien. Je lijf moet dus veel harder werken om al dat bloed door je lichaam te pompen. Wat overigens voor je hart geen probleem is, maar dat kan wel hartkloppingen of een verhoogde hartslag geven. Je voelt dit vaak na het sporten of een andere inspanning, maar je kan het ook ervaren als je niks doet. Je verbruikt daardoor ook meer zuurstof, waardoor je sneller buiten adem bent dan normaal. Geen paniek, ook dat hoort erbij. Ga even zitten en adem een paar keer rustig in en uit. Je zult zien dat je hartslag vanzelf weer in een normaal ritme komt.
Hyperventilatie
Als je toch in paniek raakt kan je ademhaling in de knoop komen, waardoor je gaat hyperventileren. Je haalt dan te snel of te diep adem. Hierdoor kan je een benauwd gevoel krijgen of duizelig worden. Je kan de volgende dingen doen als je last hebt van hyperventilatie:
- ga rustig zitten en leg je handen op je buik. Zo voel je je eigen ademhaling.
- probeer paniekgedachten uit te zetten.
- adem 3 seconden in en 6 seconden langzaam weer uit.
Helpt dit niet? Doe dan een aantal rustige kniebuigingen. Hierdoor kan je ademhaling weer in een rustig tempo komen. Je kan ook met iemand een praatje maken, zodat je ademhaling weer in een normaal ritme kan komen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, helpt het ademen in een zakje niet. Je ademt dan namelijk steeds meer koolstofdioxide (CO2) in, in plaats van zuurstof (O2). Hierdoor krijg je juist het gevoel dat je stikt.
Wanneer moet je de huisarts bellen?
Veel mensen vinden het een angstig idee als er iets met hun hart aan de hand is. Ook niet gek natuurlijk, want dit is de motor van je lichaam. Gelukkig is dit in de zwangerschap veel voorkomend. Als je last hebt van hartkloppingen in je zwangerschap, dan gaat dat normaal gesproken vanzelf over. Voor je het weet klopt je hart al weer rustig verder. Mocht je hartpatiënt zijn, je toch zorgen maken of er nog andere klachten bij hebben, bel dan naar je huisarts of verloskundige om samen te overleggen. Hartkloppingen kunnen namelijk ook bij andere kwalen horen, zoals schildklierproblemen, hartritmestoornis of bloedarmoede. In dit laatste geval heb je daarnaast ook last van deze symptomen:
- je bent heel erg moe
- je ziet bleek
- je bent kortademig
Als je naast hartkloppingen één of meer van de volgende klachten ervaart, dan moet je direct je huisarts bellen:
- je voelt pijn of druk op je borst
- je hebt een hele hoge hartslag (meer dan 100 slagen per minuut in rust)
- je bent aan het zweten tijdens de hartkloppingen
- je voelt je opgejaagd
- je bent benauwd
- je bent misselijk tijdens de hartkloppingen
- je bent afgevallen
Twijfel je over je klachten? Bel dan altijd de huisarts of verloskundige.
Tips bij hartkloppingen
In principe gaan hartkloppingen of een tijdelijk hoge hartslag vanzelf weer over. Als je geen andere klachten erbij hebt en zelf wat wil doen, dan kan je denken aan de volgende punten:
- hoest een aantal keren, dit is de snelste methode om je hartslag weer onder controle te krijgen.
- helpt dat niet (genoeg), ga dan even rustig zitten of liggen.
- adem een aantal keren heel bewust rustig in en weer uit. Herhaal dit zolang het goed voelt voor jou.
- als het goed is, komt je hartslag zo vanzelf tot rust.
Is dat niet het geval? Dan kan je jezelf ook afleiden met een tijdschrift of een muziekje. Je gedachten kunnen namelijk alle kanten opgaan als je last hebt van je hart. De paniek kan dan sneller toeslaan, waardoor je ademhaling gekke dingen kan gaan doen. Hyperventilatie wil je natuurlijk voorkomen.
Een glas ijskoud water drinken kan ook helpen. Ook door te weinig vochtinname kan je hartslag omhoog gaan. Het ijskoude water laat je lichaam als het ware schrikken, waardoor je hartslag weer in zijn normale ritme kan komen. Ditzelfde geldt voor een plens koud water in je gezicht gooien. Gaan de hartkloppingen niet over? Bel dan je huisarts of verloskundige.
Bronnen: cjg, hartstichting, thuisarts, gezondheid, deverloskundige, sanquin