De magische 40 weken grens is bereikt. Je bent uitgerekend! Je bent alleen nog niet bevallen, en nu? Het is een rare gewaarwording om de uitgerende datum voorbij te zien gaan. Hier heb je zolang naar uitgekeken. Vanaf nu is het gissen wanneer je gaat bevallen en kan het echt iedere dag gebeuren. Je zal deze week sowieso weer naar de verloskundige gaan en misschien wel meerdere keren zodat de verloskundige het vruchtwater goed in de gaten kan houden. Heb je voldoende vruchtwater en voel je je baby nog goed bewegen? Dan is er niks aan de hand en kan je baby nog rustig blijven zitten. Vertrouw erop dat je baby er echt wel uitkomt op het moment dat hij er klaar voor is. Blijf zelf lekker bewegen en zoek afleiding zodat je niet alleen maar aan het wachten bent.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Nu de uitgerekende datum gepasseerd is, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk bevallen. Er zijn heel wat bakerpraatjes over tips om de bevalling op te wekken. De enige tip die ook echt wetenschappelijk bewezen is, is penetratieseks. Als je zelf een orgasme krijgt, kan dit het laatste zetje zijn wat nodig is om de weeën te laten starten. Ook zit er in sperma het hormoon prostaglandine. Dit hormoon zorgt ervoor dat de baarmoedermond verweekt. Hiernaast zorgen de endorfines die vrijkomen tijdens seks dat je ontspant en meestal start de bevalling wanneer je zelf ontspannen bent.
De Moeder – Zwanger week 40
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 40 van je zwangerschap
Spannend je bent 40 weken zwanger! De uitgerekende datum is aangebroken of net voorbij. Slechts vijf procent van de bevallingen vinden precies op de uitgerekende datum plaats. De rest in de dagen ervoor of erna. Het is nu dus vooral afwachten, echter zal je dikke buik en naderende bevalling voor heel wat zwangerschapskwalen zorgen. Hieronder lees je de meeste symptomen.
Steken in je schede
Door de druk op je schede, kun je hier flinke steken krijgen. Ook kan het zijn dat je baby nu aan het indalen is en dit zorgt voor steken in je schede en onderbuik. Wanneer je last hebt van deze steken, probeer dan even een andere houding aan te nemen. De steken zakken dan meestal vanzelf af. Lees hier meer over pijn aan je schaambot tijdens de zwangerschap.
Overtijd
Nu de uitgerekende datum verstreken is, spreken veel mensen van overtijd. Officieel duurt een zwangerschap tussen de 37 en 42 weken, dus eigenlijk ben je pas na 42 weken echt overtijd. Laat je dus ook niet gek maken als je deze week nog niet gaat bevallen. Je hebt nog alle tijd.
Breken van de vliezen
Het breken van de vliezen is een belangrijke aanwijzing dat de bevalling gaat beginnen. Echter kunnen je vliezen breken en kan de bevalling nog wel even op zich laten wachten. Bij sommige vrouwen kan dit echt dagen duren. Zolang de kleur van het vruchtwater helder blijft en er voldoende vruchtwater is, kan dit geen kwaad. Wel moet je natuurlijk je verloskundige op de hoogte brengen. Wees niet bang dat je vliezen opeens breken en je in een enorme plas water staat. Vaak verlies je in het begin maar een paar druppels of een klein straaltje, dat goed op te vangen is.
Jeuk en eczeem
De meeste jeuk tijdens je zwangerschap is onschuldig. Jeuk ontstaat doordat je huid oprekt en uitdroogt. Door veranderende hormonen kun je last krijgen van eczeem. Probeer je huid goed te blijven hydrateren met natuurlijke crèmes. Shea butter is een natuurlijk product dat je huid goed vet houdt en ook kan helpen bij eczeem. Heb jij op dit moment opeens en veel last van jeuk, dan kun je last hebben van zwangerschapscholestase. Deze jeuk wordt veroorzaakt door een stuwing van de lever waardoor je gal niet meer goed wegloopt door de galwegen. Zwangerschapscholestase kan schadelijk zijn voor de baby dus wanneer je dit vermoed, neem je direct contact op met je verloskundige.
Pijn in je onderrug
Het is niet gek dat je rug het nu zwaar heeft. Je buikspieren doen nagenoeg niks meer en die buik is hartstikke zwaar. Hierdoor ga je automatisch in je rug hangen, wat druk geeft op spieren en gewrichten. Het kan prettig zijn wanneer je partner op je onderrug drukt. Ook kun je zelf de druk verlichten door niet te lang meer (stil) te staan. Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap.
Diarree en overgeven
Diarree kan een teken zijn dat de bevalling gaat beginnen. Je lichaam maakt letterlijk ruimte voor je baby om door het geboortekanaal te kunnen. Hiernaast is het fijn wanneer je spijsverteringskanaal leeg is zodat je lichaam hier geen energie meer aan kwijt is en alle energie naar de bevalling kan gaan. Het leegmaken van je spijsverteringskanaal kan ook door over te geven. Als je opeens heel erg misselijk bent, kan dit ook een teken zijn dat de bevalling begint. Lees hier meer over voortekenen van de start van de bevalling.
Rusteloze benen
Het kan vreselijk irritant zijn dat wanneer je probeert te slapen, je geen idee hebt hoe je je benen moet houden. Het is niet helemaal duidelijk waardoor rusteloze benen veroorzaakt worden maar waarschijnlijk komt het door het vasthouden van vocht en een mindere doorbloeding. Blijf daarom voldoende drinken en bewegen. Het kan helpen om ‘s nachts een voedingskussen tussen je knieën te leggen waardoor er minder druk op je benen komt. Heb je een lekker lang voedingskussen dan helpt het ook om een deel onder je buik te leggen ter ondersteuning. De beste slaaphouding is op je linkerzij. Lees hier meer over rusteloze benen tijdens de zwangerschap.
Maagzuur
Als dit je tweede of derde zwangerschap is, dan hoeft je baby nog helemaal niet ingedaald te zijn en kan het best zijn dat hij nog behoorlijk hoog zit. Hierdoor kun je nog steeds last hebben van brandend maagzuur. Een vervelende zwangerschapskwaal die helaas veel vrouwen hebben. Het drinken van kamillethee, het eten van kleine porties en het kauwen van kauwgom, kunnen allemaal helpen om maagzuur te voorkomen of te verminderen. Lees hier verder voor meer tips tegen maagzuur.
Striae
Heb jij last van striae tijdens je zwangerschap dan kunnen we je nu gerust stellen dat het niet erger gaat worden dan dit. Je buik zal nauwelijks nog groeien. Natuurlijk is striae geen fijn gezicht maar weet dat het een blijvende herinnering is aan jouw zwangerschap. Jouw lichaam heeft negen maanden lang een kind gedragen en dat is een hele prestatie. Je zult merken dat de striae al minder opvalt op het moment dat je buik na de bevalling weer kleiner wordt. Lees hier meer over striae of zwangerschapsstriemen.
Uitgerekende datum
Je hoeft op de uitgerekende datum niet thuis te blijven zitten, je kunt gewoon lekker doen waar je zin in hebt. Maak je geen zorgen: als je een beetje in de buurt blijft, heb je alle tijd om thuis te komen voor de bevalling begint.
Als je 40 weken zwanger bent, vallen je familie en je vrienden je waarschijnlijk constant lastig met de vraag of je al bevallen bent. Heb je geen zin om telefoontjes of berichtjes te beantwoorden? Zet je telefoon dan lekker op stil.
Als het goed is, zijn alle voorbereidingen voor de komst van de baby nu getroffen. Eventuele laatste klusjes kan je partner mooi regelen. Jij mag lekker rustig aan doen. Blijf wel lekker bezig, want als je 40 weken zwanger bent en naar de klok blijft staren lijkt de tijd alleen maar langer te duren. Zet dus een filmpje op, lees een boek of spreek af met vriendinnen of met je moeder. Ze zullen het je niet kwalijk nemen als je op het laatste moment afzegt omdat je bevalling begonnen is.
Vluchttas
Waarschijnlijk heb je hem al weken klaarstaan, de vluchttas. Dit is de tas die je mee kunt nemen als je (onverwacht) naar het ziekenhuis moet. Het is fijn dat je op dat moment niet meer na hoeft te denken over wat hier allemaal in moet.
Strippen
Strippen is een manier om de bevalling te laten starten. Een verloskundige kan overwegen om je te strippen om zo te voorkomen dat je ingeleid moet worden. Strippen gebeurd pas na 41 weken zwangerschap. Strippen is het losmaken van de vliezen in je baarmoeder. Het is helemaal geen prettig gevoel en na het strippen zul je wat bloed verliezen. Besef dat strippen geen natuurlijke interventie is en daardoor de bevalling ook negatief kan beïnvloeden. Je bent nog niet klaar om te bevallen maar door het strippen kunnen de weeën starten. Het gevolg kan zijn dat je weeën niet sterk genoeg zijn om voldoende ontsluiting te krijgen. Probeer echt je geduld te bewaren en nog even te wachten. Lees hier alles over strippen.
Kinderbijslag
Zodra jullie baby aangegeven is bij de gemeentelijke basisadministratie, krijgt hij een BSN-nummer. Vervolgens krijg je de aanvraagformulieren voor kinderbijslag toegestuurd. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de instantie die de kinderbijslag regelt. Vanaf nu krijg je ieder kwartaal een bedrag voor onkosten voor jullie baby.
Je lichaam bij 40 weken zwanger
Ook al is de uitgerekende datum nu gepasseerd, betekent dit niet dat je een groot kind krijgt. In deze laatste weken groeit je baby nauwelijks meer. Dit betekent ook dat jouw buik bijna niet meer groeit. Je bent nu echt op zijn grootst.
De Baby – Bij 40 weken zwanger
Hoe groot is je baby bij 40 weken zwanger?
Een hele watermeloen!? Je zult je waarschijnlijk afvragen hoe je die er ooit uit gaat persen. Gelukkig is een baby een stuk flexibeler dan een watermeloen! De meeste baby’s zijn nu ongeveer 50 centimeter lang en wegen ongeveer 3400 gram. De lengte van het kruintje tot aan de hieltjes is zo’n 45 tot 53 centimeter.
De ontwikkeling van de baby
Hormoon cortisol
Met 40 weken zwanger is je baby helemaal volgroeid en klaar om geboren te worden. Waarschijnlijk kun je zelf niet wachten tot het gebeurt, maar het startsein van de bevalling geeft de baby zelf aan. Zodra je kleine klaar is om geboren te worden, produceert hij grote hoeveelheden van het hormoon cortisol, die dan in de placenta terecht komen. Daardoor komt bij de moeder ook de hormoonfabriek op gang, die ervoor zorgt dat de weeën beginnen.
Flexibele schedel
De schedel van de baby bestaat nu nog uit ‘losse platen’, waardoor het hoofdje ietsje ingedrukt kan worden als het door het bekken naar buiten moet. In de maanden na de geboorte groeien deze schedelnaden langzaam dicht.
Jouw stem
Vlak na de geboorte ziet je baby heel wazig maar je stem herkent hij uit duizenden! Praat dan ook veel tegen hem want daar krijgt hij een veilig en vertrouwd gevoel van.
Longen
De longen van je baby werken in de buik nog niet zoals ze werken als je baby geboren is. De longen van de baby zijn nu bekleed met een soort schuimbelletjes. Deze noem je surfactans. De functie hiervan is dat de longen gedeeltelijk vol blijven en niet inklappen bij het uitademen wanneer je baby na de geboorte zijn eerste ademteug neemt.
De bevalling
Niet alleen voor jou maar ook voor je baby is de bevalling een inspannende gebeurtenis. Zodra de weeën in kracht toenemen wordt je baby wakker. Zolang je ontsluitingsweeën hebt, is het voor je baby nog redelijk relaxed. Echter als de persweeën beginnen, is het voor je baby ook hard werken. Middels een spildraai, draait je baby het geboorteknaal in zodat het hoofdje goed ligt om geboren te worden. Als je tijdens de bevalling in het ziekenhuis aan een monitor ligt, zul je zien dat het hartje van je baby tijdens een wee wat langzamer klopt. Dit komt omdat de bloedtoevoer naar je baby dan tijdelijk iets minder is. Dit is voor een gezonde baby geen enkel probleem.
Handig – 40 weken zwanger
To do als je 40 weken zwanger bent
- Zodra je baby geboren wordt, krijgt hij een apgarscore. Deze score geeft de conditie van je baby aan. Je kunt je alvast inlezen over deze score zodat je weet waar de verloskundige het over heeft wanneer ze jou de apgarscore van jullie baby verteld. 10 is de hoogst haalbare score.
- Er is een speciale manier om het babybedje op te maken. Je baby moet namelijk zo ver mogelijk naar beneden liggen met zijn voetjes tegen het einde van het bedje. Dit is om te voorkomen dat je baby onder het dekentje schuift. Je kraamverzorgster zal je hier natuurlijk mee helpen.
- Heb jij al een idee wat je allemaal met je baby kunt gaan doen als hij geboren is? Babyzwemmen is een leuke activiteit om samen met je baby te ondernemen. Je kunt hier al vanaf twee maanden mee beginnen. Het is goed om je nu alvast te oriënteren op de mogelijkheden bij jou in de buurt en misschien kun je je alvast opgeven als er wachtlijsten zijn.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Nu de uitgerekende datum voorbij is, heb je weinig houvast meer in wanneer de bevalling gaat beginnen. Je zult deze en misschien volgende week regelmatig naar de verloskundige gaan om te checken of alles nog goed gaat met jou en de baby. Probeer vooral niet te gaan zitten wachten en afleiding te zoeken. Langer dan twee weken gaat het niet meer duren.
Officieel ben je pas na 42 weken overtijd. De meeste verloskundigen zullen erop aansturen om met 42 weken ook echt te bevallen wanneer je nog niet bevallen bent. Onthoud dat dit echter je eigen keuze is. Sommige vrouwen bevallen pas met 43 weken.
Als je met 42 weken nog niet bevallen bent, kun je met je verloskundige bespreken om ingeleid te worden. Inleiden kan op verschillende manieren maar gebeurd wel altijd in het ziekenhuis. Bespreek de opties met je verloskundige.