Zelfs na 41 weken zwangerschap, heeft je baby het uitstekend naar zijn zin in jouw buik. Hij heeft besloten nog lekker even te blijven. Maar wie zegt dat je baby te laat is… misschien is de uitgerekende datum wel niet helemaal correct. Het blijft tenslotte een inschatting. Je spreekt pas van overtijd wanneer je baby met 42 weken wordt geboren. Geen zorgen dus en nog even genieten van deze heel bijzondere tijd dat je zwanger bent. Eén ding is zeker en dat is dat je je baby heel snel gaat ontmoeten!
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Dit klinkt misschien een beetje gek maar een open mond is een open vagina. Je bekkenbodemspieren staan in verbinding met je kaakspieren. Probeer je kaak en dus je mond te ontspannen zodat je vagina zich ook ontspant. Een ontspannen bekkenbodem bevordert vanzelfsprekend de bevalling. Probeer hier maar eens bewust van te zijn. Tijdens het opvangen van de weeën, kan het helpen om te gaan zingen en zo je mond open te hebben.
De Moeder – Zwanger week 41
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 41 van je zwangerschap
Deze week is er weinig nieuws wat betreft de symptomen waar je last van kunt hebben. De meeste symptomen zijn gerelateerd aan je dikke buik of de naderende bevalling. Misschien voel je je wat minder mobiel, probeer toch vooral te blijven bewegen. Kleine wandelingetjes of fietstochtjes, kunnen de bevalling op gang helpen.
Aambeien
Er komt steeds meer druk op je bekkenbodem. Hiermee komt er ook meer druk op je anus. Hiernaast worden je bloedvaten wat slapper en deze combinatie kan ervoor zorgen dat je aambeien krijgt. Aambeien zijn echt heel vervelend en kunnen naast jeuken ook nog eens enorm veel pijn doen. Heb je last van aambeien, dan kun je de pijn verlichten door te koelen met ijs. Ook zijn er zalfjes verkrijgbaar die kunnen helpen. Lees hier meer over aambeien tijden de zwangerschap, inclusief tips.
Veel plassen
Je moet nog steeds om de haverklap naar het toilet. Vooral ‘s nachts is dit irritant. Slaap je eindelijk nadat je een fijne houding gevonden hebt, word je wakker omdat je moet plassen. Veel plassen is een symptoom waar echt alle zwangeren last van hebben. Niet gek natuurlijk wanneer er een baby lekker op je blaas drukt. Probeer evengoed veel te blijven drinken want dat voorkomt weer andere zwangerschapskwaaltjes. Lees hier tips hoe je het beste kunt omgaan met het vaak moeten plassen tijdens jouw zwangerschap.
Voorweeën
Is dit het nu, zul je op dit moment regelmatig denken. De voorweeën kunnen behoorlijk lijken op echte weeën. Je weet dat je ontsluitingweeën (echte weeën) hebt als de weeën regelmatiger worden, langer aanhouden en intenser worden. Als de weeën na verloop van tijd weer afzakken, waren het toch weer voorweeën. Probeer je bij voorweeën te ontspannen. Een warme douche kan helpen of een warmwaterzak tegen je buik of rug. Lees hier hoe je voorweeën herkent.
Vocht vasthouden
Nu je nog steeds met een dikke buik rondloopt, is de kans dat je vocht vasthoudt best groot. Je merkt dit aan opgezwollen polsen, enkels en voeten. Het helpt om veel te blijven drinken. Zo moeten je nieren harder werken en wordt het vocht beter afgevoerd. Ook bewegen helpt en een koud voetenbad. Leg je benen omhoog wanneer dit kan en slaap zo nodig met een kussen onder je onderbenen zodat de zwaartekracht helpt het vocht af te voeren. Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap inclusief tips.
Hoofdpijn
Hoofdpijn is een symptoom dat in de laatste weken van je zwangerschap veel voor kan komen. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben zoals spanning, vocht tekort of een belasting van je nekspieren. Allemaal hele logische oorzaken nu je zo’n dikke buik hebt en het spannend is omdat de uitgerekende datum verstreken is. Probeer genoeg te blijven drinken en te ontspannen om zo de hoofdpijn te voorkomen. Lees hier meer over hoofdpijn tijdens de zwangerschap.
Bandenpijn
Je banden in je bekkengebied hebben het zwaar. Je baarmoeder is maximaal en hangt enorm aan je banden. Je kunt hier behoorlijk wat last van hebben. Een rebozo band of buikband kan helpen om het gewicht van je buik wat te verlichten. Lees hier meer over bandenpijn tijdens en na je zwangerschap.
Vaker naar de verloskundige
Vanaf deze week ga je nog vaker naar de verloskundige. Misschien wel om de dag. De verloskundige checkt de hoeveelheid vruchtwater, het hartje van de baby, jouw bloeddruk en bespreekt het plan met je als jullie besluiten om de bevalling in te leiden. Zover is het echter nog niet. Je hebt nog bijna twee weken voordat het nodig wordt om stappen te ondernemen.
Overtijd
Wanneer je overtijd bent, noem je dat officieel serotien. Je bent pas echt overtijd wanneer je langer dan 42 weken zwanger bent. De meeste vrouwen bevallen namelijk tussen de 37 en 42 weken. Met 41 weken, is er dus eigenlijk nog niet zoveel aan de hand. Wel zal de verloskundige goed blijven checken of het nog goed gaat met jou en de baby.
Strippen
De bevalling moet binnen nu en een week toch wel beginnen. Start de bevalling niet vanzelf dan zullen de verloskundige of gynaecoloog daar wat bij (kunnen) helpen en in ieder geval de baby onder controle willen houden. De verloskundige kan je in de 41e week strippen om zo de bevalling op gang proberen te brengen. Je moet hiervoor wel al enige ontsluiting hebben. Via een inwendig onderzoek worden de baarmoedermond en de vliezen van elkaar losgemaakt. Hierdoor kunnen hormonen vrijkomen die de bevalling kunnen starten, maar er is geen garantie dat dat ook lukt. Hiernaast probeer je een proces in beweging te zetten, dat er misschien nog niet klaar voor is. Hierdoor kunnen je weeën minder sterk zijn tijdens de bevalling waardoor het niet lukt voldoende ontsluiting te krijgen. Lees je dus goed in op dit onderwerp of je dit echt wilt. Lees hier alles over strippen!
Zijn er gevaren met 41 weken zwanger?
Nu je geen houvast meer hebt aan de uitgerekende datum kan het best spannend zijn. Gaat alles nog wel goed met je baby? Baby’s die met 41 weken geboren worden hebben het meestal heel goed gehad in de buik. Er is dan ook niks om je zorgen over te maken. Zelfs wanneer je baby nog even blijft zitten, is er niks aan de hand. Je hoeft niet bang te zijn dat je baby te groot wordt voor de bevalling. De schedel van je baby kan over elkaar schuiven zodat het hoofdje door je vagina kan.
Langer verlof
Iedereen heeft na de bevalling recht op minimaal tien weken zwangerschapsverlof. Als jij dus overtijd bent, loopt je verlof automatisch mee en heb je dus langer zwangerschapsverlof. Dat is dan weer een voordeel van later bevallen.
Inleiden of niet?
Het is logisch dat je langzaam na begint te denken over inleiden. Wat als de baby er nou volgende week nog niet is? Ben je bewust dat je je tot het einde van de 42e zwangerschapsweek nog geen zorgen hoeft te maken. Natuurlijk is het wel goed om je te beseffen dat wanneer de baby echt niet wil komen, een ingeleide bevalling een mogelijkheid is. Als je het liefst een spontane thuisbevalling wilt, dan kan het idee van een ingeleide ziekenhuisbevalling niet prettig zijn. Probeer je neer te leggen bij de situatie zoals hij is en probeer vooral te ontspannen. Houd je de bevalling onbewust tegen omdat je het spannend vindt? Praat met je baby en zeg dat hij welkom is. Spreek zelf positieve affirmaties uit en krijg zo het vertrouwen dat je er klaar voor bent.
Je lichaam bij 41 weken zwanger
Je buik is op zijn aller allergrootst. Binnen afzienbare tijd neem jij afscheid van je buik en verwelkom je je baby. Wanneer mensen tegen je zeggen, geniet nog maar even van die buik, kun je ze waarschijnlijk wel schieten. Maar echt, als de zwangerschap voorbij is, zul je soms terug verlangen naar dat gezellige getrappel in je buik en die mooie ronde vormen.
Groei van je buik
Je kunt niet wachten tot de baby er is want je buik staat op springen. Geen zorgen want je huid is zo elastisch dat hij dit echt aankan. Je zult niet direct na de bevalling weer een platte buik hebben maar je zult er versteld van staan hoe snel je baarmoeder weer krimpt en je buik weer platter wordt. Begin niet meteen fanatiek met buikspieroefeningen maar na een paar weken kun je rustig aan, je buikspieren weer wat gaan trainen.
De Baby – Bij 41 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Jouw baby heeft besloten nog even te blijven zitten waar hij zit. Geen zorgen, dit is heel normaal. Zo’n 50% van de baby’s wordt na de uitgerekende datum geboren. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je baby wat later is. En misschien is hij helemaal niet te laat, een uitgerekende datum blijft immers een schatting.
Hoe groot is je baby bij 41 weken zwanger?
Ten opzichte van vorige week is je baby nauwelijks meer gegroeid. Hij heeft het geboortegewicht al bereikt en komt misschien nog maar een klein beetje aan. Je baby zal nu ongeveer 3600 gram wegen en tussen de 47 en 53 centimeter lang zijn.
Langer haar
Baby’s die laat geboren worden hebben mogelijk langer haar, iets langere nagels en zijn alerter dan baby’s die rond de uitgerekende datum zijn geboren.
Grote placenta
Een verklaring dat je baby nog lekker zit zou kunnen zijn dat het misschien te maken heeft met de placenta. Een grote placenta produceert veel progesteron, een hormoon dat de weeën activiteit afremt. Het kan ook zijn dat de prikkels die de weeën op gang moeten brengen, niet sterk genoeg zijn. Alvast een geruststelling: van de baby’s die over tijd zijn, wordt negentig procent binnen tien dagen na de uitgerekende datum geboren. Dus ben je 41 weken zwanger en is je baby er nog niet, maak je geen zorgen je bent niet de enige!
Schilferige huid
Het laagje huidsmeer (vernix) dat je baby had om zijn huid te beschermen tegen het vruchtwater is er nu af. Omdat de huid nu geen bescherming meer heeft, kan het huidje van je baby wat rood en schilferig zijn als je baby ter wereld komt. Je kunt er dan voor kiezen om even te wachten met het in bad doen van je baby zodat het huidje zich kan herstellen. Het is bovendien helemaal niet nodig om je baby meteen in de eerste week al in bad te doen.
Verfrommeld gezichtje
Nu het behoorlijk krap is in je baarmoeder, kan het gezichtje van je baby er wat verfrommeld uitzien als hij geboren wordt. Geen zorgen, dit trekt echt heel snel weer weg .
Wat zorgt ervoor dat de bevalling start?
Er is nog steeds onderzoek gaande naar dit fenomeen. Wat zorgt er nu voor dat de geboorte begint? Wat we wel weten is dat hormonen een grote rol spelen en dat zoogdieren pas geboren worden als de longen volledig gerijpt zijn. In de longen vormen zich dan twee eiwitten die weer hormonen afscheiden naar de placenta. Waarschijnlijk krijgt je lichaam zo het signaal dat de bevalling moet beginnen.
Handig – 41 weken zwanger
To do als je 41 weken zwanger bent
- Het is prettig om in deze laatste dagen een routine te hebben. Ontbijt goed, onderneem iets, rust in de middag en onderneem dan nog iets. Probeer op tijd naar bed te gaan en je nachtrust te pakken. Zo begin jij goed uitgerust aan de bevalling.
- Denk na over wat je met de placenta wilt doen. De placenta ziet er dan misschien niet zo smaakvol uit (als een grote biefstuk) maar is tijdens de zwangerschap letterlijk de levensbron van je baby geweest. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om de placenta te begraven of je kunt er pillen van laten maken. Lees je goed in over de mogelijkheden zodat hij niet zonder dat je het doorhebt, weggegooid wordt.
- Haal alvast wat kamille in huis voor in de kraamtijd. Kamille helpt namelijk bij ontzettend veel dingen. Het helpt jou wanneer je stuwing hebt of ingescheurd bent en het kan je baby helpen bij uitslag of krampjes.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Ongeveer 16% van de vrouwen bevalt na 41 weken zwangerschap. Pas na 42 weken zwangerschap wordt er gekeken of inleiden nodig is. Zolang het goed gaat met jou en de baby, is er niks om je zorgen over te maken.
Inleiden zal altijd in overleg met de verloskundige of gynaecoloog gebeuren. De reden om met 41 weken in te leiden, kan bijvoorbeeld zijn omdat de conditie van jou of de baby minder wordt. Het is daarom belangrijk om de conditie van jullie beiden regelmatig te checken. Waarschijnlijk ga je nu om de dag naar de verloskundige.
41 weken zwanger – Wat gebeurt er als de baby te lang in de buik zit?
Als je echt overtijd bent (langer dan 42 weken zwanger), kan het vruchtwater minder worden en kan de placenta minder voedingsstoffen afgeven. Op het moment dat dit aan de orde is, geeft je baby vaak zelf wel aan dat hij wil komen en zal de bevalling starten. Tijdens de controles bij de verloskundige zal ze daarom altijd je vruchtwater en het hartje van de baby controleren.