De éne vrouw heeft een bolle navel, de andere een holletje. De kans is groot dat jouw navel een kuiltje is, want dat hebben de meeste mensen. Tijdens de zwangerschap veranderd er van alles aan je lichaam. Je buik wordt niet alleen groter, het kan ook zijn dat je navel ineens naar buiten plopt of gaat jeuken. In dit artikel leggen we jou uit hoe dat kan, wanneer je je huisarts moet bellen en wat een diastase is.
Wat is een navel?
Je navel is het overblijfsel van de navelstreng en is eigenlijk een litteken. Op deze plek is de navelstreng 5 cm boven de huid doorgeknipt na de geboorte. Het uitstekende deel is uitgedroogd en is een week na jouw geboorte er af gevallen. Nadat het wondje op die plek is genezen, ontstond ineens jouw navel. Het is de plek waar jij ooit vast zat met de navelstreng aan de placenta in jouw biologische moeder. Nu jij zwanger bent, zit jouw baby weer verbonden met een navelstreng aan jouw placenta. Hoe bijzonder! Bij iedereen ziet de navel er anders uit. Dit ligt niet aan het de manier van knippen van de navelstreng, maar ontstaat spontaan.
Jeukende navel tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent kan je last krijgen van een jeukend gevoel rond je navel. Dit kan komen door:
- De innesteling van het vruchtje
- De oprekkende huid. De huid rondom je buik heeft door het oprekken minder vocht en is dus droger dan normaal. Gevolg hiervan is dat het kan gaan jeuken. Door de huid rondom je navel vochtig te houden, kan je jeuk voorkomen.
- De steeds groter wordende baarmoeder
Je kan jeuk ervaren aan het begin van de zwangerschap, maar ook gedurende de rest van de zwangerschap. Dit gaat vanzelf weer over, sowieso na de bevalling.
Oorzaak ploppende navel tijdens de zwangerschap
De huid van de navel is dun en gevoelig. Tijdens de zwangerschap wordt deze nog gevoeliger. Vanaf week 24 is je baarmoeder zo groot als een voetbal. De bovenkant van de baarmoeder komt dan tot aan je navel. Door de steeds groter wordende baarmoeder kan de navel aan het einde van het tweede trimester naar buiten ploppen. Dit komt door de druk van binnenuit. Als je een diepliggende navel hebt is deze kans groter. Als je al eens zwanger bent geweest of zwanger bent van een meerling kan dit zelfs al eerder gebeuren. Simpelweg omdat je sneller groeit. Door de uitpuiling van je navel ontstaat er een klein bolletje op je navel.
Niet iedere zwangere vrouw krijgt een zogenaamde plopnavel. Iedere zwangerschap verloopt anders en ook iedere vrouw is anders zwanger. Het ligt er aan hoe je navel er normaal gesproken uit ziet, hoe diep je kindje in je buik ligt, et cetera. Het kan ook zijn dat jouw navel juist platter wordt of nog dieper gaat liggen dan normaal.
Wanneer moet ik naar de huisarts?
In principe is deze naar buiten geplopte navel onschuldig. Je kan er ook niks aan doen om dit te voorkomen. Wel kan je bolle navel wat gevoeliger zijn als je hem aanraakt. Om de huid soepel te houden kan je er zelf wat vochtinbrengende crėme opsmeren. Kriebelt je navel? Dan kan je er ook een pleister op doen of een speciale buikband om doen. Bel je huisarts of verloskundige in de volgende gevallen:
- als je pijn hebt aan je geplopte navel
- als de pijn erger wordt als er druk op je buik wordt uitgeoefend door niezen, persen, hoesten of lachen
- als er een uitstulping aan je navel zit
- als de huid rondom je navel geïrriteerd raakt
Normaal gesproken zijn deze klachten onschuldig en gaan ze vanzelf weer weg. Het kan echter ook leiden tot een navelbreuk en dat wil je niet. Bij een navelbreuk heb je een zwakke plek in je buikwand op de plek van de navel. Deze opening is niet zichtbaar en zit onder je huid. Door deze opening kan je buikvlies iets naar buiten komen. Soms komt er ook een stukje darm mee. Dit hoeft allemaal niet het geval te zijn, maar beter even laten checken dus. De bolle navel blijf je houden totdat je bent bevallen. Daarna neemt je navel zijn oude positie weer in. Is dat niet het geval, dan kan het alsnog zijn dat je een navelbreuk hebt opgelopen of dat je een diastase hebt.
Diastase
Iedere zwangere vrouw heeft aan het eind van het laatste trimester en na de bevalling een diastase. Dat klinkt niet fijn, maar gelukkig is dat heel normaal. Hierbij wijken je rechter en linker rechte buikspieren uiteen, waardoor er ruimte ontstaat voor je baby. Normaal gesproken herstelt dit vanzelf weer en gaan je buikspieren gewoon weer terug op hun normale plek na de bevalling. Het is niet te voorspellen wanneer dat bij jou precies gebeurd. Het is dus niet erg als je na de bevalling nog last hebt. Wel kan je dan klachten ervaren zoals:
- een dikke buik, alsof je nog zwanger bent
- buikpijn
- bekkenklachten
- lage rugklachten, omdat je buikspieren bij een diastase te weinig ondersteuning bieden
- navelbreuk en /of pijn rondom de navel
- goed ademhalen lukt niet
- urineverlies
- darmproblemen
Symptomen diastase
Met een echo kan je gemakkelijk zien of je een diastase hebt. Je kan het ook zelf testen op de volgende manier:
- Ga plat op je rug liggen, zet je voeten op de grond en trek je knieën op.
- Zet je vingers op de middellijn van je buik net boven en onder je navel.
- Til je hoofd en schouderbladen iets van de grond en leg je kin op je borst. Zo spannen je buikspieren zich aan.
Wat voel je dan op de plek rondom je navel? Spieren? Dan is er niks aan de hand. Voel je een bult, gleuf, gat of diepe ruimte op die plek? Dan heb je nog een diastase. Bel in dat geval een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. Hij kan de diagnose bevestigen en met jou aan de slag gaan om je klachten te verhelpen. Ga niet direct zelf aan de slag met allerlei buikspieroefeningen, want je buikspieren moeten eerst de kans krijgen om zelf rustig te herstellen. Doe je dat wel, dan kunnen de klachten erger worden. Dat is ook waarom je het beste de eerste 6 weken na de bevalling op je zij moet draaien om uit bed te komen en niet mag sporten.
Bronnen: mensengezondheid, thuisarts, diastasecentrum