Als je ervoor hebt gekozen om borstvoeding te geven aan je baby, dan wil je deze bijzondere tijd misschien wel zo lang mogelijk rekken. Deze periode die jullie samen hadden wil je het liefst voor altijd met je meedragen. Met een moedermelk sieraad kan dat. Misschien is dit volkomen nieuw voor je. Bestaat dit echt? Ja dus! In dit artikel leggen we uit wat een moedermelk sieraad is, hoe zo’n juweel wordt gemaakt, hoeveel melk je hiervoor nodig hebt en op welke dingen je kan letten bij de aanschaf.
Wat is een moedermelksieraad?
Het is precies wat de naam al doet vermoeden. Er wordt een sieraad gemaakt van jouw borstvoeding. Het wordt ook wel borstvoedingssieraad genoemd. De melk die jouw lichaam heeft gemaakt om jouw baby te laten groeien wordt hiervoor gebruikt. Hoe bijzonder is dat? Nadat de melk hard is gemaakt, kan het verwerkt worden in een juweel. Je kan uit allerlei soorten kiezen: een kettinkje, een bedeltje, een armband of een ring. Bij sommige juweliers kan je ook een eigen ontwerp aanleveren. Zij maken dan jouw sieraad helemaal op maat. Hierdoor wordt het juweel wel duurder, want je betaald ook voor de opstartkosten.
Waarom zou je een moedermelksieraad willen hebben?
De periode van borstvoeding geven vinden veel moeders iets heel speciaals. Het staat symbool voor hun doorzettingsvermogen of het brengt hen terug naar het unieke en bijzondere moment van samen zijn met de kleine. Dit moment willen ze dan graag vastleggen. Dit kan je doen met een moedermelksieraad. Zo heb je voor altijd een blijvende herinnering aan die periode.
Voor sommige moeders heeft zo’n sieraad een heel andere betekenis. Zij hadden misschien ook graag borstvoeding willen geven, waar dat niet kon of lukte. Ook dan kan je behoefte hebben om een sieraad te laten maken van jouw moedermelk. Zo kan je bijvoorbeeld de eerste momenten met je kleintje vastleggen in een juweel.
Hoeveel moedermelk heb je nodig voor een sieraad?
Je hebt maar een paar millimeter borstvoeding nodig om er een sieraad van te kunnen laten maken. Afhankelijk natuurlijk van wat voor juweel jij wilt, heb je iets meer of minder nodig. Denk van tevoren goed na over het soort sieraad dat je zou willen, want deze keuze maak je maar één keer.
Hoe wordt een moedermelksieraad gemaakt?
De juwelier die het sieraad voor jou gaat maken geeft jou een setje of stuurt het naar jou op. Hierin zit vaak een klein buisje met een zuigflacon, zodat je wat verse moedermelk kan opzuigen of een beetje ontdooide, afgekolfde borstvoeding. Het spuitje breng je naar de juwelier of je stuurt het op. Als je in het juweel ook een beetje haar van je baby wilt laten verwerken, dan kan je dat direct opsturen met de moedermelk.
Met transparante acryl hars zorgt de juwelier ervoor dat de moedermelk kan uitharden, zo wordt het een steentje. Je kunt dus aan de buitenkant van je sieraad niet zien dat het moedermelk is. Maar voor jou is het wel het symbool voor jullie borstvoedingsavontuur. Sommige juweliers kiezen er voor om de moedermelk eerst te drogen. Hierdoor blijft er een poeder over. Daarna wordt de melk verwerkt tot een steen. Deze poeder is witter van kleur, dan de originele borstvoeding. In beide gevallen wordt het geheel afgewerkt met een laagje hars. Zo komt er ook een mooie glans over heen.
Na het uitharden heb je een basishanger of een steentje. Wil je er helemaal iets speciaals van maken, dan kan je er bijvoorbeeld ook nog glitters of bladgoud doorheen laten mengen. Daarnaast kan je kiezen of je er iets in wilt laten graveren. Bijvoorbeeld de geboortedatum van je baby of zijn naam. Uiteindelijk is ieder sieraad weer anders, dat komt ook omdat de kleur van de moedermelk bij iedereen verschilt. Dit heeft onder andere te maken met wat je eet en de vetten in de melk. Het wordt dus een uniek aandenken!
Zelf een moedermelksieraad maken
Je kan op internet ook een DIY-pakket bestellen. Zo kan je zelf aan de slag met het maken van jouw eigen moedermelksieraad. In het pakket zitten conserveringsmiddelen zodat de melk niet kan gaan bederven. Zo kan je zelf een steentje maken. Sieraden waar je de steen vervolgens in kan verwerken, kan je er vaak apart bij bestellen. Het is in ieder geval een stuk goedkoper dan als je het door een professional laat doen. Aan de andere kant lijkt het misschien makkelijk, maar ergens in het proces kan er toch wat fout gaan. Het is een precies werkje en zoiets doe je natuurlijk maar één keer. De keuze ligt bij jou: laten maken door een professional of zelf aan de slag gaan?
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een moedermelksieraad?
Omdat je zo’n sieraad eenmalig laat maken, kan je nadenken over de volgende punten:
- Kosten – Wat is je budget? Afhankelijk hiervan kan je kiezen of je je sieraad van zilver of goud gemaakt wilt hebben. Weet wel dat goud kostbaarder is. De grootte en het gewicht bepalen daarnaast de prijs van het sieraad.
- Welk sieraad – Er zijn natuurlijk allerlei mogelijkheden. Op internet kan je genoeg inspiratie opdoen, zodat jij precies het sieraad kan laten maken dat bij jou past. Denk aan een ring met steentjes, een hangertje met de eerste letter van je kleintje erbij of een mooie armband.
- Welke methode – De ene juwelier werkt met vloeibare moedermelk en de ander droogt de melk uit totdat er poeder overblijft. Deze is witter van kleur, dan de originele borstvoeding. Kijk vooraf dus goed welke methode de juwelier gebruikt om moedermelk sieraden te maken en kies wat jij mooi vindt.
- Afmetingen – Afhankelijk van welk juweel je wilt hebben is het belangrijk om de grootte van je moedermelksteentje- of hanger te bepalen. Je kan ze al laten maken van een paar millimeter groot tot een paar centimeter groot. Je betaald naar de grootte.
- Versieren – Wil je je moedermelksteentje- of hanger laten versieren met parelmoer, bladgoud of glitter? Daar betaal je natuurlijk ook voor. Ook kan je ervoor kiezen om er iets in te laten graveren.
Omdat het sieraad met de hand op maat wordt gemaakt voor jou, moet je vaak wel even geduld hebben voordat je juweel af is. Maar dat wachten is het meer dan waar!
Bronnen: mamajewels, memoriesieraden