Zwanger worden kan heel snel gaan, maar een zwangerschap kan ook even op zich laten wachten. Om je kansen op een zwangerschap iedere maand te vergroten kan je je LH-piek berekenen. Daarvoor is het belangrijk om eerst te weten wat het LH hormoon eigenlijk is. In dit artikel leggen we jou dit uit. Daarnaast lees je wat een LH-piek is, hoe je deze piek kan berekenen en hoe je je kansen op een zwangerschap kan vergroten.
Wat is het LH hormoon?
Het LH hormoon is een afkorting voor het luteïniserend hormoon. Net als het FSH hormoon (follikelstimulerend hormoon) is het een geslachtsklierstimulerend hormoon en wordt aangemaakt door de hypofyse. Dat is een klier in je hersenen. Door het LH hormoon gaan de geslachtsklieren geslachtshormonen produceren, zoals oestrogeen en progesteron. Hierdoor gaan de eierstokken eicellen aanmaken en wordt ervoor gezorgd dat er een eisprong plaats kan vinden. Het LH hormoon zorgt er daarnaast voor dat een bevruchte eicel zich kan gaan nestelen in jouw baarmoeder. Hierdoor kan een zwangerschap ontstaan.
Ovulatie berekenen
Sommige vrouwen worden vanzelf zwanger zonder ook maar een seconde bezig te zijn met hun vruchtbare periode of hun eisprong. Als zwanger worden niet direct vanzelf gaat, dan is het handig als je weet wanneer jij het meest vruchtbaar bent. Hiervoor moet je weten wanneer jouw eisprong is. We gaan even terug in de tijd en starten bij jouw cyclus.
Gemiddeld genomen duurt een menstruatiecyclus bij een vrouw 28 dagen. Dit start op de eerste dag van je menstruatie en duurt tot de eerste dag van de volgende menstruatie. De duur van de cyclus verschilt natuurlijk per persoon en kan ook 23 of zelfs 35 dagen duren. Bij een gemiddelde cyclus heb je 14 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie een eisprong. In het midden van je cyclus dus. Dit wordt ookwel ovulatie genoemd. Je ovuleert dus op de 14e dag van je cyclus.
Maar waarom is het nou zo belangrijk om te weten wanneer je eisprong is? Je kan toch ook gewoon halverwege je cyclus met je partner vrijen en dan hopen dat je zwanger wordt? Dat is omdat de zaadcel en een eicel niet het eeuwige leven hebben. Een zaadcel kan namelijk 72 uur in de baarmoeder leven en een eicel leeft 12 tot 24 uur. Dit betekent dus dat de kans op bevruchting iedere maand heel klein is. Als je precies weet wanneer je eisprong plaatsvindt, dan maak je je kans op een zwangerschap dus een stukje groter.
Wanneer heb je een LH-piek?
24 tot 36 uur voordat de eisprong plaatsvindt is de hoeveelheid LH hormoon in je lichaam het hoogst. Dat is je LH-piek. Deze piek heb je dus op het moment dat je ovuleert. Deze piek houdt zo’n 48 uur aan en wordt ookwel de luteale fase genoemd. Zodra de eicel is gesprongen heb je echter 24 uur de tijd om de eicel te bevruchten. Met andere woorden: iedere maand heb je 24 uur de kans om zwanger te worden. Als je dus weet wanneer jouw LH-piek is, dan weet je wanneer je het meest vruchtbaar bent en wanneer je dus de meeste kans hebt om zwanger te worden. Wordt de eicel niet bevrucht, dan word je ongesteld. Wordt hij wel bevrucht, dan ben je zwanger.
Ovulatietest
Tegenwoordig kan je ook een ovulatietest kopen. Als je onregelmatig ongesteld bent is dat ideaal. Deze test meet namelijk in je urine of speeksel het LH-niveau. Als de test positief is, dan is dat jouw meest vruchtbare moment. Hierboven hadden we al gelezen dat er een dag voor je eisprong een LH-piek is. Op dat moment ben je dus het meest vruchtbaar. In de 2 à 3 dagen die volgen kunnen jullie dus het beste met elkaar vrijen, dan is de kans op een zwangerschap het grootst.
Net voor het moment dat je ovuleert start je met de test. Je test net zo lang door totdat de test positief is en je dus een LH-piek hebt. Zo kan je je ovulatie niet missen. Wacht overigens niet met vrijen totdat je een test hebt gedaan. Als je één keer per dag een test doet, dan kan je natuurlijk tussendoor al vruchtbaar zijn. Vrij dus al met elkaar in de dagen ervoor, je wilt namelijk niet je LH-piek missen als je zwanger wilt worden.
Vals positieve test
Tijdens de testperiode kan je ook een valse positieve test krijgen. Dit kan voorkomen als je bijvoorbeeld kort geleden een miskraam hebt gehad of als je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat en je medicatie gebruikt om de eirijping en de eisprong te stimuleren. Het LH-gehalte in je lichaam is dan hoger dan normaal. De test geeft dan een LH-piek aan, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.
Negatieve test
Het kan zijn dat je meerdere ovulatietesten hebt gedaan, maar dat je nog steeds geen positieve test hebt. Dat betekent dat er geen LH-piek is gemeten. Dit betekent dus niet direct dat je geen LH-piek hebt gehad. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een negatieve test:
- Het kan zijn dat er teveel tijd zat tussen twee meetmomenten in, waardoor je de piek gewoon hebt gemist.
- Je kan teveel hebben gedronken waardoor jouw urine verdund is en de test een verkeerde uitslag geeft.
- Je hebt de test niet goed uitgevoerd, waardoor je telkens een negatieve test hebt. Lees daarom altijd eerst goed de bijsluiter voordat je aan de slag gaat.
- Het kan voorkomen dat er door de hypofyse te weinig of geen LH hormoon wordt aangemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je onregelmatig ongesteld wordt of juist helemaal niet meer menstrueert. Je kan door een tekort helaas ook onvruchtbaar worden. Heb je de test op de goede manier en regelmatig uitgevoerd, maar blijf je een negatieve test houden? Bel dan je huisarts om samen te overleggen wat je kan doen. Mocht blijken dat je inderdaad geen eisprong hebt, dan kan je daar meestal voor behandeld worden met medicatie. Afhankelijk van jouw situatie kan je estadiol, progestageen of DHEA voorgeschreven krijgen.
Naast een tekort kan je lichaam ook een overschot LH hormoon aanmaken. Meestal ervaar je hiervan geen klachten. Het kan wel zijn dat je onregelmatig gaat menstrueren.
Bron: apotheek