Het starten van een gezin is voor veel stellen een belangrijke en opwindende stap in hun leven. Hoewel sommige koppels zonder veel moeite zwanger worden, ondervinden anderen uitdagingen en kan het lang duren om zwanger te worden. Ben jij op zoek naar manieren om je kansen te vergroten, lees dan hier enkele nuttige tips.
- Tip 1: Een gezonde levensstijl
- Tip 2: Ken je cyclus
- Tip 3: Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik
- Tip 4: Verminder stress
- Tip 5: Neem prenatale vitaminen
- Tip 6: Beperk cafeïne-inname
- Tip 7: Vermijd bepaalde medicijnen
- Tip 8: Behoud een gezonde vaginale omgeving
- Tip 9 Raadpleeg een specialist
- Tip 10: Verhoog de zaadkwaliteit
- Tip 11: Zorg voor efficiente seks
Tip 1: Een gezonde levensstijl
Overgewicht of ondergewicht kan de hormoonbalans beïnvloeden en de menstruatiecyclus verstoren. Een gebalanceerd dieet kan helpen om een gezond gewicht te behouden. Ook lichaamsbeweging kan de vruchtbaarheid bevorderen. Ga bijvoorbeeld elke dag een uurtje wandelen, fietsen of ga naar de sportschool. Maar sport ook weer niet buitensporig veel want dat heeft dan weer een nadelig effect op de vruchtbaarheid. Het is belangrijk om een BMI tussen de 20 en 25 te hebben. Wil je graag afvallen, doe dit dan bij voorkeur voordat je zwanger bent. Wil je toch afvallen terwijl je al zwanger bent, lees dan hier hoe je dat op een gezonde manier kunt doen.
Je kunt je ook een afspraak maken bij het Geboortecentrum voor een kinderwensconsult. Je krijgt dan informatie over onder andere je gezondheid en die van je partner, leefstijl en aanvullende onderzoeken die mogelijk zijn voor een gezonde start van de zwangerschap.
Tip 2: Ken je cyclus
Door het begrijpen van je menstruatiecyclus en het identificeren van je vruchtbare dagen, kun je de kans op een succesvolle bevruchting vergroten. De meeste menstruatiecycli duren tussen de 28 en 32 dagen. De ovulatie vindt meestal plaats in het midden van de cyclus, en dit is het ideale moment om seks te hebben. Dus tussen dag 11 en 21. Je kunt ook letten op ovulatie signalen: zoals veranderingen in het cervixslijm, een lichte stijging van je lichaamstemperatuur, een toename van je libido en lichte buikpijn.
Voor een nauwkeuriger beeld kun je ovulatietesten gebruiken. Deze testen detecteren een piek in het luteïniserend hormoon (LH) in de urine, wat een aanstaande ovulatie aangeeft. Test dagelijks vanaf het einde van je menstruatie tot je een positief resultaat krijgt. In de dagen voor je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Sperma kan zo’n 4 dagen overleven, waardoor je bijvoorbeeld zwanger kan raken wanneer je 4 dagen voor je eisprong seks hebt gehad.
Tip 3: Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik
Zowel roken als overmatig alcoholgebruik kunnen de vruchtbaarheid verminderen. Roken kan de eileiders beschadigen en de eierstok reserve verminderen. Wanneer je als vrouw rookt, vermindert je vruchtbaarheid met wel 30%. Bij de man heeft roken een nadelig effect op de spermakwaliteit. Overmatig gebruik van alcohol kan zorgen voor een verstoorde menstruatiecyclus. Het is dus raadzaam om te stoppen met deze gewoonten als je probeert zwanger te worden. Lees ook: alcohol en de vruchtbaarheid van de man
Tip 4: Verminder stress
Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer stress te vermijden. Chronische stress kan de ovulatie en de kans op een zwangerschap beïnvloeden. Probeer ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen om stress te verminderen en zorg voor voldoende slaap.
Tip 5: Neem prenatale vitaminen
De meeste vitamine en mineralen krijg je waarschijnlijk al binnen als je een gezonde levensstijl hebt. Toch kan het geen kwaad dit aan te vullen met een multivitamine. Begin daarnaast ook met het innemen van foliumzuur voordat je zwanger probeert te worden. Bij voorkeur enkele maanden ervoor. Foliumzuur helpt het risico op geboorteafwijkingen van de hersenen en de wervelkolom van de baby te verminderen.
Tip 6: Beperk cafeïne-inname
Hoewel matige cafeïne-inname waarschijnlijk veilig is, suggereren sommige studies dat grote hoeveelheden cafeïne de vruchtbaarheid kunnen verminderen. Probeer daarom je inname te beperken tot minder dan 200 mg per dag, dat is ongeveer één kop koffie.
Tip 7: Vermijd bepaalde medicijnen
Sommige medicijnen kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden. Als je medicatie gebruikt, overleg dan met je arts over de mogelijke effecten op de vruchtbaarheid. Bespreek alle voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen die je inneemt en vraag, indien nodig, om veilige alternatieven.
Tip 8: Behoud een gezonde vaginale omgeving
Het gebruik van glijmiddel kan de beweeglijkheid van het sperma beïnvloeden. Als je een glijmiddel nodig hebt, kies dan voor een ‘spermavriendelijke’ variant. Vermijd ook vaginale douches, dit kan de pH-waarde verstoren, wat niet gunstig is voor het sperma.
Tip 9 Raadpleeg een specialist
Als je na een jaar proberen, of zes maanden als je ouder bent dan 35, niet zwanger bent geworden, kan het verstandig zijn om een vruchtbaarheidsspecialist te raadplegen. Je hebt dan waarschijnlijk wat hulp nodig bij je kinderwens. Zij kunnen diepgaande tests uitvoeren en behandelingsopties aanbieden. Lees hier meer over vruchtbaarheidsbehandelingen.
Tip 10: Verhoog de zaadkwaliteit
Het kan voorkomen dat de man wel vruchtbaar is, maar de kwaliteit van zijn sperma niet goed is. Voor mannen kan overmatige hitte rond het scrotum de spermakwaliteit verminderen. Vermijd daarom regelmatig gebruik van sauna’s en hete baden en draag loszittend ondergoed.
Tip 11: Zorg voor efficiente seks
De manier waarop jullie seks hebben kan invloed hebben op een succesvolle bevruchting. Zo wordt het afgeraden om als vrouw bovenop de man te zitten omdat het sperma daardoor mogelijk niet optimaal naar de baarmoeder beweegt. Kies bij voorkeur voor de missionarishouding maar ook ‘doggystyle’ kan ervoor zorgen dat de zaadcellen succesvol bij de baarmoeder terechtkomen. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer je partner ejaculeert zijn penis zich zo diep mogelijk in jou vagina bevindt. Blijf daarnaast na de seks even liggen, bij voorkeur met een kussentje onder je billen, op deze manier blijft er zoveel mogelijk sperma in de vagina.
Onthoud dat iedereen uniek is, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Heb geduld en blijf positief. Je bent niet alleen, veel stellen ervaren uitdagingen wanneer ze proberen zwanger te worden. Een positieve houding, goede kennis en de juiste ondersteuning kunnen allemaal bijdragen aan je uiteindelijke doel: het verwelkomen van een nieuw leven.