Heeft je kleine baby veel “prut” in de hoeken van het oogje? Krijgt hij misschien zelfs de oogleden niet goed meer van elkaar na het slapen? Dit ziet er niet fijn uit en voelt ook niet prettig, maar een ontstoken oog ook wel “prutoog” of “snotoog” genoemd, is een redelijk onschuldige kwaal die veel voorkomt bij pasgeborenen.
Een ontstoken oog is een veel voorkomende kwaal bij baby’s
Direct na de geboorte of kort daarna kampen veel baby’s met deze kwaal. Er zit dan opgedroogd vuil in de ogen en de oogjes kunnen tranen. In de ogen zit gele of geelgroenige, wat korrelige viezigheid. Soms blijven de oogleden na het slapen aan elkaar vastplakken omdat de viezigheid op beide oogleden aan elkaar klontert.
Tranen en traanbuis
Normaal gesproken worden de tranen aangemaakt door de traanklier onder het bovenste ooglid. Ze zorgen dat het oog niet uitdroogt en spoelen het oog schoon. Daarna worden ze afgevoerd via de traankanaaltjes naar de traanzak en vandaar naar het traanbuisje dat zich in de ooghoek naast de neus bevindt.
Oorzaak van een ontstoken oog bij pasgeborenen
Bij pasgeboren baby’s is de traanbuis vaak nog niet helemaal ontwikkeld. Hij is nog erg nauw maar kan ook nog afgesloten zijn met een dun vlies. De tranen kunnen dan nog niet netjes worden afgevoerd en hopen zich op. Er ontstaat een ophoping van vieze afscheiding in het oog, bestaande uit tranen en vuil, dat zich uiteindelijk toch een weg naar buiten moet banen. Het oog gaat tranen, en er vormt zich een vieze prut in de ooghoeken (vandaar: prutoog of pusoog).
Soms ook is de traanbuis wel helemaal goed maar gaat het om een gewone verkoudheid waarbij het neusslijmvlies is opgezwollen. Dit opgezwollen slijmvlies zorgt dan voor een tijdelijke verstopping van de traanbuisjes, die nog heel erg smal zijn bij een kleine baby. Als verkoudheid de oorzaak is van ontstoken ogen dan is het binnen een paar dagen weer over.
Bij een baby jonger dan 10 dagen kan een ontstoken oog door een seksueel overdraagbare aandoening (soa) komen.
Wat kun je er aan doen?
Maak het ontstoken oog schoon met uitgekookt en afgekoeld water en een schoon gaasje of watje dat niet pluist. Veeg voorzichtig van de buitenkant van het oog richting het neusje. Let op dat je gaasje schoon is, zodat je niet de viezigheid juist in het oogje terug smeert.
Je kunt heel voorzichtig met je pink naast de binnenste ooghoek richting het neusje masseren om te proberen de opening van de traanbuisjes te stimuleren.
Wanneer naar de huisarts
Als het vuil niet goed met de tranen mee uit het oog kan spoelen kan er sneller een ontstoken oog ontstaan. Wanneer moet je er mee naar de huisarts?
- Als het kindje er heel veel last van heeft (knipperen, wrijven, last van het licht)
- Als het oog rood ziet of roodomrand is
- Neem bij een baby jonger dan 10 dagen met 1 of 2 rode ogen direct contact op met de huisarts.
- Als je twijfelt
Als de huisarts het nodig vindt kan er antibiotica (zalf of druppels) worden voorgeschreven. Meestal gaat een ontstoken oog vanzelf binnen een week of 2 over. Bij een ernstigere oogontsteking bijvoorbeeld door een SOA kan het oog beschadigd raken. Dit is aan de huisarts om te beoordelen.
Maatregelen als een ontstoken oog niet vanzelf over gaat
Omdat deze kwaal veel voorkomt bij kleine baby’s en de verwachting is dat de traanbuis op een bepaald moment genoeg gegroeid is en vanzelf open zal gaan, wordt er meestal gewacht tot de baby één jaar is met verder onderzoek. Mochten er dan nog steeds veel klachten zijn, dan kun je naar de KNO arts worden doorgestuurd die dan de traanbuis kan doorprikken.
Bronnen: thuisarts.nl en twinklestar.nl