Bij de geboorte van een kind moeten er veel praktische zaken geregeld worden, zoals aangifte doen van de baby en het veelal online of telefonisch doorgeven van de geboorte aan werkgevers, kinderdagverblijf en allerlei instanties. Wat je precies allemaal na de geboorte van je baby moet regelen lees je hier!
Kijk ook op de pagina wat moet je regelen tijdens zwangerschap, welke zaken je beter vóór de geboorte al kunt regelen.
Direct regelen na de geboorte van je baby
Het spreekt voor zich dat je niet alleen je directe familie vertelt over de nieuwe wereldburger, maar vergeet ook vooral niet even contact op te nemen met
- de kraamzorg
- de drukker van de geboortekaartjes
- aangifte doen bij de gemeente
- je werkgever en die van je partner (verlof)
- ziektekostenverzekering
- aansprakelijkheidsverzekering bijstellen
- kinderbijslag aanvragen
- zorgverzekering en andere verzekeringen
- kinderdagverblijf waar je kind misschien al ingeschreven staat
Kraamzorg regelen na de geboorte van je baby
Heeft de geboorte thuis plaatsgevonden dan zal de kraamzorg er al zijn. Na een ziekenhuisbevalling moet je altijd direct even met de kraamzorg bellen om de geboorte door te geven. Indien er nog recht is op kraamhulp, dan kun je direct afspreken wanneer de kraamhulp bij jullie thuis kan komen. De tijd die moeder en kind in het ziekenhuis verzorgd zijn geweest gaat vaak van het aantal toegezegde uren kraamhulp af. Vraag hiernaar bij je eigen kraamzorgbureau.
Aangifte doen bij de gemeente
De baby moet binnen drie werkdagen na de geboorte worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waarin je kindje geboren is. Let op, dit hoeft dus niet de gemeente te zijn waar je zelf ook woont. Het ziekenhuis waar het kind is geboren kan bijvoorbeeld net even in een andere gemeente staan. Het is gebruikelijk dat de vader (de partner (m/v)) de aangifte van de geboorte doet bij de gemeente. Vergeet niet om een geldig identiteitsbewijs en eventueel trouwboekje mee te nemen. Het is ook handig om de verklaring van de geboorte mee te nemen die je hebt gekregen in het ziekenhuis of van de verloskundige. Hier staat het exacte tijdstip van de geboorte bijvoorbeeld op.
De aangifte zelf is gratis. Voor een kopie van de geboorteakte moet je wel betalen.
Je kind krijgt een Burgerservicenummer toegewezen, uitnodigingen voor inentingen van het RIVM en een bericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat laatste is belangrijk voor het aanvragen van de kinderbijslag.
Regelen kinderbijslag en andere toeslagen na de geboorte
Kinderbijslag
Alle ouders die kinderen hebben in de leeftijd van 0 tot 18 hebben recht op kinderbijslag. Het bedrag is per kind, heb je meerdere kinderen dan worden de bedragen opgeteld.
Binnen 2 tot 4 weken nadat je aangifte hebt gedaan van de geboorte van het kind bij de gemeente, ontvang je een bericht van het SVB. Je kunt hiermee de kinderbijslag online op hun site aanvragen. De kinderbijslag wordt op de 1e van januari, april, juli en oktober overgemaakt
Bij een volgend kind hoef je niets te doen, de kinderbijslag wordt dan automatisch aangepast.
Kindgebonden budget
Naast de kinderbijslag bestaat er ook nog het kindgebonden budget, een inkomensafhankelijke bijdrage voor gezinnen met één of meer kinderen met een lager inkomen. Omdat de regeling voor elke situatie anders is, krijgen de meeste mensen die recht hebben op het kindgebonden budget automatisch bericht van de SVB.
Krijg je geen bericht, maar denk je wel dat je er recht op hebt? Maak dan een proefberekening van jouw toeslagen. Als hieruit blijkt dat je inderdaad recht hebt op het kindgebonden budget, kun je deze aanvragen bij de Belastingdienst.
Kinderopvangtoeslag
Heb jij jouw kind aangemeld bij een kinderopvang? Dan heb je waarschijnlijk recht op kinderopvangtoeslag: een inkomensafhankelijke bijdrage van de kosten voor de kinderopvang. Deze toeslag moet je zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Let op, dit moet je wel binnen drie maanden doen nadat je kind voor het eerst naar de opvang is gegaan. Anders vervalt je recht op de toeslag van de eerdere maanden.
Pleegvergoeding
Een geldelijke vergoeding voor als je een pleegkind opneemt in je gezin. Lees op de site van de Rijksoverheid meer over de pleegvergoeding.
Verzekeringen en geld
Zorgverzekering
Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Dus ook voor je pasgeboren kind. Tot 18 jaar betaal je geen premie en kun je kinderen gratis bijschrijven op de polis van jou of je partner. Het handigst is om dit te doen bij degene met de meest uitgebreide verzekering. Het kind is dan namelijk voor hetzelfde verzekerd. Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent, is je kind dat ook niet.
Het is nodig om je kind, uiterlijk binnen 4 maanden na de geboorte, aan te melden bij de zorgverzekering.
Inboedelverzekering
Wanneer je jouw eerste kindje verwacht, neemt het aantal spullen in huis flink toe. Een kinderwagen, maxi-cosi, commode, kleding, speelgoed en ga zo maar door. Al deze spullen hebben bij elkaar opgeteld best een flinke waarde. Daarom is het goed om ook te kijken naar de hoogte van je inboedelverzekering. Wellicht dat het verstandig is om deze naar boven bij te stellen.
Daarnaast is het ook verstandig uw verzekeringen opnieuw door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheidsverzekering of inzittendenverzekering.
Uitvaartverzekering
Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je kind is geboren. Maar wanneer jij of je partner een uitvaartverzekering heeft, is het verstandig om uit te zoeken of je jouw kind tegen een lage premie kan verzekeren. Bij sommige verzekeraars is dit zelfs gratis. Zo kun je bij Monuta je kind tot 18 jaar gratis bijschrijven op de polis.
Spaarrekening openen
Veel banken bieden een speciale spaarrekening voor kinderen aan. Niet gek, want ouders willen het niet alleen nu maar ook in de toekomst goed geregeld hebben voor hun kind. Als ouder heb je tot de achttiende verjaardag zeggenschap over de rekening en valt deze onder het eigen vermogen.
Er zijn verschillende rekeningen en dus ook verschillende voorwaarden. Soms mag je slechts een beperkt bedrag per jaar storten of kan je niet voor de achttiende verjaardag van het kind geld opnemen van de rekening. Kijk goed welke voorwaarden nu en op lange termijn het beste bij jou en je kind passen.
Voogdij
Denk ook eens na over wat er zal gebeuren indien één of beide ouders onverhoopt zou overlijden. Maak zo nodig een testament aan of pas het bestaande testament aan. Je legt in het testament het financiële deel vast, maar ook kun je aangeven wie jullie graag als voogd zouden zien. Ouders kunnen 1 of 2 personen aanwijzen als voogd voor het geval zij zelf komen te overlijden.
Je kunt een voogd aanwijzen in het testament, maar het kan ook gratis door registratie in het gezagsregister. Bij overlijden van de ouders krijgt die persoon de verantwoordelijkheid voor de kinderen.
Is er niets vastgelegd omtrent voogdij? Dan neemt de rechter de beslissing wie het kind of de kinderen kan opvoeden na uw dood. Meestal gaat dat in goed overleg met de families. Als het niet lukt wordt de Raad van de Kinderbescherming om advies gevraagd.
Geboortekaartjes
Hoe stel je familie en vrienden op de hoogte? Via telefoon of social media, de belangrijkste mensen krijgen vast nog wel een mooi papieren geboortekaartje. Waarschijnlijk heb je voor de geboorte al iets uitgezocht en is het nu alleen nog maar doorgeven aan de drukker en de kaartjes op de post doen. Heb je nog niets geregeld, via internet zijn er tal van bedrijven die je snel aan een partij mooie kaartjes kunnen helpen.
Bestel er in ieder geval niet te weinig. Er zijn altijd mensen die achteraf toch nog een kaartje willen die jij vergeten bent te sturen. En houd er een paar achter de hand voor het kind zelf, leuk voor later.