“Zo’n kindje, dat is toch onbetaalbaar”, verzuchtte een oude (kinderloze) tante toen ze onze pasgeborene kwam bekijken op kraambezoek. En ze heeft gelijk: kinderen zijn geweldig. Een nieuw leven, het plezier en de liefde die je als ouder van je kinderen hebt is niet in geld uit te drukken. Wat niet wil zeggen dat mensen mét kinderen er niet een fors gedeelte van hun inkomen aan op zien gaan. En misschien wel meer dan je denkt. Wat kost een kind eigenlijk gemiddeld?
De kosten van een kind
Wat heb je voor extra kosten als je één of meerdere kinderen hebt? De kosten van een baby zijn anders dan de kosten die je hebt als je kinderen tieners zijn. De kinderopvang, babykamer en luiers zijn een grote kostenpost in de beginjaren, later betaal je meer voor de studie. In het algemeen kun je denken aan kosten voor kleding en (kinder)meubels, extra kosten voor gas en licht, wonen, de dagelijkse boodschappen en vakanties bijvoorbeeld. Hoe groter het gezin, hoe hoger deze kosten doorgaans worden.
Kinderopvang is in de eerste paar jaar een grote kostenpost. Kinderdagverblijven, gastouders en nso’s kosten geld. En wellicht gaat één of gaan beide partners minder werken. Gelukkig draagt de overheid ook wel een steentje bij door middel van onder meer kinderbijslag of inkomensafhankelijke vergoedingen voor opvang of andere kosten.
Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Ouders die meer geld te besteden hebben zullen ook relatief meer geld aan hun kinderen uitgeven. Het CBS heeft berekend dat ouders gemiddeld zo’n 17 procent van het besteedbaar inkomen aan de kinderen “kwijt” zijn.
Ouders zijn gemiddeld zo’n 17 procent van het besteedbaar inkomen kwijt aan extra kosten voor de kinderen.
Overigens is het eerste kind het duurst: alle kosten moeten nog worden gemaakt. Komt er een broertje of zusje, dan staat er wellicht nog een kinderwagen en ledikant om te hergebruiken en veel speelgoed kan worden gedeeld. Twee kinderen kosten (samen) gemiddeld 26 procent van het inkomen, drie kinderen 33 procent en vier kinderen 40 procent.
Middelbare school
Bij kinderen tussen de 12 en 18 jaar moet je denken aan kosten voor de middelbare school (de schoolboeken zijn anno 2017 dan wel gratis, maar alsnog berekent de school je snel een paar honderd euro aan overige kosten per jaar. Een laptop of tablet nodig voor school, een smartphone, sportverenigingen, uitgaan en kleding. Tot aan hun 18e verjaardag heb je al snel zo’n halve ton gemiddeld per kind uitgegeven.
Lees ook: hoe kies je een middelbare school?
Studiekosten
Na de middelbare school volgt er vaak een vervolgstudie van een aantal jaar. En ook dat is verre van goedkoop!
De studiekosten blijven elk jaar stijgen. Tel je collegegeld, studieboeken, geld voor eten en drinken en kamerhuur bij elkaar op dan heeft je kind alleen daar al in vier jaar tijd zo’n 58.000 euro voor nodig, volgens het NIBUD in 2017. Bij deze berekening is de aftrek voor studiefinanciering nog niet meegenomen, maar ook die regeling wordt steeds meer uitgekleed.
Wil je kind niet met een flinke studieschuld blijven zitten dan is er echt wel wat eigen geld nodig. Natuurlijk kan je kind naast de studie een bijbaantje nemen, maar steeds meer ouders merken dat het toch erg prettig is als ze tijdens de studieperiode wat bij kunnen springen met een financiële bijdrage aan de kosten van studie en levensonderhoud of bijvoorbeeld het halen van het rijbewijs.
Vermogen opbouwen
Omdat ook spaargeld tegenwoordig niet veel meer opbrengt is het slim om eens na te denken over vermogensopbouw. Helaas springt de overheid steeds minder bij en is ook het opbouwen van pensioen niet voor iedereen vanzelfsprekend meer. Hoog tijd dus om zelf actie te ondernemen. Wacht niet af, maar begin alvast wanneer dat financieel gezien kan met het opbouwen van een eigen vermogen. Bijvoorbeeld om de kosten van (studerende) kinderen straks beter op te kunnen vangen.
Bron: Het NIBUD onderzoek 2017