Je kind mag na het eerste jaar in principe gewoon “met de pot mee eten”. Wees nog wel zuinig met suiker en zout en te gekruid eten. De opvolgmelk die je je baby gaf mag worden vervangen door gewone koemelk wanneer hij een peuter is geworden. Borstvoeding kan natuurlijk ook nog steeds. Wat zijn de voedingsadviezen voor een dreumes en peuter, je leest het hier.
- Voedingsadvies: wat mag je dreumes/peuter wel en niet eten?
- Geen zout toevoegen
- Vitamine D voor kinderen tot 4 jaar
- Een peuter heeft vet nodig in het eten!
- Lust ik niet! Peuters die niet meer willen eten…
- Een paar algemene tips bij kinderen die slecht eten:
- Wat moet een kind tussen de 1 en 2 jaar minimaal per dag binnenkrijgen?
- Veel gestelde vragen over voeding bij kinderen
Voedingsadvies: wat mag je dreumes/peuter wel en niet eten?
In het onderstaande schema vind je wat je kind ongeveer nodig heeft aan voeding:
- 2-3 bekertjes melk- of melkproducten
- 0,5 plakje kaas
- 65 g vlees, vis, kip of gevolgelte
- 5 g halvarine per snee brood
- 15 g margarine voor het bakken
- 1-3 sneetjes brood
- 1-2 stuks aardappelen
- 1-2 lepels groente
- 1-2 stuks fruit ( of vruchtensap)
- vocht 0,5 – 1 liter
Geen zout toevoegen
Een belangrijk advies omtrent de voeding is: voeg geen extra zout aan het eten toe. Het zout wat we toevoegen aan onze maaltijden is opgebouwd uit natrium en chloride (1 gram zout bestaat uit 400 mg natrium en 600 mg chloride). De aanbevolen hoeveelheid natrium die een 1 jarig kind per dag nodig heeft is 225 mg. Voor een volwassen persoon is dat 400 mg. Een volwassenen heeft dus aan 1 gram zout voldoende, een 1 jarig kind aan een half gram zout.
Zout zit van nature of toegevoegd door de fabrikant, in een heleboel voedingsmiddelen. En zelf willen we graag ook nog strooien. Dit zelf strooien is in principe niet nodig voor onze behoefte aan natrium, maar doet men enkel voor de smaak.
Het is bewezen dat overmatig natrium gebruik (door zelf strooien en producten gebruiken waar veel zout aan is toegevoegd (zoals bijvoorbeeld blikgroente). De kans op hoge bloeddruk verhoogd. Dit geldt ook voor jonge kinderen!
Het voedingsadvies is dus om geen extra zout toe te voegen aan de maaltijden. Mocht u dit wel willen doen gebruik dan zeker niet meer dan 250 mg zout per dag.
Vitamine D voor kinderen tot 4 jaar
Tot 4 jaar moeten kinderen extra vitamine D gebruiken. Vitamine D wordt door het zonlicht direct aangemaakt in de huid. Weinig zonlicht, bedekkende kleding en/ of een donkere huid kunnen ervoor zorgen dat de aanmaak van vitamine D minimaal is. Het is niet mogelijk het aantal microgrammen vitamine D dat een peuter nodig heeft alleen uit de voeding te halen. Daarom is het advies elk kind onder de vier jaar het hele jaar door extra vitamine D te geven.
Er zijn bij de drogist verschillende multivitaminen te koop. Het merk maakt niet uit, zolang het een multivitaminen is, is het goed.
Een peuter heeft vet nodig in het eten!
“Let op vet!” is de welbekende slogan van het Voedingscentrum. We worden er op gewezen vooral vetarme producten te gebruiken. Dit, omdat we anders met onze voeding te veel vet binnen krijgen, dat door ons lichaam wordt opgeslagen waardoor er een grote kans bestaat op overgewicht. Maar het voedingsadvies voor een peuter is dat hij gezond vet nodig heeft!
Voor een peuter gelden echter andere voedingsadviezen: een peuter mag namelijk gerust wat (gezond) vet in het eten gebruiken. Natuurlijk moet je letten op vet, niet te vaak ongezonde snacks eten, maar vergeet ook niet dat vet een voedingsstof is die met name jonge kinderen ook nodig hebben. Volle melk en margarine, vette vis zijn geen probleem. Zonder voldoende vet in de voeding van een peuter bestaat de kans dat deze te weinig vet gebruikt. Een peuter heeft vet nodig omdat zijn lichaam hieruit energie haalt om te groeien, te spelen en zich te ontwikkelen. Tevens zit in deze vette producten vitamine D wat ook belangrijk is voor peuters, zie boven.
Lust ik niet! Peuters die niet meer willen eten…
Dat met de pot mee doen klinkt alsof het eten nu een stuk makkelijker gaat worden. Helaas is niets minder waar, meestal beginnen na het jaar vaak de problemen. Ging er tot voor kort nog alles in, nu begint je dreumes eigenwijs te worden en de dingen die hij niet lust te weigeren. Mijn voedingsadvies: blijf het proberen! Soms is het gewoon wennen aan de smaak.
Verder moet je je bedenken dat het weigeren van eten een prima machtsmiddel is van kleine kinderen. Maak je dus niet te snel druk, hij zal vast wel weer een keer gaan eten. Het lichaam van je dreumes geeft vanzelf aan wanneer het iets nodig heeft, dus zomaar uithongeren zal hij niet. Zolang je kind gezond is en genoeg aankomt is er niets aan de hand. Straf je kind in ieder geval niet als hij zijn groente niet opheeft door hem een toetje te onthouden.
Een paar algemene tips bij kinderen die slecht eten:
- Houd het gezellig! Maak van het (avond)eten aan tafel een sociale aangelegenheid, praat over gezellige dingen en zo min mogelijk over het (niet) eten. Zoals gezegd: niet eten kan een machtsmiddel zijn of een manier om aandacht te vragen. Beperk de aandacht die je aan het ongewenste eetgedrag schenkt tot een minimum.
- Houd een vaste tijd aan om te eten. Bijv 15 minuten. Daarna ruim je af. Laat je kind niet aan tafel zitten met eten.
- Laat je kind zo mogelijk zelf opscheppen. Zorg dat het bord niet te vol is, dat wekt weerstand.
- Zo veel mogelijk zèlf laten eten, niet voeren als dat niet nodig is.
- Laat een wat ouder kind helpen bij het tafel dekken of het kiezen (uit twee groenten bijvoorbeeld). Zo maak je hem ook een beetje verantwoordelijk.
- Minder eten dan in het eerste jaar
Wat moet een kind tussen de 1 en 2 jaar minimaal per dag binnenkrijgen?
Het eerste jaar is je baby ontzettend hard gegroeid, zijn lengte is bijna verdubbeld en het gewicht is nu soms al drie keer zo hoog als het geboortegewicht. Die groei van het eerste jaar gaat je kind de rest van zijn leven niet meer halen. Logisch dus ook dat hij na dat eerste jaar minder behoefte aan eten heeft. Zorg voor een gevarieerd menu met voldoende groente, fruit en koolhydraten, vet (volle melkproducten) en eiwitten en ijzer(rood vlees, groene bladgroenten, bonen) en calcium (beker melk).
Probeer elke dag fruit en portie groente te geven en ongeveer drie tot vier porties eten rijk aan koolhydraten zoals brood, rijst of pasta, aardappels. Geef water of thee en melk. Wees matig met drankjes met veel suiker erin en met snoep.
Maak je je zorgen dat je kind niet genoeg binnen krijgt? Ten eerste, je kind zal (net als jijzelf) de ene dag minder trek hebben dan de andere. Ten tweede, ongemerkt gaat er vaak toch meer in dan je denkt. Een stukje worst bij de slager, een rauw peentje als jij aan het koken bent. Schrijf eens op wat je kind een week lang eet. Meestal valt het wel mee. Maak je je toch zorgen, overleg dan met het consultatiebureau.
Veel gestelde vragen over voeding bij kinderen
Veel ouders zitten met vragen over de voeding van hun kinderen. Of het nou gaat om vragen over voedingsstoffen of vragen over hoe ze hun nukkige peuterpuber weer normaal met het avondeten kunnen laten meedoen. Kijk ook eens op onze pagina met veel gestelde vragen (met antwoorden!).