In Nederland heb je als werkende of uitkeringsgerechtigde zwangere recht op doorbetaald zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Hoe zit dat precies? En wat betekent dat voor jou? Wanneer kan jij met zwangerschapsverlof en hoe lang kun je met zwangerschapsverlof? Bereken het hier met onze online rekentool.
Officieel duurt het zwangerschapsverlof tot en met de dag van de bevalling, het bevallingsverlof start daarna. Vaak ook wordt de periode dat je verlof hebt gewoon met één woord zwangerschapsverlof genoemd. Hier lees je hoe lang het verlof mag duren en wanneer het ingaat. Met onze unieke tool kun je ook zien wat dat precies betekent voor jou in jouw situatie!
Zwangerschapsverlof – wanneer en hoe lang
Het totale verlof dat je krijgt voor zwangerschap en bevalling is (minimaal) 16 weken. Het zwangerschapsverlof gaat in op zijn vroegst 6 weken en uiterlijk 4 weken vóór de uitgerekende datum plus één dag.
In principe mag je zelf bepalen of je 4, 5 of 6 weken (of iets daartussenin) van te voren stopt met werken. Gaat het moeizaam op het einde kun je overwegen eerder te stoppen. Onderschat de zwaarte van de laatste zwangerschapsweken niet! Je kunt ook wat later met verlof. Het voordeel is dan dat je het niet opgenomen zwangerschapsverlof mag optellen bij het bevallingsverlof en je dus langer vrij hebt als het kindje er eenmaal is. De dagen die je minder dan de 6 weken zwangerschapsverlof hebt opgenomen kun je bijtellen bij het bevallingsverlof. Ga je 5 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof, dan mag je 1 week extra bevallingsverlof opnemen.
Uitzonderingen:
- Moet je je vanwege de zwangerschap of om een andere reden ziek melden tussen de periode van 6 weken voor de verwachte bevaldatum en de bevalling, dan gaat het zwangerschapsverlof automatisch op die datum in. Misschien eerder dan je had gepland.
- Heb je gekozen voor 6 weken zwangerschapsverlof dan heb je in principe recht op 10 weken bevallingsverlof. Wordt de baby echter te laat geboren, meer dan één dag na de uitgerekende datum, dan heb je nog steeds recht op 10 weken bevallingsverlof, ook al heb je dan al meer dan 6 weken zwangerschapsverlof gehad.
- Ligt de baby langer dan 7 dagen in het ziekenhuis dan mag het bevallingsverlof worden uitgebreid tot maximaal 10 weken extra. Bekijk hoe dit zit op de site van het UWV. Dit punt wordt niet meegenomen in de berekening hieronder.
- Je kunt ook besluiten na de bevalling eerder weer aan het werk te gaan. Sinds 1 januari 2015 mág je de laatste periode van je bevallingsverlof in delen opnemen. Het betreft dan de weken verlof die overblijven na 6 weken na de datum van de bevalling. Deze uren mag je, in overleg met je werkgever, gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken.
Zwangerschapsverlof aanvragen
Officieel moet je uiterlijk 3 weken voor ingang van het zwangerschapsverlof doorgeven aan je werkgever dat je met verlof wilt gaan. In de praktijk zullen de afspraken hierover vaak al eerder gemaakt worden. Ontvang je een uitkering dan vraag je het zwangerschapsverlof bij het UWV aan.
Verlof wanneer je een tweeling of meerling verwacht
Ben je in verwachting van meer dan één kind? Dan heb je recht op meer verlof, namelijk 10 weken zwangerschapsverlof in plaats van zes, en 10 weken bevallingsverlof. In totaal dus 20 weken. Het verlof gaat dan in ergens tussen de 10 en 8 weken voor de uitgerekende datum.
Andere vormen van verlof
Na het zwangerschapsverlof kun je natuurlijk weer gewoon aan het werk gaan. Wees je ook bewust van je recht op ouderschapsverlof. Dit kun je direct aansluitend aan het bevallingsverlof opnemen maar ook later. Het opnemen van ouderschapsverlof, geheel of in delen, is mogelijk tot het kind 8 jaar oud is.
Voor de partner van de pas bevallen vrouw is er ook een vaderschapsverlof regeling (partnerverlof).
Meer weten
Bekijk de informatie op rijksoverheid.nl en veel gestelde vragen en antwoorden. De berekening is zorgvuldig gemaakt en getest op grond van de informatie zoals we die op de site van de Nederlandse overheid ten tijde van schrijven van dit artikel hebben gevonden. Er kunnen geen rechten worden ontleend!