Van groep 8 op de basisschool, waar alles vertrouwd voelt, naar de brugklas op de middelbare school. Een grote stap in het leven van je kind en dat is voor jou als ouder ook even wennen! Ineens weer de jongste zijn, een nieuwe klas, andere vakken, meer huiswerk en veel verschillende docenten. Dit vraagt om een enorme stap in de zelfstandigheid van je kind. Hoe kan jij helpen bij de voorbereiding op deze overgang en hoe kan je dit het beste doen? In dit artikel geven we 7 tips voor een soepele overgang naar de brugklas.
1. De voorbereiding start bij de keuze van een school
De voorbereiding voor de overgang naar de middelbare school start al bij het uitzoeken van een school. Neem hiervoor de tijd en bezoek verschillende open dagen. Het bezoeken van open dagen helpt kinderen een realistisch beeld te krijgen van hun nieuwe school. Het is daarnaast belangrijk om met je kind te praten over zijn indrukken en verwachtingen. Door het gesprek hierover aan te gaan, kan je helpen bij het maken van een keuze die goed voelt voor je kind. Heeft je kind een keuze gemaakt, laat het onderwerp dan even rusten en laat hem even genieten van de laatste maanden op de basisschool zodat hij deze periode op een fijne manier kan afsluiten.
Bereid aan het einde van de zomervakantie vast wat voor, dit kan onzekerheid en spanning wegnemen en je kind wat meer zelfvertrouwen geven. Zo kan het fijn zijn om alvast eens door de boeken te bladeren om een beeld te krijgen van wat er allemaal geleerd gaat worden. Ook is het een goed idee om samen eens de route af te leggen naar de nieuwe school. Bespreek ook de vooroordelen die vaak ter sprake komen zoals; je krijgt gelijk heel veel huiswerk, alle leraren zijn heel streng, je wordt gepest als brugpieper et cetera. Dit geeft je de kans je kind gerust te stellen.
Vaak is er voor de zomervakantie al een introductiedag op de middelbare school. Zorg dat je kind daarbij kan zijn, zo mist hij geen belangrijke informatie en krijgt hij alvast de kans om een beetje te wennen.
2. Het aanschaffen van de juiste spullen
Koop samen leuke nieuwe schoolspullen. De meeste middelbare scholen hebben een lijst met benodigdheden die geadviseerd worden zoals een rekenmachine, geodriehoek, schriften, kaftpapier enzovoorts. Schoolboeken worden door de school aangeleverd en die hoef je niet zelf te kopen.
Ook is het belangrijk een goede stevige tas te kopen. En misschien wat nieuwe kleding?! Wanneer je kind een tas heeft en spullen en ook kleding draagt waar hij zich prettig in voelt zal hij sterker in zijn schoenen staan en makkelijker contact leggen met nieuwe klasgenootjes.
3. Creëer een rustige werkplek
Wanneer je kind naar de middelbare school gaat krijgt hij te maken met meer huiswerk en daarom is het belangrijk dat er een rustige en opgeruimde plek is in huis waar hij zich goed kan concentreren. Je kan samen met je kind een plekje inrichten. Als jullie dit nog niet hebben koop dan een goed bureau en een fijne stoel en zorg voor wat opbergruimte voor pennen, boeken etc.
Bij het inrichten van deze leerplek kan je je kind vast wat structuur en planning aanleren. Organiseer de boeken en koop opbergmappen waar je kind per vak belangrijke papieren in kan ordenen. Ook handig is een whiteboard waar hij zijn planning op kan schrijven. De zomervakantie is een mooie gelegenheid om de kamer van je kind een opfrisbeurt te geven en helemaal ‘brugklasproof’ te maken!
4. Hulp bij het plannen en maken van huiswerk
Misschien heeft je kind al wel wat huiswerk gekregen op de basisschool, maar dat is niet te vergelijken met het huiswerk dat hij zal krijgen op de middelbare school. Het zal een hele omschakeling zijn, maar het hoort er nu eenmaal bij. Je kind zal thuis opdrachten moeten doen en moeten leren voor toetsen en overhoringen. Belangrijk daarbij is dat er zo min mogelijk afleiding is. Maak daarom afspraken over telefoon, laptop, tv en andere apparatuur.
Het is belangrijk dat het huiswerk goed wordt bijgehouden om achterstanden te voorkomen. Wat voor veel kinderen, zeker in het begin, vooral lastig zal zijn is het inplannen van het huiswerk. Hierbij kan jij je kind de eerste maanden helpen en ook op school wordt hier in het begin extra aandacht aan besteed. Hoewel niet ieder kind hierop zal zitten te wachten, is het verstandig om al vanaf de start mee te kijken en te helpen met plannen. Wanneer je hiermee wacht tot je kind vastloopt zal hij zich alleen maar onzekerder voelen. Daarnaast is ontspanning voor je kind ook belangrijk dus hoe sneller hij het plannen onder de knie heeft hoe meer ruimte er overblijft voor sporten, gamen, netflixen et cetera.
Levert het maken van het huiswerk thuis een hele strijd op, informeer dan eens naar huiswerkbegeleiding. Veel scholen bieden dit in de brugklas aan. Maar er zijn ook particuliere praktijken die huiswerkbegeleiding aanbieden. Je kan huiswerkbegeleiding aanvragen voor een bepaald vak, denk bijvoorbeeld aan bijles scheikunde of bijles wiskunde. Natuurlijk kun je ook bijles krijgen voor andere vakken of meerdere vakken tegelijk.
5. Extra aandacht en rust
De eerste paar maanden op de middelbare school zullen vrij intensief zijn voor je kind. Probeer er daarom voor de te zorgen dat je kind voldoende rust krijgt. Een uitgerust kind kan veel beter omgaan met veranderingen, stress en spanning en zal daardoor sneller gewend zijn aan de nieuwe situatie.
Als ouder kan je je kind ook een beetje extra steun geven de eerste maanden, door vaker thuis te zijn wanneer je kind uit school komt. Je zoon/ dochter heeft dan iemand om even mee te praten om zo de eerste indrukken te verwerken. Daarnaast heb je dan voldoende tijd om de nodige begeleiding te bieden bij het plannen en maken van het huiswerk.
6. Vergeet niet, wennen kost tijd!
Hoewel het een grote overgang is, zijn de meeste kinderen binnen een paar maanden gewend en hebben goed hun draai gevonden op hun nieuwe school. De eerste weken zijn de meeste leerlingen nog wel heel erg moe door alle nieuwe indrukken. Het wennen kost heel veel energie en het is dus absoluut niet iets om je zorgen over te maken wanneer je merkt dat je kind de eerste tijd nog wat moeite heeft met de vakken, het huiswerk en/of de nieuwe klasgenoten.
Gelukkig wordt hier bij veel scholen rekening mee gehouden en hebben bijna alle scholen een introductieperiode en een langzame opbouw van het huiswerk. Ook wordt er in de eerste periode vaak een ouderavond georganiseerd, zodat de ouders op de hoogte kunnen worden gehouden van het reilen en zeilen op school. Hierbij hoort uiteraard ook een kennismaking met de mentor.
7. Nuttige informatie
Vind jouw kind het heel erg spannend of wil je je kind extra goed begeleiden bij de overgang naar de middelbare school, dan zijn onderstaande boeken zeker een aanrader:
- Naar de brugklas (2012), Caja Cazemier, Karel Eijkman
- Hoe overleef ik de brugklas? (2015), Francine Oomen
- De survivalKID, middelbaar onderwijs, (2016) Luc Descamps
- Survivalgids brugklas en puberteit (2018), Caja Cazemier
- Schoolmania (2016) Ingrid van Essen, Kiki Mol
- Het burgklasspel (een bordspel), Uitgeverij: Scala leuker leren
*Dit artikel bevat gesponsorde content