Baby tien weken oud – hoogtepunten
Slaapschema
Als je baby 10 weken oud is, zal je merken dat het schema van je baby steeds voorspelbaarder wordt. Je baby zal overdag nog zo’n drie keer slapen.
Verkouden
Baby’s hebben een onvolgroeid immuunsysteem, wat betekent dat ze meer kans hebben om ziektes op te lopen. Gemiddeld zal je baby ongeveer 6 keer per jaar verkouden worden.
Haaruitval
Meestal begint je haar uit te vallen zo’n 3 tot 6 maanden na de bevalling. Geef je borstvoeding dan heb je misschien nog geen last van haaruitval, totdat je begint met flesvoeding of vaste voeding.
Ontwikkeling van je baby
Als je baby een week of 10 oud is zal hij waarschijnlijk steeds meer gaan drinken. Naarmate je baby groeit en hij langere periodes wakker is zal hij ook meer voeding nodig hebben. Als je baby nog niet uit zijn eerste kleertjes is gegroeid zal dat binnenkort gebeuren. Misschien ben jij wel één van die gelukkige ouders waarvan hun baby de nacht doorslaapt, maar over het algemeen hebben de meeste ouders nog steeds last van slaaptekort.
Je baby zal rond de 10 weken alles wat hij tegenkomt in zijn mondje willen stoppen. Hij gebruikt deze tastzin om dingen te ontdekken en verkennen. Hij heeft nog niet voldoende controle over zijn handjes vandaar dat dit met de mond gebeurd. Pas dus goed op met kleine spullen of loszittende dingen om verstikkingsgevaar te voorkomen. Al dit geknaag en gekauw zorgt ervoor dat je baby extra speeksel aanmaakt waardoor hij gaat kwijlen. Extra slabbers en doeken zijn nu handig om in de buurt te hebben.
Hand- en oogcoördinatie
De hand- en oogcoördinatie van je baby begint met 10 weken ook ergens op te lijken. Je baby zal beginnen te begrijpen dat hetgeen wat hij voor zich ziet hij misschien wel kan grijpen. Hij zal hier druk mee gaan oefenen de komende tijd. Bungelende, knijpbare en kleurrijke speeltjes zijn op deze leeftijd dus geweldig voor je baby.
Maar vergeet ook hun gehoor niet. Muziek, muzikaal speelgoed, zachte rammelaars en krakende knuffels zullen ook de aandacht van je baby trekken. Is je baby niet druk in de weer met zijn mooie speelgoed dan kan het zijn dat hij zijn eigen tenen of handjes aan het bestuderen is.
Slaapschema
Het schema van je baby wordt steeds voorspelbaarder. Je baby zal overdag nog drie keer slapen. Om 09:00 uur na het eten en spelen. Om 13:00 uur na de lunch en om 16:00 uur, zal hij zijn laatste dutje van de dag doen.
Baby’s slapen gemiddeld zo’n één à twee uur per dutje. Maar slaapt jouw baby korter of nog niet door ‘s nachts, maak je dan geen zorgen. Slaappatronen veranderen in dit stadium om de paar weken. Je kunt je baby helpen om een goed slaappatroon te ontwikkelen door een voorspelbaar dagschema aan te houden. Laat hem slapen in zijn wiegje of ledikantje en laat hem op vaste tijden spelen. Voedt en was je baby ook op vaste tijden.
Het bijhouden van een schema kan je als nieuwe moeder helpen om een beetje controle te houden. Vooral op dagen dat je baby onvoorspelbaar is. Maar wees hier niet te strikt in want soms is het ook wel fijn als je baby een beetje flexibel is. Zodat hij af en toe ook gewoon in de kinderwagen in slaap valt als je niet thuis bent.
Gezondheid
Je doet er alles aan om je baby te beschermen tegen ziektes, toch zal je baby vroeg of laat verkouden worden. Baby’s hebben nog een onvolgroeid immuunsysteem. Dit betekent dat ze meer kans hebben om ziek te worden dan jij. Gemiddeld zal je baby ongeveer 6 keer per jaar verkouden worden. Meestal is hier niet heel veel tegen te doen en zal je baby moeten uitzieken. Dit kan enkele dagen tot een paar weken duren.
Als een verkoudheid de neus van je baby verstopt, kan hij moeite hebben met eten (omdat hij door zijn neus ademt terwijl hij zuigt). Je kunt dan eventueel voor het voeden een neusdouche gebruiken of een neusspray in de vorm van een zoutoplossing.
Lijkt je baby zieker te worden en één of meer van onderstaande symptomen te hebben, neem dan contact op met je huisarts.
- veel hoesten;
- piepende ademhaling;
- lusteloosheid;
- geen tot weinig natte luiers;
- meer dan normaal huilen;
- temperatuur van 38 graden of hoger en/ of;
- trekken aan oortjes (wat een teken kan zijn van een oorontsteking)
Net als een verkoudheid komt ook een oorontsteking vaak voor bij baby’s. In het eerste levensjaar heeft 10-20% van de baby’s minstens drie keer last van een oorontsteking. Meestal begint een oorontsteking met een gewone verkoudheid.
Lees hier meer over het herkennen en behandelen van een oorontsteking
Jij als moeder en tips
Overweldigend gevoel
Voel je je af en toe of constant overweldigd of misschien wel wanhopig door het ouderschap. Vergeet dan vooral niet dat je niet de enige bent! Het is niet gek dat je een ondergesneeuwd gevoel krijgt van alles wat er op je afkomt. De huishoudelijke klusjes, boodschappen, je baan, je partner die tijd met je wil doorbrengen en de veeleisende baby vergen veel energie en eisen soms zijn tol. Dat betekent niet dat je het allemaal alleen hoeft te doen.
Vraag om hulp. Bij vriendinnen, familie of online bij andere moeders. Of vraag je partner om hulp. Meestal werkt het het beste als je aangeeft wat je specifiek nodig hebt om bij jou het overbelaste gevoel een beetje weg te nemen.
Ook heel belangrijk claim af en toe wat me-time. Je prioriteiten zijn misschien wel veranderd maar jij bent er ook nog en je wordt er echt niet leuker van als je jezelf helemaal wegcijfert. Zorg er dus voor dat je ook nog wat tijd doorbrengt met vriendinnen. En ook jij en je partner moeten elkaar niet uit het oog verliezen.
Haaruitval
Veel vrouwen krijgen na hun bevalling in meer of mindere mate last van haaruitval. Haar heeft een groeifase, een overgangsfase, een rustfase en een uitvalfase. De haren op je hoofd bevinden zich allemaal in een andere fase. Normaliter verlies je per dag 50 tot 120 haren. Maar er groeien ook nieuwe haren bij en dus merk je er weinig van.
Wanneer je zwanger bent heb je veel van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat het grootste gedeelte van je haar in de groeifase zit. Hierdoor hebben veel vrouwen als ze zwanger zijn een volle bos haar. Na de bevalling daalt je oestrogeenniveau snel. Hierdoor komen al de haren die in de groeifase zaten in de rustfase terecht en vervolgens in de uitvalfase. En dan begin je dus veel haar te verliezen. Gemiddeld verliezen vrouwen na de zwangerschap ongeveer 30% van hun haar.
Meestal begint je haar uit te vallen zo’n 3 tot 6 maanden na de bevalling. Geef je borstvoeding dan heb je misschien nog geen last van haaruitval, totdat je begint met flesvoeding of vaste voeding.
Hoewel niet iedere vrouw last heeft van extreme haaruitval is het meestal niet te voorkomen. Het enige dat je kunt doen is gezond leven, stress verminderen en voldoende slapen. Maak je je grote zorgen om de hoeveelheid haaruitval dan kun je altijd contact opnemen met je huisarts voor een bloedonderzoek om te zien of je misschien iets tekort komt.
Er zijn uiteraard ook heel veel haarsupplementen op de markt maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit soort supplementen haargroei bevorderen. Een ander middel dat waarschijnlijk wel helpt, is de anticonceptiepil. De hormonen die de pil bevat zullen je haardos weer dikker maken en dit is daarom een middel dat wel eens wordt geadviseerd door de huisarts.
Maar als je geduld hebt zal na een paar maanden je hormoonbalans weer hersteld zijn en stopt de haaruitval. Je krijgt dan ook weer nieuw haar. Dit nieuwe haar kan er anders uitzien. In eerste instantie krijg je natuurlijk veel babyhaartjes die alle kanten op springen maar de structuur van je haar kan ook veranderen. Je haar kan pluiziger zijn of van steil naar krullend gaan of andersom.
Bronnen: Thuisarts, Zorgwijzer