Baby zestien weken oud – hoogtepunten
Gewicht
Als je baby 16 weken oud is, weegt hij waarschijnlijk tussen de 5 en 7 kilo en is 62 tot 64 cm lang. Onthoud dat het groeipatroon van elke baby is anders, net zoals elke baby uniek is.
Oefenhapjes
Sommige ouders starten nu met de eerste oefenhapjes. Maar hoe weet je of je baby er klaar voor is? Lees hieronder verder op welke signalen je kan letten.
Slapen
Wanneer je baby gaat omrollen (rond de 4 maanden), gaat hij waarschijnlijk ook ineens slechter slapen.
Ontwikkeling van je baby
Als je baby 16 weken oud is, kan hij zijn bovenlichaam omhoog drukken met zijn armpjes als hij op zijn buik ligt. Hoogstwaarschijnlijk kan je baby omrollen (geen zorgen als hij dit nog niet doet) en je baby is nu misschien in staat zijn eigen gewicht te dragen als je hem rechtop houdt.
Het gebrabbel van je baby zal steeds meer klinker- en medeklinkercombinaties bevatten, en je zult binnenkort babygebrabbel horen zoals ‘ga-ga-ga’ of ‘ba-ba-ba’. Dat betekent misschien wel dat het horen van de woordjes “Mama” en “Papa” niet lang meer op zich laat wachten.
De gemiddelde baby weegt nu waarschijnlijk tussen de 5 en 7 kilo en is 62 tot 64 cm lang. Onthoud dat als je baby niet binnen dit gemiddelde bereik valt, en als de arts op het consultatiebureau zich geen zorgen maakt, jij dat ook niet moet doen. Het groeipatroon van elke baby is anders, net zoals elke baby uniek is.
Lees ook: hoe groeit je kind
Taalontwikkeling stimuleren
- Stel veel vragen en geef daarna zelf het antwoord. Je praat dan tegen jezelf maar je geeft ook het voorbeeld van hoe je een gesprek voert.
- Het vele praten tegen je baby, helpt hem bij zijn woordenschat. Maar je baby heeft ook de tijd nodig om zijn eigen mond te gebruiken om te proberen woorden te vormen. Dus begint je baby terug te brabbelen, stop dan met je verhaal en luister en kijk naar hem.
- Geen idee waar je over moet praten tegen je baby. Vertel hem dan gewoon wat je aan het doen bent of wat hijzelf aan het doen is.
- Boeken zijn een geweldige bron van nieuwe woorden voor een baby.
- Herhaal de geluiden van je baby precies zoals je ze hoort. Dat zal hem aanmoedigen om nog meer te koeren, babbelen en praten.
Oefenhapjes
De meeste baby’s van 4 maanden zullen nog steeds alleen maar melk drinken. Sommige ouders kiezen ervoor om na 4 maanden met vaste voeding te beginnen. Deskundigen raden aan om wanneer mogelijk, hiermee te wachten tot je baby 5 tot 6 maanden oud is. Je baby heeft in ieder geval geen vaste voeding nodig totdat hij 6 maanden is.
Wil je toch graag starten met wat vaste voeding omdat je het idee hebt dat je baby eraan toe is. Hou er dan rekening mee dat je baby één of twee keer per dag niet meer dan een eetlepel voedsel (baby granen, fruit, groenten) nodig heeft. En dat het in dit stadium vooral gaat om oefenen. Deze oefenhapjes zijn geen vervanging voor de borst- of flesvoeding die je baby krijgt maar helpt je baby wel om te wennen aan andere smaken en texturen.
Het is ook altijd maar even afwachten of je baby meteen enthousiast is of een heel vies gezicht trekt en het direct uit spuugt. Heb je geen idee of je baby er al aan toe is? Als je baby veel van onderstaande dingen ken/ doet is hij er waarschijnlijk wel aan toe.
- Als je zelf eet, kijkt je baby dan het eten uit je mond en handen?
- Imiteert je baby je als je zit te eten?
- Smakt je baby veel en lijkt hij hongerig, ook na de voeding?
- Kan je baby al goed in een wipstoeltjes zitten?
Bekijk ook: voedingsschema baby
Voedselallergie baby
Wanneer je start met het geven van de eerste oefenhapjes, let dan ook op eventuele allergische reacties. Als voedselallergieën of eczeem binnen het gezin voorkomen, kan je baby vatbaar zijn voor het ontwikkelen ervan. De symptomen variëren, maar enkele veel voorkomende allergische reacties zijn: jeuk, roodheid, spugen, obstipatie of diarree. In ernstige gevallen, die gelukkig zeldzaam zijn, kan een reactie dusdanig erg zijn dat het de ademhaling van je baby kan beperken. Als je ziet dat je baby naar adem snakt, een piepend geluid maakt of hees klinkt bel dan 112.
Als je baby gewend is aan de groente en fruithapjes kun je pindakaas en ei gaan toevoegen. Het advies is om hiermee vroeg te beginnen voordat je baby 8 maanden oud is. Door je baby hier vroeg aan te laten wennen, loopt hij minder risico op een voedselallergie. Vermoed je dat je baby allergisch is of heeft hij een hoger risico op een allergie? Neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau.
Daarnaast is het beter om vaste voeding één voor één toe te voegen, zodat je baby een paar dagen de tijd heeft om aan elk nieuw voedingsmiddel te wennen. Als je dan een allergische reactie opmerkt, weet je welk voedsel dit heeft veroorzaakt. Een voedselgerelateerde aandoening waarvan de symptomen misschien niet meteen duidelijk zijn, is coeliakie. Het is een reactie op gluten, een eiwit dat in veel granen voorkomt. Het is daarom verstandig altijd te starten met een glutenvrij graan product op basis van rijst. Baby’s die gluten niet kunnen verteren, kunnen symptomen krijgen zoals diarree, gasvorming, braken en algehele onrust.
Slaapregressie of progressie in ontwikkeling?
In de eerste jaren na de geboorte ontwikkelt je kind zich in een rap tempo. Van hulpeloze baby groeit hij uit tot een dreumes met een heel pakket aan vaardigheden. Tijdens de fases waarin je baby zich een vaardigheid eigen maakt, kun je dit merken doordat hij slechter zal gaan slapen. Er zijn perioden aan te wijzen waarop je baby slechter zal slapen. Maar dat komt dus omdat je baby juist vooruitgang boekt in zijn ontwikkeling (progressie). En het zijn dus fases en aan fases komen een eind. Is de fase over (dit duurt meestal 2 tot 6 weken) dan zal je baby dus ook weer beter gaan slapen. De maanden waarin je baby minder goed zou kunnen slapen zijn:
- Wanneer je baby gaat omrollen (rond de 4 maanden)
- Wanneer je baby gaat zitten, tijgeren of kruipen (7-8 maanden)
- Wanneer je baby zich gaat optrekken om te staan (9-10 maanden)
- Wanneer je baby een dreumes is en gaat lopen (12 maanden)
Als je kindje geen baby meer is maar een dreumes zullen er ook nog een aantal periodes zijn waarin hij slechter zal slapen. Zo rond 15 maanden (als hij zelfstandig zal gaan lopen), rond 18 maanden (als hij nog maar 1x per dag slaapt) en rond 24 maanden (wanneer hij een sterke taalontwikkeling doormaakt). Het implementeren van een goede slaaproutine kan je helpen om het ergste door te komen.
Jij als moeder en tips
Je eigen voeding
Niet alleen ben je bezig met de voeding van je baby, je moet ook goed voor jezelf zorgen. Op het moment dat je borstvoeding geeft aan je kindje is het niet te adviseren om te gaan lijnen. Bij het geven van borstvoeding kun je wel wat goede voedingsstoffen gebruiken. Het is niet nodig om extra veel te eten, vrouwen die borstvoeding geven hebben gemiddeld zijn 500 kcal extra per dag nodig. Begin nu niet met diëten want dat kan je melkproductie mogelijk verlagen.
Lees hier meer: voedingsadvies na de bevalling
Als je geen borstvoeding geeft mag je in principe na de bevalling weer aan de lijn gaan doen en proberen af te vallen, als je daar aan toe bent. Maar maak het jezelf niet extra moeilijk. De eerste tijd met je baby en alles wat daarbij komt, zoals het slaapgebrek bijvoorbeeld, is soms al zwaar genoeg. Lees hier meer over ontzwangeren: 9 maanden op, 9 maanden af.
Je seksleven
Onzekerheid, slaapgebrek, kolven, voeden, aanpassen aan je nieuwe rol zijn allemaal dingen waardoor jullie seksleven misschien wel op een heel laag pitje staat. Maar het is wel belangrijk om elkaar niet uitsluitend als ouders te zien. Je moet je partner ook proberen te blijven zien zoals je deed voor de komst van de baby. Misschien heb je wat aan deze tips.
- Probeer zin te maken. In je hoofd is het misschien veel gedoe maar maar wie weet bevalt het wel beter dan je denkt.
- Bespreek jullie seksleven. Ben je ergens onzeker over na de bevalling, heb je geen idee wat je partner van je verwacht of ben jij er gewoon nog niet aan toe? Bespreek dit dan. Het helpt om wensen en gevoelens met elkaar te delen. Zo krijg je meer begrip voor elkaar.
- Plannen. Misschien wel de eigenschap die je het meest hebt geperfectioneerd sinds de komst van de baby. Gebruik je nieuwe skills dan ook eens om seks te plannen. Dit klinkt helemaal niet romantisch en spontaan, maar het resultaat is hetzelfde. Plan een date night thuis en maak er wat van.
Bronnen: Opvoedinformatie, Voedingscentrum