Sinds je weet dat je zwanger bent, ben je misschien al wel bezig om inspiratie te verzamelen voor de babykamer. Maar het kiezen van een geschikt babybed kan nog behoorlijk lastig zijn. Er zijn zoveel modellen om uit te kiezen. Kies je voor een wiegje, ledikant of toch een co-sleeper? Wij hebben de voor- en nadelen van de type babybedjes voor je op een rijtje gezet. Ook lees je hier waar je op moet letten bij de aanschaf van het bedje voor je baby en hoe je ervoor zorgt dat je baby zo veilig mogelijk slaapt.
Welke soorten babybedjes zijn er?
Naast dat het bedje dat jullie gaan aanschaffen moet passen bij de sfeer van de babykamer, moeten alle babybedjes die tegenwoordig worden verkocht, voldoen aan moderne veiligheidsnormen. Erf je een wiegje of ledikant, check dan of dit bed voldoet aan de veiligheidseisen van nu. Er zijn drie soorten babybedjes.
- Co-sleeper of aanschuifbed: een co-sleeper is een klein bedje naast je eigen bed. Het grote verschil met een wieg of ledikant is dat je dit bedje aan je eigen bed vast kunt maken en er aan de kant van jouw bed geen spijlen zitten. Daarom worden ze ook wel aanschuifbedjes genoemd. Zo ligt je baby dus eigenlijk gewoon naast je maar wel in een eigen bedje. Lees hier meer over co-sleepers.
- Wieg: een gezellig eerste bedje voor je baby. Een wieg neemt minder ruimte in beslag dan een ledikant en is dus makkelijk op jullie eigen slaapkamer te zetten. Een nadeel is dat je baby er binnen 3 tot 4 maanden is uitgegroeid en dat je dan op zoek moet gaan naar een nieuw bedje.
- Ledikant: je baby kan hierin slapen vanaf de geboorte en dit type babybed kan een paar jaar mee. In ieder geval tot een jaar of 2 à 3, afhankelijk van de lengte van je kind. Er zijn ook ledikanten die je kunt ombouwen naar een peuterbed. Dit babybed op La Redoute is een voorbeeld van zo’n om te bouwen ledikant. Zo heb je nog langer plezier van je investering!
Tips bij de aanschaf van een ledikant
Er zijn heel veel verschillende soorten ledikantjes. Bedenk dus van te voren welke stijl bij jullie past qua vorm, materiaal en kleur. Daarnaast kun je nog kiezen voor ledikantjes met lades, een om te bouwen ledikant of een ledikant die onderdeel is van een meubelset voor de babykamer. Maar er zijn naast de uiterlijke en praktische kenmerken ook een aantal andere zaken waar je op moet letten bij de aanschaf:
- De maat van het babybedje. Het bed heeft een minimale breedte van 55 cm en het bed is qua lengte lang genoeg zodat er een speling is van 20 cm.
- Afwerking. Het bedje moet splintervrij en glad afgewerkt zijn, zonder scherpe randen of uitstekende schroeven en alle onderdelen moeten stevig verbonden zijn aan elkaar.
- Bodem. Kies bij voorkeur voor een lattenbodem, deze ventileert het beste en voorkomt oververhitting. Daarnaast is bij veel ledikanten de bodem verstelbaar. Je kunt dan kiezen uit drie standen. Zodra je baby beweeglijker wordt en gaat omrollen kun je de bodem een stand lager zetten. Wanneer je baby kan zitten, zet je de bodem op de laagste stand.
- Zijwanden. De meeste wanden hebben spijlen en moeten minimaal 60 cm hoog zijn. De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 cm liggen en ze moeten doorlopen tot de bodem. De afstand tussen de spijlen zorgt ervoor dat je baby niet klem komt te zitten en dat er geen verstikkingsgevaar is als hij met zijn hoofdje tegen de zijkant aan ligt.
- Matras. Zorg voor een goed matras dat niet omkrult en niet te zacht is. Daarnaast moet het matras goed passen in het door jouw aangeschafte ledikant. De ruimte tussen het bed en de matras mag maximaal één vinger breed zijn.
Tips bij de aanschaf van een wieg
- De maat van een wiegje moet minimaal 27,5 cm diep zijn en 90 cm lang
- Zijwanden en afwerking. Een wieg die veilig is heeft spijlen of een zijkant met een open geweven stof met een afstand of diameter die tussen de 4,5 en 6,5 cm ligt. Daarnaast moet een wieg splintervrij en glad afgewerkt zijn, zonder scherpe randen of uitstekende schroeven en alle onderdelen moeten stevig verbonden zijn aan elkaar.
- Bodem. De bodem moet goed ventileren en het matrasje moet passend zijn. Dit houdt in dat de ruimte tussen het bed en de matras mag maximaal één vinger breed zijn.
- Onderstel. De wieg moet een stevige basis hebben en niet kunnen kantelen. Bij een schommelwieg moet het schommelmechanisme geblokkeerd kunnen worden. Heeft de wieg wieltjes dan moeten deze vergrendeld kunnen worden. En kies je voor een hangwieg dan moet de constructie hiervoor stabiel en stevig zijn.
Veilig Slapen
Nadat je je keuze voor het perfecte babybed hebt gemaakt en het bedje staat in de babykamer, zijn er nog wat factoren waar je rekening mee moet houden om je baby veilig te laten slapen. Ten eerste is het belangrijk dat je het bedje plaatst in de juiste omgeving. Dit betekent niet te dicht bij de verwarming of het raam, zodat je baby niet onderkoeld of oververhit raakt. De ideale slaapkamertemperatuur is tussen de 16°C en 18°C. Let ook op de dikte van de kleding en het beddengoed om ervoor te zorgen dat je baby de juiste temperatuur heeft. Je kunt in het nekje van je baby voelen of hij het te warm of koud heeft. Het nekje van je baby hoort lauw aan te voelen. Is het erg warm buiten dan zal de kamertemperatuur uiteraard ook hoger zijn, let er dan extra goed op hoe je je baby aankleed.
Lees ook: Voorkom oververhitting bij je baby
Let er ook op dat het bedje niet in de buurt staat van snoeren, gordijnen, koordjes, touwtjes, kabels et cetera, zodat je baby niet verstrikt raakt. Dit geldt overigens ook voor een mobiel boven het bedje. Hang deze buiten het bereik van je baby of hang de mobiel boven de box. Zo is er ook een duidelijk onderscheid tussen de plek waar je baby kan spelen en waar hij moet slapen.
Voor de tweede verjaardag van je kind wordt het afgeraden om kussens of dekens te gebruiken. Dit kan zorgen voor verstikkingsgevaar. Ook kun je beter geen knuffels of andere decoratieve objecten in het bedje leggen. Je baby slaapt het veiligst in een slaapzak in een leeg bed. Gebruik dus ook geen hoofdbeschermers.
Het bedje van je baby maak je altijd strak en kort op. Dit houdt in dat de voetjes van je baby zo dicht mogelijk bij de onderkant van het bed liggen. En gebruik bij het opmaken geen zeiltjes of waterdichte matras hoezen.
Bron: veiligheid.nl
*Dit artikel bevat gesponsorde content