1 maand zwanger – hoogtepunten
De Baby
Zo groot als een maanzaadje (1 mm)
Gewicht > 1 gram
De moeder
Je bent overtijd
4 tot 5 weken (de 5e week)
Eerste maand
Eerste trimester
De Baby
Zo groot als een maanzaadje (1 mm)
Gewicht > 1 gram
De moeder
Je bent overtijd
4 tot 5 weken (de 5e week)
Eerste maand
Eerste trimester
De bevruchting
Halverwege deze eerste maand vindt de bevruchting plaats en zal het klompje cellen wat hieruit ontstaat zich gaan nestelen in jouw baarmoeder.
De dooierzak
Het deel dat zich ontwikkelt tot de placenta, is nu nog de dooierzak en produceert het zwangerschapshormoon HCG. Deze dooierzak produceert bloed, helpt de embryo te voeden en kan volgende week zichtbaar zijn.
Huisje aan het inrichten
Ondanks zijn extreem kleine formaat – niet langer dan 1 millimeter en niet groter dan een maanzaadje is je embryo bezig zijn huisje in te richten. Terwijl sommige vrouwen niks merken hiervan, hebben anderen beginnende zwangerschapssymptomen zoals; kramp onder in de buik, vermoeidheid, gevoelige opgezette borsten, vaker moeten plassen en/of zijn ze misselijk.
De baby
De zwangerschap begint te tellen vanaf dag één van je laatste menstruatie. Dan ben je dus nog helemaal niet zwanger. Na één week zwangerschap is je menstruatie net gestopt, pas na twee weken treedt de ovulatie (eisprong) op en kan de eicel bevrucht worden. Hoewel men rekent met een zwangerschapsduur van 40 weken draag je het kind in feite maar 38 weken. De eerste twee weken van je zwangerschap krijg je cadeau. Op het moment dat de volgende menstruatie uitblijft en de zwangerschapstest positief is weet je dus niet alleen dat het vruchtje al een week of twee oud is, maar ben je officieel al 1 maand zwanger!
De bevruchting
Een eicel is ongeveer 12 tot 24 uur ‘bereidt’ om bevrucht te worden door een zaadcel. Als deze bevruchting plaatsvindt (in één van de eileiders) zal de zaadcel door de eicel opgeslokt worden en zijn zwemstaartje zal eraf vallen. Al binnen 2 tot 3 uur begint de eicel zich te delen.
Innesteling
Het duurt ongeveer een week voordat het kleine, praktisch onzichtbare klompje zich in het baarmoederslijmvlies nestelt. Het groeit voor een deel vast in het slijmvlies, waardoor het stevig blijft zitten. Terwijl een ander deel zich ontwikkelt tot de vruchtblaas om het embryo heen. Het binnenste deel van het klompje cellen zal uitgroeien tot het embryo.
Jongen of meisje
Of je een jongen of meisje krijgt wordt bepaald door de zaadcel van de man, dit gebeurd direct bij de bevruchting. Zaadcellen kunnen namelijk een Y- of een X chromosoom hebben. Terwijl de eicel altijd een X chromosoom is. Een bevruchting door een X zaadcel zal dus het begin zijn van jouw dochtertje. Een bevruchting door een Y zaadcel betekend dat je een zoontje krijgt.
De moeder
Als je 1 maand zwanger bent, is het eerste deel van je zwangerschap grotendeels voorbijgaan zonder dat je weet dat je zwanger bent. Toch kun je al lichamelijke veranderingen opmerken. Er zijn vrouwen die dit direct doorhebben en daardoor al hun conclusies trekken. Maar anderen zullen hier ongemerkt doorheen gaan. Ben je al langer bezig met zwanger worden, dan zal je waarschijnlijk juist heel erg op deze veranderingen gaan letten. Helaas kun je dan ook juist dingen gaan voelen, die er helemaal niet zijn. Een test doen is toch nog altijd de meest betrouwbare aanwijzing dat je zwanger bent.
Zwangerschapstest
Meestal zal je de test doen als je menstruatie niet begint op de dag die je in gedachten had. Zwangerschapstesten zijn er in verschillende uitvoeringen. Ze zijn grofweg in te delen in 4 types.
- De dipstick is een staafje die je in een potje met jouw urine kunt houden.
- De cassette test is er één met een pipetje, waarbij je de urine op de cassette druppelt.
- De midstream is een test die je gewoon in je urinestraal kunt houden, dus eenvoudig uit te voeren is.
- De digitale test. Deze lijkt op de midstream maar laat digitaal weten of je wel of niet zwanger bent. Hierdoor zul je minder snel fouten maken in het aflezen. Waar je vooral ook op moet letten is vanaf welk moment de test uitgevoerd kan worden.
Je kunt nu een zwangerschapstest gaan doen. De zwangerschapstest slaat positief uit als er genoeg van het HCG hormoon in de urine gevonden wordt.
Andere symptomen dat je zwanger bent
Er zijn, zoals gezegd, ook lichamelijke aanwijzingen waardoor je zou kunnen opmerken dat je al 1 maand zwanger bent. Misschien valt het je op dat je wel heel vaak naar het toilet moet. Of worden je borsten opeens gevoeliger. Ook kan je al heel vroeg in de zwangerschap misselijk worden. Misschien merk je het wel aan je humeur, want die kan nu heel wisselvallig zijn. Daarnaast zijn er vrouwen die een opgeblazen gevoel krijgen. Omdat je hormoonhuishouding al direct veranderd, zorgt dat voor bepaalde veranderingen in je lichaam .
Innestelingbloeding
Hoewel je niets zal merken van het feit dat een eicel bevrucht wordt, kan je eventueel wel iets merken van het innestelen. Bij sommige zwangerschappen kan er namelijk een innestelingsbloeding plaats vinden. Nu gebeurt dat in de meeste gevallen niet. Het kan een reden zijn om te denken dat je gewoon menstrueert!
Adviezen als je zwanger wilt worden
Wil je graag zwanger worden, dan is het verstandig dat je op je voeding gaat letten. Ook worden er aanvullende adviezen gegeven om de aanleg van je kindje zo goed mogelijk te ondersteunen. Om hier pas mee te beginnen als je al zwanger bent, is dus eigenlijk te laat. Je weet immers bij het prilste begin helemaal niet dat je zwanger bent. Daarom zetten we even een aantal adviezen op een rijtje, waar je je het beste aan kunt houden als je graag zwanger wilt worden:
- Slik foliumzuur (vitamine B11). Het duurt ongeveer een maand voordat je lichaam deze extra vitamine opgenomen heeft, begin hier dus op tijd mee. Ben je onverwacht zwanger geworden? Begin er dan meteen mee. Je slikt elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur. Dit blijf je doen tot en met de tiende week van je zwangerschap. Het verkleint het risico van neurale-buisdefecten bij je baby. Deze defecten kunnen o.a. zorgen voor: een open ruggetje, een hazenlip, een open schedeltje en/ of een open gehemelte.
- Drink geen alcohol
- Rook niet
- Eet gezond, lees ook: voedingsadvies tijdens de zwangerschap
Bronnen: Voedingscentrum, DeVerloskundige.nl