4 maanden zwanger – hoogtepunten
De Baby
Zo groot als een avocado (15 cm)
Gewicht 120 gram
De moeder
16 tot 17 weken (de 17e week)
Vierde maand
Tweede trimester
De Baby
Zo groot als een avocado (15 cm)
Gewicht 120 gram
De moeder
16 tot 17 weken (de 17e week)
Vierde maand
Tweede trimester
Jongen of meisje?
Als je 4 maanden zwanger bent zou je op een echo kunnen zien of je een zoon of dochter krijgt. Je kunt via een pretecho dit laten bepalen. Wil je het wel weten maar heb je geen zin in een pretecho? Dan wacht je op de 20-weken echo.
Buikje
Eindelijk: iets van je zwangerschap begint zichtbaar te worden. Je buik begint nu echt te groeien en aan het einde van deze maand kan je al echt een zwangerschapsbuikje gaan krijgen.
Stofwisseling
Deze maand heeft je stofwisseling zich aangepast aan jouw zwangerschap. Je zult waarschijnlijk minder zwangerschapskwaaltjes hebben, zoals misselijkheid en vermoeidheid. Voor veel zwangere vrouwen is dit tweede trimester de fijnste periode in hun zwangerschap.
De baby
Als je 4 maanden zwanger bent is je baby eigenlijk ‘af’ en moet hij alleen nog groeien en rijpen. Nu houdt dat niet in dat je baby al geboren zou kunnen worden. Buiten de baarmoeder kan hij nog niet in leven blijven. Hiervoor moet alles eerst nog genoeg rijpen om het leven ‘buiten’ aan te kunnen.
Bewegen, slikken, voelen en horen
Je baby is op dit moment eigenlijk een klein acrobaatje aan het worden. Hij duikelt en beweegt en dat is niet zomaar. Hiermee traint hij immers alvast zijn spieren. En niet alleen zijn armen en benen doen mee met deze oefeningen, ook zijn gezichtspieren doen bijvoorbeeld mee. Zo kan hij al een ‘zorgelijk’ gezicht trekken omdat hij zijn voorhoofd fronst en zijn wenkbrauwen optrekt. De meeste moeders zullen hier nog niet veel van merken. Toch zijn er uitzonderingen. Zeker bij een tweede of volgende zwangerschap zou je misschien toch al iets kunnen herkennen van schopjes aan het einde van de vierde maand. Over het algemeen zul je echter nog een paar weekjes geduld moeten hebben. Raar idee dat er een baby in je buik rond duikelt en je voelt er zelf niks van.
De baby zelf krijgt nu testreceptoren. Hij zal daarmee om zich heen gaan tasten. Je baby wordt goed beschermd door de vruchtwaterzak. Het behoedt je baby voor stoten en voorkomt dat hij te koud zal worden. Leren slikken wordt mogelijk gemaakt door de vloeistof in de vruchtwaterzak. Wist je trouwens dat dit vloeistof uit zout water bestaat? De baby krijgt nu een dun, donzig vachtje. Dit krijgt hij als bescherming voor zijn huid, wat anders zou uitdrogen door het vruchtwater.
Echo
Bij een normale zwangerschap zal je in deze periode geen echo krijgen. Of je moet zelf voor een pretecho kiezen. Rond tien weken en bij 20 weken zijn de standaard echo’s. Toch kan het voorkomen dat er wel voor een echo gekozen wordt omdat de verloskundige of gynaecoloog iets niet vertrouwt. Als je bijvoorbeeld bloed verliest of de verloskundige twijfels heeft over de hartslag van je baby, kan een echo noodzakelijk zijn ter controle. Gelukkig is de kans op een miskraam na de eerste drie maanden een stuk kleiner!
De moeder
Als je 4 maanden zwanger bent, ga je waarschijnlijk ook voor de tweede keer naar de verloskundige. Tot en met week vierentwintig heb je elke vier weken een controle. In totaal bezoek je tijdens je zwangerschap zo’n dertien keer de verloskundige.
Voor jou begint er een meer ontspannen periode van je zwangerschap. Het is het begin van het tweede trimester. Hierin zijn de meeste zwangerschapskwaaltjes voorbij, maar je hebt nog geen last van de lichamelijke ongemakken die o.a. de grootte van je buik met zich mee kan nemen. Een tijd dus om lekker jezelf voor te bereiden op de komst van de baby en op zoek te gaan naar mooie spulletjes voor in de babykamer.
Lichaamsfeiten
Jouw lichaam heeft zich qua stofwisseling nu aangepast aan de zwangerschap. Daarnaast is je hart sneller en krachtiger gaan slaan. Dit is nodig om al het bloed, wat in hoeveelheid is toegenomen, rond te kunnen pompen. Hierbij moet ook de placenta doorbloed worden. Je vagina zal een donkerdere kleur krijgen én zachter zijn. Ook op andere plekken kan je huid anders zijn. Zo kun je last hebben van een jeukende huid rond je borsten en je buik. Striae en/of zwangerschapsstriemen kunnen ontstaan, evenals spataderen. Het pigment in je huid kan ook veranderen.
Ook je schildklier is veranderd. Hij is nu twee keer zo groot als normaal. Bewegen is altijd al gezond, maar een fit lichaam is vanzelfsprekend ook van belang tijdens je zwangerschap. Niet alleen voor dit moment, maar je zult er daarnaast profijt van hebben bij je bevalling. Baantjes zwemmen of zwangerschapszwemmen zijn fijne manieren om bezig te zijn. Ook als je straks nog zwaarder bent, in het water ben je gewichtsloos. Als je het fit blijven combineert met buiten zijn sla je meteen twee vliegen in één klap. Want de buitenlucht is immers altijd goed voor je.
Zwangerschapscursus
Heb je je al verdiept in een zwangerschapscursus? Een beetje afhankelijk van welk soort je wilt gaan doen, beginnen de meeste cursussen wel later in je zwangerschap. Maar je zult je wel alvast op moeten geven om te voorkomen dat alles al vol zit. Zoek rustig naar een vorm die jou aanspreekt en aansluit bij jouw eigen ideeën. Voor de één zal zwagerschapsyoga het helemaal zijn, terwijl de ander er liever op een nuchtere manier mee omgaat. Gelukkig is het aanbod dan ook heel divers en is er vast een cursus te vinden waar jij je thuis voelt. Naast het aanleren van bijvoorbeeld ademhalingstechnieken en hoe je de weeën kunt opvangen, is het fijn om met andere zwangere vrouwen tijd door te brengen.
Nu nog even doen
Omdat je nu in een periode zit dat alles wat makkelijker gaat, kun je ervoor kiezen om juist nu het er nog even van te nemen. Nog even samen met je partner op vakantie, bijvoorbeeld. Misschien zijn er dingen die je heel graag doet maar met een baby niet te doen zijn, die zou je nu dus nog kunnen doen. Mits het geen gevaar oplevert voor je zwangerschap natuurlijk.
Maar denk ook aan de praktische dingen zoals het inrichten van de babykamer of een dagje shoppen om de hele babyuitzet bij elkaar te krijgen. Nu heb je er de energie nog voor én ben je nog redelijk mobiel. Als je eenmaal hoogzwanger bent wordt het toch allemaal net even lastiger. Omdat alles beter doorbloedt is kan je nu juist meer genieten van seks. Als de baby er is, zullen de nachten vaak om andere bezigheden vragen. En vaak staat je hoofd dan meer naar de baby (huilt hij niet?) dan naar het bed delen met je partner.
Bronnen: De verloskundige, RIVM