5 maanden zwanger – hoogtepunten
De Baby
Zo groot als een granaatappel (25 cm)
Gewicht 320 gram
De moeder
20 tot 21 weken (de 21e week)
Vijfde maand
Tweede trimester
De Baby
Zo groot als een granaatappel (25 cm)
Gewicht 320 gram
De moeder
20 tot 21 weken (de 21e week)
Vijfde maand
Tweede trimester
Schoppen
Als je 5 maanden zwanger bent kun de baby voelen schoppen. Eerst is er misschien nog het ongeloof of de twijfel. Maar al snel weet je het zeker! Het voelt een beetje alsof er een vlindertje in je buik zit.
20 weken echo
Na 16 weken zwangerschap is het geslacht van de baby meestal al wel te bepalen op de echo maar bij 20 weken is het zo goed als zeker te zien. Laat vooraf weten aan de echoscopist of je het geslacht wil weten.
Je bent op de helft
Misschien is de tijd voorbij gevlogen, misschien had je zoveel last van zwangerschapskwaaltjes dat deze 20 weken een eeuwigheid leken te duren maar je bent al op de helft! Nog 20 weken of iets langer of korter en je houdt je baby voor het eerst in je armen!
De baby
Je bent 5 maanden zwanger, de zwangerschap is op de helft. Ook de baby heeft nu de helft van de lengte die hij waarschijnlijk bij de geboorte zal hebben, ongeveer 25 centimeter. Je baby beweegt nog steeds erg veel en dit ga je nu ook zelf voelen.
Zintuigen
De zintuigen van de baby kunnen steeds meer. Het gehoor van je baby is nu zo ver ontwikkeld dat hij jou kan gaan horen. En dat is fijn. Zo leert hij jouw stem al herkennen voordat hij geboren is. Als hij dan jouw stem hoort, zal hij zich veilig voelen. Hiervan kun je gebruik maken door nu al veel te praten tegen je baby, maar ook door andere geluiden regelmatig te laten horen. Zo kan je baby vast aan bepaalde geluiden wennen, welke jij straks als troostmiddel kunt inzetten. Zoals; slaapliedjes, mooie muziek et cetera. Het kan straks echt verschil maken.
Naast zijn oren gaan ook zijn ogen dingen onderscheiden. Hoewel ze nog wel dicht zitten, kunnen ze al wel donker en licht onderscheiden. Ook het proeven, ruiken en voelen wordt beter. Hierdoor kan je baby aan het vruchtwater proeven wat jij zojuist gegeten hebt!
Slapen en bewegen
Iedere baby heeft zijn eigen ritme. Zo kunnen ze voorkeuren ontwikkelen op welk tijdstip ze het meest actief zijn. Grappig om te ervaren als je een tweede keer zwanger bent dat deze baby een heel ander ritme lijkt te hebben. Als je rond de 5 maanden zwanger bent zullen de meeste baby’s zo’n 12 tot 14 uur slapen. Slechte gewoonten van de moeder kan dit beïnvloeden. Zo kan alcoholgebruik of roken van de moeder ervoor zorgen dat de baby zijn ademhalingsspieren minder gebruikt. Dit heeft te maken met het feit dat het zenuwstelsel wat de ademhaling regelt door alcohol en nicotine wordt beïnvloed. Hierdoor heeft de baby minder zuurstof in het bloed, wat vervolgens het slaappatroon weer verandert. Het mag dus duidelijk zijn dat roken en alcoholgebruik echt slecht is voor je kind. En zelfs kan resulteren in o.a.:
- Meer kans op een miskraam
- Lager geboortegewicht
- Hoger risico op overlijden van de baby voor of rond de geboorte
- Meer kans op vroeggeboorte
De moeder
Zachtjes aan beginnen de nieuwe vormen van je lichaam misschien voor wat ongemakken te zorgen. Maar over het algemeen zal het deze maand nog goed te doen zijn en kan je nog praktisch alles gewoon doen. Natuurlijk let je er op dat je geen onnodige risico’s neemt en zorg je voor voldoende ontspanning.
Lichaamsfeiten en zwangerschapskwalen
Omdat je hart 20% meer bloed rondpompt door je aderen, zijn ze beter zichtbaar dan normaal. Je borsten zullen nu duidelijk groter zijn en ook je tepels veranderen. Ze worden donkerder, net als het gebied om je tepels heen. Jouw baarmoeder is nu voelbaar. Als je je vingers ongeveer een vingerbreedte onder je navel in je huid duwt, zou je hem kunnen voelen. Dit is de bovenkant van je baarmoeder De vorm van de baarmoeder verandert trouwens ook. Deze gaat nu minder op een peer, maar meer op een ei lijken qua vorm.
Hoewel de zwangerschapskwalen uit de eerste drie maanden bij de meeste vrouwen wel over zullen zijn, kun je nog altijd wel last hebben van ongemakken zoals:
- Eetbuien
- Striae
- Brandend maagzuur
- Veel naar de wc moeten
- Bandenpijn
- Kramp in je kuiten
Omdat je lichaam nu echt zwaarder wordt en bepaalde delen weker, is het verstandig om nu alvast op te gaan letten met hoe je beweegt. Zo kun je voorkomen dat je je lichaam te veel belast. Probeer te voorkomen dat je te veel in één houding staat. Bukken en tillen doe je met mate. Zit je niet lekker? Probeer het jezelf gemakkelijker te maken door kussens te gebruiken. Zit zo recht mogelijk en ondersteun je rug met een kussentje. Voor je bekken is het beter om stevig door te lopen. Bij slenteren wordt je bekkenbodem extra belast. Bekkenbodemspieroefeningen zijn verstandig om nu alvast te oefenen.
Erkenning door vader
Het is verstandig om alvast de baby te laten erkennen door de vader als jullie niet getrouwd zijn. Is jullie gezin anders samengesteld, dan zal je deze band ook nu alvast moeten erkennen, zodat duidelijk is bij wie de baby hoort. Het kind erkennen betekent dat jij dus ook verantwoordelijk bent voor het kind en je het zal moeten onderhouden en opvoeden/verzorgen. Deze juridische band houdt ook automatisch in dat je kind later recht heeft op jouw erfenis (of een deel ervan). Door de baby niet te erkennen als niet-getrouwde vader houdt dus omgekeerd in dat je ook niks over het kind te zeggen hebt en er officieel geen enkele band tussen jullie is. Hierdoor kunnen hele vervelende situaties ontstaan.
20 weken echo
n de vijfde maand van je zwangerschap krijg je de 20 weken echo, of het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO). Dit is een medische controle om te zien of alles goed gaat, maar natuurlijk ook wel even een heel leuk voor de ouders om te kijken hoe de baby er uit ziet. Bedenk vooraf of je het geslacht wil weten van je baby, dat zou als het goed is zichtbaar moeten zijn op de echo.
Dit onderzoek halverwege de zwangerschap is bedoeld om eventuele aangeboren afwijkingen bij je baby op te sporen. De echoscopist kijkt naar de ontwikkeling van de organen, de groei en de hoeveelheid vruchtwater. Deze echo is een betrouwbare manier om eventuele aangeboren afwijkingen aan het licht te brengen.
Helaas kan het dus ook gebeuren dat er nu dingen aan het licht komen die mogelijk niet goed gaan. Het is daarom een spannende gebeurtenis en het is zeker fijn om niet alleen erheen te hoeven gaan. Als je partner niet mee kan (of als je die niet hebt), vraag dan iemand mee waar je je hart bij kunt luchten. Zowel als het allemaal goed is maar zeker ook als er toch iets aan de hand lijkt te zijn.
Lees hier meer over echo’s in de zwangerschap.
De babynaam kiezen
Zijn jullie er al uit welke naam je je baby wilt geven? Begin er niet te laat over na te denken, want soms kan het best even duren voor jullie het eens zijn. Zo kun je ook alvast even wennen aan de naam en eraan ‘proeven’. Door het even te laten bezinken kan je erachter komen of je het echt wel leuk vindt én of er geen vervelende associaties mee opgeroepen worden. Blijkt het toch niet ‘de naam te worden voor jullie baby, dan heb je nu nog de tijd om een andere naam te gaan uitzoeken. Inspiratie voor namen kun je op veel manieren vinden, zoals:
- Binnen je familie
- In namenboekjes
- Op babysites
- Bij de aftiteling van series en films
- In tijdschriften en leesboeken
Bronnen: De verloskundige, Thuisarts