Baby eenentwintig weken oud – hoogtepunten
Slaapproblemen
Als je baby 21 weken oud is, wordt hij waarschijnlijk nog wakker ‘s nachts. Uit recente studies blijkt dat 78% van de baby’s tussen de 6 tot 12 maanden nog regelmatig minstens één keer wakker wordt.
Melktanden
Drie maanden voordat de eerste tanden daadwerkelijk te zien zijn begint het proces in de mond van je baby al. Lees hier wat de symptomen zijn.
Babyproof huis
Als je baby eenmaal begint te bewegen, zal hij zijn omgeving willen verkennen. Heb je je huis nog niet babyproof gemaakt en begint je baby over de grond te schuiven, dan is dit hét moment.
Ontwikkeling van je baby
Je baby gaat steeds meer bewegen en krijgt steeds meer kracht. Misschien is hij al eens van zijn rug naar zijn buik gerold. Terug rollen van buik naar rug lukt vaak nog niet als je baby 21 weken oud is. Dit gebeurd rond een maand of 6 pas. Je baby zal vanaf nu ook gaan trainen om te kunnen zitten en kruipen. Hij kan zijn bovenlichaam nu omhoog houden met zijn armen en zelfs zo hard duwen dat hij achteruit glijdt.
Misschien begin je ook te merken dat het gebrabbel van je baby aan het veranderen is. Hij gaat experimenteren met intonatie, toonhoogte en volume. Inmiddels zou je baby zijn naam moeten herkennen.
Vaste Voeding
Als je naast moedermelk of flesvoeding een verscheidenheid aan vaste voeding blijft geven, zal je baby misschien wat minder gaan drinken. Dit is normaal en komt omdat je baby steeds meer interesse begint te krijgen voor andere vormen van voeding.
Doorkomende melktanden
Zijn bij jouw baby al de eerste tandjes door gekomen? De meeste baby’s krijgen rond de 6 maanden hun eerste tanden maar het kan ook veel eerder of later gebeuren. Drie maanden voordat de eerste tanden daadwerkelijk te zien zijn begint het proces in de mond van je baby al. Symptomen zijn onder andere:
- Veel kwijlen;
- Af en toe hoesten (veroorzaakt door overmatig speeksel);
- Huisuitslag op de kin en rond de mond (komt ook door speeksel);
- Zwelling van het tandvlees;
- Onrust tijdens het voeden;
- Rode wangen;
- Spuitluiers.
Je baby zal willen kauwen op alles wat hij in zijn mond kan stoppen. Zorg dat je een bijtring en andere speeltjes waar je baby veilig op kan kauwen bij de hand hebt. Heeft je baby erg veel last dan kun je een bijtring even in de vriezer leggen voordat je baby erop kauwt, dat zorgt voor verkoeling en verdoving van het tandvlees.
Lees ook: doorkomende tandjes symptomen en pijnbestrijding
Slaapproblemen
Misschien hoor je wel van vriendinnen of familie dat hun baby met drie maanden al doorsliep. Maar baby’s die rond de 21 weken al doorslapen zijn eerder een uitzondering dan de regel. Uit recente studies blijkt zelfs dat 78% van de baby’s tussen de 6 tot 12 maanden nog regelmatig minstens één keer ‘s nachts wakker wordt.
Het eerste jaar is de snelste periode van groei en ontwikkeling. De periodes rond 4-6 maanden en 8-10 maanden zijn bijzonder veeleisend voor het groeiende lichaam van een baby. Vaker wakker worden is typisch voor deze leeftijdsgroepen. Het is belangrijk om te onthouden dat je baby niet wakker wordt omdat je hem overdag niet genoeg te eten hebt gegeven. Wordt je baby ‘s nachts wakker dan zal een voeding hem helpen om snel weer in slaap te vallen. Ongeacht waarom hij wakker is geworden.
De meeste oorzaken van slaapstoornissen bij baby’s kunnen niet worden voorkomen. Je kunt proberen om je baby te leren zelf in slaap te vallen. Maar dit is een keuze. Er wordt soms gezegd dat slaaptraining voor baby’s onder de 12 maanden niet geschikt is. Terwijl anderen juist beweren dat je je baby kunt leren om zelf in slaap te vallen.
Kies je ervoor om een slaaptraining toe te passen dan is het verstandig een bed ritueel te volgen. Lijkt je baby slaperig, maar slaapt hij nog niet, leg hem dan in zijn bed. Het is de bedoeling dat hij nu alleen in slaap valt. Waarschijnlijk zal je baby in eerste instantie gaan huilen, laat dit dan even gebeuren. Je kunt er wel voor kiezen om ieder 5 tot 10 minuten even terug te gaan om hem gerust te stellen. Maar til hem niet op! Je moet wel doorzetten en standvastig zijn. Binnen een dag of 3 tot een week, heeft je baby waarschijnlijk geleerd alleen in slaap te vallen en door te slapen.
Zitten
Veel baby’s kunnen nu ook korte tijd zitten mits ze worden ondersteund. Je komt misschien in de verleiding om een stoel aan te schaffen zodat je baby langere tijd kan zitten. Dit wordt op dit moment echter nog afgeraden.
Idealiter brengt je 21 weken oude baby het grootste deel van zijn tijd op zijn rug of buik op de grond door, terwijl hij de stadia van het leren rollen doorloopt. Het kruipen zal snel volgen. Hierna zal je baby leren om in een zittende positie te komen, meestal rond de leeftijd van 8-10 maanden. Korte tijd ondersteund op schoot of op de grond zitten is op zich niet schadelijk.
Jij als moeder en tips
Een veilig huis
Als je baby eenmaal begint te bewegen, zal hij zijn omgeving willen verkennen. Heb je je huis nog niet babyproof gemaakt en begint je baby over de grond te schuiven? Dan is dit hét moment om naast hem op de grond te gaan liggen en je huis vanuit zijn perspectief te bekijken.
Let op loshangende kabels, rondslingerende spullen, stopcontacten, planten et cetera. Doe dit in iedere kamer. Misschien verwacht je het niet maar je baby kan zich ineens vrij snel verplaatsen als hij begint te schuiven, rollen en tijgeren. Tips om je huis veilig te maken:
- Plaats een traphekje;
- Stap voorlopig even over op een minimalistisch interieur;
- Plaats kindvriendelijke stopcontacten of beveilig je stopcontacten;
- Plaats deurstoppers;
- Scan altijd even de grond voordat je je baby neerlegt en laat geen kleine; voorwerpen slingeren zoals bijvoorbeeld muntgeld;
- Zet kindersloten op kast- en keukendeurtjes;
- Zet schoonmaakspullen hoog en buiten bereik;
- Zet kasten vast, je kind kan erin klimmen en de kast omver trekken;
- Check welke planten je hebt staan.
Lees ook: pas op met giftige planten in huis en tuin
Sparen voor je kind
Kinderen zijn ‘onbetaalbaar’ maar niet goedkoop. De totale kosten kunnen hoog oplopen. Je kunt het je nu misschien nog niet voorstellen, maar voor je het weet wil je kind ineens op kamers, gaan studeren en/ of een rijbewijs gaan halen. Allemaal dingen die behoorlijk wat geld kosten. Je wilt je kind uiteraard graag helpen en dan is het handig om een spaarpotje achter de hand te hebben.
Begin je te sparen wanneer je kind net is geboren of in de jaren erna. Dan heb je nog zo’n 16 tot 18 jaar om iedere maand een klein bedrag opzij te zetten. Je kunt een aparte spaarrekening openen op de naam van je kind of sparen op je eigen rekening middels een apart potje. Doe je dat eerste dan kan je kind vanaf zijn achttiende vrij beschikken over het geld dat je hebt gespaard. Houdt er bij de keuze voor de manier waarop je spaart in ieder geval ook rekening mee dat je boven een bepaald bedrag schenkingsbelasting moet betalen.
Lees ook: Sparen voor je kind, goed voorbereid op de toekomst